Rămâi conectat

Învățământ-Cultură

O delegație a SLI Sebeș participă la pichetul de protest contra comasărilor de școli organizat de FSE „Spiru Haret”

sebesinfo.ro

Publicat

în

Reprezentanții Sindicatului Liber Învățământ Sebeș au anunțat că participă la pichetul de protest organizat astăzi, 31 ianuarie 2018, de Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“, în fața Ministerului Educației Naționale. Aceștia spun că, printre altele, au propus federației să atragă atenția Ministerului și asupra problemelor legate de voucherele de vacanță.

”Acţiunea noastră urmărește: blocarea comasărilor abuzive de clase, grupe și unități de învățământ; respectarea prevederilor legale privind drepturile salariaților din învățământ; dialog social real în educație; creșterea alocărilor bugetare pentru educație reflectate în special în costul  standard per preșcolar/elev.

Menționăm că FSE „SPIRU HARET“ s-a retras din toate structurile de dialog social de la nivelul Ministerului Educației Naționale până la momentul în care instituția va înțelege că un dialog social real presupune transparență, comunicare, discuții de pe poziții de egalitate și parteneriat”, se arată în comunicatul FSE Spiru Haret.

Reprezentanții SLI Sebeș au transmis: ”Am propus Federației să atragă atenția Ministerului Educației asupra problemelor  privind acordarea voucherelor de vacanță, probleme care nu pot fi rezolvate decât de Minister printr-o metodologie care să prevadă toate situațiile posibile care pot apărea la nivelul unităților școlare. În momentul de față, administratorii financiari ai școlilor nu au la cine apela în acest sens, răspunsul invariabil al reprezentanților Ministerului Educației la orice întrebare din teritoriu este să se respecte legea”.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Învățământ-Cultură

Zeci de preșcolari din zona Sebeșului au participat la concursul de educație pentru sănătate „Mugurii Crucii Roșii”

sebesinfo.ro

Publicat

în

Zeci de copii de grădiniță din zona Sebeșului au participat joi, 22 mai 2025, la concursul de educație pentru sănătate și prim ajutor „Mugurii Crucii Roșii”, organizat de Crucea Roșie Română Filiala Alba. 

Competiția destinată preșcolarilor s-a desfășurat la Grădinița cu Program Prelungit nr. 7 Sebeș, structură a Școlii Gimnaziale „Mihail Kogălniceanu” Sebeș.

Echipajele, formate din câte 3 copii preșcolari, au trebuit să își demonstreze pregătirea în cadrul unor probe care au vizat cunoștințe privind alimentația sănătoasă, importanța mișcării și a activității sportive, igiena, precum și cunoașterea unor reguli de bază în acordarea primului ajutor. Coordonatori proiectului sunt doamnele Georgeta Maria Zbuchea, Andreea Ioana Dobre și Cristina Avădăni, sub îndrumarea doamnei director Zorina Bădilă.

Concursul „Mugurii Crucii Roșii” se adresează copiilor preșcolari, în scopul formării deprinderilor de igienă personală și a însușirii cunoștințelor privind educația pentru sănătate și primul ajutor. În final, în urma evaluării realizate de juriul competiției, toți copiii au fost declarați câștigători și au primit diplome pentru locul I, respectiv premii constând în fructe, produse de igienă, cărți și mini-truse de prim ajutor.

„Concursul „Mugurii Crucii Roșii” este o inițiativă dedicată educării copiilor, într-un mod prietenos și adaptat vârstei lor, în spiritul grijii față de sănătate și învățării primului ajutor. Prin jocuri și activități interactive, cei mici învață cum să aibă grijă de propria sănătate, cum să reacționeze corect în situații de urgență, să respecte regulile de igienă și să adopte obiceiuri de viață sănătoase. De asemenea, credem că acest concurs sădește în sufletul unora dintre copii dorința de a urma, în viitor, o carieră în domeniul medical. Pe această cale, mulțumim cu recunoștință cadrelor didactice pentru implicarea lor în pregătirea echipajelor și îi felicităm cu mult drag pe toți copiii pentru entuziasmul, curajul și responsabilitatea cu care au participat la concurs”, a declarat Adrian Ionel Dușa, director al Filialei Alba a Crucii Roșii Române.

Societatea Națională de Cruce Roșie din România este o organizație umanitară, membră a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semiluna Roșie, auxiliară autorității publice și abilitată prin lege să asigure asistență umanitară în caz de dezastre și să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile.

În județul Alba, Crucea Roșie Română are un serviciu de ambulanță cu 9 autospeciale moderne, un serviciu de îngrijiri medicale la domiciliu și organizează cursuri de prim ajutor, de pregătire în caz de dezastre și de formare în diferite profesii medicale. În fiecare an, Filiala Alba a Crucii Roșii ajută mii de persoane vulnerabile, organizează cursuri de prim ajutor sau pentru sănătate pentru alte câteva mii de copii sau adulți și derulează numeroase campanii educative și de promovare a sănătății. Crucea Roșie organizează pentru copiii de grădiniță concursul „Mugurii Crucii Roșii”, iar pentru elevii de gimnaziu și liceu „Sanitarii Pricepuți”, ambele competiții având ca scop promovarea unui stil de viață sănătos și educația pentru sănătate și prim ajutor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Premii obținute de elevii de la Liceul Tehnologic Sebeș, la Concursul național INGTEX și la Simpozionul național EXPECTATIVE – Arad 2025

sebesinfo.ro

Publicat

în

Universitatea „AUREL VLAICU” și Liceul „FRANCISC NEUMAN” din Arad au organizat, în perioada 15-16 mai 2025, cea de-a XXV-a ediție a CONCURSULUI NAȚIONAL TEHNIC TEXTIL „INGTEX” și a CONCURSULUI – SIMPOZION NAȚIONAL DE SPECIALITATE „EXPECTATIVE”.

La finalul concursului, LICEUL TEHNOLOGIC SEBEȘ a obținut următoarele premii:

LAZĂR MONICA – PREMIUL I – Concurs Teoretic, clasa a XII-a – Prof. coordonator Cîmpean Didina;

ANDOR DEBORA – PREMIUL II – Concurs Teoretic, clasa a XII-a – Prof. coordonator Cîmpean Didina;

FĂȚAN RIANNA – MENȚIUNE – Compoziție grafică pentru produse textile – Prof. coordonator Cîmpean Didina;

GHENESCU NICOLA – MENȚIUNE – Workshop, secțiunea Design Vestimentar – Prof. coordonator Cîmpean Didina;

GĂLĂȚAN NICOLAE MUGUREL – PREMIUL I- Concurs Teoretic, clasa a XI-a – Prof. coordonator Maniu Daniela Mălina;

ȘOPÂRLĂ SONIA – PREMIUL II – Compoziție grafică pentru produse textile – Prof. coordonator Maniu Daniela Mălina;

BRATU SONIA – PREMIUL II – Workshop, secțiunea Design Vestimentar – Prof. coordonator Maniu Daniela Mălina;

SCHEAU LAVINIA – MENȚIUNE – Compoziție grafică pentru produse textile – Prof. coordonator Maniu Daniela Mălina;

DAMIAN LOREDANA – MENȚIUNE – Proiectare și realizare de produse vestimentare din țesături și tricoturi – coordonator maistru-instr. Dumitrean Viorica.

Mulțumim organizatorilor, elevilor și părinților pentru implicare. FELICITĂRI TUTUROR!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Olar Constantin, elev al Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebes, premiul I la concursul de istorie „Spune povestea locului tau”

sebesinfo.ro

Publicat

în

Institutul de Istorie din Cluj-Napoca a găzduit, weekend-ul trecut, etapă finală a Concursului de Istorie pentru liceeni „Spune povestea locului tău”.

Concursul este unul de prestigiu, aflat la cea de-a VIII-a ediție și este organizat de Asociația „PhiloHistoRiss” împreună cu Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul UniversitățiiBabeș-Bolyai” și cuprinde două etape. Etapă finală a reunit 14 prezentări ale unor elevi din toate zonele geografice ale țării. Din juriul acestui concurs au făcut parte nume de sonore din domeniul istoriei precum Prof. Univ. Ovidiu Augustin Ghitta, decanul Facultății de Istorie și Filosofie din Cluj-Napoca, Prof. Dr. Ioan Bolovan, director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române și alții.

Elevul Constantin Olar de la Colegiul Național „Lucian Blaga”din Sebeș a prezentat o lucrare în care a adus în prim plan un erou din comună sa de domiciliu, Pianu de Sus. Pe lângă metodele clasice de documentare, și anume cercetarea studiilor și publicațiilor de specialitate, a folosit și metode specifice istoriei orale cum ar fi interviul cu persoane vârstnice din sat realizat în scopul culegerii unor mărturii, sau folosirea unor interviuri realizate în urmă cu mulți ani, reușind impresionezesi se întoarcă acasă cu Premiul I. Elevul este pregătit de doamna profesor Damian Elena.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes