Rămâi conectat

Actualitate

Prejudiciul de aproape 400.000 de lei găsit de Curtea de Conturi a României la Ocolul Silvic Sebeș a fost menținut în instanța de judecată

sebesinfo.ro

Publicat

în

Ocolul Silvic Sebeș R.A. a pierdut definitiv un proces cu Camera de Conturi Alba și Curtea de Conturi a României prin care a solicitat anularea măsurilor dispuse printr-o decizie din ianuarie 2017, care a constatat abateri financiare și un prejuduciu de aproape 400.000 de lei prin neconstituirea fondului pentru accesibilizarea pădurilor, respectiv acordarea unor majorări nejustificate ale indemnizațiilor pentru membrii consiliului de administrație. Decizia prin care a fost menținut actul de control al inspectorilor Camerei de Conturi a fost pronunțată în 8 noiembrie 2017, la Curtea de Apel Alba Iulia.

În actul de control, s-a reținut în sarcina Ocolului Silvic Sebeș faptul că nu a constituit fondul pentru accesibilizarea pădurilor în cazul UATM Sebeș, unul dintre asociații care deține pădure dată în administrarea ocolului cu drum forestier pe respectivul fond. Camera de Conturi a apreciat că valoarea estimativă a abaterii este de 316.796 de lei. De asemenea, s-a mai reținut în sarcina Ocolului Silvic faptul că au fost majorate nejustificat cheltuielile cu salariile aferente anului 2015 cu suma de 7.220 de lei prin acordarea unor cuantumuri de indemnizații nelegale membrilor consiliului de administrație pentru o perioadă anterioară emiterii unor hotărâri de consiliu local și a actelor adiționale la contractele de mandat.

”(…) Din lecturarea art.4 alin. 1 din Legea nr. 56/2010 privind accesibilizarea fondului forestier național, reiese foarte clar că, în primul rând, obligația înființării fondului de accesibilizare a pădurilor revine în primul rând administratorilor prevăzuți de legislația în vigoare pentru fondul forestier proprietate publică a statului – deci și reclamantului Ocolului Silvic Sebeș R.A. și abia în subsidiar proprietarilor de fond forestier proprietate privată.

Singura excepție instituită de legiuitor este cea prevăzută la art. 4 alin.4  din Legea nr. 56/2010 respectiv pentru unitățile – administrativ teritoriale deținătoare de fond forestier care nu este traversat de drumuri forestiere și nici nu necesită construirea acestora – ceea ce nu este cazul în speța de față. Prin Ordinul nr. 792/2012 emis de Ministerul Mediului și Pădurilor s-a aprobat procentul de 7% din valoarea masei lemnoase vândute și încasate în condițiile legii, provenite din produse principale și accidentale ca resursă de constituire a fondului de accesibilizare a pădurilor”, se afirmă în motivarea deciziei de la Tribunalul Alba, menținută la Curtea de Apel.

Angajații Camerei de Conturi au mai descoperit faptul că pentru doi membri ai Consiliului de administrație ai Ocolului, cuantumul indemnizațiilor a fost majorat de la 300 de lei la 500 de lei lunar, începând cu luna ianuarie 2015 deși majorarea s-a făcut în baza HCL Berghin nr. 19/24.03.2015 și HCL Șpring 43/02.03.2015. Totodată, pentru alți trei membri ai Consiliului de administrație, cuantumul indemnizațiilor a fost majorat de la 312 lei la 500 de lei lunar începând cu luna ianuarie 2015, deși decizia oficială s-a luat prin HCL Sebeș nr. 220/29.09.2015.

”Reclamantul nu contestă în esență această stare de fapt, dar susține că prin HCL Sebeș nr. 31/13.02.2015 a fost prevăzută această majorare. Instanța constată, pe de o parte că, prin HCL Sebeș nr. 31/13.02.2015 a fost aprobat în general bugetul reclamantului și abia prin HCL Sebeș nr. 220/29.09.2015 s-a aprobat încheierea actelor adiționale la contractele de mandat, ulterior fiind și semnate aceste acte adiționale.

Având în vedere cele mai sus expuse, instanța va respinge, ca nefondată, cererea formulată de reclamantul Ocolul Silvic Sebeș R.A. în contradictoriu cu pârâtele Camera de Conturi Alba și Curtea de Conturi a României privind anularea încheierii nr. 13/23.02.2017 emisă de Comisia de soluționare a contestațiilor din cadrul Curții de Conturi a României și a măsurilor dispuse prin Decizia nr. 2/06.01.2017 emisă de Camera de Conturi Alba”, se mai afirmă în conținutul hotărârii instanței.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Bărbat de 35 de ani cercetat de polițiștii din Sebeș, după ce a fost depistat conducând cu o alcoolemie de 1,19 mg/litru alcool pur în aerul expirat

sebesinfo.ro

Publicat

în

La data de 10 mai 2025, în jurul orei 00.50, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Sebeș au oprit, pentru control, pe strada Săsească din localitatea Petrești, un autoturism condus de un bărbat de 35 de ani, din localitatea Daia Română, județul Alba.

În urma testării bărbatului, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,19 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Laureatul Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia, ediția a IX-a – Lancrăm

sebesinfo.ro

Publicat

în

Vineri, 9 mai 2025 avut loc la Lancrăm festivitatea de decernare a Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia.

Juriul format din istoricii și criticii literari: Constantina Raveca Buleu, Horia Gârbea, George Neagoe, Irina Petraș, Vasile Spiridon, Adrian Tudurachi și Mihai Zamfir, luând în discuție poeții nominalizați, respectiv Ileana Mălăncioiu, Aurel Pantea, Marta Petreu, Liviu Ioan Stoiciu, Varujan Vosganian, Ovidiu Genaru și Dinu Flămând, au hotărât să acorde Premiul Național pentru Poezie Lucian Blaga Opera Omnia, poetului Aurel Pantea.

Poetul Aurel Pantea s-a născut la 10 martie 1952, în localitatea Chețani din județul Mureș.

A urmat studii primare și gimnaziale în satul natal, apoi Liceul Teoretic din Luduș și mai târziu Facultatea de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. După absolvire a fost repartizat profesor la Școala generală nr. 4 din Borșa-Maramureș, apoi a lucrat ca și corector la ziarul Unirea din Alba Iulia, profesor la Școala generală nr. 1 și la Liceul „Horia, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia și conferențiar universitar dr. la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Aurel Pantea a debutat în 1971 cu poezie, în revista clujeană Echinox. A colaborat apoi cu poezii în revistele Echinox, Tribuna, Steaua, Vatra ș.a. Debutul editorial a avut loc în 1980 cu volumul Casa cu retori.

Volume publicate: Casa cu retori (1980); Persoana de după-amiază (1983); La persoana a treia (1992); Negru pe negru (1993); O victorie covârșitoare (1999); Aceste Veneții, aceste lagune (antologie) (1999); Negru pe negru (alt poem) (2005); Negru pe negru (antologie) (2009); Nimicitorul (2012); Recviem pentru tăceri și nimiciri (antologie) (2013); În urmă se sting toate luminile (antologie) (2014); Opera poetica (2016); Poeți ai transcendenței pline. Epifanii ale indeterminatului (două ediții: 2003 și 2005); Simpatii critice (2004); Înapoi la lirism (2005); Ștefan Aug. Doinaș (studiu monografic) (2007); Sacrul în poezia românească (volum colectiv) (2007).

PREMII ŞI DISTINCȚII:

–         Premiul de debut al Editurii Albatros pentru „Casa cu retori”, 1980;

–         Premiul pentru poezie al revistei „Poesis”, Satu Mare 1992;

–         Premiul „Cartea Anului” al Salonului Naţional de Carte şi Publicaţie Culturală, pentru volumul de poeme „Negru pe negru”, Cluj-Napoca, 1994;

–         Premiul „Octav Şuluţiu” al revistei „Familia”, Oradea, 1998;

–         Premiul „Frontiera Poesis” pentru cea mai bună revistă, Satu Mare, 1998;

–         Premiul pentru excelenţă acordat de Uniunea Artiştilor Plastici, Filiala Alba-Hunedoara, 2001;

–         Premiul de excelenţă acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Mureş, Mediaş, 2002;

–         Diploma de excelenţă acordată de Consiliul Judeţean Alba, Alba Iulia, 2002;

–         Diploma de onoare acordată în cadrul Zilelor Revistelor Culturale din Transilvania şi Banat, Mediaş, 2002;

–         Diplomă acordată revistei „Discobolul” de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Mureş, Tg. Mureş, 2003;

–         Premiul pentru critică literară al revistei „Poesis” pentru vol. „Simpatii critice”, Satu Mare, 2004;

–         Premiul pentru eseu al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Mureş pentru vol. „Poeţi ai transcendenţei pline”, Tg. Mureş, 2004;

–         Premiul „Mediaş”, acordat în cadrul Zilelor Revistelor Culturale din Transilvania şi Banat, Mediaş, 2004;

–         Premiul pentru poezie al revistei „Târnava”, Tg. Mureş, 2005;

–         Premiul pentru publicistica literară al Uniunii Scriitorilor din Romania, Filiala Mureş, Tg. Mureş, 2005;

–         Premiul „Dafora”, acordat în cadrul Zilelor Revistelor Culturale din Transilvania şi Banat pentru volumul de poeme „Negru pe negru (alt poem)”, Mediaş, 2005;

–         Nominalizat pentru premiile Uniunii Scriitorilor din România, cu volumul „Negru pe negru (alt poem)”, Bucureşti, 2006;

–         Premiul pentru publicistică al Uniunii Scriitorilor, Filiala Mureş, 2006;

–         Premiul pentru critică literară, acordat de Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga”, Alba Iulia, 2006;

–         Premiul pentru poezie al revistei „Ateneu”, Bacău, 2006;

–         Premiul Naţional „Tudor Arghezi”, Tg. Jiu, 2012;

–         Premiul „Balcanica”, Brăila, 2012;

–         Premiul ARIEL, „Cartea anului”, Bucureşti, 2013;

–         Premiul „Cartea anului” la Festivalul de carte Transilvania, Cluj, 2013;

–         Titlul de Poet al Iașului, 2014;

–         Premiul Bibliotecii „T. Kirileanu” Neamț, Piatra Neamț, 2014;

–         Premiul Uniunii Scriitorilor din România, 2015;

–         Premiul pentru poezie la împlinirea a 150 de ani de la apariția revistei „Familia”, Oradea 2015;

–         Laureat al Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”, Opera Omnia, Botoșani, 2017.

–          Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria A – „Literatura”, București, 2021


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânără de 22 de ani, responsabilă de producerea accidentului rutier de pe strada Mihail Kogălniceanu, soldat cu rănirea unei persoane și patru autoturisme avariate

sebesinfo.ro

Publicat

în

În seara zilei de 6 mai 2025, polițiștii din Sebeș au fost sesizați cu privire la faptul că, pe strada Mihail Kogălniceanu din Municipiul Sebeș, a avut loc un eveniment rutier.

Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au constatat că o tânără de 22 de ani, din Sebeș, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Mihail Kogălniceanu, nu ar fi păstrat o distanță regulamentară față de autoturismul care circula în fața sa, condus de un bărbat, în vârstă de 50 de ani, din Sebeș, intrând în coliziune cu acesta. Autoturismul condus de bărbatul de 50 de ani a fost proiectat în autoturismul care circula în fața sa, condus de un bărbat de 40 de ani, din Sebeș, iar acesta din urmă a fost proiectat în autoturismul din fața sa, condus de o femeie de 35 de ani, din Sebeș.

În urma evenimentului rutier, conducătorul auto, în vârstă de 50 de ani, a fost transportat la Spitalul Municipal Sebeș, pentru îngrijiri medicale.

Cei patru conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes