Rămâi conectat

Actualitate

Pădurar de la Ocolul Silvic Sebeș trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată

sebesinfo.ro

Publicat

în

Tribunalul Alba a admis rechizitoriul procurorilor într-un dosar în care un pădurar de la Ocolul Silvic Sebeș este acuzat de luare de mită în formă continuată, dar un judecător a eliminat, însă, filmările realizate de către denunțător cu camera ascunsă.

Pădurarul „închidea ochii” la furturile de lemn din pădure. La o percheziție domiciliară, în locuința pădurarului a fost găsită suma de 4.400 de euro. C. C., pădurar din cadrul Ocolului Silvic Sebeş, a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.

„În fapt, s-a reţinut că, în luna iulie 2022, inculpatul, în calitate de pădurar, a încheiat o înţelegere cu denunțătorul care a sesizat fapta la data de 06.06.2023, în baza căreia inculpatul, contrar atribuţiilor de serviciu, a fost de acord să primească sume de bani periodic, pentru a permite denunţătorului, singur sau însoţit de persoane alese de el, să sustragă lemne din pădurea administrată de inculpat, situată lângă localitatea Petreşti-Sebeş.

În perioada aprilie-mai 2023, inculpatul a primit mită de la denunţător 300 lire sterline, 200 euro şi 8 borcane de cafea solubilă ness, pentru a permite acestuia să sustragă lemne din pădurea păzită de inculpat. În urma percheziţiei domiciliare efectuate în cauză, de la locuinţa inculpatului a fost ridicată suma de 4.400 euro, cu privire la care procurorul a propus confiscarea extinsă, întrucât probele administrate au conturat o suspiciune rezonabilă că banii provin din activitatea infracţională a inculpatului”, se precizează în rechizitoriul procurorilor.

• Pădurarul – înregistrat cu camera ascunsă

În faza de verificare a legalității administrării probelor, pădurarul a scăpat de o probă foarte importantă a anchetatorilor. Este vorba despre două procese verbale încheiate de procuror în 19 și 20 iunie 2023, care redau interceptări și filmări obținute prin intermediul unui sistem montat pe corpul denunțătorului.

Bărbatul s-a dus și s-a întâlnit de două ori cu pădurarul timp în care avea aparatura montată pe el. Acesta a avut mai multe discuții despre banii pe care trebuia să îi dea acestuia pentru a putea tăia fără probleme din pădure. Prin avocat, pădurarul a cerut ca înregistrările făcute cu camera ascunsă să fie eliminate de la dosar, deoarece sunt obținute ilegal. A invocat faptul că procurorul nu a primit mandat de la judecătorul de drepturi și libertăți pentru montarea tehnicii de interceptare pe corpul denunțătorului.

„Procedura de înregistrare audio/video a inculpatului, prin intermediul tehnicii montate pe corpul colaboratorului este nelegală, întrucât nu a existat încheiere/mandat de supraveghere expres emis în acest sens din partea judecătorului de drepturi și libertăți”, a susținut avocatul pădurarului.

Magistratul a admis excepția formulată și a dispus îndepărtarea celor două procese- verbale de la dosar.

Parchetul și-a asumat situația și a susținut că își menține dispoziția de trimitere în judecată. În 18 decembrie 2023, judecătorul de la Tribunalul Alba a constatat legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul emis de Parchet, cu excepția referirilor la mijloacele de probă excluse anterior. Încheierea poate fi contestată la Curtea de Apel Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Prestigioasa editură Școala Ardeleană din Cluj-Napoca, prezentă la Festivalul internațional „Lucian Blaga” Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Organizatorii celei de-a XLIV-a ediții a Festivalului Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș și Lancrăm vă invită vineri, 17 mai 2024, începând cu ora 17.00, la un regal cultural care se va desfășura în aula Primăriei Municipiului Sebeș, pregătit în strânsă colaborare cu Editura Școala Ardeleană Cluj-Napoca, un partener constant al festivalului.

Programul cuprinde conferința „Avram Iancu și Lucian Blaga”, susținută de prof. univ. dr. IOAN-AUREL POP, președintele Academiei Române, urmată de lansarea volumelor „Românii. Eseuri dinspre Unire” de Ioan-Aurel Pop și „Construind Unirea cea Mare” (Vol. I-VIII), coordonatori: Ioan-Aurel Pop, Ioan Bolovan, Ioana-Mihaela Bonda, Ana Victoria Sima și Teodor Laurențiu Popescu.

Evenimentul editorial dedicat lui Lucian Blaga include, de asemenea, titlul „Cultură și cunoștință”. Ediție îngrijită de Dorli Blaga, În loc de argument de Onisifor Ghibu, Cuvânt-înainte de Eugeniu Nistor, alături de comunicarea cercetătorului științific Eugeniu Nistor – „Începuturile filosofiei culturii la Lucian Blaga”.

Pentru a onora memoria unuia dintre fondatorii festivalului de la Sebeș, scriitorul și criticul literar Mircea Tomuș, Mircea Popa va susține comunicarea „Avram Iancu în viziunea lui Mircea Tomuș” și vor fi lansate volumele: „Avram Iancu. Dramă. 1934” de Lucian Blaga, ediție îngrijită de Mircea Popa, „Glonțul de argint sau Adevărata moarte a lui Avram Iancu. Teatru” de Mircea Tomuș (ediția a II-a, prefață de Mircea Popa), „Avram Iancu, făuritor de istorie națională” de Mircea Popa, „Avram Iancu. O viață de erou” (text integral) de Silviu Dragomir, ediție aniversară îngrijită de Ioan Bolovan și Sorin Șipoș.

Amfitrionii evenimentului: Dorin Nistor, primarul Municipiului Sebeș, Nadia-Diana Arsin, directorul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș.

Întâlnirea va fi moderată de Vasile George Dâncu, directorul Editurii Școala Ardeleană Cluj-Napoca.

Organizatorii evenimentului: Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Academicianul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, va conferenția la Sebeș, în cadrul Festivalului internațional „Lucian Blaga”

sebesinfo.ro

Publicat

în

Organizatorii celei de-a XLIV-a ediții a Festivalului Internațional „Lucian Blaga” Sebeș au plăcerea de a vă invita la conferința susținută de prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, despre eroul național Avram Iancu, în lumina adusă sufletului românesc de Lucian Blaga. Evenimentul va avea loc vineri, 17 mai 2024, începând cu ora 17.00, în aula Primăriei Municipiului Sebeș, fiind organizat în colaborare cu Editura „Școala Ardeleană” din Cluj-Napoca.

IOAN-AUREL POP, președintele Academiei Române (2018-), profesor și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (2012-2020), este autor și coautor a peste optzeci de cărți, tratate și manuale și a peste șapte sute de studii și articole, dintre care mai recente sunt „Instituţii medievale româneşti” (Editura Școala Ardeleană, 2022), „Hunedoreştii. O familie europeană” (Editura Școala Ardeleană, 2020), „Veghea asupra limbii române” (Editura Litera, 2020), „De la romani la români: o pledoarie pentru latinitate” (Editura Litera, 2019), „Scurtă istorie a românilor” (Editura Litera, 2019), „Românii. Eseuri dinspre Unire” (Editura Școala Ardeleană, 2019) și „Southeastern Europe in the Middle Ages and Early Modern Times: Power and Influence between Vatican and Orthodoxy” (Berlin: Frank & Timme, 2021). I s-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa din partea a mai mult de zece universități din țară și străinătate. Este membru al unor academii și societăți savante străine, între care Academia Europaea, Academia Europeană de Știință și Artă de la Salzburg (Austria), Academia Națională Virgiliană din Mantova (Italia), Ateneo Veneto din Veneția (Italia), Academia Europeană de Științe, Arte și Litere din Paris (Franța). A fost visiting professor al unor universități din SUA, Italia, Franța, Ungaria și Austria, precum și director al Institutului Cultural Român din New York (SUA) și al Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția (Italia).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Lucian Blaga, în sufletele elevilor din Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Astăzi, 9 mai 2024, Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” Sebeș a găzduit o expoziție specială dedicată desenelor realizate de elevii din clasele I – IV, participanți la etapa municipală a Concursului local de lectură, „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor!”, din cadrul Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, Sebeș, 2024.

Concursul a fost organizat în strânsă colaborare cu instituțiile de învățământ din zonă, iar participarea lor activă a contribuit la succesul evenimentului.

Cadrele didactice și elevii din clasele I-IV s-au implicat cu pasiune și determinare în activități precum lectura cu voce tare, interpretarea textelor și discuțiile pe marginea cărților, evidențiind astfel dragostea pentru citit și creativitatea lor. Aceștia au dovedit că sunt adevărați ambasadori ai cărților, inspirându-i pe cei din jur să descopere și să aprecieze universul magic al literaturii.

Despre ei, vă vom dezvălui mai multe în cadrul Festivalului „Lucian Blaga”…


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes