Rămâi conectat

Știri din zonă

Zona turistică Șureanu, dezvoltare rapidă într-un cadru natural spectaculos aflat la aproape 2000 de metri altitudine

sebesinfo.ro

Publicat

în

Zona turistică Șureanu este cunoscută ca fiind „Elveția României”, datorită peisajelor naturale spectaculoase, atât vara cât și iarna.

Se află în extremitatea sudică a județului Alba, la limită cu județele Sibiu și Vâlcea, la aproape 2000 de metri altitudine. Odată cu dezvoltarea domeniului schiabil şi a modernizării şoselei Transalpina au apărut numeroase pensiuni care oferă cazare.

Acestea au fost construite în două zone apropiate pârtiilor de schi, respectiv Luncile Prigoanei şi Poarta Raiului. Domeniul schiabil este alcătuit din 10 pârtii care însumează aproape 18 de kilometri. Amenajarea porneşte de la circa 1.700 de metri, iar altitudinea maximă ajunge până la 2.010 de metri, unde se află limita superioară a pârtiilor.

În afară de pârtiile amenajate, zona prezintă un deosebit potenţial pentru schi în afara pistei. Domeniul Schiabil din Munţii Şureanu a fost inaugurat în anul 2009, în urma unei investiţii private. Sezonul 2021 – 2022 a fost deschis vineri 10 decembrie.

”La noi a nins consistent şi ne pregătim să începem un sezon de distracţie şi voie bună pe Domeniul Schiabil Şureanu. Începând de vineri, 10 decembrie, vă aşteptăm la munte pentru a vă bucura de aer curat, peisaje de vis şi, în primul rând, de zăpadă pe pârtiile noastre”, a transmis administratorul domeniului schiabil.

Cele 10 părtii se găsesc sub două dintre cele mai înalte vârfuri din munţii Sureanu: Vârful lui Patru 2103 metri şi Vf. Şureanu 2059 metri. ”Spre deosebire de alte domenii schiabile din țară, la noi veți găsi trei apres-ski-uri cu structuri constructive inedite ca forme arhitecturale, situate pe versanți diferiți, pentru a percepe vizual perspective deosebite asupra întregului ansamblu al domeniului schiabil”, susține administratorul domeniului schiabil.

Și comuna Şugag, situată la circa 50 de kilometri de domeniul schiabil, s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Aflată la o oră de mers cu maşina de Alba Iulia, comuna este aşezată într-o vale frumoasă, pe partea estică a Munţilor Şureanu. Locul e o succesiune de culmi prelungi care coboară treptat din vârfuri situate la peste 2000 de metri altitudine. Zona este comoară a artei populare, a obiceiurilor şi a tradiţiilor și este mult diferită faţă de staţiunile clasice de iarnă din România, care, în majoritate, s-au dezvoltat haotic.

La Șugag există un regulament de urbanism care trebuie respectat de toţi cei care investesc aici. Deocamdată nu se poate vorbi despre o staţiune turistică aşa cum prevede legea, dar nu mai este mult timp până ce se va oficializa şi acest statut.

Unicul drum de acces în această zonă, în perioada iernii, este pe ruta Sebeş – Şugag – lacul Oaşa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oaşa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Şureanu (DJ 704). Distanţa de la Sebeş este de 82 de kilometri şi poate fi parcursă în circa două ore. Din această iarnă, ”drumarii” au decis să mențină deschis DN 67C între Obârșia Lotrului și Curpăt, asfel încât pe timpul zilei se poate ajunge la Șureanu și dintre județul Vâlcea.

Singura problemă care încetineşte dezvoltarea şi mai mult a zonei este drumul de legătură de 18 kilometri între Transalpina (DN67C) şi domeniul schiabil, prin Poarta Raiului şi Luncile Prigoanei. Autoritățile nu au reușit încă să demareze un proiect de modernizare.

sursa: ziare.com


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Investiție de peste 20 milioane de lei în extinderea rețelei de canalizare din comuna Săsciori

sebesinfo.ro

Publicat

în

Primăria comunei Săsciori, a lansat pe Sistemul Electronic de Achiziții, un proiect pentru realizarea obiectivului „Rețea de canalizare în Laz, Sebeșel, Săsciori, Răchita, Colonie, județul Alba,” care are o valoare aproximativă de 20.602.428,06 lei.

Realizarea obiectivului de investiție propus va aduce beneficii comunității și nu numai, astfel proiectul reprezintă o prioritate pentru comuna Sasciori, având în vedere următoarele aspecte care dau necesitatea realizării acestui obiectiv de investiții:

– îmbunătățirea condițiilor de igienă a populației și a gospodăriilor acestora;

– sprijinirea activităților economice, turistice prin dezvoltarea unei infrastructuri minimale, ameliorarea condițiilor igienico-sanitare și a eficienței activităților productive;

– creșterea nivelului de trai;

Protecția resurselor de apă de suprafață și subterane prin:

– reducerea cantităților deversate în panza freatică, prevenirea, reducerea și limitarea efectelor poluante;

– regenerarea mediului natural;

– Siguranță mărită în exploatare și rezistență la coroziune;

– Durată garantată de viață de minim 50 de ani;

– Obținerea unei calități de igienă a apei superioară;

– asigurarea accesului la serviciile de bază, protejarea moștenirii culturale și naturale din spațiul rural, în vederea realizării unei dezvoltări durabile;

– crearea și dezvoltarea serviciilor publice de bază pentru populația rurală;

– creșterea gradului de interes a potențialilor investitori în zonă;

– stabilirea populației în mediul rural prin asigurarea unor condiții optime de trai și educație;

– creșterea atractivității turistice a zonei;

– creșterea atractivității zonei pentru investitorii în domeniul agricol și agroturistic care vor avea posibilitatea asigurării;

– revitalizarea comunei cu satele aparținătoare prin asigurarea dezvoltării infrastructurii edilitare locale.

Obiectivul general al investiției este creșterea capacității autorităților publice locale pentru aplicarea rețelei de canal, în vederea conformării cu cerințele reglementărilor naționale și europene în domeniu, prin realizarea infrastructurii specifice acestor lucrări, pregătirea personalului de exploatare a investiției și implicarea societății locale, civile și de afaceri și respectarea principiilor de „mediu curat”. Astfel, lucrările realizate în cadrul proiectului care contribuie la unul dintre cele șase obiective de mediu sunt considerate conforme cu principiul de „a nu prejudicia în mod semnificativ” (DNSH – „Do No Significant Harm”), prevăzute în Comunicarea Comisiei – Orientări tehnice privind aplicarea principiului de „a nu aduce prejudicii semnificative” în temeiul Regulamentului privind Mecanismul de redresare și reziliență.

Executarea lucrărilor cu tehnologii și materiale noi care să asigure o durată de viață mai mare a rețelei de distribuție apă și canalizare.
Obiectivul specific

Realizarea rețelei de canalizare și stație de epurare în comuna Sasciori, în condiții de respectare a infrastructurii tehnico-utilitare a localităților.

Prin tema de proiectare, întocmită de beneficiar, se dorește realizarea unei documentații tehnico-economice pentru realizarea rețelei de canalizare în localitățile Laz și Răchita și extinderea rețelei de canalizare în localitățile Sebeșel și Sasciori, inclusiv în Sasciori Colonie sub denumirea „Rețea de canalizare în Laz, Sebeșel, Sasciori, Răchita, Colonie”

Modernizarea sistemului de canalizare a apelor uzate este o necesitate obiectivă pentru locuitorii din comuna Sasciori și localitățile învecinate, întrucât: lucrările ce se vor executa, în conformitate cu proiectul tehnic, vor prevedea rezolvarea problemelor existente ale dotărilor edilitare de care depind confortul, siguranța și funcționalitatea rețelei de apă canal actuală și de perspectivă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Un bărbat de 32 de ani din Sebeșel a ajuns la spital, în urma unui accident rutier petrecut pe raza localității Dumbrava

sebesinfo.ro

Publicat

în

La data de 14 mai 2024, în jurul orei 07.20, pe raza localității Dumbrava, din comuna Săsciori, un tânăr de 21 de ani, din comună, în timp ce conducea un autoturism, pe sensul de mers Dumbrava-Săsciori, a pierdut controlul asupra acestuia și a intrat în coliziune cu un autoturism condus, din sens opus, de un bărbat de 32 de ani, din localitatea Sebeșel.

În urma accidentului, conducătorul autoturismului din urmă a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital, pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Ambii conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Mierea din iarbă neagră, produsă de un apicultor din Vingrad, remediu natural pentru orice tip de afecțiune

sebesinfo.ro

Publicat

în

Mierea neagră este produsă de Dănuț Pintea, un apicultor din Vingard. Mierea-medicament din munții Apuseni, superioară chiar și celebrei Manuka, este un remediu pentru orice tip de afecțiune.

Apicultorul din Vingard, comuna Şpring, surprinde cu un nou sortiment de miere specială, din munții Apuseni, mierea de iarbă neagră.

Iarba neagră este o plantă medicinală complexă, de la rădăcină, tulpină, frunze și flori, iar mierea neagră este foarte bogată în antioxidanți: „O găsim doar în munții Apuseni, de la cota 1.000 în sus și este bio sută la sută. Este o minunătie”, spune apicultorul.

Bărbatul și-a dus albinele la Brad prima dată în urmă cu 5 ani și a găsit întâmplător planta pe care o cunoștea din alte țări din Europa. S-a pus pe citit și cercetat proprietățile plantei și a început să producă acest sortiment de miere-minune, care poate fi consumată pentru însănătoșire.

Mierea neagră are un gust dulce-acrișor, este o miere care gelatinează, care odată extrasă se pune în borcan și așa rămâne, nu se mai poate lucra cu ea.

După cum se știe, fiecare miere este recomandată în funcție de proprietățile ei pentru anumite afecțiuni, dar mierea neagră poate fi folosită aproape pentru orice tip de boală, chiar și în cancer, luată în anumite proporții și amestecată cu altceva și chiar și la tumori cerebrale: „Este un real ajutor în cancer, boli depresive, dar și digestive. Este o miere foarte complexă, care ar trebui căutată de oameni, este o miere foarte sănătoasă. Nu este o miere pe care să o punem în cafea, e o miere medicament”, ne-a mai spus apicultorul.

Deși este o plantă căreia îi place să crească doar în zonele sărace, montane, proprietățile ei, compoziția ei sunt superioare chiar și celebrei Manuka, care este o miere foarte scumpă.

Mierea din iarbă neagră este produsă în cantități relativ mici, perioada de recoltare fiind foarte scurtă din 15 august până în 10 septembrie, deci mai puțin de o lună. De asemenea, bărbatul spune că totul depinde și de condițiile meteo: „Au fost ani în care dacă a plouat și a fost frig la munte, nu am făcut treaba, am mers degeaba, dar dacă anul e călduros, extragem mai mult”.

Dănuț Pintea se ocupă de albine împreună cu fiul său, căruia i-a transmis pasiunea pentru albinărit: „Avem în jur de 30-40 de stupi, nu producem mult, dar foarte bun”, mărturisește Dănuț Pintea.

Cu toate că nu este o muncă ușoară, familia Pintea face totul cu pasiune și plăcere, le sunt dragi albinele: „Mai fac și altceva acum, dar pe viitor cred că o să mă ocup doar de albine. Stupii sunt plecați tot anul, pleacă primăvara și se întorc în septembrie de la iarba neagră. Acum sunt deja la rapiță”, concluzionează apicultorul.

Fie că vorbim de sortimentele speciale de miere ca cea neagră sau duo, miere de salcâm, cea cu nucă sau miere cu turmeric, mierea de rapiţă sau de zmeură, mierea polifloră și cu propolis, cumpărătorii au avut și anul acesta de unde alege din produsele obţinute în stupina familiei din Vingard.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes