Știri din zonă
Un exemplu demn de urmat: cetăţenii comunei Şpring sunt obligaţi prin hotărâre de consiliu local la “curăţenia de primăvară”
România şi-a creat un renume destul de prost în privinţa curăţeniei localităţilor, motiv pentru care apelul la simţul civic al cetăţenilor este tot mai des înlocuit de decizii ale consiliilor locale, venite să întregească simţul comunitar şi, de ce nu, mândria locală.
Un astfel de exemplu întâlnim la Şpring, unde consiliul local a luat în anul 2012 o hotărâre care se păstrează cu sfinţenie şi în prezent. Conform hotărârii privind curăţenia localităţilor componente ale comunei Şpring, precum şi repararea şi întreţinerea imobilelor, cetăţenii au obligaţia legală şi morală să menţină curăţenia, precum şi să repare
imobilele care prezintă risc pentru populaţie ori a căror stare avansată de degradare aduce prejudiciu de imagine localităţii. Iată ce prevede hotărârea care îi obligă pe cetăţeni să păstreze curăţenia în comuna Şpring: curăţenia în faţa imobilelor pe care le deţin atât persoanele fizice cât şi cele juridice, prin ridicarea deşeurilor, a lemnelor de foc, a resturilor vegetale, a materialelor de construcţie şi a oricăror materiale care influenţează negativ aspectul domeniului public şi privat; întreţinerea şi curăţenia locuinţelor deţinute în proprietate, chirie sau sub orice altă formă de deţinere, a anexelor gospodăreşti, a curţilor şi împrejurimilor acestora; refacerea şanţurilor, desfundarea podeţelor; tencuirea, zugrăvirea şi văruirea faţadelor caselor şi a gardurilor stradale (unde este cazul); menţinerea curăţeniei pe trotuare, pe partea carosabilă a străzii, pe porţiunea din dreptul gospodăriei, a locurilor de parcare pe care le folosesc şi a loturilor de teren pe care le deţin în intravilanul localităţilor; văruirea pomilor şi stâlpilor din faţa imobilelor; asigurarea igienei imobilelor şi în incintele deţinute sub orice formă prin activităţi de curăţenie, dezinfecţie şi deratizare (unde este cazul); depozitarea corespunzătoare a reziduurilor menajere, industriale, agricole, precum şi a materialelor refolosibile (gropile de gunoi au fost desfiinţate). De asemenea, este obligatorie curăţarea anvelopelor mijloacelor de transport la intrarea pe drumurile publice, de noroi sau alte reziduuri, participarea cetăţenilor comunei Şpring la acţiuni de întreţinere şi înfrumuseţare a localităţilor, precum: săparea şi amenajarea şanţurilor şi rigolelor, curăţarea cursurilor de apă şi a malurilor acestora, curăţarea şi amenajarea locurilor virane etc. Obligaţiile enumerate mai sus, care până nu demult ţineau de bunul simţ şi spiritul civic, au devenit obligaţii legale, a căror nerespectare duce, conform hotărârii Consiliului Local Şpring, la aplicarea unor amenzi cuprinse între 500 şi 1000 de lei, în funcţie de gravitatea prejudiciului cauzat şi a riscului apariţiei focarelor de infectie, în cazul în care fapta nu este de natură penală. Administraţia din Şpring speră că cetăţenii comunei vor demonstra încă o dată că au un simţ civic dezvoltat şi vor contribui serios la protejarea mediului înconjurător, respectiv la imaginea comunei.
T. S.

Știri din zonă
Sâmbătă, 10 mai 2025: Curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus
Sâmbătă, 10 mai 2025 va avea loc o acțiune de curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus. Va fi în fapt Ziua Voluntarilor pe Via Transilvanica.
„Vă invităm în data de 10 mai 2025 pe traseul Via Transilvanica ce străbate comuna noastră, împreună cu elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Pianu de Sus, părinții adoptivi de kilometri, să participați la curățenia generală. Sunt așteptați reprezentanți ai oricărei instituții sau ONG. Informații la telefon 0258761111 viceprimar Voișan Ovidiu Iancu și la Școala Gimnazială Pianu de Sus, d-na. director Popescu Marcela”, au transmis reprezentanții Primăriei Pianu.
Știri din zonă
Acțiune educativ informativă a polițiștilor de la IPJ Alba, la Școala Gimnazială Săscoiori
Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, i-au vizitat pe elevii Școlii Gimnaziale Săsciori, fiind întâmpinați cu zâmbete și întrebări.
Astfel, 66 de elevi au participat la discuții privind protejarea animalelor, responsabilitatea pe care trebuie să ne-o asumăm atunci când avem un animal și obligațiile pe care le au cei care dețin un animal. Respectul, empatia, compasiunea, atenția și grija sunt primordiale în relația cu necuvântătoarele, fundamentarea acestora fiind necesară de la o vârstă fragedă.
Scopul acestor sesiuni informativ-educative îl constituie cultivarea timpurie a unei atitudini pozitive față de animale.
Știri din zonă
24-25 mai 2025: O nouă ediție a serbării păstorești „Zi-i bade cu fluiera!”, la Șugag
Primăria și Consiliul Local Șugag împreună cu Asociația Crescătorilor de Animale Șugag, organizează în zilele de 24 și 25 mai 2025 o nouă ediție a serbării păstorești „Zi-i bade cu fluiera!”
Serbarea se organizează în mod tradițional cu prilejul plecării oilor la munte.
„Deși această îndeletnicire nu se mai practică, din respect pentru obiceiurile noastre, manifestarea se va desfășura și pe viitor, având scopul de a nu ne uita originile și pe cei care au trudit din greu, ca noi să trăim o viață mai liniștită și mai bună”, au transmis organizatorii.
Aceștia au pregătit o incursiune în istoria transhumanței, pe acorduri muzicale, cu joc, cântec și voie bună. La eveniment sunt așteptați, deopotrivă, șugăjenii și oaspeții lor.