Știri din zonă
Investiție de 1,4 milioane de lei în reamenajarea centrului comunei Gârbova
Primăria Gârbova va moderniza centrul comunei la standarde europene, prin derularea unui proiect de investiții finanțat integral din bugetul local, în valoare estimată de 1.388.098,41 de lei, cu TVA inclus, ne-a declarat primarul Ioan Muntean.
„Având în vedere interesul tot mai ridicat pentru vizitarea obiectivelor turistice din Gârbova (Cetatea, Turnul Slăninilor ș.a) am decis să modernizăm centrul comunei, având în vedere că această zonă de atracție turistică nu a mai fost amenajată de o perioadă de circa 12 ani. Dacă facem comuna europeană, ne-am gândit să facem și centrul european. Iar în viitorul apropiat urmează ca toate străzile din comună să arate cum arată acum strada Mihai Eminescu din Gârbova”, a spus edilul.
Proiectul „Amenajare piață Gârbova” presupune modernizarea străzilor, aleilor de promenadă și căilor de acces, plantarea unor arbori și amenajarea spațiilor verzi, amenajarea unor jardiniere cu plante și arbuști ornamentali, trasarea unor locuri de parcare, montarea de stâlpi de iluminat și realizarea instalațiilor electrice etc.
Valoarea totală a proiectului este de 1.388.098,41 de lei, cu TVA inclus, din care 1.047.376,78 de lei reprezintă cheltuieli pentru realizarea investiției de bază, în suma totală fiind cuprinse, în principal, și costurile pentru studii de teren, proiectare (documentații tehnice pentru obținerea avizelor, acordurilor și autorizațiilor, proiect tehnic și detalii de execuție), asistență tehnică și dirgenție de șantier.
Primarul Ioan Muntean a declarat că execuția lucrărilor ar trebui să fie gata anul viitor, dar el speră ca firma de construcții ce va fi desemnată prin procedură de achiziții publice să finalizeze totuși amenajarea centrului comunei în doar câteva luni.

Știri din zonă
Activitate catehetică pentru 30 de copii din Parohia Loman, în cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”
În cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”, organizat la Școala Gimnazială din localitatea Loman, în perioada 5-9 mai 2025, parohia Loman, protopopiatul Sebeș, a organizat o activitate catehetică pentru 30 de copii.
În prima parte a activităților, elevii s-au bucurat de un dialog captivant pe teme liturgice și biblice, presărat cu demonstrații practice, în prezența cadrelor didactice și a preotului paroh.
În a doua parte, s-a realizat un tablou artistic al întregii activități, fiecare tânăr aducându-și aportul prin desenarea unui simbol reprezentativ din mediul înconjurător. Cu toate că cei mici participă adeseori la sfintele slujbe, timpul petrecut în atmosfera degajată din cadrul studiului catehetic este edificator, oferindu-le prilejul ideal pentru a pune întrebări și a primi răspunsuri pe măsura curiozităților.
Pr. paroh Mihai-Claudiu Roșca
Știri din zonă
Sâmbătă, 10 mai 2025: Curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus
Sâmbătă, 10 mai 2025 va avea loc o acțiune de curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus. Va fi în fapt Ziua Voluntarilor pe Via Transilvanica.
„Vă invităm în data de 10 mai 2025 pe traseul Via Transilvanica ce străbate comuna noastră, împreună cu elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Pianu de Sus, părinții adoptivi de kilometri, să participați la curățenia generală. Sunt așteptați reprezentanți ai oricărei instituții sau ONG. Informații la telefon 0258761111 viceprimar Voișan Ovidiu Iancu și la Școala Gimnazială Pianu de Sus, d-na. director Popescu Marcela”, au transmis reprezentanții Primăriei Pianu.
Știri din zonă
Acțiune educativ informativă a polițiștilor de la IPJ Alba, la Școala Gimnazială Săscoiori
Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, i-au vizitat pe elevii Școlii Gimnaziale Săsciori, fiind întâmpinați cu zâmbete și întrebări.
Astfel, 66 de elevi au participat la discuții privind protejarea animalelor, responsabilitatea pe care trebuie să ne-o asumăm atunci când avem un animal și obligațiile pe care le au cei care dețin un animal. Respectul, empatia, compasiunea, atenția și grija sunt primordiale în relația cu necuvântătoarele, fundamentarea acestora fiind necesară de la o vârstă fragedă.
Scopul acestor sesiuni informativ-educative îl constituie cultivarea timpurie a unei atitudini pozitive față de animale.