Știri din zonă
DSVSA Alba a impus o serie de măsuri în cazul focarului de pestă porcină confirmat în localitatea Boz
Prezența virusului pestei porcine africane (PPA) a fost confirmată la trei porci dintr-o gospodărie din localitatea Boz, comuna Doștat, în urma analizelor efectuate la Laboratorul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) București.
În acest caz, s-au luat mai multe măsuri, între care: neutralizarea cadavrelor, dezinfecția exploatației afectate, a spațiilor de adăpost, aleilor și perimetrelor din împrejurimi, a ustensilelor și materialelor, respectiv a obiectelor posibil contaminate, restricționarea circulației persoanelor în focar, inventarierea suinelor din localitate.
Centrul Local de Combatere a Bolilor s-a întrunit, vineri, 10 ianuarie, pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea PPA, precum și pentru adoptarea zonelor de protecție și supraveghere. Cei trei porci fuseseră găsiți morți de către proprietar, iar ancheta epidemiologică în acest caz este în desfășurare.
La sfârșitul anului 2019 a fost stins focarul de pestă porcină africană din localitatea Goiești, comuna Vidra, primul izbucnit în județul Alba, la doi porci dintr-o gospodărie. Rezultatele pentru examenele clinice și serologice, în cazul porcilor din zona de protecție au fost negative, iar animalele aflate în zona de supraveghere fuseseră clinic sănătoase.
Până în prezent au fost diagnosticate 4 cazuri de PPA la mistreț, dintre care unul pe Fondul de Vânătoare 44 Ohaba și trei pe Fondul de Vânătoare 36 Berghin.
Solicităm crescătorilor de animale să nu achiziționeze porcine neidentificate prin crotalii şi fără a fi însoțite de documentele sanitare veterinare obligatorii.
Orice mişcare a porcinelor, din exploataţiile de origine către alte locaţii, se poate efectua doar după anunţarea, în prealabil, a medicului veterinar din circumscripţia sanitară veterinară locală.
Reamintim cetățenilor:
– Nu intrați în adăposturile unde creşteţi porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă;
– Nu cumpărați furaje din zone în care evoluează boala;
– Este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;
– Creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici;
– Nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie;
– Dacă există vânători în familie, care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
– Nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
– Nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.
Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.
La nivel national, evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.
Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.
Orice suspiciune că un mistreț sau un porc domestic poate fi bolnav de PPA trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, medicului veterinar oficial sau la D.S.V.S.A. Alba la numărul de telefon 0258 835 915 sau e-mail office-alba@ansvsa.ro.
Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.

Știri din zonă
40 de tineri în căutarea valorilor autentice, la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” de la Oașa
Între 7 și 13 iulie 2025, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei organizează o tabără pentru tineri, în cadrul Programului Național de Tabere pentru Tineret „Tradiție și noutate” al Patriarhiei Române.
Evenimentul, dedicat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani, se desfășoară la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” de la Oașa. Cei 40 de tineri participanți au ocazia ca, prin această inițiativă, să se implice activ în viața Bisericii, să descopere valorile credinței ortodoxe și să participe la activități educative, culturale și recreative.
Programul taberei, derulate la nivelul Mitropoliei Ardealului, a debutat luni, 7 iulie, cu vizitarea Cetății Alba Iuliei și a principalelor obiective istorice și turistice din municipiul reședință de județ, după care tinerii s-au deplasat la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” de la Oașa. Aici, s-a desfășurat o seară culturală, moderată de părintele conf. univ. dr. Oliviu Botoi, consilier cultural al Eparhiei Alba Iuliei, ce a constat în prezentarea individuală a fiecărui participant, a zonei din care provine și a specificului ei. Totodată, părintele consilier a prezentat specificul zonei și al mănăstirii.
Cea de-a doua zi a cuprins participarea la Sfânta Liturghie, oficiată în biserica așezământului monahal, după care a avut loc o sinaxă organizatorică în cadrul căreia au fost prezentate activitățile specifice mănăstirii. În cadrul atelierului „Ora & Labora”, în prima parte a zilei, tinerii au fost implicați câteva ore în ascultările specifice vieții din mănăstire. După slujba Vecerniei, a avut loc conferința duhovnicească „Tinerii în viața Bisericii: oportunități și provocări”, susținută de protos. Silvan Cablea și pr. Oliviu Botoi.
În continuare, fiecare zi a taberei începe cu participarea la Sfânta Liturghie, după care tinerii iau parte la activitățile gospodărești ale așezământului călugăresc. De asemenea, în fiecare zi se desfășoară ateliere interactive, care au scopul de a-i familiariza pe participanți cu diferite noțiuni de teologie, psihologie sau chiar de economie. Amintim, dintre acestea, atelierul intitulat „Cuvinte care apropie: Despre teama de a ne apropia de ceilalți și teama de a rămâne singuri”, susținut de Bianca Matei, sau „Atelierul practic de scriere de proiecte care zidesc comunitatea: Cum transformăm ideile în inițiative care slujesc credinței și oamenilor”.
Evenimentul derulat la Mănăstirea Oașa se va încheia duminică, 13 iulie, după Dumnezeiasca Liturghie. Tabăra „Tradiție și noutate” reprezintă o inițiativă a Părintelui Patriarh Daniel și se desfășoară, începând cu 2016, la nivelul centrelor mitropolitane din țară, cu beneficiari din fiecare Eparhie. Anul acesta, Arhiepiscopia Alba Iuliei și-a asumat organizarea Taberei „Tradiție și noutate” la nivelul Mitropoliei Ardealului, după ce ediția din anul 2024 a taberei s-a derulat la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, în perioada 10-17 iulie.
Știri din zonă
Lucrări de decolmate a podului de la ieșirea din Pianu de Sus
Primăria comunei Pianu a efectuat, în aceste zile, lucrări de decolmatare a podului de la ieșirea din localitatea Pianu de Sus, cu scopul de a prevenii eventualele inundații pe care le-ar putea produce eventualele viituri care s-ar forma în aceste zile de instabilitate atmosferică.
„Cu acordul Consiliului Județean și DPL, am intervenit pentru decolmatarea podului de la ieșirea din Pianu de Sus, care reprezenta un pericol real în caz de viituri.
După cum am constatat și la inundațiile din 2019, un pod blocat de crengi și arbori aduși de apă poate crea pagube mari. Din acest motiv, am acționat de urgență, cu utilajele proprii ale primăriei și cu sprijinul firmelor din comună.
Rezultatul este o lucrare reușită atât din punct de vedere tehnic, cât și estetic, contribuind semnificativ la siguranța cetățenilor din zonă.
Materialul de balast rezultat în urma decolmatării nu a fost irosit — l-am folosit pentru amenajarea unui drum de legătură în Lunca de Sus, rezolvând astfel încă o nevoie a comunității.
În limita resurselor disponibile — financiare și de timp — facem tot posibilul să intervenim acolo unde este nevoie, în funcție de priorități. Am peste 200 de notite de rezolvat,semnalate de catre cetateni, chiar dacă nu putem răspunde tuturor simultan, niciodată nu stăm degeaba. Fiecare zi vine cu muncă, implicare și soluții”, a transmis Ovidiu Josan, viceprimarul comunei Pianu .
Știri din zonă
Ambasadori ai compasiunii și ai medicinii de vârf din Timișoara, vin la Mănăstirea Oașa
Prin Caravana medicală, „Împreună pentru Viață”, mai mulți medici de prestigiu, profesori universitari, profesioniști ai sistemului sanitar românesc, vor fi prezenți în perioada 20 – 26 august 2025 la Mânăstirea Oașa, pentru a susține conferințe ce abordează teme despre medicină și credință.
Evenimentul se adresează tuturor celor interesați de sănătatea trupească și sufletească.
Acest proiect a fost inițiat de către Prof.univ. Dorel Săndesc – fost ministru secretar de stat în Ministerul Sănătății, actual prorector al UMF „Victor Babeș” din Timișoara, proiect ce a devenit un veritabil simbol al medicinei sociale active, purtătoare a unei misiuni nobile: aceea de a aduce medicina de înaltă performanță direct în comunitățile izolate, vulnerabile și uitate de autorități.
Participarea la evenimentul de la Oașa este gratuită. Masa și cazarea vor fi asigurate de mânăstire.
Potrivit prof. universitar Alexandru Burtea, proiectul „Împreună pentru viață” s-a impus, în ultimii opt ani, ca o expresie concretă a solidarității, a umanismului medical și a dăruirii fără margini din partea unora dintre cei mai valoroși profesioniști ai sistemului sanitar românesc.
De precizat faptul că, participarea constantă și numeroasă a cadrelor medicale timișorene la acest proiect evidențiază nu doar înaltul nivel profesional, ci și valoarea morală și solidaritatea umană care definesc spiritul școlii medicale bănățene. Acești medici nu se limitează la a fi excelenți clinicieni și formatori de generații; ei devin actori activi ai schimbării sociale, într-o țară în care medicina rurală este adesea subfinanțată, subdezvoltată sau chiar absentă.
„Prin implicarea în caravana „Împreună pentru viață”, profesorii și doctorii timișoreni oferă speranță, alinare și sprijin real miilor de pacienți care altfel nu ar fi avut acces la un diagnostic corect, la investigații imagistice sau la tratamente de specialitate”, a dorit să precizeze Prof. univ. dr. Alexandru Burtea.
Așadar, Caravana medicală „Împreună pentru viață” este, fără exagerare, un model de excelență universitară pus în slujba cetățeanului. Medici de prestigiu – profesori universitari, conferențiari, lectori și asistenți universitari – proveniți în majoritate de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara, dar și de la alte instituții clinice de renume, își dedică timpul liber și resursele proprii pentru a oferi consultații medicale gratuite, investigații de specialitate și consiliere medicală integrată în zonele cele mai defavorizate ale României. Cu o paletă largă de specialități implicate – cardiologie, gastroenterologie, neurologie, dermatologie, ginecologie, diabetologie, ORL, pneumologie, psihiatrie și, desigur, anestezieterapie intensivă – această misiune medicală este un adevărat tur de forță academic și logistic, imposibil de realizat fără o profundă motivație etică și profesională. UMF Timișoara, prin cadrele sale didactice de elită, își confirmă statutul de pilon esențial al educației și cercetării medicale din România. Participarea constantă și numeroasă a cadrelor medicale timișorene la acest proiect evidențiază nu doar înaltul nivel profesional, ci și valoarea morală și solidaritatea umană care definesc spiritul școlii medicale bănățene.
„Acești medici nu se limitează la a fi excelenți clinicieni și formatori de generații, ei devin actori activi ai schimbării sociale, într-o țară în care medicina rurală este adesea subfinanțată, subdezvoltată sau chiar absentă. Prin implicarea în caravana „Împreună pentru viață”, profesorii și doctorii timișoreni oferă speranță, alinare și sprijin real miilor de pacienți care altfel nu ar fi avut acces la un diagnostic corect, la investigații imagistice sau la tratamente de specialitate. Supravegherea metodologică, organizarea exemplară și continuitatea proiectului de-a lungul a opt ani demonstrează viabilitatea unui model medical bazat pe parteneriate între mediul academic, societatea civilă și autoritățile locale. S-au alăturat de-a lungul timpului diverse instituții, organizații non-guvernamentale, dar și sponsori privați, atrași de forța morală a unui proiect cu impact real și măsurabil. Prin educație sanitară, screening gratuit, identificare precoce a bolilor cronice sau intervenții de urgență, caravana contribuie activ la scăderea inegalităților sociale în sănătate, una dintre cele mai mari provocări ale României contemporane. Toată prețuirea și admirația mea sinceră pentru acești colegi, dascăli și prieteni care, prin faptele lor, dau sens și valoare cuvântului medic”, a dorit să transmită Prof. univ. dr. A.S. Alexandru Burtea Director Cercetare-Dezvoltare, SC Abstract Connection.
Constantin PREDESU