Știri din zonă
Ciobani condamnați la închisoare cu executare, după ce au rupt în bătaie cu bâtele doi bărbați pe o pășune din Gârbova
Doi ciobani, tată şi fiu, au fost condamnaţi, definitiv, la închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor.
Cerciu Gheorghe senior şi Cerciu Gheorghe junior au primit fiecare pedeapsa de 5 ani de închisoare, la Curtea de Apel Alba Iulia, care a scăzut pedepsele cu aproape jumătate față de cele dispuse de Tribunalul Alba.
Sentința definitivă a fost pronunțată în 6 noiembrie 2019. Fapta pentru care sunt judecaţi cei doi bărbaţi a avut loc în 2015, pe o păşune din comuna Gârbova. Cei doi ciobani au bătut cu bâtele alte două persoane, socru şi ginere.
A fost un conflict spontan care, însă, a avut urmări foarte grave. Cele două victime au primit 30-35 zile, respectiv 45-50 de zile de îngrijiri medicale. Cei doi inculpaţi au mai fost obligaţi să plătească daune morale totale de 100.000 de lei şi daune materiale în valoare de 680 de lei. ”Desfiinţează sentinţa atacată sub aspectul laturii penale, privind individualizarea judiciară a pedepselor principale aplicate inculpaților, şi, procedând la o nouă judecată, în aceste limite: Reține în favoarea inculpaţilor circumstanţele atenuante. Reduce durata pedepsei principale aplicate inculpatului Cerciu Gheorghe senior de la 7 ani și 6 luni închisoare la 5 ani închisoare.
Reduce durata pedepsei principale aplicate inculpatului Cerciu Gheorghe junior de la 7 ani și 6 luni închisoare la 5 ani închisoare, urmare a reținerii circumstanței atenuante”, se precizează în minuta sentinței definitive.
”Inculpații au acționat cu intenția directă de a suprima viața persoanelor vătămate, aspect dovedit prin modul de comitere al faptei – fiind vorba de o lovitură aplicată pe la spate victimei V. D. (în vârstă de 62 de ani) cu o bâtă ciobănească, lovitură aplicată de sus în jos, persoana vătămată aflându-se în imposibilitate de a se apăra, fiind luată prin surprindere.
”Lovitura a avut ca urmare fracturarea apofizei spinoase, chiar dacă victima purta pe cap o căciulă cu cozoroc din pânză groasă (aspect ce dovedește intensitatea cu care a fost aplicată lovitura) și apoi inculpatul Cerciu Gheorghe sr. a continuat în timp ce victima era căzută la pământ, alăturându-i-se în agresiune și Cerciu Gheorghe jr., cei doi aplicând lovituri repetate cu corpuri dure – bâte ciobănești, peste cap și corp victimei, ce i-au cauzat leziuni la nivelul capului și al corpului, fiind vorba de 7 – 8 lovituri aplicate cu corp contondent, așa cum rezultă din raportul de expertiză medico-legală.
De asemenea, cu aceeași intenție inculpații au acționat și asupra victimei S. A. V., care a sărit în apărarea socrului său, pentru a stopa agresiunea inculpaților și a nu-i suprima viața, împrejurare care i-a determinat pe inculpați să-și concentreze acțiunea asupra acestei victime, care a fost lovită în zona capului de către inculpatul Cerciu Gheorghe jr., iar când a parat a doua lovitură i-a fost fracturat antebrațul stâng, după care inculpații au continuat să-i aplice lovituri peste corp victimei”, se precizează în rechizitoriul procurorilor.
Pe lângă loviturile care au fost aplicate în cap sau care au vizat capul, cei doi agresori nu s-au oprit, ci au continuat să lovească repetat cu bâtele ciobănești în timp ce victimele erau căzute la pământ și fără apărare, ”împrejurări ce dovedesc fără echivoc că inculpații au urmărit suprimarea vieții victimelor, care au și fost amenințate cu moartea în timpul loviturilor, de către inculpați”.

Știri din zonă
Un bărbat de 80 de ani a decedat, după ce a căzut cu ATV-ul într-o zonă împădurită din apropierea localității Strungari
Un bărbat de 80 de ani, în timp ce conducea un ATV, în apropierea localității Strungari, s-ar fi răsturnat cu acesta, într-o zonă împădurită.
Bărbatul a fost transportat de către o persoană, spre ambulanță, dar din nefericire, acesta a decedat.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.
Știri din zonă
40 de tineri în căutarea valorilor autentice, la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” de la Oașa
Între 7 și 13 iulie 2025, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei organizează o tabără pentru tineri, în cadrul Programului Național de Tabere pentru Tineret „Tradiție și noutate” al Patriarhiei Române.
Evenimentul, dedicat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani, se desfășoară la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” de la Oașa. Cei 40 de tineri participanți au ocazia ca, prin această inițiativă, să se implice activ în viața Bisericii, să descopere valorile credinței ortodoxe și să participe la activități educative, culturale și recreative.
Programul taberei, derulate la nivelul Mitropoliei Ardealului, a debutat luni, 7 iulie, cu vizitarea Cetății Alba Iuliei și a principalelor obiective istorice și turistice din municipiul reședință de județ, după care tinerii s-au deplasat la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” de la Oașa. Aici, s-a desfășurat o seară culturală, moderată de părintele conf. univ. dr. Oliviu Botoi, consilier cultural al Eparhiei Alba Iuliei, ce a constat în prezentarea individuală a fiecărui participant, a zonei din care provine și a specificului ei. Totodată, părintele consilier a prezentat specificul zonei și al mănăstirii.
Cea de-a doua zi a cuprins participarea la Sfânta Liturghie, oficiată în biserica așezământului monahal, după care a avut loc o sinaxă organizatorică în cadrul căreia au fost prezentate activitățile specifice mănăstirii. În cadrul atelierului „Ora & Labora”, în prima parte a zilei, tinerii au fost implicați câteva ore în ascultările specifice vieții din mănăstire. După slujba Vecerniei, a avut loc conferința duhovnicească „Tinerii în viața Bisericii: oportunități și provocări”, susținută de protos. Silvan Cablea și pr. Oliviu Botoi.
În continuare, fiecare zi a taberei începe cu participarea la Sfânta Liturghie, după care tinerii iau parte la activitățile gospodărești ale așezământului călugăresc. De asemenea, în fiecare zi se desfășoară ateliere interactive, care au scopul de a-i familiariza pe participanți cu diferite noțiuni de teologie, psihologie sau chiar de economie. Amintim, dintre acestea, atelierul intitulat „Cuvinte care apropie: Despre teama de a ne apropia de ceilalți și teama de a rămâne singuri”, susținut de Bianca Matei, sau „Atelierul practic de scriere de proiecte care zidesc comunitatea: Cum transformăm ideile în inițiative care slujesc credinței și oamenilor”.
Evenimentul derulat la Mănăstirea Oașa se va încheia duminică, 13 iulie, după Dumnezeiasca Liturghie. Tabăra „Tradiție și noutate” reprezintă o inițiativă a Părintelui Patriarh Daniel și se desfășoară, începând cu 2016, la nivelul centrelor mitropolitane din țară, cu beneficiari din fiecare Eparhie. Anul acesta, Arhiepiscopia Alba Iuliei și-a asumat organizarea Taberei „Tradiție și noutate” la nivelul Mitropoliei Ardealului, după ce ediția din anul 2024 a taberei s-a derulat la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, în perioada 10-17 iulie.
Știri din zonă
Lucrări de decolmate a podului de la ieșirea din Pianu de Sus
Primăria comunei Pianu a efectuat, în aceste zile, lucrări de decolmatare a podului de la ieșirea din localitatea Pianu de Sus, cu scopul de a prevenii eventualele inundații pe care le-ar putea produce eventualele viituri care s-ar forma în aceste zile de instabilitate atmosferică.
„Cu acordul Consiliului Județean și DPL, am intervenit pentru decolmatarea podului de la ieșirea din Pianu de Sus, care reprezenta un pericol real în caz de viituri.
După cum am constatat și la inundațiile din 2019, un pod blocat de crengi și arbori aduși de apă poate crea pagube mari. Din acest motiv, am acționat de urgență, cu utilajele proprii ale primăriei și cu sprijinul firmelor din comună.
Rezultatul este o lucrare reușită atât din punct de vedere tehnic, cât și estetic, contribuind semnificativ la siguranța cetățenilor din zonă.
Materialul de balast rezultat în urma decolmatării nu a fost irosit — l-am folosit pentru amenajarea unui drum de legătură în Lunca de Sus, rezolvând astfel încă o nevoie a comunității.
În limita resurselor disponibile — financiare și de timp — facem tot posibilul să intervenim acolo unde este nevoie, în funcție de priorități. Am peste 200 de notite de rezolvat,semnalate de catre cetateni, chiar dacă nu putem răspunde tuturor simultan, niciodată nu stăm degeaba. Fiecare zi vine cu muncă, implicare și soluții”, a transmis Ovidiu Josan, viceprimarul comunei Pianu .