Știri din zonă
Câştigătoarea primei etape a Festivalului „Cultură pentru cultură” 2014 este comuna Roșia de Secaș
Festivalul concurs-judeţean „Cultură pentru cultură”, aflat la cea de-a IX-a ediţie, şi-a desfăşurat ieri, 11 mai, la Blaj, prima etapă din acest an. Ansambluri de muzică şi dansuri din 5 comune, Roşia de Secaş, Mihalţ, Cetatea de Baltă, Cergău şi Sâncel şi-au etalat tradiţiile şi obiceiurile pe Câmpia Libertăţii. Echipa de artişti din Roşia de Secaş a urcat pe primul loc al podiumului, pe locul II s-a situat comuna Cergău, iar locul al III-lea i-a revenit localităţii Cetatea de Baltă.
Toate cele cinci comune de pe Valea Târnavelor s-au prezentat admirabil atât la proba de spectacol cât şi la probele de meşteşuguri populare şi gastronomie, însă doar trei au reuşit să impresioneze în mod special, câştigând altfel premiile în bani (locul I – 50.000 de lei, locul II – 30.000 de lei, locul III – 20. ooo de lei).
După concurs, sutele de spectatori prezenţi pe Câmpia Libertăţii din Blaj au putut urmări un spectacol extraordinar de muzică populară, susţinut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba, Ansamblul „Floare de Colț” din Galda de Jos și artistele Ina Todoran și Nicoleta Voica.
Organizat de Consiliul Judeţean Alba, prin Centru de Cultură „Augustin Bena” Alba, festivalul-concurs „Cultură pentru cultură” are scopul de a revitaliza viaţa culturală, obiceiurile şi tradiţiile din mediul rural al judeţului Alba. 25 de echipe de artişti sunt înscrise în concursul de anul acesta. Festivalul se va desfăşura în 4 etape zonale şi una finală, iar câştigătorii locului I la fiecare etapă primesc 50.000 de lei, locul II- 30.000 de lei şi locul III – 20.000, bani pe care formațiile artistice din fiecare comună îi vor folosi pentru reabilitarea Căminului Cultural.
Etapa a doua a Festivalului-concurs „Cultură pentru cultură” va fi organizată în data de 17 mai, la Loman, cu prilejul urcării oilor la munte, şi îi va avea ca participanți pe membrii formațiilor artistice din comunele Pianu, Săliştea, Săsciori, Vinţu de Jos, Câlnic şi Cut.
Cea de-a treia etapă îi va aduce în faţa publicului pe artiștii din zona Munților Apuseni şi va avea loc în data de 18 mai, la Negrileasa, cu ocazia Sărbătorii Narciselor. Vor urca pe scenă cu recitaluri şi dansuri populare ansambluri din comunele Almaşu Mare, Sălciua, Meteş, Poiana Vadului, Albac, Bucium şi Ocoliş.
Ultima etapă zonală se va desfășura în data de 6 iulie, la Tarcău, şi participă comunele Ciugud, Fărău, Cricău, Livezile Noşlac, Stremţ şi Unirea.
Etapa finală va avea loc pe 19 iulie, în comuna Avram Iancu, în prima zi a manifestărilor dedicateTârgului de fete de pe Muntele Găina.
Componenţa juriului: preşedinte Gheorghiţa Nicolae, producător TVR, coregraf Sorica Farcaşiu, prof. Gheorghe Burz, prof. Teodora Zărnescu, directoarea Centrului de Cultură “Augustin Bena” – Daniela Floroian, prof. Romi Adam şi maestrul bucătar Cosmin Toma.
FOTO: Vali CIONTEA

Știri din zonă
Au început lucrările de racordare a gospodăriilor din Cărpiniș la rețeaua de alimentare cu apă și de canalizare
În localitatea Cărpiniș, au început lucrările de racordare a gospodăriilor la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare, în cadrul proiectului: „Modernizare și extindere sisteme de alimentare cu apă și de canalizare menajeră în comună Gârbova, județul Alba”, finanțat prin programul național de investiții „Anghel Saligny”, în suma de 22.014.541,20 lei.
Necesitatea acestei investiții în comuna noastră, derivă din obligativitatea adoptării urgente a unor măsuri pentru remedierea deficiențelor sistemului existent de alimentare cu apă astfel încât întregul sistem să fie funcțional și autorizat de către instituțiile abilitate.
Pentru a asigura o sursă de apă potabilă sigură, continuă și de calitate pentru locuitorii comunei Gârbova, se va realiza o aducțiune de apă din localitatea Săsciori. Acest fir de aducțiune este necesar în contextul:
- Debitelor insuficiente ale surselor locale de apă, în special în perioadele secetoase;
- Creșterii cererii de consum, odată cu dezvoltarea gospodăriilorși infrastructurii;
- Reducerea riscului de întrerupere a serviciului, prin conectarea la o sursă regională mai stabilă și bine administrată.
„Știm că pe durata lucrărilor pot apărea disconforturi temporare (zgomot, trafic restricționat, etc.) Vă asigur că echipele implicate, vor face tot posibilul pentru că impactul asupra vieții de zi cu zi, să fie cât mai redus. Va mulțumesc pentru încredere, răbdare și înțelegere! Aceste eforturi sunt făcute pentru că noi toți să trăim într-o comună bine pregătită pentru viitor”, a transmis Ioan Muntean, primarul comunei Gârbova.
Știri din zonă
Activitate catehetică pentru 30 de copii din Parohia Loman, în cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”
În cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”, organizat la Școala Gimnazială din localitatea Loman, în perioada 5-9 mai 2025, parohia Loman, protopopiatul Sebeș, a organizat o activitate catehetică pentru 30 de copii.
În prima parte a activităților, elevii s-au bucurat de un dialog captivant pe teme liturgice și biblice, presărat cu demonstrații practice, în prezența cadrelor didactice și a preotului paroh.
În a doua parte, s-a realizat un tablou artistic al întregii activități, fiecare tânăr aducându-și aportul prin desenarea unui simbol reprezentativ din mediul înconjurător. Cu toate că cei mici participă adeseori la sfintele slujbe, timpul petrecut în atmosfera degajată din cadrul studiului catehetic este edificator, oferindu-le prilejul ideal pentru a pune întrebări și a primi răspunsuri pe măsura curiozităților.
Pr. paroh Mihai-Claudiu Roșca
Știri din zonă
Sâmbătă, 10 mai 2025: Curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus
Sâmbătă, 10 mai 2025 va avea loc o acțiune de curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus. Va fi în fapt Ziua Voluntarilor pe Via Transilvanica.
„Vă invităm în data de 10 mai 2025 pe traseul Via Transilvanica ce străbate comuna noastră, împreună cu elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Pianu de Sus, părinții adoptivi de kilometri, să participați la curățenia generală. Sunt așteptați reprezentanți ai oricărei instituții sau ONG. Informații la telefon 0258761111 viceprimar Voișan Ovidiu Iancu și la Școala Gimnazială Pianu de Sus, d-na. director Popescu Marcela”, au transmis reprezentanții Primăriei Pianu.