sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Știri din zonă » Câştigătoarea primei etape a Festivalului „Cultură pentru cultură” 2014 este comuna Roșia de Secaș

Câştigătoarea primei etape a Festivalului „Cultură pentru cultură” 2014 este comuna Roșia de Secaș

Publicat în 12.05.2014 la ora 15:30

festivalul-cultura-pentru-cultura-2014Festivalul concurs-judeţean „Cultură pentru cultură”, aflat la cea de-a IX-a ediţie, şi-a desfăşurat ieri, 11 mai, la Blaj, prima etapă din acest an. Ansambluri de muzică şi dansuri din 5 comune, Roşia de Secaş, Mihalţ, Cetatea de Baltă, Cergău şi Sâncel şi-au etalat tradiţiile şi obiceiurile pe Câmpia Libertăţii. Echipa de artişti din Roşia de Secaş a urcat pe primul loc al podiumului, pe locul II s-a situat comuna Cergău, iar locul al III-lea i-a revenit localităţii Cetatea de Baltă.

Toate cele cinci comune de pe Valea Târnavelor s-au prezentat admirabil atât la proba de spectacol cât şi la probele de meşteşuguri populare şi gastronomie, însă doar trei au reuşit să impresioneze în mod special, câştigând altfel premiile în bani (locul I – 50.000 de lei, locul II – 30.000 de lei, locul III – 20. ooo de lei).

După concurs, sutele de spectatori prezenţi pe Câmpia Libertăţii din Blaj au putut urmări un spectacol extraordinar de muzică populară, susţinut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba, Ansamblul „Floare de Colț” din Galda de Jos și artistele Ina Todoran și Nicoleta Voica.

Organizat de Consiliul Judeţean Alba, prin Centru de Cultură „Augustin Bena” Alba, festivalul-concurs „Cultură pentru cultură” are scopul de a revitaliza viaţa culturală, obiceiurile şi tradiţiile din mediul rural al judeţului Alba. 25 de echipe de artişti sunt înscrise  în concursul de anul acesta.  Festivalul se va desfăşura în 4 etape zonale şi una finală, iar câştigătorii locului I la fiecare etapă primesc 50.000 de lei, locul II- 30.000 de lei şi locul III – 20.000, bani pe care formațiile artistice din fiecare comună îi vor folosi pentru reabilitarea Căminului Cultural.

Etapa a doua a Festivalului-concurs „Cultură pentru cultură” va fi organizată în data de 17 mai, la Loman, cu prilejul urcării oilor la munte, şi îi va avea ca participanți pe membrii formațiilor artistice din comunele Pianu, Săliştea, Săsciori, Vinţu de Jos, Câlnic şi Cut.

Cea de-a treia etapă îi va aduce în faţa publicului pe artiștii din zona Munților Apuseni şi va avea loc în data de 18 mai, la Negrileasa, cu ocazia Sărbătorii Narciselor. Vor urca pe scenă cu recitaluri şi dansuri populare ansambluri din comunele Almaşu Mare, Sălciua, Meteş, Poiana Vadului, Albac, Bucium şi Ocoliş.

Ultima etapă zonală  se va desfășura în data de 6 iulie, la Tarcău, şi participă  comunele Ciugud, Fărău, Cricău, Livezile Noşlac, Stremţ şi Unirea.

Etapa finală va avea loc pe 19 iulie, în comuna Avram Iancu, în prima zi a manifestărilor dedicateTârgului de fete de pe Muntele Găina.

Componenţa juriului: preşedinte Gheorghiţa Nicolae, producător TVR, coregraf Sorica Farcaşiu, prof. Gheorghe Burz, prof. Teodora Zărnescu, directoarea Centrului de Cultură “Augustin Bena” – Daniela Floroian, prof. Romi Adam şi  maestrul bucătar Cosmin Toma.

FOTO: Vali CIONTEA

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.