Învățământ-Cultură
Campanie de strângere de cărți pentru biblioteca Școlii gimnaziale din Gârbova de Sebeș
Bibliobusul Consiliului județean Alba va ajunge în comuna Gîrbova de Sebeș, miercuri, 1 iulie 2015, la ora 9.00, unde copiii vor ajuta la aranjarea în Biblioteca Școlii a cărților donate de cei care au dorit să se alăture campaniei de strângere de cărți inițiată cu ajutorul Bibliobusului.
Toți cei prezenți vor beneficia de un atelier de creație care va cuprinde confecționarea de semne de carte embosate dar și de vizitarea Bibliobusului și a unei expoziții constând în obiecte, majoritatea reciclabile, decorate cu tehnica șervețelului, pentru a arăta că orice lucru contează și orice har se poate dezvolta împreună cu cititul.
Această zi premergătoare evenimentului „Hai să facem o Bibliotecă!” inițiat de o fostă elevă a Școlii din Gîrbova, se dorește a fi o zi de carte din suflet pentru suflet, mulțumind totodată celor care au dăruit cărțile pentru acest eveniment unic!
FOTO: ARHIVĂ

Învățământ-Cultură
Olar Constantin, elev al Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebes, premiul I la concursul de istorie „Spune povestea locului tau”
Institutul de Istorie din Cluj-Napoca a găzduit, weekend-ul trecut, etapă finală a Concursului de Istorie pentru liceeni „Spune povestea locului tău”.
Concursul este unul de prestigiu, aflat la cea de-a VIII-a ediție și este organizat de Asociația „PhiloHistoRiss” împreună cu Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” și cuprinde două etape. Etapă finală a reunit 14 prezentări ale unor elevi din toate zonele geografice ale țării. Din juriul acestui concurs au făcut parte nume de sonore din domeniul istoriei precum Prof. Univ. Ovidiu Augustin Ghitta, decanul Facultății de Istorie și Filosofie din Cluj-Napoca, Prof. Dr. Ioan Bolovan, director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române și alții.
Elevul Constantin Olar de la Colegiul Național „Lucian Blaga”din Sebeș a prezentat o lucrare în care a adus în prim plan un erou din comună sa de domiciliu, Pianu de Sus. Pe lângă metodele clasice de documentare, și anume cercetarea studiilor și publicațiilor de specialitate, a folosit și metode specifice istoriei orale cum ar fi interviul cu persoane vârstnice din sat realizat în scopul culegerii unor mărturii, sau folosirea unor interviuri realizate în urmă cu mulți ani, reușind să impresionezesi să se întoarcă acasă cu Premiul I. Elevul este pregătit de doamna profesor Damian Elena.
Învățământ-Cultură
Rasa Radu Flavius, elev al Liceului Tehnoogic Sebeș, premiu special la etapa națională a Olimpiadei de Limbi Romanice – Limba Spaniolă
Elevul Rasa Radu-Flavius, din clasa XII B, de la Liceul Tehnologic Sebeș, prof. coordonator fiind doamna Lucia Modoeanu, a obținut Premiul special pentru originalitatea discursului, la Olimpiada Națională de Limbi Romanice – Limba spaniolă, desfășurată la Bacău, în perioada 26 – 30 aprilie 2025.
Pentru Radu a fost o experiență inedită, iar emoțiile constructive s-au concretizat într-o binemeritată recunoaștere a talentului și originalității. De asemenea, felicitări și mulțumiri doamnei profesoare Lucia Modoeanu, pentru dăruire și profesionalism în pregătirea tuturor elevilor care au participat la faza și județeană și națională a Olimpiade de Limbi Romanice!
Învățământ-Cultură
Comportare excelentă a elevilor Liceului German Sebeș, la etapa națională a Olimpiadei de Limba Română pentru școli/secții cu predare în limbile minorităților
Între 10 și 13 aprilie 2025, Timișoara a găzduit etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română pentru școli/secții cu predare în limbile minorităților și pentru românii din diaspora.
La această competiție Liceul German Sebeș a fost reprezentat de elevii Mihai Alexandru Istrate (clasa a VI-a), Ana Vlad (clasa a VII-a), Fabian Mucsi-Amariței (clasa a VIII-a), Alisa Oana Antonia Truța (clasa a IX-a), Ana Capătă (clasa a X-a) și Darius Răulea (clasa a XI-a).
Coordonați de profesoarele Mioara Cojocaru și Lacrima Bădescu, aceștia au obținut următoarele premii: Premiul III (Alisa Oana Antonia Truța), Premiul Special (Ana Vlad, Fabian Mucsi-Amariței, Ana Capătă, Darius Răulea), Premiul „În inima cetății” (Mihai Alexandru Istrate) și Premiul „Așteptându-l pe Godot” (Ana Capătă).
„Felicitări tuturor, elevi și profesori, pentru munca depusă și rezultatele obținute!”, au transmis reprezentanții Liceului German Sebeș.
Cosmin
25.06.2015 la 0:00
Deci sa fim intelesi: Campania de strangere de carti nu este nicidecum a CJ Alba ! Aceasta institutie este doar un colaborator, un donator, in campania initiata de cativa voluntari pe pagina de facebook „Hai sa facem o biblioteca”. Evenimentul principal va fi in data de 3 iulie la Garbova. Acest eveniment este doar un motiv (pentra a cata oara?) de a iesi in fata cu o institutie a statului. De a lua meritele unor oameni (sa se inteleaga civili) care au organizat aceasta actiune. Dar voi cei de la Sebesinfo se pare ca dati in continuare mai multa importanta institutiilor statului decat obiectivismului si corectitudinii meseriei din care faceti parte. Felicitari si bafta in continuare.
sebesinfo.ro
25.06.2015 la 17:49
Poti scrie un material si o sa-l publicam ca drept la replica pentru articolul de mai sus (il trimiti prin optiunea stirea ta). Stirea ne-a parvenit ca si comunicat de presa trimis de catre biroul de presa al CJ Alba.