Actualitate
Campanie de strângere de alimente pentru ajutorarea vârstnicilor vulnerabili, organizată de Direcția de Asistență Socială Sebeș
DAS Sebeș organizează, până în data de 11 aprilie 2025, o campanie de strângere de alimente pentru ajutorarea vârstnicilor vulnerabili din Municipiul Sebeș. Se colectează alimente de bază (ulei, zahăr, făină, paste, conserve, dulciuri, cozonac, suc etc.).
Acestea pot fi donate la Centrul de zi pentru persoane cu dizabilități „Trebuie”, situat în Sebeș pe strada Lucian Blaga nr. 45A (în spatele Centrului Cultural „Lucian Blaga”).
Programul de colectare este:
Luni – Joi: 09:00 – 16:00
Vineri: 08:00 – 14:00
Detalii se pot obține la numărul de telefon 0746092655.
„Fiecare donație contează! Împreună putem aduce un strop de bucurie celor care au nevoie de noi”, au transmis reprezentanții Direcției de Asistență Socială Sebeș.

Actualitate
Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Constantin și Elena 2025. În jur de 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica | sebesinfo.ro
Nume care se sărbătoresc de Sf Constantin şi Elena 2025 şi nume derivate din Constantin şi Elena care își serbează onomastica | sebesinfo.ro
Sfinții Constantin și Elena: Peste 1,1 milioane de femei şi peste 600.00 de bărbaţi îşi sărbătoresc onomastica în 21 mai, de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.
Citeşte şi: mesaje de Sfântul Constantin şi Elena
Dintre femeile care îşi sărbătoresc onomastica, 884.229 poartă numele de Elena, 124.773 sunt Ileana şi 69.944 se numesc Lenuţa. Alte 53.613 de femei poartă numele de Constanţa, 26.811 au numele Constantina, 4.279 – Leana şi 1.467 – Nuţi.
Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Constantin şi Elena
Actualitate
Vineri, 23 mai 2025: Eveniment de înaltă ținută al editurii „Școala Ardeleană”, la cea de-a XLV-a ediție a Festivalului Internațional „Lucian Blaga”
Vineri, 23 mai 2025, începând cu ora 16.00, în aula Primăriei Municipiului Sebeș va avea loc o întâlnire a Editurii Școala Ardeleană din Cluj-Napoca la care este invitat publicul Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, ajuns la cea de-a 45-a ediție.
Directorul editurii, Vasile George Dâncu, are o colaborare constantă cu Centrul Cultural „Lucian Blaga”, proiectele editoriale propuse, alături de invitații de înaltă ținută care vor fi prezenți la Sebeș, contribuind la prestigiul festivalului. ÎPS Andrei Andreicuț, Vasile Marga, Marius Bojită, Daniel Silva Perdigao, Eugeniu Nistor, Mircea Popa, alături de poeții clujeni Ion Mureșan, Ion Pop, Adrian Popescu, Ștefan Damian, Iustin Moraru, Virgil Mihaiu vor onora Sebeșul cu prezența lor.
Programul evenimentului cultural include:
1. Eveniment editorial la 130 de ani de la nașterea Poetului: Lucian Blaga, Poemele luminii, ediție aniversară. Prezintă: Eugeniu Nistor, Mircea Popa.
2. Cuvânt de admirație pentru Lucian Blaga, rostit de IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Prezintă: Marius Bojiță, președintele Fundației Transilvania Leaders.
3. Alocuțiune Daniel Silva Perdigao (Portugalia): Lucian Blaga și țara mea natală. Prezintă: Virgil Mihaiu.
4. Lansarea noilor volume din Colecția Școala Ardeleană de Filosofie: Filosofia prezentului de Andrei Marga și Filosofie și spiritualitate românească de Eugeniu Nistor. Prezintă, alături de autori, Vasile G. Dâncu.
5. Lumina a crescut enorm la Cluj… Lucian Blaga evocat de poeți clujeni: Ion Mureșan, Ion Pop, Adrian Popescu, Ștefan Damian, Iustin Moraru, Virgil Mihaiu. Participanții vor rosti un gând despre marele scriitor, o poezie preferată din creația blagiană și un poem propriu.
Actualitate
Vineri, 23 mai 2025: Recitalul „La Lilieci”, după Marin Sorescu, în deschiderea celei de-a XLV-a ediții a Festivalului Internațional „Lucian Blaga”
Vineri, 23 mai 2025, debutează cea de-a XLV-a ediție a celui mai longeviv festival dedicat lui Lucian Blaga, devenit peste ani, identitatea culturală a Sebeșului.
Personalități ale vieții publice, cei mai importanți exegeți ai operei blagiene, cadre didactice, elevi, un public numeros asistă, în fiecare an, la deschiderea festivalului care este organizată, în mod tradițional, la Casa Memorială „Lucian Blaga” de la Lancrăm, monument istoric aflat în patrimoniul Municipiului Sebeș.
Începând cu anul 2017, organizatorii invită trupe de tineri actori, studenți la artele spectacolului, pentru a marca primul act al festivalului. La această ediție aniversară, Cristina Blaga-Tomuș (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Litere și Arte) va asigura coordonarea artistică a trupei de studenți. Departe de a fi doar un recital de poezie, „La lilieci” invită publicul la o incursiune în lumea poetică a lui Marin Sorescu (personalitate prezentă la Festivalul Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș, în anul 1994, în calitate de ministru al culturii).
Cristina Blaga-Tomuș va conduce studenții-actori într-un exercițiu poetic de atmosferă, plin de umor și veselie. „La lilieci” a pornit ca un examen-exercițiu de poezie soresciană, atent aleasă din volumul omonim, ca mai apoi să fie dezvoltat și întregit într-un produs artistic de sine stătător. De la textele poetice alese de studenți, se ajunge la interpretarea lor actoricească, echipa artistică a evenimentului reușind să pătrundă în lumea satului Bulzești, localitatea originară a lui Sorescu și să redea scenic, prin mijloace proprii, această atmosferă rurală. Chiar dacă prezența fizică a lui Marin Sorescu a încetat în 1996, spiritul său și viziunea sa despre lume sunt încă vii, tocmai prin actualitatea acestor poeme, care la prima vedere pot părea adevărate scrieri narative. Și, pentru că atunci când vorbim despre o lume rurală nu putem să omitem superstițiile, dimensiunea religioasă și datinile pe care se bazează un microsistem cultural și tradițional deopotrivă, interpreții se joacă cu aceste elemente autohtone și redau scenic întâmplări care, pentru cei care nu sunt familiarizați cu ceea ce înseamnă „viața la țară”, par a se situa la limita dintre realitate și fantezie, cum ar fi întâlnirea cu un moroi, leacuri băbești care fac minuni și întrevederea cu Dumnezeu.
Coordonare artistică: CRISTINA BLAGA-TOMUȘ
Asistent: ANDRADA OLTEAN
Distribuția: Ania Petrean, Ana Ștefan, Alexia Marcu, Alexandru Bumbeș, Alexandru Mutu, Briana Iacob, Ilinca Morar, Ionuț Arin, Iuliana Dogaru, Mădălina Foficaș, Sofia Ivan, Sorana Ilie, Theodora Constantin.
Organizatorii evenimentului sunt: Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – Facultatea de Litere și Arte, Consiliul Județean Alba, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.