Știri din zonă
“Sloiul de oaie” marca Şugag bate antreul cu “Icre de Manciuria” pe Valea Frumoasei
“Sloiul de oaie” marca Şugag bate antreul cu “Icre de Manciuria” pe Valea Frumoasei
“Sloiul de oaie” sau “mâncarea arcaşului mongol Timur Lenk” a rămas pentru locuitorii de pe Valea Frumoasei punctul de rezistenţă al oricărei mese festive, prilejuite fie de de nunţi sau botezuri, fie de ospeţele câmpeneşti oferite turiştilor români sau străini.
Primarul comunei Şugag, Constantin Jinar, a declarat că “sloi de oaie” cum se face în Şugag nu găseşti niciunde în ţară. Ba, mai mult, la numeroasele nunți oficiate pe teritoriul comunei Şugag “sloiul de oaie” a fost trufandaua oferită ca aperitiv, pe lângă alte minunăţii gastronomice locale, bătând lejer la preferinţe “icrele de Manciuria”.
De asemenea, pensiunile de pe teritoriul comunei au în meniu această raritate culinară. Inclusiv la stâna ecologică Puru, aparţinând Primăriei Şugag, situată la poalele muntelui Vârful lui Pătru, turiştii pot fi serviţi cu “sloi de oaie”, pe lângă produsele tradiţionale locale, cel mai cunoscut fiind balmoşul.
Din câte am aflat, cu greu, pentru că ingredientele secrete rămân totuşi o marcă înregistrată a comunei Şugag, sloiul de oaie se face toamna, din carne de oaie sau berbec. Carnea se taie în bucăţi potrivite şi se pune la fiert în seul propriu. Nu se pun plămânii sau oasele mari, care ar înmuia compoziţia. De obicei se folosesc două oi, una grasă şi una slabă.
Carnea fierbe în ceaun până scade foarte mult. La final, rezultă cam 20 de litri de sloi. Pe parcursul fierberii, dacă sloiul este prea gras, se adună şi se îndepărtează grăsimea din ceaun. Când se desprinde carnea de pe os, se adaugă ceapă, ardei etc. tocate mărunt, puţin usturoi, foi de dafin şi piper. La Şugag, oasele se scot neapărat din sloiul fiert de oaie.
Compoziţia rezultată se toarnă, tradiţional, în vase mici de lemn sau în oale smălţuite. Se are în vedere, ca la piftia de porc, să nu se formeze goluri de aer, iar grăsimea să acopere întreaga carne şi s-o împiedice să se altereze. Sloiul se păstrează în încăperi reci sau în beciuri. Se poate depozita şi în frigider. Înainte de a fi servit, sloiul se porţionează cu cuţitul şi se încălzeşte. Se consumă cu mămăligă caldă şi brânză de oaie frământată, eventual cu castraveţi acri.

Știri din zonă
Coliziune între două autoturisme, pe Autostdada A1 (km 314), sensul de mers Sibiu-Deva
Pompierii militari din Sebeș au fost solicitați sî intervină duminică, 23 noiembrie 2025, pentru asigurarea măsurilor specifice și prim ajutor medical la un accident rutier produs pe Atuostrada A1, sensul de mers Sibiu – Deva, la km 314.

„Detașamentul de pompieri Sebeș intervine pentru asigurarea măsurilor specifice și prim ajutor medical la un accident rutier produs pe Autostrada A1 sens Sibiu-Deva, km 314. În accident ar fi 2 auto implicate, fară victime încarcerate. Forțe alocate: 1 x autospecială de stingere cu apă și spumă și 1 x echipaj de prim ajutor”, a transmis ISU Alba.
Știri din zonă
O femeie de 47 de ani a ajuns la spital, în urma unui accident rutier produs pe o stradă din Gârbova. Autorul accidentului a fugit de la locul faptei
Miercuri, 19 noiembrie 2025, în jurul orei 10.50, polițiștii din Sebeș au fost sesizați, prin SNUAU 112, cu privire la faptul că, pe raza localității Gârbova, a avut loc un eveniment rutier, iar o persoană ar fi fost rănită.

Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au constatat că un bărbat, în vârstă de 33 de ani, din localitatea Gârbova, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Văii din localitatea Gârbova, nu ar fi acordat prioritate unui autoturism condus de o tânără de 19 ani, din aceeași localitate, intrând în coliziune. Bărbatul ar fi părăsit locul accidentului, fiind identificat de către polițiști, ulterior, la domiciliul său.
În urma evenimentului rutier, o femeie, în vârstă de 47 de ani, din localitatea Gârbova, pasageră în autoturismul condus de tânăra de 19 ani, a suferit leziuni corporale, fiind transportată la Spitalul Municipal Sebeș, în vederea acordării de îngrijiri medicale.
Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului.
Știri din zonă
Bărbat de 38 de ani din Doștat, condamnat la închisoare cu executare, reținut de polițiștii din Sebeș și dus la Penitenmciarul Aiud
Marți, 18 noiembrie 2025, polițiștii Secției 7 de Poliție Rurală Sebeș au depistat și reținut un bărbat de 38 de ani, din localitatea Doștat, care este posesorul unui mandat de executare a pedepsei închisorii, emis la data de 18 noiembrie 2025, de către Judecătoria Alba Iulia.

Acesta a fost condamnat la executarea unei pedepse privative de libertate de 1 an închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
Bărbatul a fost depus în Penitenciarul de Maximă Siguranță Aiud, pentru executarea pedepsei.
Actualitateacum 2 săptămâniMESAJE, URĂRI și FELICITĂRI de Sfinții Mihail și Gavrill 2025. Trimite-le un SMS celor care își sărbătoresc onomastica | sebesinfo.ro
Actualitateacum 2 săptămâniSfinții Mihail și Gavril 2025: Cui trebuie să îi spui „La mulţi ani” în această zi | sebesinfo.ro
Sebeșeniacum 4 săptămâniUn tânăr inginer agronom din Sebeș a lăsat orașul pentru sat, din cauza pasiunii sale pentru cai
Administrațieacum 4 săptămâniStrada Alunului din Sebeș, transformată complet: Bloc de locuințe sociale, covor asfaltic nou, parc și spații verzi, printre schimbări
Actualitateacum 2 săptămâniBărbat de 37 de ani din Sebeș, condamnat la închisoare pentru trafic de droguri, reținut de polițiști și dus la Penitenciarul Aiud
Economieacum 4 săptămâniLocuri de muncă disponibile în Municipiul SEBEȘ, la data de 28 octombrie 2025
Știri din zonăacum 4 săptămâniAccident rutier pe DN 67C, în zona localității Șugag. Un autoturism ar fi ieșit în afara spațiului carosabil
Actualitateacum 3 săptămâniTânăr de 24 de ani din Sebeș, condamnat la închisoare cu executare, reținut de polițiști și dus la Penitenciarul Aiud























