Rămâi conectat

Știri din zonă

“Sloiul de oaie” marca Şugag bate antreul cu “Icre de Manciuria” pe Valea Frumoasei

redacția sebesinfo.ro

Publicat

în

“Sloiul de oaie” marca Şugag bate antreul cu “Icre de Manciuria” pe Valea Frumoasei

“Sloiul de oaie” sau “mâncarea arcaşului mongol Timur Lenk” a rămas pentru locuitorii de pe Valea Frumoasei punctul de rezistenţă al oricărei mese festive, prilejuite fie de de nunţi sau botezuri, fie de ospeţele câmpeneşti oferite turiştilor români sau străini.

Primarul comunei Şugag, Constantin Jinar, a declarat că “sloi de oaie” cum se face în Şugag nu găseşti niciunde în ţară. Ba, mai mult, la numeroasele nunți oficiate pe teritoriul comunei Şugag “sloiul de oaie” a fost trufandaua oferită ca aperitiv, pe lângă alte minunăţii gastronomice locale, bătând lejer la preferinţe “icrele de Manciuria”.

De asemenea, pensiunile de pe teritoriul comunei au în meniu această raritate culinară. Inclusiv la stâna ecologică Puru, aparţinând Primăriei Şugag, situată la poalele muntelui Vârful lui Pătru, turiştii pot fi serviţi cu “sloi de oaie”, pe lângă produsele tradiţionale locale, cel mai cunoscut fiind balmoşul.

Din câte am aflat, cu greu, pentru că ingredientele secrete rămân totuşi o marcă înregistrată a comunei Şugag, sloiul de oaie se face toamna, din carne de oaie sau berbec. Carnea se taie în bucăţi potrivite şi se pune la fiert în seul propriu. Nu se pun plămânii sau oasele mari, care ar înmuia compoziţia. De obicei se folosesc două oi, una grasă şi una slabă.

Carnea fierbe în ceaun până scade foarte mult. La final, rezultă cam 20 de litri de sloi. Pe parcursul fierberii, dacă sloiul este prea gras, se adună şi se îndepărtează grăsimea din ceaun. Când se desprinde carnea de pe os, se adaugă ceapă, ardei etc. tocate mărunt, puţin usturoi, foi de dafin şi piper. La Şugag, oasele se scot neapărat din sloiul fiert de oaie.

Compoziţia rezultată se toarnă, tradiţional, în vase mici de lemn sau  în oale smălţuite. Se are în vedere, ca la piftia de porc, să nu se formeze goluri de aer, iar grăsimea să acopere întreaga carne şi s-o împiedice să se altereze. Sloiul se păstrează în încăperi reci sau în beciuri. Se poate depozita şi în frigider. Înainte de a fi servit, sloiul se porţionează cu cuţitul şi se încălzeşte. Se consumă cu mămăligă caldă şi brânză de oaie frământată, eventual cu castraveţi acri.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Un bărbat de 39 de ani a ajuns la spital, în urma accidentului petrecut ieri pe DN 7, la Vințișoara

sebesinfo.ro

Publicat

în

Luni, 3 noiembrie 2025, în jurul orei 15.25, polițiștii Serviciului Rutier au fost sesizați cu privire la faptul că, pe DN 7, la kilometrul 330+900 de metri, a avut loc un eveniment rutier.

Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au constatat că un bărbat, în vârstă de 45 de ani, din localitatea Vințu de Jos, în timp ce conducea un autoturism, pe DN 7, pe direcția Sebeș-Cugir, nu ar fi păstrat o distanță corespunzătoare față de autoturismul care circula în fața sa și a intrat în coliziune cu acesta. Ulterior, autoturismul condus de bărbatul de 45 de ani a fost proiectat într-un autoturism condus de un bărbat, în vârstă de 62 de ani, din Municipiul Sebeș, care circula regulamentar pe sensul opus de mers.

În urma evenimentului rutier, un bărbat, în vârstă de 39 de ani, pasager în autoturismul condus de bărbatul de 62 de ani, a suferit leziuni corporale, fiind transportat la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia.

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Două persoane au fost rănite pe DN 7, la Vințișoara, în urma coliziunii dintre trei autoturisme

sebesinfo.ro

Publicat

în

Un accident rutier în care au fost implicate trei autoturisme a avut loc pe DN 7, la Vințișoara, în jurul orei 15.20. Două persoane au fost rănite, iar traficul rutier este îngreunat în zonă.

„Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru asigurarea măsurilor specifice și prim ajutor medical la un accident rutier produs pe DN 7, pe raza localitatii Vințu de Jos. În accident ar fi 3 auto implicate,  fară persoane încarcerate. Forte alocate: 1 x autospecială de stingere cu apă și spumă și 1 x echipaj de prim ajutor”, a transmis ISU Alba.

„Traficul rutier este blocat pe DN 7, pe raza localității Vințișoara, din cauza unui eveniment rutier”, a transmis IPJ Alba.

UPDATE: „În cele 3 autoturisme implicate în accident se aflau 5 persoane, din care 2 persoane au necesitat îngrijiri medicale”, a mai transmis ISU Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Pompilia Bodea, sărbătorită de autoritățile locale din Câlnic la împlinirea unui secol de existență

sebesinfo.ro

Publicat

în

Pompilia Bodea, o vârstnică din Câlnic, a împlinit recent venerabila vârstă de 100 de ani. Femeia a fost felicitată și în mediul online de edilul comunei.

La un secol de viață, Pompilia Bodea a fost sărbătorită de familie, prieteni și oficialități, printre cei care i-au urat la mulți ani numărându-se primarul comunei Lucian-Tiberiu Bodea.

„Un om cât un secol! La cei 100 de ani, mătușa Pompilia Bodea face parte din istoria vie a Câlnicului. Cu ocazia acestei venerabile vârste, îi mulțumim pentru că a luminat mințile și inimile multor generații de elevi care au absolvit Școala din Câlnic. Îi dorim să aibă parte în continuare de sănătate și liniște, înconjurată de toți cei care o prețuiesc!”, a scris primarul Lucian Tiberiu Bodea pe Facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes