Rămâi conectat

Știri din zonă

“Sloiul de oaie” marca Şugag bate antreul cu “Icre de Manciuria” pe Valea Frumoasei

redacția sebesinfo.ro

Publicat

în

“Sloiul de oaie” marca Şugag bate antreul cu “Icre de Manciuria” pe Valea Frumoasei

“Sloiul de oaie” sau “mâncarea arcaşului mongol Timur Lenk” a rămas pentru locuitorii de pe Valea Frumoasei punctul de rezistenţă al oricărei mese festive, prilejuite fie de de nunţi sau botezuri, fie de ospeţele câmpeneşti oferite turiştilor români sau străini.

Primarul comunei Şugag, Constantin Jinar, a declarat că “sloi de oaie” cum se face în Şugag nu găseşti niciunde în ţară. Ba, mai mult, la numeroasele nunți oficiate pe teritoriul comunei Şugag “sloiul de oaie” a fost trufandaua oferită ca aperitiv, pe lângă alte minunăţii gastronomice locale, bătând lejer la preferinţe “icrele de Manciuria”.

De asemenea, pensiunile de pe teritoriul comunei au în meniu această raritate culinară. Inclusiv la stâna ecologică Puru, aparţinând Primăriei Şugag, situată la poalele muntelui Vârful lui Pătru, turiştii pot fi serviţi cu “sloi de oaie”, pe lângă produsele tradiţionale locale, cel mai cunoscut fiind balmoşul.

Din câte am aflat, cu greu, pentru că ingredientele secrete rămân totuşi o marcă înregistrată a comunei Şugag, sloiul de oaie se face toamna, din carne de oaie sau berbec. Carnea se taie în bucăţi potrivite şi se pune la fiert în seul propriu. Nu se pun plămânii sau oasele mari, care ar înmuia compoziţia. De obicei se folosesc două oi, una grasă şi una slabă.

Carnea fierbe în ceaun până scade foarte mult. La final, rezultă cam 20 de litri de sloi. Pe parcursul fierberii, dacă sloiul este prea gras, se adună şi se îndepărtează grăsimea din ceaun. Când se desprinde carnea de pe os, se adaugă ceapă, ardei etc. tocate mărunt, puţin usturoi, foi de dafin şi piper. La Şugag, oasele se scot neapărat din sloiul fiert de oaie.

Compoziţia rezultată se toarnă, tradiţional, în vase mici de lemn sau  în oale smălţuite. Se are în vedere, ca la piftia de porc, să nu se formeze goluri de aer, iar grăsimea să acopere întreaga carne şi s-o împiedice să se altereze. Sloiul se păstrează în încăperi reci sau în beciuri. Se poate depozita şi în frigider. Înainte de a fi servit, sloiul se porţionează cu cuţitul şi se încălzeşte. Se consumă cu mămăligă caldă şi brânză de oaie frământată, eventual cu castraveţi acri.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

„Automatul cu brânzeturi” – ideea unui fermier din Vințu de Jos cu care și-a crescut vânzările și vrea să se extindă în județul Alba

sebesinfo.ro

Publicat

în

Automatul de brânzeturi! Aceasta este ideea care i-a crescut fermierului Nicolae Romoșan, din Vințu de Jos, vânzările, într-o perioadă când piața este în picaj direct. „Magazinul” este amplasat pe strada Telman, Nr. 29 B, în Vințu de Jos și este doar primul aparat în care a investit fermierul, pe viitor intenționând să-și extindă ideea în mai multe zone din județul Alba.

Nicolae Romoșan este un tânăr crescător de oi din localitatea Vințu de Jos, pentru care oieritul este o tradiție moștenită în familie. În prezent, acesta crește aproximativ 400 de ovine și de-a lungul timpului s-a specializat în prepararea brânzeturilor, atât de oaie cât și de vacă. Laptele de vacă este colectat de la fermierii din zonă, familia renunțând complet la bovine după decesul tatălui. De-a lungul timpului a încercat diverse metode de vânzare a produselor și anul acesta a reușit să găsească soluția prin care poate vinde brânza direct din fermă, cu prețul de producător, făcând o investiție de 2.000 de euro într-un automat.

Nicolae Romoșan a declarat pentru ziarulunirea.ro că ideea de a investi într-un automat i-a venit din nevoie, și anume scăderea vânzărilor. „Ideea mi-a venit din cauza vânzărilor slabe din ultima perioadă, a scumpirilor care au venit și probabil or să mai vină. Și m-am gândit cum aș putea să vând mai ușor pentru mine, dar să fie și mai simplu, atrăgător pentru clienți, iar prețul să rămână unul mic, de producător”, a declarat fermierul.

Totodată, crescătorul de oi a precizat că încă din prima lună de la amplasarea automatului, entuziasmul clienților s-a văzut direct în vânzările care au crescut și de trei ori comparativ cu varianta pe care fermierul mergea înainte, și anume distribuirea către intermediari.

„Noi ne-am dorit ca și cumpărătorii să poată beneficia de prețul la prima mână, cum s-ar zice, direct de la producător. Și sunt chiar încântați că nu mai stau la coadă, aleg repede ce le place și ce își doresc și pot pleca mai departe. Și mai important, pot cumpăra la orice oră, pentru că automatul este deschis în regim non-stop. Repet, noi ne-am dorit să putem oferi prețul direct de la noi, pentru că știți că în magazin se mai adaugă adaos comercial, taxe, iar prețurile față de cele de fermă cresc și cu 30-40%. Plus că în magazine sunt zeci de sortimente de brânză, iar noi, ca mici producători, cumva ne pierdem prin atâtea oferte, e greu ca omul să găsească fix brânza noastră. Eu când am pornit ideea am făcut și un minim de vânzare, care spre bucuria noastră a depășit cu trei ori estimarea făcută inițial”, a mai explicat Nicolae Romoșan.

Investiția făcută de Nicolae Romoșan în automatul de brânză a fost de 2.000 de euro. „Automatul a fost achiziționat de aici, din zonă, și a costat 2.000 de euro, la mâna a doua. Ulterior s-au adăugat cheltuieli cu căsuța unde am amenajat spațiul, pentru că am vrut să fie un loc frumos, atrăgător pentru clienți. Din primele reacții ideea a fost primită foarte bine, oamenii sunt foate încântați”.

Aparatul de brânzeturi este foarte ușor de folosit și produsele pot fi cumpărate într-un mod cât se poate de simplu. „Aparatul este înregistrat și avizat sanitar-veterinar, acest lucru este foarte important de punctat. Ca mod de funcționare este destul de simplu: în stânga clienții au afișată eticheta produsului cu valorile nutriționale, gramajul, prețul per bucată, prețul per kilogram. Ei își selectează produsul, achită și cam atât. Automatul funcționează ca și un frigider, deci produsele sunt ținute la rece în permanență, în bune condiții”, a arătat crescătorul.

„Singurul dezavantaj, să zic așa, este faptul că nu au încăput toate produsele pe care noi le procesăm și nu am mai găsit încă unul pentru a-l achiziționa. Tipul acesta de automat are zece rânduri de expunere și noi avem cam 15-16 produse, astfel că am mers pe cele care se vând mai repede, care sunt mai cerute, știind și de la magazine ce caută”, ne-a mai împărtășit fermierul.

În prezent, crescătorul de ovine are o fermă cu aproximativ 400 de capete de oi, renunțând la creșterea vacilor după ce tatăl lui a decedat. „Efectivele nu le-am mai crescut, ne-am confruntat la Alba cu o secetă cruntă și o ducem greu cu animalele. Noi avem numai fermă de oi acum, iar laptele de vacă îl colectăm de la o fermă de lângă Alba. Oi avem undeva la 400 de capete. Noi nu facem amestec, avem produse 100% din lapte de oaie sau produse 100% din lapte de vacă”.

De asemenea, Nicolae Romoșan a mai precizat faptul că are în plan să extindă ideea cu automatele de brânză, în mai multe zone din județ și chiar în alte județe, dacă va fi cerere. „Deocamdată ne gândim să extindem aici, local, pentru că există cerere și aici zilnic reînnoim stocul, deci fluxul de cumpărători este unul bun. Dacă există cerere mare desigur că am vrea să fim prezenți și în alte județe, dar acolo ne-ar trebui ceva cumpărători. Vom vedea pe viitor și noi. Cred că acest tip de vânzare va deveni unul foarte utilizat pentru că permite producătorilor să își vadă de animale, procesare, iar cumpărătorii au certitudinea că primesc produsele direct din ferme”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Marius Hațegan, vicepreședinte CJ Alba: „Aasfaltarea Drumului Județean 704A, cunoscut și ca Drumul Pianului, s-a încheiat”

sebesinfo.ro

Publicat

în

Marius Hațegan, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, a anunțat finalizarea lucrărilor de asfaltare pe Drumul Județean 704A, cunoscut sub numele de Drumul Pianului. Potrivit acestuia, mai urmează doar câteva retușuri, precum montarea semnelor de circulație și trasarea marcajelor, după care va fi demarată procedura de recepție a lucrărilor.

„Încă o promisiune făcută cetățenilor din Alba a fost respectată. Mă bucur să anunț faptul că asfaltarea Drumului Județean 704A s-a încheiat”, a precizat Hațegan. Acesta a vizitat șantierul alături de Florin Lazea, responsabilul de proiect din partea Serviciului Administrarea Drumurilor Județene, mulțumindu-le tuturor membrilor echipei pentru seriozitate și profesionalism.

Vicepreședintele CJ Alba a menționat importanța Drumului Pianului pentru dezvoltarea economică a județului, fiind esențial pentru firmele care își au sediul în zonă. Totodată, el a anunțat finalizarea lucrărilor de reparații și pe Drumul Județean care face legătura cu județul Hunedoara, pe tronsonul Blandiana – Vințu de Jos – Pâclișa.

„Așa cum am mai spus, Drumul Pianului este unul de importanță foarte mare pentru firmele care își au sediul în această zonă iar modernizarea lui contribuie la dezvoltarea economică a județului nostru. Încă o veste bună: tot în cursul zilei de azi am finalizat toate reparațiile și la Drumul Județean limită cu județul Hunedoara, pe tronsonul Blandiana-Vințu de Jos-Pâclișa”, a transmis Marius Hațegan pe pagina personală de Facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

După aproape un an și jumate de la alegerile locale, comuna Cut și-a ales viceprimarul

sebesinfo.ro

Publicat

în

Timp de aproape un an și jumătate, comuna Cut s-a confruntat cu o situație neobișnuită. Abia recent, după luni bune de când și-au preluat mandatele, consilierii locali au reușit să ajungă la un consens și să aleagă, cu majoritate, noul viceprimar.

Astfel, Ionuț Rahovean, reprezentant al Partidului Social Democrat, a fost ales viceprimar al comunei Cut. Ziarul Unirea a stat de vorbă cu acesta despre situația neobișnuită prin care a trecut comuna până să ajungă să numească un nou viceprimar, dar și despre noua sa funcție.

La fel ca și primarul din Cut, Sorin-Gheorghe Bâsca, care a declarat anterior, pentru Ziarul Unirea, că problema constă în faptul numărului mare de candidați pentru postul de viceprimar, Ionuț Rahovean a explicat că: „Am fost patru candidați, iar eu am fost ales cu un număr de cinci voturi, din nouă. A fost o neînțelegere în Consilul Local, din partea majorității formate de cei de la Partidul Național Liberal. Ei aveau majoritate, dar fiind tot timpul doi candidați, nu s-a reușit să se ajungă la un consens”.

Cu toate că până în prezent noul viceprimar, Ionuț Rahovean, nu a fost notificat cu atribuțiile exacte pe care urmează să le îndeplinească, potrivit unui document din data de 19.07.2021, acesta sunt următoarele:

– coordonează activitatea de salubrizare;
– răspunde de iluminatul public din comună, aduce la cunoştinţa domnului primar şi semnalează deficienţele acestuia;
– asigură întreţinerea drumurilor publice din comună, aduce la cunoştinţa domnului primar deficienţele privind circulaţia normală a traficului;
– supraveghează şi întocmeşte documentaţia necesară pentru desfăşurarea orelor de muncă de către beneficiarii de venit minim garantat şi de către cei care efectuează orele de muncă în folosul comunităţii;
– răspunde de activitatea privind protecţia mediului la nivelul comunei, asigură igienizarea râurilor ce traversează comuna;
– îndeplineşte alte atribuţii încredinţate de primar şi consiliul local, conform actelor normative în vigoare;
– viceprimarul este subordonat primarului şi, în situaţiile prevăzute de lege, înlocuitorul de drept al acestuia, situaţie în care exercită, în numele primarului, atribuţiile ce îi revin acestuia.

În final, noul viceprimar din Cut, Ionuț Rahovean, a declarat că își dorește să se ocupe de problemele din comună și să ajute la creșterea calității vieții: „Îmi voi da toată silința și mă voi pune la dispoziția cetățenilor pentru bunăstarea lor și a comunei.”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes