Știri din zonă
“Sloiul de oaie” marca Şugag bate antreul cu “Icre de Manciuria” pe Valea Frumoasei
“Sloiul de oaie” marca Şugag bate antreul cu “Icre de Manciuria” pe Valea Frumoasei
“Sloiul de oaie” sau “mâncarea arcaşului mongol Timur Lenk” a rămas pentru locuitorii de pe Valea Frumoasei punctul de rezistenţă al oricărei mese festive, prilejuite fie de de nunţi sau botezuri, fie de ospeţele câmpeneşti oferite turiştilor români sau străini.
Primarul comunei Şugag, Constantin Jinar, a declarat că “sloi de oaie” cum se face în Şugag nu găseşti niciunde în ţară. Ba, mai mult, la numeroasele nunți oficiate pe teritoriul comunei Şugag “sloiul de oaie” a fost trufandaua oferită ca aperitiv, pe lângă alte minunăţii gastronomice locale, bătând lejer la preferinţe “icrele de Manciuria”.
De asemenea, pensiunile de pe teritoriul comunei au în meniu această raritate culinară. Inclusiv la stâna ecologică Puru, aparţinând Primăriei Şugag, situată la poalele muntelui Vârful lui Pătru, turiştii pot fi serviţi cu “sloi de oaie”, pe lângă produsele tradiţionale locale, cel mai cunoscut fiind balmoşul.
Din câte am aflat, cu greu, pentru că ingredientele secrete rămân totuşi o marcă înregistrată a comunei Şugag, sloiul de oaie se face toamna, din carne de oaie sau berbec. Carnea se taie în bucăţi potrivite şi se pune la fiert în seul propriu. Nu se pun plămânii sau oasele mari, care ar înmuia compoziţia. De obicei se folosesc două oi, una grasă şi una slabă.
Carnea fierbe în ceaun până scade foarte mult. La final, rezultă cam 20 de litri de sloi. Pe parcursul fierberii, dacă sloiul este prea gras, se adună şi se îndepărtează grăsimea din ceaun. Când se desprinde carnea de pe os, se adaugă ceapă, ardei etc. tocate mărunt, puţin usturoi, foi de dafin şi piper. La Şugag, oasele se scot neapărat din sloiul fiert de oaie.
Compoziţia rezultată se toarnă, tradiţional, în vase mici de lemn sau în oale smălţuite. Se are în vedere, ca la piftia de porc, să nu se formeze goluri de aer, iar grăsimea să acopere întreaga carne şi s-o împiedice să se altereze. Sloiul se păstrează în încăperi reci sau în beciuri. Se poate depozita şi în frigider. Înainte de a fi servit, sloiul se porţionează cu cuţitul şi se încălzeşte. Se consumă cu mămăligă caldă şi brânză de oaie frământată, eventual cu castraveţi acri.

Știri din zonă
Marți, 14 ocrombrie 2025, Caravana Rurală Bucurie în Mișcare ajunde în comuna Săsciori
Programul Bucurie în Mișcare, cel mai amplu program de promovare a sportului de masă din România ajunge în Săsciori în data de 14 octombrie 2025. Cei mici și cei mari deopotrivă sunt așteptați la mișcare între orele 11:00 – 15:00 pe Stadionul Local.
Programul zilei va cuprinde multiple spații de mișcare, de la zone dedicate sporturilor de tip fotbal, baschet, tenis cu piciorul, volei, badminton, tenis de masă, la zone cu jocuri de precizie, trasee de ștafete și activități pe echipe. În zona de scenă vor avea loc demonstrații ale unor cluburi locale sau zonale, din diverse arii și discipline sportive. Participarea este gratuită. Alături de sponsorul principal al programului, Kaufland România, caravana rurală este organizată cu sprijinul Primăriei Săsciori și a Școlii Gimnaziale Săsciori.
În cadrul programului Bucurie în Mișcare ne-am propus să readucem bucuria și responsabilitatea mișcării la cât mai mulți oameni. Până în prezent, Bucurie în Mișcare a ajutat peste 1 milion de copii, tineri și adulți să experimenteze bucuria sportului individual și organizat, cu impact pozitiv pe multiple planuri, în sute de comunități din România. Fiecare proiect din cadrul programului nostru ne dorim să atingă unul sau mai multe dintre următoare 4 arii cheie:
- GENERAȚII MAI SĂNĂTOASE – un aspect important al comunicării acestei campanii este acela de corelație între sport și sănătate;
- SPORTUL – UN MOD DE VIAȚĂ – peste 500 de activități sportive integrate;
- INCLUZIUNE ȘI IMPACT SOCIAL – oferirea unei platforme de activități destinate și grupurilor defavorizate din comunitățile vizitate;
- MODELE DE LEADERSHIP SPORTIV – invitați sportivi și antrenori din diverse discipline, cluburi sportive diverse (rugby, fotbal, tenis de masă, oină, etc).
Caravana Rurală Bucurie în Mișcare este ultimul proiect major al acestui an, prin care vizităm 15 de localități din tot atâtea județe, iar prin intermediul celor 15 de evenimente de o zi, ne-am propus să interacționăm cu aproximativ 20.000 de copii, tineri și adulți pe tema importanței sportului și a unei vieți sănătoase. Caravana Rurală Bucurie în Mișcare va parcurge următorul traseu:
START: 1.10 – Cojocna, Cluj >> 7.10 – Silivașu de Câmpie, Bistrița Năsăud >> 8.10 – Zău de Câmpie, Mureș >> 14.10 – Săsciori, Alba >> 15.10 – Vețel, Hunedoara , Alba >> 21.10 – Orlat, Sibiu >> 22.10 – Budești, Vâlcea >> 28.10 – Domnești, Argeș >> 29.10 – Gura Ocniței, Dâmbovița >> 30.10 – Măneciu, Prahova >> 31.10 – Budila, Brașov >> 01.11 – Bogdănești, Bacău >> 3.11 – Săvinești, Neamț >> 4.11 – Sărmaș, Harghita.
Despre Bucurie în Mișcare
Construim comunități mai puternice, mai sănătoase, mai fericite
Nu facem suficientă mișcare – mai mult de jumătate dintre români sunt obezi sau supraponderali și peste un milion suferă de boli metabolice. Trebuie să învățăm să ne reconectăm – socializarea din curtea blocului sau de pe uliță a fost înlocuită de rețele sociale virtuale. Nu mai apreciem activitățile afară – în România, un copil petrece aproape 23 de ore pe săptămână în faţa unui ecran (calculator sau televizor).
Programul Bucurie în Mișcare s-a născut pentru a ne aminti că și cele mai complicate probleme au soluții simple și se bazează pe faptul că comunitățile care participă la sport și recreere dezvoltă legături sociale puternice, sunt locuri mai sigure, iar oamenii care trăiesc în ele sunt, în general, mai sănătoși și mai fericiți decât comunitățile în care activitatea fizică nu este o prioritate.
Știri din zonă
Cepe roșii, de aproape 1 kilogram, cultivate de o familie de fermieri din Loman
La Festivalul „Armonii și Gusturi la Pianu”, desfășurat duminică, 12 octombrie 2025, la Pianu de Jos, printre standurile pline de bunătăți tradiționale s-a remarcat familia Maria și Ioan Cândea din satul Loman, care a atras privirile tuturor cu mai multe cepe uriașe, dintre care una a cântărit 802 grame, toate crescute natural, la poalele Munților Șureanu.
„Această ceapă este plantată și crescută la 15 kilometri de creasta muntelui, spre Șureanu, cu gunoi de grajd și pământul… ce a dat de la natură, ploaie, nimic altceva”, a spus Maria Cândea, mândră de recolta lor.
Producătorii din Loman spun că plantează arpagicul la începutul lunii mai și nu folosesc niciun îngrășământ chimic. Totul este muncit cu răbdare, iar rezultatul se vede în fiecare legumă. „Am avut cepe și de un kilogram, dar și aceasta e frumoasă. Dintr-una ca asta mănâncă toată familia”, au glumit soții Cândea.
Prezența lor la eveniment a adus un strop de autenticitate și a reamintit vizitatorilor cât de importante sunt tradițiile agricole și respectul față de pământ.
Festivalul „Armonii și Gusturi la Pianu” a reunit și în acest an producători locali, artiști populari, spectacole folclorice și multe delicii românești, transformând comuna Pianu într-o adevărată sărbătoare a gusturilor și tradițiilor.
Festivalul a oferit, de asemenea, numeroase standuri cu preparate tradiționale românești, unde vizitatorii au putut gusta bulz ciobănesc cu mămăligă, brânzeturi locale, murături sau alte bunătăți specifice zonei. Standurile au fost pline de arome autentice și produse locale, astfel încât fiecare vizită a devenit o adevărată experiență gastronomică pentru cei prezenți.
Știri din zonă
Bărbat de 38 de ani reținut de polițiștii din Vințu de Jos, după ce ar fi amenințat cu moartea un tânăr, pe o stradă din comună
Luni, 13 octombrie 2025, polițiștii Secției 2 de Poliție Rurală Vințu de Jos au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat, în vârstă de 38 de ani, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de amenințare și tulburarea ordinii și liniștii publice.
Din cercetări a reieșit că, în seara zilei de 12 octombrie 2025, bărbatul de 38 de ani, pe fondul consumului de alcool, în timp ce se deplasa pe strada Nicolae Iorga din localitatea Vințu de Jos, l-ar fi amenințat cu moartea pe un tânăr de 22 de ani, din localitatea Vințu de Jos, provocându-i acestuia o stare de temere.
Cercetările sunt continuate.