Știri din zonă
SC Apa CTTA SA Alba, judecată pentru o poluare accidentală care a provocat un adevărat dezastru ecologic într-un iaz din Daia Română
O poluare accidentală produsă în urmă cu 5 ani face obiectul unui dosar penal trimis în instanţă. Societatea care administrează reţeaua de apă potabilă şi canalizare din Alba a fost inculpată de către procurori.
Recent, magistraţii Judecătoriei Sebeş au admis rechizitoriul au dispus începerea judecăţii pentru săvârşirea infracţiunii de poluare a apelor având ca rezultat mortalitate piscicolă. Infracţiunea directă se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani, iar cea din culpă cu amendă sau închisoare până la 3 ani.
Accidentul ecologic a avut loc într-un iaz administrat de o seocietate privată aflat pe raza comunei Daia Română. Circa 40 de tone de peşte mort a fost rezultatul deversării accidentale a apelor reziduale din reţeaua de canalizare a comunei. Pagubele s-au ridicat la 400.000 de lei.
„În perioada 25-26 mai 2017, inculpata Apa CTTA SA Alba, în calitate de operator de canalizare şi epurare ape uzate din localitatea Daia Română, nu a luat toate măsurile necesare pentru corecta funcţionare a reţelei de colectare (canalizare) a apelor uzate, existând deficienţe care au permis scurgerea din canalizare a apelor menajere uzate în pârâul Valea.
Pe fondul nefuncţionării staţiei de epurare administrată tot de inculpată, a permis deversări masive de apă uzată, plină de dejecţii fecaloide, spumare intensă, direct în pârâul Daia, acestea conţinând substanţe, bacterii ori microbi în cantitate sau concentraţie care au schimbat caracteristicile apei şi care, în final, au condus la mortalitatea piscicolă din Iazul nr. 1 aparţinând societăţii Delta Plus SRL, în cantitate totală de 39.080 kg. (aprox. 40 de tone)”, se precizează în rechizitoriul Parchetului.
Reprezentanţii societăţii Apa CTTA, care are ca acţioanr unic Consiliul Judeţean Alba, au contestat hotărârea Judecătoriei Sebeş şi solicită, în continuare, restituirea dosarului la Parchet. Societatea a avut în 2021 o cifră de afaceri de circa 100 de milioane de lei (20 de milioane de euro) şi un profit net de 11,3 milioane de lei. Are aproape 800 de angajaţi cu care administrează reţeaua judeţeană de alimentare cu apă potabilă şi canalizările din localităţile unde există astfel de sisteme.
sursa: adevarul.ro

Știri din zonă
Activitate catehetică pentru 30 de copii din Parohia Loman, în cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”
În cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”, organizat la Școala Gimnazială din localitatea Loman, în perioada 5-9 mai 2025, parohia Loman, protopopiatul Sebeș, a organizat o activitate catehetică pentru 30 de copii.
În prima parte a activităților, elevii s-au bucurat de un dialog captivant pe teme liturgice și biblice, presărat cu demonstrații practice, în prezența cadrelor didactice și a preotului paroh.
În a doua parte, s-a realizat un tablou artistic al întregii activități, fiecare tânăr aducându-și aportul prin desenarea unui simbol reprezentativ din mediul înconjurător. Cu toate că cei mici participă adeseori la sfintele slujbe, timpul petrecut în atmosfera degajată din cadrul studiului catehetic este edificator, oferindu-le prilejul ideal pentru a pune întrebări și a primi răspunsuri pe măsura curiozităților.
Pr. paroh Mihai-Claudiu Roșca
Știri din zonă
Sâmbătă, 10 mai 2025: Curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus
Sâmbătă, 10 mai 2025 va avea loc o acțiune de curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus. Va fi în fapt Ziua Voluntarilor pe Via Transilvanica.
„Vă invităm în data de 10 mai 2025 pe traseul Via Transilvanica ce străbate comuna noastră, împreună cu elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Pianu de Sus, părinții adoptivi de kilometri, să participați la curățenia generală. Sunt așteptați reprezentanți ai oricărei instituții sau ONG. Informații la telefon 0258761111 viceprimar Voișan Ovidiu Iancu și la Școala Gimnazială Pianu de Sus, d-na. director Popescu Marcela”, au transmis reprezentanții Primăriei Pianu.
Știri din zonă
Acțiune educativ informativă a polițiștilor de la IPJ Alba, la Școala Gimnazială Săscoiori
Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, i-au vizitat pe elevii Școlii Gimnaziale Săsciori, fiind întâmpinați cu zâmbete și întrebări.
Astfel, 66 de elevi au participat la discuții privind protejarea animalelor, responsabilitatea pe care trebuie să ne-o asumăm atunci când avem un animal și obligațiile pe care le au cei care dețin un animal. Respectul, empatia, compasiunea, atenția și grija sunt primordiale în relația cu necuvântătoarele, fundamentarea acestora fiind necesară de la o vârstă fragedă.
Scopul acestor sesiuni informativ-educative îl constituie cultivarea timpurie a unei atitudini pozitive față de animale.