Știri din zonă
Primăria Șugag a cerut ROMSILVA să-i cedeze administrarea drumului spre Domeniul Schiabil Șureanu
Administrația locală din Șugag a trimis zilele trecute, pentru a treia oară, documentația prin care solicită Regiei Naționale a Pădurilor – ROMSILVA trecerea drumului de acces ce leagă DN 67C – barajul Oașa de domeniul schiabil Șureanu din administrarea acesteia în administrarea U.A.T Șugag, în vederea modernizării lui.
În 24 iulie 2020, într-o vizită inaugurală pe „Transalpina”, prim-ministrul de atunci, Ludovic Orban, explica pentru ziarul „Unirea” procedura de transfer al drumului, care stagna de ani buni: „E o problemă care se va rezolva. Știți cum e, până la Dumnezeu te mănâncă sfinții. Până ajunge decizia la nivel guvernamental, trebuie să semneze câte 12 oameni, prin mai multe ministere. Deocamdată, sunt în curs de obținere semnăturile; oricum, o vom rezolva”.
A trecut și decembrie 2020, Consiliul de Administrație al ROMSILVA s-a ”primenit” cu oamenii puterilor politice aflate acum la guvernare. Primăria Șugag a trimis din nou acte clarificatoare spre București. Speranțele sunt majore, însă acestea nu sunt suficiente să umple hârtoapele de pe cei 16 km de drum pe care turiștii acced, la schi, în Luncile Prigoanei (teren administrat de UAT Șugag) și mai sus, în domeniul schiabil Șureanu (teren administrat de UAT Săsciori).
Pentru a fi mai convingători, cei de la Primăria Șugag au atașat actelor oficiale și petiția semnată de aproape 2.500 de oameni, inițiată de Asociația Turistică „Munții Șureanu”, în care s-au strâns majoritatea administratorilor de unități turistice din zonă, pentru rezolvarea interesului comun.
Petiția vorbește tot de necesitatea stringentă de trecere a drumului de acces ce leagă intersecția cu DN 67 C – barajul Oașa de domeniul schiabil Șureanu, prin satele de vacanță Poarta Raiului și Luncile Prigoanei, deci din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – ROMSILVA, în administrarea U.A.T. Șugag, în vederea reabilitării și modernizării lui.

Știri din zonă
Activitate catehetică pentru 30 de copii din Parohia Loman, în cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”
În cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”, organizat la Școala Gimnazială din localitatea Loman, în perioada 5-9 mai 2025, parohia Loman, protopopiatul Sebeș, a organizat o activitate catehetică pentru 30 de copii.
În prima parte a activităților, elevii s-au bucurat de un dialog captivant pe teme liturgice și biblice, presărat cu demonstrații practice, în prezența cadrelor didactice și a preotului paroh.
În a doua parte, s-a realizat un tablou artistic al întregii activități, fiecare tânăr aducându-și aportul prin desenarea unui simbol reprezentativ din mediul înconjurător. Cu toate că cei mici participă adeseori la sfintele slujbe, timpul petrecut în atmosfera degajată din cadrul studiului catehetic este edificator, oferindu-le prilejul ideal pentru a pune întrebări și a primi răspunsuri pe măsura curiozităților.
Pr. paroh Mihai-Claudiu Roșca
Știri din zonă
Sâmbătă, 10 mai 2025: Curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus
Sâmbătă, 10 mai 2025 va avea loc o acțiune de curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus. Va fi în fapt Ziua Voluntarilor pe Via Transilvanica.
„Vă invităm în data de 10 mai 2025 pe traseul Via Transilvanica ce străbate comuna noastră, împreună cu elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Pianu de Sus, părinții adoptivi de kilometri, să participați la curățenia generală. Sunt așteptați reprezentanți ai oricărei instituții sau ONG. Informații la telefon 0258761111 viceprimar Voișan Ovidiu Iancu și la Școala Gimnazială Pianu de Sus, d-na. director Popescu Marcela”, au transmis reprezentanții Primăriei Pianu.
Știri din zonă
Acțiune educativ informativă a polițiștilor de la IPJ Alba, la Școala Gimnazială Săscoiori
Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, i-au vizitat pe elevii Școlii Gimnaziale Săsciori, fiind întâmpinați cu zâmbete și întrebări.
Astfel, 66 de elevi au participat la discuții privind protejarea animalelor, responsabilitatea pe care trebuie să ne-o asumăm atunci când avem un animal și obligațiile pe care le au cei care dețin un animal. Respectul, empatia, compasiunea, atenția și grija sunt primordiale în relația cu necuvântătoarele, fundamentarea acestora fiind necesară de la o vârstă fragedă.
Scopul acestor sesiuni informativ-educative îl constituie cultivarea timpurie a unei atitudini pozitive față de animale.