Actualitate
Lotul 1 al Autostrăzii A10, dintre Alba Iulia și Sebeș, ar putea fi deschis parțial circulației cu ocazia Centenarului, în preajma zilei de 1 Decembrie 2018
Intenția, confirmată oficial în premieră pentru Ziarul Unirea, este una cât se poate de realizabilă, au dat asigurări atât coordonatorul de contract de pe lotul 1, Constantin Mazilu, cât și directorul adjunct al constructorului Impresa Pizzaroti, Eusebio Caretta.
Directorul adjunct al firmei constructoare Impresa Pizzaroti, Eusebio Caretta, a spus că acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic, având în vedere că la momentul actual procentul de realizare este de 47-48% și trebuie să se ajungă la un stadiu fizic de 70% până în decembrie. ”Ar fi necesar un procent de realizare de 70% ca să se poată circula pe lotul 1 în decembrie, de la Sebeș la Alba Iulia. Acest lucru este posibil pentru că noi, în prezent, ne aflăm la 48%. Cu o mobilizare bună din partea noastră și dacă și autoritățile române vor urgenta rezolvarea problemelor care țin de ei (expropriere, avize), este posibil”, a spus Caretta.
În viitorul nod rutier de la Sebeș, constructorul a declarat că reprezentanții Muzeului Brukenthal lucrează foarte bine, iar cercetarea arheologică merge în paralel cu execuția lucrărilor.
La Lancrăm există un drum agricol, numit Calea Vacii, care va fi supratraversat. Pasajul (cu o deschidere) a fost proiectat și conceput pentru a se putea dezvolta acolo o zonă industrială, iar în prezent se lucrează la fundația supratraversării.
La supratraversarea drumului național, de la sensul giratoriu de la Lancrăm, s-a terminat de forat. Acolo există o singură deschidere, pentru că cerința obligatorie a beneficiarului, pe care constructorul o consideră foarte bună, este neadmiterea pilonilor de susținere a podurilor (supratraversărilor) în mijlocul autostrăzii.
La râul Sebeș există un pod cu patru deschideri (deschiderile se referă la numărul pilonilor de susținere a podurilor). Se lucrează la terasament, la umplutură, iar macaralele vor fi aduse săptămâna viitoare. Constructorul dă asigurări că va lucra intens în această zonă, însă fără a face abatere de la calitate sau proceduri.
La Valea Orzii (sau Valea Neagră), în cartierul Oarda din Alba Iulia, va fi realizat un pod cu trei deschideri peste vale, pe partea din stânga (direcția spre Oarda de Sus) și un pasaj rutier cu o deschidere pe partea dreaptă.
La viitorul pod peste Mureș, cu toate avizele obținute, s-a realizat o ”peninsulă” în râu pentru a se reuși forarea pilonilor. În prezent se mută din nou râul printre pilonii existenti, urmând să fie realizată o noua ”peninsulă”, în partea dinspre Limba, pentru a se fora ultimii doi piloni.
La nodul rutier Alba Iulia Sud se estimează că după 6 luni se poate trece la lucrări de structură, la sensul giratoriu, stadiul de execuție fiind foarte avansat. După podul rutier de la Limba urmează Alba Iulia Sud, unde se va putea ieși și intra pe autostradă, pe actuala centură a municipiului.
În cazul podului de peste râul Ampoi, toate grinzile sunt montate.
În zona balastierei Florea și a pasajului rutier peste drumul județean, mobilizarea este foarte bună. Aici vor fi construite pasaje rutiere cu o ”deschidere”.
Caretta a spus că probleme deosebite ar mai putea pune mutarea utilităților în zona nodului rutier Nord, zonă în care există două magistrale de apă, rețele de înaltă și medie tensiune, calea ferată peste care trebuie construit un pasaj. În prezent se realizeaza lucrări de relocare a celor două magistrale de apă (lucrare realizată în proporție de 25%), în zonă sunt două foreze și se excavează dealul de la Pârâul Iovului.
De asemenea, cel mai probabil începând cu luna mai va apărea necesitatea devierii temporare a traficului de pe DN1, ceea ce va atrage cel mai probabil o îngreunare a traficului și timpi mai mari de petrecut la volan.
Dacă lucrurile merg conform planului, constructorul dă asigurări că lotul 1 al Autostrăzii Sebeș – Turda va fi gata până la sfârșitul anului 2019. În prezent mobilizarea este caracterizată de reprezentanții Pizzaroti ca fiind una bună – 110 utilaje și 230 de oameni în șantier. ”Numărul muncitorilor și utilajelor va crește în perioada următoare, pe măsură ce se vor intensifica lucrările la nodul rutier Sebeș”, a afirmat Eusebio Caretta care a spus de asemenea că găsirea forței de muncă, în special a celei calificate, pune serioase probleme în România.
Lotul 1 are 17 kilometri, de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului, la ieşire din Alba Iulia. Proiectul prevede două noduri rutiere Alba Iulia Sud la km 8 şi Alba Iulia Nord la km 16 plus legătura cu autostrada A1, cea mai complexă lucrare. De lucrări se ocupă Asocierea Impresa Pizzarotti & C SpA – Pomponio Construcţii SRL. Valoarea contractului este de 541.739.137, 21 de lei (fără TVA), semnat în 14 noiembrie 2014. Lucrările au început în 2 decembrie 2014 şi aveau termen inţial de finalizare 2 octombrie 2016. Toate lucrările efectuate pe Autostrada Sebeș – Turda sunt monitorizate de Ministerul Transporturilor, prin CNAIR, astfel încât să fie respectate termenele asumate pentru punerea acestora în circulaţie.
Autostrada Sebeş-Turda va avea o lungime totală de 70 de kilometri şi va traversa parțial judeţele Alba și Cluj, fiind împărţită în patru loturi.
Lotul doi are o lungime de 24,3 kilometri şi se întinde de la Pârâul Iovului până la intrarea în Aiud, iar lotul trei, care are 12,5 km, se întinde de la intrarea în Aiud până la Decea. Ultimul lot are 16,3 km şi se termină în Turda.

Actualitate
Bărbat de 35 de ani cercetat de polițiștii din Sebeș, după ce a fost depistat conducând cu o alcoolemie de 1,19 mg/litru alcool pur în aerul expirat
La data de 10 mai 2025, în jurul orei 00.50, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Sebeș au oprit, pentru control, pe strada Săsească din localitatea Petrești, un autoturism condus de un bărbat de 35 de ani, din localitatea Daia Română, județul Alba.
În urma testării bărbatului, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,19 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate.
Actualitate
Laureatul Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia, ediția a IX-a – Lancrăm
Vineri, 9 mai 2025 avut loc la Lancrăm festivitatea de decernare a Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia.
Juriul format din istoricii și criticii literari: Constantina Raveca Buleu, Horia Gârbea, George Neagoe, Irina Petraș, Vasile Spiridon, Adrian Tudurachi și Mihai Zamfir, luând în discuție poeții nominalizați, respectiv Ileana Mălăncioiu, Aurel Pantea, Marta Petreu, Liviu Ioan Stoiciu, Varujan Vosganian, Ovidiu Genaru și Dinu Flămând, au hotărât să acorde Premiul Național pentru Poezie Lucian Blaga Opera Omnia, poetului Aurel Pantea.
Poetul Aurel Pantea s-a născut la 10 martie 1952, în localitatea Chețani din județul Mureș.
A urmat studii primare și gimnaziale în satul natal, apoi Liceul Teoretic din Luduș și mai târziu Facultatea de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. După absolvire a fost repartizat profesor la Școala generală nr. 4 din Borșa-Maramureș, apoi a lucrat ca și corector la ziarul Unirea din Alba Iulia, profesor la Școala generală nr. 1 și la Liceul „Horia, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia și conferențiar universitar dr. la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
Aurel Pantea a debutat în 1971 cu poezie, în revista clujeană Echinox. A colaborat apoi cu poezii în revistele Echinox, Tribuna, Steaua, Vatra ș.a. Debutul editorial a avut loc în 1980 cu volumul Casa cu retori.
Volume publicate: Casa cu retori (1980); Persoana de după-amiază (1983); La persoana a treia (1992); Negru pe negru (1993); O victorie covârșitoare (1999); Aceste Veneții, aceste lagune (antologie) (1999); Negru pe negru (alt poem) (2005); Negru pe negru (antologie) (2009); Nimicitorul (2012); Recviem pentru tăceri și nimiciri (antologie) (2013); În urmă se sting toate luminile (antologie) (2014); Opera poetica (2016); Poeți ai transcendenței pline. Epifanii ale indeterminatului (două ediții: 2003 și 2005); Simpatii critice (2004); Înapoi la lirism (2005); Ștefan Aug. Doinaș (studiu monografic) (2007); Sacrul în poezia românească (volum colectiv) (2007).
PREMII ŞI DISTINCȚII:
– Premiul de debut al Editurii Albatros pentru „Casa cu retori”, 1980;
– Premiul pentru poezie al revistei „Poesis”, Satu Mare 1992;
– Premiul „Cartea Anului” al Salonului Naţional de Carte şi Publicaţie Culturală, pentru volumul de poeme „Negru pe negru”, Cluj-Napoca, 1994;
– Premiul „Octav Şuluţiu” al revistei „Familia”, Oradea, 1998;
– Premiul „Frontiera Poesis” pentru cea mai bună revistă, Satu Mare, 1998;
– Premiul pentru excelenţă acordat de Uniunea Artiştilor Plastici, Filiala Alba-Hunedoara, 2001;
– Premiul de excelenţă acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Mureş, Mediaş, 2002;
– Diploma de excelenţă acordată de Consiliul Judeţean Alba, Alba Iulia, 2002;
– Diploma de onoare acordată în cadrul Zilelor Revistelor Culturale din Transilvania şi Banat, Mediaş, 2002;
– Diplomă acordată revistei „Discobolul” de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Mureş, Tg. Mureş, 2003;
– Premiul pentru critică literară al revistei „Poesis” pentru vol. „Simpatii critice”, Satu Mare, 2004;
– Premiul pentru eseu al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Mureş pentru vol. „Poeţi ai transcendenţei pline”, Tg. Mureş, 2004;
– Premiul „Mediaş”, acordat în cadrul Zilelor Revistelor Culturale din Transilvania şi Banat, Mediaş, 2004;
– Premiul pentru poezie al revistei „Târnava”, Tg. Mureş, 2005;
– Premiul pentru publicistica literară al Uniunii Scriitorilor din Romania, Filiala Mureş, Tg. Mureş, 2005;
– Premiul „Dafora”, acordat în cadrul Zilelor Revistelor Culturale din Transilvania şi Banat pentru volumul de poeme „Negru pe negru (alt poem)”, Mediaş, 2005;
– Nominalizat pentru premiile Uniunii Scriitorilor din România, cu volumul „Negru pe negru (alt poem)”, Bucureşti, 2006;
– Premiul pentru publicistică al Uniunii Scriitorilor, Filiala Mureş, 2006;
– Premiul pentru critică literară, acordat de Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga”, Alba Iulia, 2006;
– Premiul pentru poezie al revistei „Ateneu”, Bacău, 2006;
– Premiul Naţional „Tudor Arghezi”, Tg. Jiu, 2012;
– Premiul „Balcanica”, Brăila, 2012;
– Premiul ARIEL, „Cartea anului”, Bucureşti, 2013;
– Premiul „Cartea anului” la Festivalul de carte Transilvania, Cluj, 2013;
– Titlul de Poet al Iașului, 2014;
– Premiul Bibliotecii „T. Kirileanu” Neamț, Piatra Neamț, 2014;
– Premiul Uniunii Scriitorilor din România, 2015;
– Premiul pentru poezie la împlinirea a 150 de ani de la apariția revistei „Familia”, Oradea 2015;
– Laureat al Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”, Opera Omnia, Botoșani, 2017.
– Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria A – „Literatura”, București, 2021
Actualitate
Tânără de 22 de ani, responsabilă de producerea accidentului rutier de pe strada Mihail Kogălniceanu, soldat cu rănirea unei persoane și patru autoturisme avariate
În seara zilei de 6 mai 2025, polițiștii din Sebeș au fost sesizați cu privire la faptul că, pe strada Mihail Kogălniceanu din Municipiul Sebeș, a avut loc un eveniment rutier.
Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au constatat că o tânără de 22 de ani, din Sebeș, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Mihail Kogălniceanu, nu ar fi păstrat o distanță regulamentară față de autoturismul care circula în fața sa, condus de un bărbat, în vârstă de 50 de ani, din Sebeș, intrând în coliziune cu acesta. Autoturismul condus de bărbatul de 50 de ani a fost proiectat în autoturismul care circula în fața sa, condus de un bărbat de 40 de ani, din Sebeș, iar acesta din urmă a fost proiectat în autoturismul din fața sa, condus de o femeie de 35 de ani, din Sebeș.
În urma evenimentului rutier, conducătorul auto, în vârstă de 50 de ani, a fost transportat la Spitalul Municipal Sebeș, pentru îngrijiri medicale.
Cei patru conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.