Actualitate
Între 30 august și 1 septembrie 2018 are loc la Luncile Prigioanei Cupa „ALBA OFF ROAD”. Vezi detalii
CUPA „ALBA OFF ROAD” se va desfasura în perioada 30 august – 1 septembrie 2018, în zona Luncile Prigoanei–Poarta Raiului, cu start și sosire în ziua de concurs la punctele stabilite de organizatori.
1. Regulament Sportiv
Competitia se va desfasura pe teritoriul judetului Alba , in zona Luncile Prigoanei-Poarta Raiului, cu start si sosire in ziua de concurs la punctele stabilite de organizatori.
Competitia se adreseaza atat echipajelor de incepatori, care vor utiliza vehicule 4×4 fara modificari structurale speciale, cat si echipajelor care au experienta si utilizeaza in concurs vehicule 4×4 cu modificari speciale pentru offroad. Navigarea se va face pe roadbook, sportivii sunt obligati sa aiba mijloace de inregistreare a traseului parcurs.
Competitia se va organiza cu respectarea stricta a Regulamentul sportiv al competitiei si va avea sectiuni distincte definite de acestea:
a. Clasa OPEN HARD (nu exista restrictii)
b. Clasa STANDARD A (masini 4×4 de serie cu motoare pana in 2000cmc)
c. Clasa STANDARD B (masini 4×4 de serie cu motoare peste 2001 cmc)
Sportivii vor participa la aceasta competitie in echipaje ( pilot + copilot ).
Se vor premia primele 3 locuri la fiecare clasa pentru ziua 1, ziua 2, general ziua 1 + ziua 2 la trophy si deasemenea primele 3 locuri la proba tehnica trial.
d. Clasa Hobby (orice tip de masina 4×4 echipata cu anvelope minim AT) zona avand foarte multe locuri pitoresti.
2. Taxe competitie
Taxa participanti include traseul off road, cina zi 1, cina festiva, tricoul evenimetului astfel:
a. 100 lei pana in data de 30 iunie daca banii ajung in contul ASC Alba Off Road
RO09BACX000001250901000 deschis la Unicredit Bank + garantat marimea solicitata la tricoul evenimetului (se scrie pe OP numele participant, CNP si marime tricou )
b. 150 lei dupa 1 august fara tricou cu marime solicitata garantata
Inscrierile se pot face si doar pentru 1 ZI de competitie insa taxa ramane aceeasi.
Organizatorul nu asigura locuri de cazare pentru sportivi si insotitori, acestia putand opta pentru oricare dintre pensiunile aflate in zona Luncile Prigoanei sau Poarta Raiului.
3. Conditii de inscriere/participare
Se vor respecta intocmai prevederile Regulamentului sportiv , plus Anexe
A. Documentele necesare pentru inscriere:
– Acte de identitate pentru pilot si copilot
– Permis de conducere valabil pentru pilot
– Asigurare de accidente pentru competitii sportive
-Casca protectie obligatorie
B. Pentru echipajele de asistenta tehnica, care se inscriu in concurs in conditiile Regulamentului sportiv , se vor solicita aceleasi documente ca si pentru sportivi.
C. Sportivii si asistenta tehnica de traseu vor respecta intocmai regulamentele in vigoare si regulile stabilite de organizator, care se va ingriji de comunicarea acestora tuturor participantilor. Orice abatere de la acestea va fi penalizata corespunzator.
4. Programul de desfasurare al competitiei
Competitia se va desfăsura in perioada 30.08-01.09 2018, pe teritoriul
judetului Alba , in zona Luncile Prigoanei-Poarta Raiului, după următorul program:
JOI – 30 AUGUST 2018
15.00 – 22.00 – Inscrieri (secretariatul din Luncile Prigoanei) si verificare tehnica autovehicule
VINERI – 31 AUGUST 2018
07.00 – 08.00 – Inscrieri extra si verificare tehnica pentru noii inscrisi
08.30 – 08.50 – Sedinta tehnica si tragere la sorti ordine de start
09.30 – START ziua 1 cu plecare din 3 in 3 minute
18.00 – Ora estimata pentru incheierea ZILEI 1
20.00 – Cina – Base Camp Luncile Prigoanei si
21.00-22.00 Inscriere pentru ziua de sambata (nou veniti )
SAMBATA – 1 SEPTEMBRIE 2018
8.30-9.00 inscrieri Last minute si verificare tehnica pentru ziua de sambata
09.00 – Sedinta tehnica si tragere la sorti ordine de start ZIUA 2 (noii inscrisi)
10.00 – TRIAL, urmat de plecare in traseu
20.00 – ora estimata pentru incheierea ZILEI 2
22.00 – cina, urmata de premierea concurentilor
23.00 – party

Actualitate
Sâmbătă, 17 mai 2025: Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, inclus în programul „Noaptea Muzeelor”
Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș s-a alăturat, și în acest an, evenimentului cultural „Noaptea Muzeelor”. Sâmbătă, 17 mai 2025, muzeul din Sebeș va fi deschis publicului în intervalul orar 17.00-23.00.
Pe lângă vizitarea gratuită a expozițiilor muzeului, oaspeții vor fi întâmpinați cu o serie de surprize pregătite de organizatori. Cu acest prilej, vor fi expuse o serie de linogravuri reprezentând Sebeşul văzut de Michael Acker (1889 – 1971), iar în atmosfera unică oferită de grădina muzeului, vizitatorii vor putea descoperi expoziția „Civitas Sebus”, precum și o bucătărie de campanie, folosită de unitatea de cavalerie din Sebeş, în timpul Primului Război Mondial.
Actualitate
Între 23 și 25 mai 2025 are loc cea de-a XLV-a ediție a Festivalului Internațional „Lucian Blaga”. Vezi programul
Se împlinesc 45 de ani, de când Festivalul „Lucian Blaga” face parte din identitatea culturală a Sebeșului. Fondat în anul 1981 de Achim Mihu, Mircea Tomuș, Gheorghe Maniu, Ion Mărgineanu, onorat de prezența lui Constantin Noica în anul 1984, a lui Nicolae Steinhardt în 1986, Festivalul Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș și de la Lancrăm reprezintă o istorie culturală pe care o prețuim.
În perioada 23-25 mai 2025, vor fi prezenți la Sebeș și la Lancrăm cei mai importanți exegeți ai operei blagiene, dar și instituții de educație și cultură, edituri, sub cupola Academiei Române cu care festivalul și principalul său organizator, Centrul Cultural „Lucian Blaga”, au un parteneriat solid, în anul 2023 fiind semnat un nou protocol de colaborare cu Academia Română.
Programul festivalului din acest an include sesiuni de comunicări științifice, lansări de carte alături de edituri prestigioase, tradiționalul concurs de recitare de poezie, festivități de premiere ale concursurilor de creație, expoziții de artă, spectacole de muzică și teatru. Finalul festivalului de la Sebeș va culmina cu un concert extraordinar al Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” dirijat de Anna Ungureanu, care va fi găzduit de Biserica Evanghelică din Sebeș.
În plus, festivalul are o pregnantă latură dedicată tinerilor, elevii din Sebeș fiind în număr mare voluntari implicați în organizare.
PROGRAMUL FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL „LUCIAN BLAGA” LANCRĂM – SEBEȘ, ediția a XLV-a, 23-25 mai 2025
• VINERI, 23 mai 2025 – LANCRĂM, SEBEȘ și CÂLNIC
Orele 10.00-10.45: Începutul și sfârșitul. Pelerinaj la statuia lui Lucian Blaga din Lancrăm și la mormântul scriitorului. Rugăciune de pomenire.
Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
Ora 11.00: DESCHIDEREA OFICIALĂ A FESTIVALULUI
Primirea invitaților cu: Ana Neamțu – „Tezaur uman viu”, Fanfara din Petrești, voluntarii festivalului.
Momente oficiale. Expoziția de afișe „Povestea festivalului”.
Recitalul „La Lilieci”, după Marin Sorescu. Regia: Cristina Blaga-Tomuș. Distribuția: Ania Petrean, Ana Ștefan, Alexia Marcu, Alexandru Bumbeș, Alexandru Mutu, Briana Iacob, Ionuț Arin, Iuliana Dogaru, Mădălina Foficaș, Sofia Ivan, Sorana Ilie, Theodora Constantin. Asistent: Andrada Oltean.
Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
Ora 12.00: Sesiune de comunicări ştiinţifice – „Lucian Blaga, filosof, poet, mentor” & „Lucian Blaga și tăcerea, ca taină a creștinismului românesc”. Moderator: CS I dr. Eugeniu Nistor. Cărţi şi reviste în festival.
Primăria Municipiului Sebeș
Ora 16.00: Întâlnire cu Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca și invitații săi: ÎPS Andreicuț, Marius Bojiță, Daniel Silva Perdigao (Portugalia), Ion Mureșan, Ion Pop, Adrian Popescu, Ștefan Damian, Iustin Moraru și Virgil Mihaiu.
Cetatea Câlnicului – patrimoniu mondial UNESCO
ORA 19.30: Serată muzicală cu participarea pianistei japoneze Chiyo Hagiwara și a sopranei Melinda Samson. În program: Carl și Josef Filtsch, compoziții de Chiyo Hagiwara pe versuri de Lucian Blaga.
• SÂMBĂTĂ, 24 mai 2025 – SEBEȘ și LANCRĂM
Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş
Ora 09.00: Sesiune de comunicări ştiinţifice. Moderator: prof. univ. dr. Ilie Moise. Cărţi şi reviste în festival.
Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
Ora 11.00: Festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului național de creație literară și artă plastică „Laudă semințelor, celor de față şi-n veci tuturor!”. Expoziție de artă plastică. Momente artistice cu: Fanfara din Petrești, Trupa de Dansuri Săsești, Alexandra Pamfilie și Școala de muzică „DoReMi”.
Primăria Municipiului Sebeș
Ora 16.00: Expoziția Zoe Vida Porumb – Tapiserie, broderie, obiect textil. Prezintă: dr. Iulia Mesea (Muzeul Brukenthal Sibiu), conf. univ. dr. Ramona Novicov (Universitatea din Oradea). Cvartetul „Mara Music” din Baia Mare: Carmen Augustin, Sarah Augustin, Augustin Albu, Dorin Chereji.
Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş
Ora 19.00: Vernisajul expoziției etnografice: „Prof. univ. dr. Ilie Moise – colecționarul”.
Ora 20.00: Spectacolul „Viața mea din flori”. Regia: Florin Coșuleț. Distribuția: Florin Coșuleț, Zeno Apostolache (acordeon), Makkai István (clarinet), Zonda Attila (bass acustic).
• DUMINICĂ, 25 mai 2025 – SEBEȘ și LANCRĂM
Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
Ora 10.30: Concurs de recitare de poezie.
Momente artistice cu Cenaclul literar „Lucian Blaga” Sebeș.
Lansare de carte și expoziție de artă plastică Dumitru Zamfira (SNIHR – Societatea Națională Independentă a Handicapaților din România) și Cenaclul „Petale” Râmnicu Vâlcea.
Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş
Ora 17.00: Festivitatea de premiere a Concursului de lectură pentru clasele I-IV „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor!” (coord. prof. învățământ primar Mihaela Gatea).
Lansare de carte pentru copii: „Ce aude unicornul”, III, „Fragmente din noi” (volum colectiv realizat de elevi din Sebeș, coordonatori: Nadia-Diana Arsin, Lavinia Donose, Sanda Camelia Zurman). Expoziția muzeală – „Sebeș – opt secole de istorie”. Expoziția educativă „Români de poveste” (Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture). Cu participarea Trupelor de teatru „Pied Piper” și „Gepetto” – prof. coord. Lavinia Donose, Școala de muzică „DoReMi” – prof. coord. Alexandra Pamfilie.
Ora 20.00: BISERICA EVANGHELICĂ SEBEȘ
SPECTACOL DE GALĂ: Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” dirijat de Anna Ungureanu. Recită actorul Marius Turdeanu.
Actualitate
Bărbatul depistat în timp ce conducea cu o alcoolemie de 1,19 mg/litru, reținut de polițiștii din Sebeș
Sâmbătă, 10 mai 2025, polițiștii Secției de Poliție Rurală Sebeș au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 35 de ani, din localitatea Daia Română, care este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.
Bărbatul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș, pentru dispunerea măsurilor legale.
• Informații de background:
La data de 10 mai 2025, în jurul orei 00.50, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Sebeș au oprit, pentru control, pe strada Săsească din localitatea Petrești, un autoturism condus de un bărbat de 35 de ani, din localitatea Daia Română, județul Alba.
În urma testării bărbatului, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,19 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate.