Știri din zonă
Între 19 și 27 iulie 2023, are loc cea de-a V-a ediție a Taberei Internaționale de la Oașa
Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei și Mănăstirea Oașa organizează, între 19 și 27 iulie 2023, ediția a V-a a Taberei Internaționale de la Oașa, în cadrul căreia sunt așteptați tinerii români din diaspora, cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 ani.
Mănăstirea Oașa oferă participanților cazarea și masa gratuit, iar tinerii îți vor asigura transportul. De asemenea, participanții vor avea ocazia să se integreze activ în viața așezământului monahal. Programul unei zile de tabără cuprinde participarea (obligatorie) la Sfânta Liturghie, care începe la ora 6.00, și la activitățile gospodărești ale mănăstirii (ascultări) până la prânz. După-amiaza, tinerii au posibilitatea să participe la repetițiile de muzică psaltică (în cadrul taberelor, tinerii dau răspunsurile la Sfânta Liturghie), la ateliere interactive de cunoaștere, la conferințele și la dezbaterile pe teme de actualitate cu diferiți invitați.
În fiecare an, Tabăra Internațională Oașa a reunit aproximativ 150 de tineri, 100 din diaspora și 50 din țară, membri ai asociațiilor co-organizatoare ale evenimentului. Iată care este mesajul unui tânăr din țară către cei plecați peste hotare: „Nu contează prin ce colț de lume ești, între 19 și 27 iulie facem «summit» la Oașa, pentru cei cu aspirații ce depășesc limita cenușie a mundanului. Tabăra Internațională de la Oașa e un loc al întâlnirii tinerilor de toate vârstele și din toate colțurile lumii pentru a se armoniza într-o singură limbă: a inimilor în rugăciune. Decorul variază de la prospețimea munților și a pădurilor de brad din jurul lacului Oașa, la lumina lumânărilor din biserică în taina nopții. Te revigorezi prin activitate fizică, te reculegi prin spiritualitate, fiind un sejur de estetizare interioară compatibil cu toate naționalitățile. Se unifică părți din România atomizată prin toată lumea și se încearcă împreună propulsarea spre nevăzutul unei alte lumi”.
Oașa le-a oferit tinerilor care trăiesc în diapora un real sentiment de „acasă” și ocazia de a pătrunde într-un altfel de „Miez al existenței”. Iată cum a redat aceste lucruri unul din participanții la ediția de anul trecut a reuniunii: „Tabăra Internațională de la Oașa este ca o oază de pace, o gură de aer proaspăt în cotidianul nostru marcat de indiferență, aparențe și mijloace tehnologice din ce în ce mai complexe, în care autenticitatea e văzută ca o eroare în sistem. Oașa este locul în care noi, tinerii, ne întâlnim de la suflet la suflet, păstrând mereu atenția îndreptată spre Domnul. Cultivăm rugăciunea, ascultarea, smerenia și iubirea de aproapele. Personal, având ascultare la trapeză, am avut posibilitatea să slujesc celorlalți cu bucurie la fiecare masă. Conferințele m-au captivat prin profunzimea și bogăția temelor, mi-au atins sufletul și au deschis calea prin care încercăm cu toții să coborâm mintea în inimă. La Oașa ne amintim că Domnul poate fi simțit în întreaga creație, de la firul de iarbă la cerul înstelat, atât de minunat de privit în fiecare noapte înainte de Miezonoptică, precum și în cei din jur. Aici am întâlnit oameni frumoși, fiecare cu drumul său spre credință. Minunate sunt căile Tale, Doamne! Cred că fiecare dintre noi a plecat cu sentimentul că timpul a trecut prea repede. Rămâne mereu în suflet dorința de a reveni la Oașa cât mai curând, de a ne reîntâlni și a vibra împreună în rugăciune la fiecare sfântă slujbă. Până atunci, să păstrăm în suflet lumina și privirea ațintită spre Domnul, ca să nu pierim sub povara grijilor, a valurilor și furtunilor ce vin asupra noastră! Doamne, ajută!” (Elena Dumitrescu, Franța).

Știri din zonă
Tânăr de 19 ani din Roșia de Secaș cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând fără permis un autoturism cu număr fals de înmatriculare
În noaptea de 3/4 mai 2025, polițiștii Secției 7 de Poliție Rurală Sebeș au oprit, pentru control, pe DJ 106K, un autovehicul condus de un tânăr de 19 ani, din localitatea Roșia de Secaș.
Din verificările efectuate de polițiști, a reieșit că tânărul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, iar autoturismului îi este atribuit un alt număr de înmatriculare.
În cauză, sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui vehicul cu număr fals și conducerea unui autovehicul de către o persoană care nu deține permis de conducere.
Știri din zonă
Ștefania Godici, din Gârbova, printre laureații ediției din acest an a Festivalului „Mândre Plaiuri Boicene”
Ștefania Maria Godici, elevă a Școlii Gimnaziale Gârbova, a obținut locul I la secțiunea soliști vocali. Tânăra artistă este și dansatoare în Ansamblul Folcloric „Purtata Secașelor” din Miercurea Sibiului.
„Mândrii de tine minunea noastră! Mulțumim domnului profesor Traian Stoita pentru bună îndrumare dar și pentru încredere!”, au transmis părinții Ștefaniei.
Profesorul coordonator al Ștefania Godici este Traian Stoiță, unul dintre cei mai iubiți și apreciați artiști din Mărginimea Sibiului.
Știri din zonă
Turist salvat de jandarmii montani din Șugag, după ce i s-ar fi făcut rău în timpul unei drumeții pe Vârful Șureanu
Un turist aflat în drumeție pe vârful Șureanu a fost salvat de jandarmii montani din Șugag, după ce bărbatului i s-ar fi făcut rău.
Sâmbătă, 3 mai 2025, în jurul orei 13:00, un apel la 112 sesiza faptul că o persoană de aproximativ 40 de ani are nevoie de ajutor. Este vorba despre un bărbat care aflându-se în drumeție pe Vârful Șureanu alături de un grup de turiști, i s-a făcut rău. La fața locului a fost dirijată patrula de jandarmerie din cadrul Postului Montan Șugag, care ajunși la fața locului au constatat ca cele sesizate se confirmă.
„Colegii noștrii i-au acordat primul ajutor la fața locului și apoi persoana a fost preluată alături de soție în autospeciala de intervenție și a fost coborâtă până s-au întâlnit cu ambulanța în zona Barajului Tău și a fost predată echipajului medical.
În vederea prevenirii accidentelor în zonele montane sau a limitării efectelor în cazul producerii acestora, vă reamintim că drumețiile pe traseele turistice și deplasarea în zona montană implică responsabilitate și atenție sporită. Vă recomandăm:
– Înainte de a pleca în excursie, informaţi-vă asupra itinerariului propus, gradului de dificultate, starea vremii, condiţiile climatice locale, starea de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu;
– Plecaţi pe munte doar cu echipament adecvat, lanternă, rucsac, trusă de prim ajutor;
– Nu riscaţi să plecaţi singuri la drum;
– Alegeţi traseele în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup;
– Folosiţi numai traseele marcate. Urmăriţi marcajele de pe traseu;
– În cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau a înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană;
– Apelaţi cu încredere la patrulele de jandarmi montani şi respectaţi indicaţiile acestora;
– Nu consumaţi băuturi alcoolice înainte sau în timpul practicării sporturilor montane sau a drumeţiilor;
– Nu deterioraţi amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele;
– În caz de accident solicitați sprijinul jandarmilor prin apel la 112.
Noi ne continuăm misiunile pentru siguranța dumneavoastră!”, au transmis reprezentanții Jandarmeriei Alba.