Rămâi conectat

Știri din zonă

Începând de vineri, 13 mai 2022, elevii din mai multe localități de pe valea Sebeșului au intrat în vacanța de vară

sebesinfo.ro

Publicat

în

Vineri, 13 mai, a fost ultima zi de şcoală din acest an pentru preşcolarii şi şcolarii din Loman, Pleşi şi Tonea, comuna Săsciori, respectiv Purcăreţi şi Strungari din comuna Pianu de Jos.

În total, este vorba despre mai mult de o sută de copii care au plecat în vacanţă mai repede decât ceilalţi elevi din sistemul de învăţământ, cu aprobare de la Inspectoratul Şcolar Judeţean. La fel, în toamnă, aceşti copii încep şcoala în data de 1 octombrie. Există o hotărâre a Consiliului de Administraţie al IŞJ Alba, avizată de Ministerul Educaţiei.

Pentru „văratul” oilor la munte, fiecare sat îşi are propriile stâne, unde organizarea vieţii pastorale se face prin asociere pe criterii de rudenie, prietenie sau vecinătăţi. Şi în timpul regimului comunist, copiii din aceste sate pastorale de munte aveau aceeaşi structură a anului şcolar, cu o vacanţă de vară de patru luni şi jumătate.

Luni, majoritatea copiilor şi-au făcut bagajele, împreună cu familiile lor, şi au început transhumanţa anuală. Tradiţia se păstrează de sute de ani şi presupune urcarea cu oile în pajiştile montane, unde vor rămâne până la toamnă.

Pentru câteva săptămâni vor poposi într-o zonă semi-alpină, după care vor urca în zonele înalte, pentru tot parcursul verii, la aproape 2000 de metri altitudine. Aproape fiecare familie din aceste sate are cel puţin o sută de oi. Hrănirea acestora ar fi imposibilă în sat, de aceea strămoşii oamenilor de aici au găsit soluţia transhumanţei. Drumul până la prima destinaţie este de 20 de kilometri, care trebuie parcurşi pe jos pentru a putea însoţi animalele. Stânele înşirate una lângă cealaltă găzduiesc familiile de ciobani.

Viaţa la stână nu este deloc uşoară, iar copiii lucrează cot la cot cu adulţii. Ştiu să mulgă oile, să le ducă la păscut şi chiar să facă brânză. Aşa au trăit şi părinţii, şi bunicii acestora. Rareori un membru al familiei îşi face un rost departe de casă, în alt domeniu decât oieritul. Pentru părinţi, ar fi foarte greu să se descurce fără ajutorul copiilor. ”Cu ei ne ajutăm, cu ei ne ţinem gospodăria. Fac de toate, chiar şi încheagă laptele pentru brânză. Se mai plâng că ar vrea vacanţă, dar aşa s-au obişnuit, cu animalele la păscut pe munte”, spune Ioan Jinar, locuitor din satul Loman.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Tânăr de 23 de ani din Săsciori cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând băut, pe DN 67C

sebesinfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 27 aprilie 2024, în jurul orei 03.10, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Șugag, în timp ce acționau pe DN 67C, pe raza localității Șugag, au oprit, pentru control, un autoturism condus de un tânăr de 23 de ani, din localitatea Săsciori.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,57 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Tudor Limbean din Vințu de Jos, cunoscut ca „Micul Patriot”, reprezentant al județului Alba la „Primăvara românească” de la Bruxelles

sebesinfo.ro

Publicat

în

Tudor Limbean, cunoscut ca și „Micul Patriot” din Vințu de Jos, nu putea lipsi de cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia organizat de Asociația Belgo-Română Arthis, în centrul capitalei europene, la Bruxelles.

Printre invitații europarlamentarului Victor Negrescu la „Primăvara românească la Bruxelles” s-a aflat și Tudor Limbean, tânărul din comuna Vinţu de Jos, judeţul Alba, cunoscut de toată lumea drept Micul Patriot sau Tudor Patriotul.

Cu dragostea de țară în inimă și cu tricolorul purtat la gât, Tudor a impresionat publicul aflat în Place de la Bourse cu momentului său artistic, dedicat românilor din diasporă, dar și României, țara pe care o iubește cu atâta înflăcărare.

Nu puţini sunt cei care l-au văzut şi ascultat cântând în diferite spectacole și emisiuni de televiziune pe „Micul Patriot” cum i se spune printre artişti. În fiecare dimineaţă fix la ora 05:58, el deschide programul unei televiziuni, România TV, interpretând Imnul României.

Născut în data de 16 iulie 2010 la Vinţu de Jos, a urcat pe scenă pentru prima oară la vârsta de 5 ani, iar când avea 6 ani a interpretat singur cântecul „Mărie, dragă Mărie” pe scenă la Vinţu de Jos, primind prima lui diplomă.

Tânărul nu este la prima experiență internațională. Tudor a mai cântat în trecut pentru românii din Italia, Austria, Bulgaria și Ungaria, iar alături de el s-a aflat ca întotdeauna bunica sa, persoana care îl susține necondiționat.

În prezent, Tudor este elev la Liceul de muzică din Alba Iulia, unde studiază și se perfecționează la instrumentul nai, dar cântă și la orgă și fluier.

„Sunt cunoscut prin cântecele mele patriotice, iubirea de țara mea și respectul față de eroii care au luptat pentru acest pământ. Port cu mândrie portul popular. Sunt un copil credincios, merg la Biserică în fiecare Duminică și de sărbători când sunt acasă și cânt în strană”, a mărturit Tudor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Gheorghe Tamaș și Neculai Vrabie, doi veterani de război din Daia Română, sărbătoriți la împlinirea venerabilelor vârste de 101, respectiv 99 de ani

sebesinfo.ro

Publicat

în

Vetaranii de război, Gheorghe Tamaș și Neculai Vrabie, din Daia Română, au fost sărbătoriți de reprezentanții Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități Alba, cu prilejul împlinirii venerabilelor vârste de 101, respectiv 99 de ani.

„Apropierea Sfintelor Sărbători ale Paștelui ne-a oferit din nou prilejul de-a le trece pragul venerabililor veterani de război Gheorghe TAMAȘ – 101 ani din Daia Română și Neculai VRABIE – 99 ani din Daia Română.

Am trăit aceleași momente emoționante și pline de încărcătură emoțională pe care le încercăm de fiecare dată când suntem în preajma acestor oameni minunați.

Au fost depănate ca de fiecare dată acele amintiri neprețuite care ne întăresc convingerea că va trebui să-i prețuim și să-i respectăm, pentru tot ceea ce au făcut, atâta timp cât vom mai avea șansa să-i avem printre noi.

Sărbători fericite și binecuvântate dragi veterani!”, au scris pe Facebook reprezentanții Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes