Știri din zonă
În zilele de 28 și 29 iulie 2018 va avea loc cea de-a XIV-a ediție a Festivalului ALBA AFRODA – Fiii Pianului
Primăria comunei Pianu, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba și Asociația ALBA AFRODA, organizează „Festivalul ALBA AFRODA – Fiii Pianului 2018, Ediția a XIV – a”, dedicat Centenarului Marii Uniri.
Festivalul se va desfășura în perioada 28-29 iulie 2018, la Pianu de Jos. Însuflețiți de ideea revederii pe meleagurile natale, organizatorii își cheamă fiii risipiți de valurile vieții la casa părintească.
”Vă invităm acolo unde copilăria și tinerețea noastră s-au îmbălsămat de frumusețea cuvântului strămoșesc rostit cu cinste și dreptate la ceasurile pentru șezători, în cântul duios al doinelor ori în iureșul hațeganelor și învârtitelor simțite și trăite de noi în diferite ocazii. Vă adresăm invitația de a participa la acest eveniment, pentru a sărbători împreună și totodată, de a împlini omagiul și prinosul de recunoștință pe care înțelegem să-l aducem înaintașilor noștri care și-au sincronizat viața cu marile cadențe ale vieții satului românesc”, transmite primarul Marin Petruse.
Festivalul va debuta sâmbătă, 28 iulie 2018, la ora 9.00, cu un campionat de fotbal premiat cu ”Cupa Prieteniei”, pe terenul de fotbal de la Pianu de Jos. O întâlnire cu adevărat emoționantă va avea loc cu începere de la ora 13.00, la Școala Gimnazială ”Augustin Bena” din Pianu de Jos. Primarul comunei Pianu, Marin Petruse, a explicat că la întâlnire vor participa foarte mulți sași, de toate vârstele, care au emigrat de-a lungul timpului din țară. La ora 15.30 vor fi depuse coroane cu flori la Monumentul Eroilor și Cimitirul Săsesc din Pianu de Jos.
Duminică, 29 iulie 2018, între orele 14.00 – 15.00, pe strada principală din comună se va desfășura parada portului popular iar invitații pot vizita standurile cu expoziție culinară tradițională. De la ora 15.00 se va desfășura festivitatea de decernare a Diplomelor de Onoare, Excelență și de Participare. Cu începere de la ora 16.00, pe scena festivalului, se va desfășura un program artistic susținut de ansamblurile folclorice din comunele membre ale Asociației Alba Afroda și de Centrul Cultural „Augustin Bena” Alba Iulia. De la ora 20.00 va cânta NEXXT BAND urmată de trupa Compact, iar apoi va începe o discotecă în aer liber. La ora 20.00 va avea loc un foc de artificii.
Nicoleta IDITA – TOMUȚA

Știri din zonă
Un șofer de 78 de ani din Șugag a ajuns la spital, după ce a provocat un accident rutier pe DN 67C
Vineri, 23 mai 2025, în jurul orei 03.00, polițiștii din Sebeș au fost sesizați, prin 112, cu privire la faptul că, pe DN 67C, a avut loc un eveniment rutier.
Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au constatat că un bărbat, în vârstă de 78 de ani, din localitatea Șugag, în timp ce conducea un autoturism, pe DN 67 C, la kilometrul 133+100 de metri, ar fi pătruns pe sensul opus de mers și a intrat în coliziune cu un autoturism care tracta o rulotă, condus regulamentar de către un tânăr de 27 de ani, din orașul Amara, județul Ialomița.
În urma evenimentului rutier, bărbatul de 78 de ani a suferit leziuni corporale, fiind transportat la Spitalul Municipal Sebeș, în vederea acordării de îngrijiri medicale.
Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.
Știri din zonă
Accident rutier cu trei autovehicule implicate, pe raza localității Cut
Un accident rutier s-a produs, vineri, 23 mai 2025, în jurul orei 10.45, la Cut. Trei autovehicule au intrat în coliziune.
„Detașamentul de pompieri Sebeș intervine pentru asigurarea măsurilor specifice și prim ajutor medical la un accident rutier produs pe raza localității Cut. Este vorba despre un accident rutier produs între trei autoturisme, fară persoane încarcerate. Forțe alocate: 1 x ASAS si 1 x EPA”, a transmis ISU Alba.
Știri din zonă
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, prezent la hramul Mănăstirii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” de la Afteia – protopopiatul Sebeș
Miercuri, 21 mai 2021, în ziua prăznuirii Sfinților Împărați Constantin și Elena, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a poposit la Mănăstirea „Sfinții Împărați Constantin și Elena” de la Afteia, protopopiatul Sebeș.
Cu ocazia hramului acestei vetre monahale, ÎPS Irineu a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, în altarul de vară din incinta așezământului. În cadrul slujbei, la momentul rânduit, ierodiaconul Serafim Dediu a fost hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii Afteia. Obștea viețuitorilor de aici se află sub oblăduirea părintelui protosinghel Paisie Toma.
Adresându-se celor prezenți, ÎPS Inineu a spus: „Vă fericesc pe toți care ați venit astăzi în pelerinaj la Mănăstirea «Sfinților Împărați» din Afteia. Să fiți încredințați că Dumnezeu vă va răsplăti osteneala și, prin mijlocirea Sfinților Constantin și Elena, vă va face parte de alese împliniri. Mergeți acasă, acum, mulțumiți că L-ați întâlnit pe Hristos pe acest «Sion sfânt», primind de la El har, milă, pace și ajutor ceresc”.
Mănăstirea „Sfinții Împărați Constantin și Elena” de la Afteia, protopopiatul Sebeș, a fost ridicată pe locul unei vechi așezări monahale a cărei înființare datează din a doua jumătate a secolului al XV-lea. Străvechea vatră călugărească de aici, cunoscută sub numele de Sihăstria din Plăișor, avea să devină locul de rugăciune al Sfântului Cuvios Sofronie, recunoscut ca fiind un apărător fervent al Ortodoxiei transilvănene împotriva impunerii samavolnice a uniatismului. Desființată în anul 1788 de către stăpânirea habsburgică, Mănăstirea de la Afteia a fost reactivată abia în prima jumătate a secolului al XX-lea, la anul 1926.