Știri din zonă
Familie de ciobani din Loman, personaje într-un documentar despre transhumanță, prezentat la festivalul Astra Film
În satul Loman, există o familie specială care continuă să păstreze o moștenire culturală veche de secole. Florin Negrutiu ne prezintă povestea lui Pătru și Maria, doi ciobani care reprezintă printre ultimii păstrători ai tradiției transhumanței.
Pătru și Maria sunt un baci și o băciță dintr-un sat pitoresc din județul Alba. Această cuplul trăiește o viață marcată de obiceiuri și tradiții străvechi, în care ciobanii pleacă în transhumanță cu turmele lor timp de 7 luni pe an. O astfel de tradiție a fost transmisă din generație în generație, de moșii și strămoșii lor.
Cu 7 copii și 13 nepoți, Pătru și Maria reușesc să-și păstreze familia aproape, în ciuda schimbărilor sociale. Cu excepția unei fete care a plecat să lucreze în Germania, toți ceilalți membri ai familiei rămân în țară. Cu un zâmbet cald pe buze, acești oameni de la țară transmit o vitalitate și o iubire pentru viața simplă și autentică.
Florin Negrutiu a avut privilegiul să cunoască această familie la Sibiu, în cadrul Astra Film Festival, cu ocazia proiecției documentarului „Calea laptelui”. Timp de 13 ani, regizorul Dumitru Budrala a urmărit viața lui Pătru și Maria cu mare sensibilitate.
Acest film, care a atins coarda sensibilă a jurnalistului Florin Negrutiu, a reușit să-l transporte înapoi în copilăria lui, într-o perioadă în care bunicii săi dețineau lumea pe umeri. Asemenea sentimente personale l-au motivat și pe regizorul Dumitru Budrala să realizeze acest minunat film documentar. Imaginile din copilăria lui Budrala, în care larma oamenilor și animalelor de pe ulița satului era omniprezentă, i-au marcat întreaga viață. Strămoșii săi, oieri din Jina, au fost printre acei țărani curajoși care au plecat la începutul secolului XX „la America” pentru a strânge bani și a se întoarce acasă cu oi și pământuri.
Pătru și Maria reprezintă o parte valoroasă a istoriei și tradițiilor românești, iar filmul „Calea laptelui” oferă o fereastră către viața lor și moștenirea culturală pe care o duc mai departe.

Știri din zonă
Activitate catehetică pentru 30 de copii din Parohia Loman, în cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”
În cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”, organizat la Școala Gimnazială din localitatea Loman, în perioada 5-9 mai 2025, parohia Loman, protopopiatul Sebeș, a organizat o activitate catehetică pentru 30 de copii.
În prima parte a activităților, elevii s-au bucurat de un dialog captivant pe teme liturgice și biblice, presărat cu demonstrații practice, în prezența cadrelor didactice și a preotului paroh.
În a doua parte, s-a realizat un tablou artistic al întregii activități, fiecare tânăr aducându-și aportul prin desenarea unui simbol reprezentativ din mediul înconjurător. Cu toate că cei mici participă adeseori la sfintele slujbe, timpul petrecut în atmosfera degajată din cadrul studiului catehetic este edificator, oferindu-le prilejul ideal pentru a pune întrebări și a primi răspunsuri pe măsura curiozităților.
Pr. paroh Mihai-Claudiu Roșca
Știri din zonă
Sâmbătă, 10 mai 2025: Curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus
Sâmbătă, 10 mai 2025 va avea loc o acțiune de curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus. Va fi în fapt Ziua Voluntarilor pe Via Transilvanica.
„Vă invităm în data de 10 mai 2025 pe traseul Via Transilvanica ce străbate comuna noastră, împreună cu elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Pianu de Sus, părinții adoptivi de kilometri, să participați la curățenia generală. Sunt așteptați reprezentanți ai oricărei instituții sau ONG. Informații la telefon 0258761111 viceprimar Voișan Ovidiu Iancu și la Școala Gimnazială Pianu de Sus, d-na. director Popescu Marcela”, au transmis reprezentanții Primăriei Pianu.
Știri din zonă
Acțiune educativ informativă a polițiștilor de la IPJ Alba, la Școala Gimnazială Săscoiori
Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, i-au vizitat pe elevii Școlii Gimnaziale Săsciori, fiind întâmpinați cu zâmbete și întrebări.
Astfel, 66 de elevi au participat la discuții privind protejarea animalelor, responsabilitatea pe care trebuie să ne-o asumăm atunci când avem un animal și obligațiile pe care le au cei care dețin un animal. Respectul, empatia, compasiunea, atenția și grija sunt primordiale în relația cu necuvântătoarele, fundamentarea acestora fiind necesară de la o vârstă fragedă.
Scopul acestor sesiuni informativ-educative îl constituie cultivarea timpurie a unei atitudini pozitive față de animale.