Știri din zonă
Drumul forestier baraj Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului, trecut în domeniul public al comunei Șugag
Un important drum din județul Alba a primit aviz de la Ministerul Mediului pentru a putea fi trecut în domeniul public al comunei Șugag.
Adoptarea acestui proiect de hotărâre asigură premisele implicării Consiliului local al comunei Șugag, județul Alba, în realizarea unor proiecte având ca obiect mărirea accesibilităţii fondului forestier prin modernizarea şi refacerea drumurilor forestiere existente, localitatea încadrându-se în categoria beneficiarilor eligibili, putând realiza investiţii pentru modernizarea infrastructurii forestiere prin pietruirea şi asfaltarea actualelor drumuri forestiere, dar şi pentru amenajarea unora noi, precum şi pentru diminuarea riscului incidenţei fenomenelor naturale periculoase asupra pădurii.
Astfel, pot fi efectuate investiții constând în construirea şi modernizarea drumurilor forestiere publice şi/sau private, inclusiv realizarea lucrărilor de artă a platformelor primare, construirea de sisteme de marcare, semnalizare şi avertizare, orizontale şi verticale.
Prin schimbarea regimului juridic al acestor drumuri forestiere şi terenurilor aferente acestora, unitatea administrativ – teritorială care îl va prelua va putea accesa și fonduri cuprinse în Planul Național Strategic (2021 – 2027).
Tronsonul din drumul forestier solicitat „DRUMURI FORESTIERE”, în lungime totală de 15,426 km, este înscris în Anexa nr. 12 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat ai bunurilor din domeniul public al statului, în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva la nr. 1545 (parţial), respectiv, la nr. de inventar al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva 24670 (parţial), 24678 (parţial) şi 24666 (parţial).
Terenul aferent acestui drum forestier, în suprafaţă totală de 12,4637 ha, este înscris în Anexa nr. 12 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat ai bunurilor din domeniul public al statului, în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva la nr. 1364 parţial, intabulat în cartea funciară nr. 72544 Şugag (parţial) şi înregistrat în Amenajamentul silvic al Ocolului Silvic Blaj, Direcţia Silvică Alba, ediţia 2018, astfel:
1. Sub denumirea „Oaşa-Poiana Muierii”, cu o lungime solicitată de 7,542 km, din totalul de 22,5 km. Tronsonul solicitat începe în dreptul barajului Oaşa la intersecţia cu DN 67C, până la intersecţia cu D.F. Valea Mare-Prigoana, în aproprierea bornei amenajistice nr. 347.
2. Sub denumirea „Valea Mare-Prigoana” în, cu o lungime solicitată de 3,286 km, din totalul de 5,6 km. Tronsonul solicitat începe de la intersecţia cu DF Oaşa – Poiana Muierii, până la intersecţia cu DF Valea Prigoanei – Oaşa, în aproprierea bornei amenajistice nr. 242.
3. Sub denumirea „Vl. Mare-Prigoana”, cu o lungime solicitată de 0,398 km din totalul de 0,4 km. Drumul forestier solicitat începe de la intersecţia cu DF Oaşa – Poiana Muierii, până la intersecţia cu DF Valea Prigoanei situată în locul numit „Luncile Prigoanei”.
4. Sub denumirea „DAF PârâuI Canciului”, cu o lungime solicitată de 4,200 km, din totalul de 5,2 km. Tronsonul solicitat începe de la intersecţia cu DF Valea Prigoanei, până la intersecţia cu DF Râul Mare-Şureanu situată în locul numit „Poarta Raiului”.
Stabilirea valorilor de inventar parțiale a bunurilor menționate la punctele 1-4, se face prin raportarea lungimii și valorii tronsonului de drum solicitat la lungimea și valoarea totală a drumului, astfel cum sunt înscrise în fișa mijloacelor fixe.
Tronsonul solicitat din drumul forestier “DRUMURI FORESTIERE”, nr. MF 1545 (parţial), deserveşte în totalitate fondul forestier proprietate publică a statului şi zonele turistice şi de agrement situate în perimetrul unităţii administrativ-teritoriale a comunei Şugag, respectiv un număr de 140 de cabane turistice, case de vacanţă, pensiuni şi terenuri aferente concesionate pentru construcţii, precum şi cele 2 staţiuni turistice, Luncile Prigoanei şi Poarta Raiului.
Căile de acces reprezintă elementul vital al dezvoltării zonei respective, pentru aceasta, comuna Şugag, este dispusă să investească în modernizarea acestor drumuri pentru o mai bună exploatare a resurselor turistice, culturale, agricole şi silvice.
În satul de vacanţă „Luncile Prigoanei”, care a fost înfiinţat de către Consiliul Local al comunei Şugag încă din anul 1998, există o bază sportivă şi de cantonament afiată in proprietatea municipiului Sebeş care are o capacitate de 100 de locuri de cazare, iar totalul locurilor de cazare, din pensiunile de aici depăşeşte numărul de cinci sute. Proprietăţile sunt racordate la sistemul de energie electrică şi la sistemul de apă potabilă, sistemul de canalizare fiind în stadiu de întocmire a documentaţiei tehnice.
De asemenea în zonă au fost instalate relee de telefonie mobilă de către toţi marii operatori din domeniul telecomunicaţiilor. Tot aici există o stână europeană care atrage anual mii de turişti și unde se desfăşoară anual serbarea păstorească „Zi bade cu fluiera” organizată de către primăria și consiliul local al comunei Şugag.
În satul de vacantă „Poarta Raiului” înfiinţat în anul 2004 există mai multe hoteluri şi pensiuni turistice care asigură peste 500 de locuri de cazare. În zonă prezintă interez turistic rezervaţia arheologică „Castrul Roman” de pe vârful Petru, rezervaţia naturală „Iezerul Şureunu”, centrul de vizitare „Poarta Raiului” construit de către Consiliul Judeţean Alba unde sunt prezentate informaţii despre sitil Natura -2000 „Frumoasa”.
Domeniul schiabil „Şureanu” aflat pe teritoriul administrativ al oraşului Cugir reprezintă principala atracţie turistică a zonei. În prezent pârtiile sunt dotate cu două teleschiuri şi un telescaun, iar lungimea celor zece pârtii totalizează 11473 metri. Hotelul de la baza pârtiilor dispune de o capacitate dc 50 de camere, spa, restaurant, bar şi magazine.
La iniţiativa uat-urilor judeţului Alba, municipiul Sebeş, oraşul Cugir, comuna Şugag, comuna Săsciori, comuna Săliştea şi comuna Pianu a fost constituită Asociaţia de Dezvoltare Interconiuntară „Munţii Şureanu” care are ca scop crearea cadrului de cooperare între unităţile administrativ-teritoriale din zona munţilor Șureanu în vederea coordonări activităţilor de dezvoltare durabila în următoarele domenii: infrastructură de transport, turistică şi de agrement, turism, agricultură şi creşterea animalelor, protecţia mediului şi biodiversitate, prezervarea culturii, artei si meşteşugurilor tradiţionale, promovarea zonei ca destinaţie turistică şi de investiţii, sănătate şi securitate prin facilitarea cooperării şi schimbului de informaţii între furnizorii de astfel de servicii publice.

Știri din zonă
Un bărbat de 80 de ani a decedat, după ce a căzut cu ATV-ul într-o zonă împădurită din apropierea localității Strungari
Un bărbat de 80 de ani, în timp ce conducea un ATV, în apropierea localității Strungari, s-ar fi răsturnat cu acesta, într-o zonă împădurită.
Bărbatul a fost transportat de către o persoană, spre ambulanță, dar din nefericire, acesta a decedat.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.
Știri din zonă
40 de tineri în căutarea valorilor autentice, la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” de la Oașa
Între 7 și 13 iulie 2025, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei organizează o tabără pentru tineri, în cadrul Programului Național de Tabere pentru Tineret „Tradiție și noutate” al Patriarhiei Române.
Evenimentul, dedicat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani, se desfășoară la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” de la Oașa. Cei 40 de tineri participanți au ocazia ca, prin această inițiativă, să se implice activ în viața Bisericii, să descopere valorile credinței ortodoxe și să participe la activități educative, culturale și recreative.
Programul taberei, derulate la nivelul Mitropoliei Ardealului, a debutat luni, 7 iulie, cu vizitarea Cetății Alba Iuliei și a principalelor obiective istorice și turistice din municipiul reședință de județ, după care tinerii s-au deplasat la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” de la Oașa. Aici, s-a desfășurat o seară culturală, moderată de părintele conf. univ. dr. Oliviu Botoi, consilier cultural al Eparhiei Alba Iuliei, ce a constat în prezentarea individuală a fiecărui participant, a zonei din care provine și a specificului ei. Totodată, părintele consilier a prezentat specificul zonei și al mănăstirii.
Cea de-a doua zi a cuprins participarea la Sfânta Liturghie, oficiată în biserica așezământului monahal, după care a avut loc o sinaxă organizatorică în cadrul căreia au fost prezentate activitățile specifice mănăstirii. În cadrul atelierului „Ora & Labora”, în prima parte a zilei, tinerii au fost implicați câteva ore în ascultările specifice vieții din mănăstire. După slujba Vecerniei, a avut loc conferința duhovnicească „Tinerii în viața Bisericii: oportunități și provocări”, susținută de protos. Silvan Cablea și pr. Oliviu Botoi.
În continuare, fiecare zi a taberei începe cu participarea la Sfânta Liturghie, după care tinerii iau parte la activitățile gospodărești ale așezământului călugăresc. De asemenea, în fiecare zi se desfășoară ateliere interactive, care au scopul de a-i familiariza pe participanți cu diferite noțiuni de teologie, psihologie sau chiar de economie. Amintim, dintre acestea, atelierul intitulat „Cuvinte care apropie: Despre teama de a ne apropia de ceilalți și teama de a rămâne singuri”, susținut de Bianca Matei, sau „Atelierul practic de scriere de proiecte care zidesc comunitatea: Cum transformăm ideile în inițiative care slujesc credinței și oamenilor”.
Evenimentul derulat la Mănăstirea Oașa se va încheia duminică, 13 iulie, după Dumnezeiasca Liturghie. Tabăra „Tradiție și noutate” reprezintă o inițiativă a Părintelui Patriarh Daniel și se desfășoară, începând cu 2016, la nivelul centrelor mitropolitane din țară, cu beneficiari din fiecare Eparhie. Anul acesta, Arhiepiscopia Alba Iuliei și-a asumat organizarea Taberei „Tradiție și noutate” la nivelul Mitropoliei Ardealului, după ce ediția din anul 2024 a taberei s-a derulat la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, în perioada 10-17 iulie.
Știri din zonă
Lucrări de decolmate a podului de la ieșirea din Pianu de Sus
Primăria comunei Pianu a efectuat, în aceste zile, lucrări de decolmatare a podului de la ieșirea din localitatea Pianu de Sus, cu scopul de a prevenii eventualele inundații pe care le-ar putea produce eventualele viituri care s-ar forma în aceste zile de instabilitate atmosferică.
„Cu acordul Consiliului Județean și DPL, am intervenit pentru decolmatarea podului de la ieșirea din Pianu de Sus, care reprezenta un pericol real în caz de viituri.
După cum am constatat și la inundațiile din 2019, un pod blocat de crengi și arbori aduși de apă poate crea pagube mari. Din acest motiv, am acționat de urgență, cu utilajele proprii ale primăriei și cu sprijinul firmelor din comună.
Rezultatul este o lucrare reușită atât din punct de vedere tehnic, cât și estetic, contribuind semnificativ la siguranța cetățenilor din zonă.
Materialul de balast rezultat în urma decolmatării nu a fost irosit — l-am folosit pentru amenajarea unui drum de legătură în Lunca de Sus, rezolvând astfel încă o nevoie a comunității.
În limita resurselor disponibile — financiare și de timp — facem tot posibilul să intervenim acolo unde este nevoie, în funcție de priorități. Am peste 200 de notite de rezolvat,semnalate de catre cetateni, chiar dacă nu putem răspunde tuturor simultan, niciodată nu stăm degeaba. Fiecare zi vine cu muncă, implicare și soluții”, a transmis Ovidiu Josan, viceprimarul comunei Pianu .