Rămâi conectat

Știri din zonă

Drumul forestier baraj Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului, trecut în domeniul public al comunei Șugag

sebesinfo.ro

Publicat

în

Un important drum din județul Alba a primit aviz de la Ministerul Mediului pentru a putea fi trecut în domeniul public al comunei Șugag.

Adoptarea acestui proiect de hotărâre asigură premisele implicării Consiliului local al comunei Șugag, județul Alba, în realizarea unor proiecte având ca obiect mărirea accesibilităţii fondului forestier prin modernizarea şi refacerea drumurilor forestiere existente, localitatea încadrându-se în categoria beneficiarilor eligibili, putând realiza investiţii pentru modernizarea infrastructurii forestiere prin pietruirea şi asfaltarea actualelor drumuri forestiere, dar şi pentru amenajarea unora noi, precum şi pentru diminuarea riscului incidenţei fenomenelor naturale periculoase asupra pădurii.

Astfel, pot fi efectuate investiții constând în construirea şi modernizarea drumurilor forestiere publice şi/sau private, inclusiv realizarea lucrărilor de artă a platformelor primare, construirea de sisteme de marcare, semnalizare şi avertizare, orizontale şi verticale.

Prin schimbarea regimului juridic al acestor drumuri forestiere şi terenurilor aferente acestora, unitatea administrativ – teritorială care îl va prelua va putea accesa și fonduri cuprinse în Planul Național Strategic (2021 – 2027).

Tronsonul din drumul forestier solicitat „DRUMURI FORESTIERE”, în lungime totală de 15,426 km, este înscris în Anexa nr. 12 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat ai bunurilor din domeniul public al statului, în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva la nr. 1545 (parţial), respectiv, la nr. de inventar al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva 24670 (parţial), 24678 (parţial) şi 24666 (parţial).
Terenul aferent acestui drum forestier, în suprafaţă totală de 12,4637 ha, este înscris în Anexa nr. 12 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat ai bunurilor din domeniul public al statului, în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva la nr. 1364 parţial, intabulat în cartea funciară nr. 72544 Şugag (parţial) şi înregistrat în Amenajamentul silvic al Ocolului Silvic Blaj, Direcţia Silvică Alba, ediţia 2018, astfel:

1. Sub denumirea „Oaşa-Poiana Muierii”, cu o lungime solicitată de 7,542 km, din totalul de 22,5 km. Tronsonul solicitat începe în dreptul barajului Oaşa la intersecţia cu DN 67C, până la intersecţia cu D.F. Valea Mare-Prigoana, în aproprierea bornei amenajistice nr. 347.

2. Sub denumirea „Valea Mare-Prigoana” în, cu o lungime solicitată de 3,286 km, din totalul de 5,6 km. Tronsonul solicitat începe de la intersecţia cu DF Oaşa – Poiana Muierii, până la intersecţia cu DF Valea Prigoanei – Oaşa, în aproprierea bornei amenajistice nr. 242.

3. Sub denumirea „Vl. Mare-Prigoana”, cu o lungime solicitată de 0,398 km din totalul de 0,4 km. Drumul forestier solicitat începe de la intersecţia cu DF Oaşa – Poiana Muierii, până la intersecţia cu DF Valea Prigoanei situată în locul numit „Luncile Prigoanei”.

4. Sub denumirea „DAF PârâuI Canciului”, cu o lungime solicitată de 4,200 km, din totalul de 5,2 km. Tronsonul solicitat începe de la intersecţia cu DF Valea Prigoanei, până la intersecţia cu DF Râul Mare-Şureanu situată în locul numit „Poarta Raiului”.

Stabilirea valorilor de inventar parțiale a bunurilor menționate la punctele 1-4, se face prin raportarea lungimii și valorii tronsonului de drum solicitat la lungimea și valoarea totală a drumului, astfel cum sunt înscrise în fișa mijloacelor fixe.

Tronsonul solicitat din drumul forestier “DRUMURI FORESTIERE”, nr. MF 1545 (parţial), deserveşte în totalitate fondul forestier proprietate publică a statului şi zonele turistice şi de agrement situate în perimetrul unităţii administrativ-teritoriale a comunei Şugag, respectiv un număr de 140 de cabane turistice, case de vacanţă, pensiuni şi terenuri aferente concesionate pentru construcţii, precum şi cele 2 staţiuni turistice, Luncile Prigoanei şi Poarta Raiului.

Căile de acces reprezintă elementul vital al dezvoltării zonei respective, pentru aceasta, comuna Şugag, este dispusă să investească în modernizarea acestor drumuri pentru o mai bună exploatare a resurselor turistice, culturale, agricole şi silvice.

În satul de vacanţă „Luncile Prigoanei”, care a fost înfiinţat de către Consiliul Local al comunei Şugag încă din anul 1998, există o bază sportivă şi de cantonament afiată in proprietatea municipiului Sebeş care are o capacitate de 100 de locuri de cazare, iar totalul locurilor de cazare, din pensiunile de aici depăşeşte numărul de cinci sute. Proprietăţile sunt racordate la sistemul de energie electrică şi la sistemul de apă potabilă, sistemul de canalizare fiind în stadiu de întocmire a documentaţiei tehnice.

De asemenea în zonă au fost instalate relee de telefonie mobilă de către toţi marii operatori din domeniul telecomunicaţiilor. Tot aici există o stână europeană care atrage anual mii de turişti și unde se desfăşoară anual serbarea păstorească „Zi bade cu fluiera” organizată de către primăria și consiliul local al comunei Şugag.

În satul de vacantă „Poarta Raiului” înfiinţat în anul 2004 există mai multe hoteluri şi pensiuni turistice care asigură peste 500 de locuri de cazare. În zonă prezintă interez turistic rezervaţia arheologică „Castrul Roman” de pe vârful Petru, rezervaţia naturală „Iezerul Şureunu”, centrul de vizitare „Poarta Raiului” construit de către Consiliul Judeţean Alba unde sunt prezentate informaţii despre sitil Natura -2000 „Frumoasa”.

Domeniul schiabil „Şureanu” aflat pe teritoriul administrativ al oraşului Cugir reprezintă principala atracţie turistică a zonei. În prezent pârtiile sunt dotate cu două teleschiuri şi un telescaun, iar lungimea celor zece pârtii totalizează 11473 metri. Hotelul de la baza pârtiilor dispune de o capacitate dc 50 de camere, spa, restaurant, bar şi magazine.

La iniţiativa uat-urilor judeţului Alba, municipiul Sebeş, oraşul Cugir, comuna Şugag, comuna Săsciori, comuna Săliştea şi comuna Pianu a fost constituită Asociaţia de Dezvoltare Interconiuntară „Munţii Şureanu” care are ca scop crearea cadrului de cooperare între unităţile administrativ-teritoriale din zona munţilor Șureanu în vederea coordonări activităţilor de dezvoltare durabila în următoarele domenii: infrastructură de transport, turistică şi de agrement, turism, agricultură şi creşterea animalelor, protecţia mediului şi biodiversitate, prezervarea culturii, artei si meşteşugurilor tradiţionale, promovarea zonei ca destinaţie turistică şi de investiţii, sănătate şi securitate prin facilitarea cooperării şi schimbului de informaţii între furnizorii de astfel de servicii publice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Știri din zonă

Un avion de mici dimensiuni a aterizat forțat, la Vurpăr (Vințu de Jos)

sebesinfo.ro

Publicat

în

Pompierii miltari din Sebeș au intervenit, în cursul după-amiezii de duminică, 28 aprilie 2024, la Vurpăr, unde un avion de mici dimenziuni a aterizat forțat, datorită unor probleme tehnice.

„Un urma unui apel prin SNUAU 112 a fost semnalat faptul că un avion de mici dimensiuni a fost nevoit sa aterizeze fortat în localitatea Vurpăr, comuna Vințu de Jos. De îndată, la față locului s-a deplasat un echipaj de stingerea cu apă și spumă și un echipaj de prim ajutor medical din cadrul Secției de Pompieri Sebeș. În urma evaluării medicale a pilotului, acesta nu a suferit leziuni, refuzând astfel transportul la spital. Forțe alocate: 1 x ASAS și 1 x EPA”, a transmis ISU Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Tânăr de 23 de ani din Săsciori cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând băut, pe DN 67C

sebesinfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 27 aprilie 2024, în jurul orei 03.10, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Șugag, în timp ce acționau pe DN 67C, pe raza localității Șugag, au oprit, pentru control, un autoturism condus de un tânăr de 23 de ani, din localitatea Săsciori.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,57 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Tudor Limbean din Vințu de Jos, cunoscut ca „Micul Patriot”, reprezentant al județului Alba la „Primăvara românească” de la Bruxelles

sebesinfo.ro

Publicat

în

Tudor Limbean, cunoscut ca și „Micul Patriot” din Vințu de Jos, nu putea lipsi de cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia organizat de Asociația Belgo-Română Arthis, în centrul capitalei europene, la Bruxelles.

Printre invitații europarlamentarului Victor Negrescu la „Primăvara românească la Bruxelles” s-a aflat și Tudor Limbean, tânărul din comuna Vinţu de Jos, judeţul Alba, cunoscut de toată lumea drept Micul Patriot sau Tudor Patriotul.

Cu dragostea de țară în inimă și cu tricolorul purtat la gât, Tudor a impresionat publicul aflat în Place de la Bourse cu momentului său artistic, dedicat românilor din diasporă, dar și României, țara pe care o iubește cu atâta înflăcărare.

Nu puţini sunt cei care l-au văzut şi ascultat cântând în diferite spectacole și emisiuni de televiziune pe „Micul Patriot” cum i se spune printre artişti. În fiecare dimineaţă fix la ora 05:58, el deschide programul unei televiziuni, România TV, interpretând Imnul României.

Născut în data de 16 iulie 2010 la Vinţu de Jos, a urcat pe scenă pentru prima oară la vârsta de 5 ani, iar când avea 6 ani a interpretat singur cântecul „Mărie, dragă Mărie” pe scenă la Vinţu de Jos, primind prima lui diplomă.

Tânărul nu este la prima experiență internațională. Tudor a mai cântat în trecut pentru românii din Italia, Austria, Bulgaria și Ungaria, iar alături de el s-a aflat ca întotdeauna bunica sa, persoana care îl susține necondiționat.

În prezent, Tudor este elev la Liceul de muzică din Alba Iulia, unde studiază și se perfecționează la instrumentul nai, dar cântă și la orgă și fluier.

„Sunt cunoscut prin cântecele mele patriotice, iubirea de țara mea și respectul față de eroii care au luptat pentru acest pământ. Port cu mândrie portul popular. Sunt un copil credincios, merg la Biserică în fiecare Duminică și de sărbători când sunt acasă și cânt în strană”, a mărturit Tudor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes