Rămâi conectat

Actualitate

Cin’ te taie, mielule?

redacția sebesinfo.ro

Publicat

în

turma de oi“Un’ te duci tu, mielule? /La păşune, domnule./ Ce să faci tu, mielule? /Să pasc iarba, domnule. / Cin’ te mână, mielule? / Ciobănaşul, domnule… Cin’ te taie, mielule? / Măcelarul, domnule. / Cin’ te mâncă, mielule? /Dumneavoastră, domnule / Cine moare, mielule? / Şi noi, mieii, domnule / Şi voi domnii, domnule / Noi cu toţii, domnule…”

Cântecul celor de la Pasărea Colibri îi va însoţi în aceste zile pe toţi cei în care s-a trezit instinctul primordial al vânătorii şi iau urma mieilor întru săvârşirea sacrificiului ritual, într-o delicioasă combinaţie gastronomică creştino-păgână, înainte de Paşti.
Scurta poveste a mielului sacrificat de Paşti începe cam de prin 1-2 februarie când, pe frig şi viscol, oile încep să-i aducă pe lume: câte unul, doi, o raritate trei, ne povesteşte Nicolae Vlad, cioban în Vinţu de Jos. “Nopţi nedormite, emoţii, cum se ridică pe picioare trebuie să-i aplecăm la oaie, să înveţe să sugă. Ciobanii care vor să câştige ceva consistent de Paşti, când oferă berbecuţii spre vânzare, ţin mieii pe “stabulaţie” şi le oferă concentrate ca să se îngraşe mai repede, să fie mai pufoşi, mai ademenitori. “Eu i-am scos la iarbă direct, nu-i îngraş artificial”, povesteşte ciobanul Nicolae. Ca un cunoscător, Nicolae Vlad spune că greutatea optimă a unui miel pentru sacrificat de Paşti este cam de 22 de kilograme, din care rămân cam 14 kilograme după ce i se leapădă blana şi organele interne. L-am întrebat dacă mieii de sub 10 kilograme sunt toxici pentru digestia umană. A râs. “Sunt toxici pentru buzunarul nostru, că din 10 kile de miel vândute nu câştigi cine ştie ce. Oamenilor nu de la mieluţi le este rău, ci pentru că se îndoapă de Paşti cu tot felul, după ce au mâncat subţire mai bine de o lună şi jumătate, în Postul Mare“, explică ciobanul. Ne-a mai spus că, pentru a ieşi totuşi în câştig, s-a gândit să meargă cu un preţ de desfacere, la boxa sa din piaţa din Sebeş, cu un preţ maximal de 15 lei/kg în viaţă şi 25 de lei/ kg tăiat. “Nu este un preţ fix. Vă daţi seama că ciobanii se orientează. Dacă nu sunt miei şi vin 10 clienţi de ţi se aşează la rând, ceri un preţ mai bun. Dacă sunt miei de nu mai ai loc în piaţă, îl scazi. La en-gros nu am vândut, că dădeau un preţ de nimic, 10 lei/kg de miel, în viaţă. Evident, ca toţi ceilalţi ciobani, cine mă caută direct la stână, las din preţ, la vreo 12 lei kilul, în viaţă”, ne mai spune ciobanul.
Paştele îl va petrece, evident, la stână. “Nu mă pot depărta de animalele mele. Petrec cu familia, cu prietenii”, îşi continuă povestea ciobanul Nicolae. Şi pentru că de Paşti cam toată lumea face guşiţă (drob) şi friptură la cuptor, Nicolae Vlad ne-a dat reţeta lui de miel la ceaun, cu care îşi va aştepta prietenii de Paşti, un alt fel de mâncare: “Trebuie cam 15 kg de carne de miel, curată. Vreo 400 de grame de ceapă tocată, 4-5 ardei roşii, foi de dafin, piper, sare după gust. Toate se prăjesc în ceaunul agăţat pe focul de tabără, împreună cu carnea de miel tăiată bucăţi. Se pune apă să se acopere carnea şi se lasă la foc cam o oră, până se înmoaie carnea. Focul de lemne trebuie să ardă continuu. La sfârşit se pune bulion din părădăi de casă şi nişte îngroşală (făină cu apă). Ca să arate şi mai bine, deasupra se presară pătrunjel verde tocat. Şi neapărat trebuie făcută şi o mămăligă, tot la ceaun”, recomandă Nicolae Vlad.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Sâmbătă, 17 mai 2025: Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, inclus în programul „Noaptea Muzeelor”

sebesinfo.ro

Publicat

în

Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș s-a alăturat, și în acest an, evenimentului cultural „Noaptea Muzeelor”. Sâmbătă, 17 mai 2025, muzeul din Sebeș va fi deschis publicului în intervalul orar 17.00-23.00.

Pe lângă vizitarea gratuită a expozițiilor muzeului, oaspeții vor fi întâmpinați cu o serie de surprize pregătite de organizatori. Cu acest prilej, vor fi expuse o serie de linogravuri reprezentând Sebeşul văzut de Michael Acker (1889 – 1971), iar în atmosfera unică oferită de grădina muzeului, vizitatorii vor putea descoperi expoziția „Civitas Sebus”, precum și o bucătărie de campanie, folosită de unitatea de cavalerie din Sebeş, în timpul Primului Război Mondial.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Între 23 și 25 mai 2025 are loc cea de-a XLV-a ediție a Festivalului Internațional „Lucian Blaga”. Vezi programul

sebesinfo.ro

Publicat

în

Se împlinesc 45 de ani, de când Festivalul „Lucian Blaga” face parte din identitatea culturală a Sebeșului. Fondat în anul 1981 de Achim Mihu, Mircea Tomuș, Gheorghe Maniu, Ion Mărgineanu, onorat de prezența lui Constantin Noica în anul 1984, a lui Nicolae Steinhardt în 1986, Festivalul Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș și de la Lancrăm reprezintă o istorie culturală pe care o prețuim.

În perioada 23-25 mai 2025, vor fi prezenți la Sebeș și la Lancrăm cei mai importanți exegeți ai operei blagiene, dar și instituții de educație și cultură, edituri, sub cupola Academiei Române cu care festivalul și principalul său organizator, Centrul Cultural „Lucian Blaga”, au un parteneriat solid, în anul 2023 fiind semnat un nou protocol de colaborare cu Academia Română.

Programul festivalului din acest an include sesiuni de comunicări științifice, lansări de carte alături de edituri prestigioase, tradiționalul concurs de recitare de poezie, festivități de premiere ale concursurilor de creație, expoziții de artă, spectacole de muzică și teatru. Finalul festivalului de la Sebeș va culmina cu un concert extraordinar al Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” dirijat de Anna Ungureanu, care va fi găzduit de Biserica Evanghelică din Sebeș.

În plus, festivalul are o pregnantă latură dedicată tinerilor, elevii din Sebeș fiind în număr mare voluntari implicați în organizare.

PROGRAMUL FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL „LUCIAN BLAGA” LANCRĂM – SEBEȘ, ediția a XLV-a, 23-25 mai 2025

• VINERI, 23 mai 2025 – LANCRĂM, SEBEȘ și CÂLNIC

Orele 10.00-10.45: Începutul și sfârșitul. Pelerinaj la statuia lui Lucian Blaga din Lancrăm și la mormântul scriitorului. Rugăciune de pomenire.

Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm

Ora 11.00: DESCHIDEREA OFICIALĂ A FESTIVALULUI

Primirea invitaților cu: Ana Neamțu – „Tezaur uman viu”, Fanfara din Petrești, voluntarii festivalului.

Momente oficiale. Expoziția de afișe „Povestea festivalului”.

Recitalul „La Lilieci”, după Marin Sorescu. Regia: Cristina Blaga-Tomuș. Distribuția: Ania Petrean, Ana Ștefan, Alexia Marcu, Alexandru Bumbeș, Alexandru Mutu, Briana Iacob, Ionuț Arin, Iuliana Dogaru, Mădălina Foficaș, Sofia Ivan, Sorana Ilie, Theodora Constantin. Asistent: Andrada Oltean.

Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm

Ora 12.00: Sesiune de comunicări ştiinţifice – „Lucian Blaga, filosof, poet, mentor” & „Lucian Blaga și tăcerea, ca taină a creștinismului românesc”. Moderator: CS I dr. Eugeniu Nistor. Cărţi şi reviste în festival.

Primăria Municipiului Sebeș

Ora 16.00: Întâlnire cu Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca și invitații săi: ÎPS Andreicuț, Marius Bojiță, Daniel Silva Perdigao (Portugalia), Ion Mureșan, Ion Pop, Adrian Popescu, Ștefan Damian, Iustin Moraru și Virgil Mihaiu.

Cetatea Câlnicului – patrimoniu mondial UNESCO

ORA 19.30: Serată muzicală cu participarea pianistei japoneze Chiyo Hagiwara și a sopranei Melinda Samson. În program: Carl și Josef Filtsch, compoziții de Chiyo Hagiwara pe versuri de Lucian Blaga.

• SÂMBĂTĂ, 24 mai 2025 – SEBEȘ și LANCRĂM

Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş

Ora 09.00: Sesiune de comunicări ştiinţifice. Moderator: prof. univ. dr. Ilie Moise. Cărţi şi reviste în festival.

Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm

Ora 11.00: Festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului național de creație literară și artă plastică „Laudă semințelor, celor de față şi-n veci tuturor!”. Expoziție de artă plastică. Momente artistice cu: Fanfara din Petrești, Trupa de Dansuri Săsești, Alexandra Pamfilie și Școala de muzică „DoReMi”.

Primăria Municipiului Sebeș

Ora 16.00: Expoziția Zoe Vida Porumb – Tapiserie, broderie, obiect textil. Prezintă: dr. Iulia Mesea (Muzeul Brukenthal Sibiu), conf. univ. dr. Ramona Novicov (Universitatea din Oradea). Cvartetul „Mara Music” din Baia Mare: Carmen Augustin, Sarah Augustin, Augustin Albu, Dorin Chereji.

Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş

Ora 19.00: Vernisajul expoziției etnografice: „Prof. univ. dr. Ilie Moise – colecționarul”.

Ora 20.00: Spectacolul „Viața mea din flori”. Regia: Florin Coșuleț. Distribuția: Florin Coșuleț, Zeno Apostolache (acordeon), Makkai István (clarinet), Zonda Attila (bass acustic).

• DUMINICĂ, 25 mai 2025 – SEBEȘ și LANCRĂM

Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm

Ora 10.30: Concurs de recitare de poezie.

Momente artistice cu Cenaclul literar „Lucian Blaga” Sebeș.

Lansare de carte și expoziție de artă plastică Dumitru Zamfira (SNIHR – Societatea Națională Independentă a Handicapaților din România) și Cenaclul „Petale” Râmnicu Vâlcea.

Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş

Ora 17.00: Festivitatea de premiere a Concursului de lectură pentru clasele I-IV „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor!” (coord. prof. învățământ primar Mihaela Gatea).

Lansare de carte pentru copii: „Ce aude unicornul”, III, „Fragmente din noi” (volum colectiv realizat de elevi din Sebeș, coordonatori: Nadia-Diana Arsin, Lavinia Donose, Sanda Camelia Zurman). Expoziția muzeală – „Sebeș – opt secole de istorie”. Expoziția educativă „Români de poveste” (Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture). Cu participarea Trupelor de teatru „Pied Piper” și „Gepetto” – prof. coord. Lavinia Donose, Școala de muzică „DoReMi” – prof. coord. Alexandra Pamfilie.

Ora 20.00: BISERICA EVANGHELICĂ SEBEȘ

SPECTACOL DE GALĂ: Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” dirijat de Anna Ungureanu. Recită actorul Marius Turdeanu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbatul depistat în timp ce conducea cu o alcoolemie de 1,19 mg/litru, reținut de polițiștii din Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 10 mai 2025, polițiștii Secției de Poliție Rurală Sebeș au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 35 de ani, din localitatea Daia Română, care este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Bărbatul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș, pentru dispunerea măsurilor legale.

• Informații de background:

La data de 10 mai 2025, în jurul orei 00.50, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Sebeș au oprit, pentru control, pe strada Săsească din localitatea Petrești, un autoturism condus de un bărbat de 35 de ani, din localitatea Daia Română, județul Alba.

În urma testării bărbatului, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,19 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes