Actualitate
Când sunt „Paștele Cailor”? Chiar există: De unde provine expresia | sebesinfo.ro
Când sunt „Paștele Cailor„? Chiar există: De unde provine expresia | sebesinfo.ro
Deși expresia „la Paștele Cailor” transmite „niciodată”, totuși această sărbătoare există. Tradiția arată că la nașterea Mântuitorului Hristos, la ieslea animalelor, pe cât de cuminți au fost boii și oile, pe atât de gălăgioși au fost caii. Atunci Maica Domnului i-a blestemat să se sature doar o dată pe an, de Înălțare.
Citește și: Când pică Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani
Românii folosesc expresia „la Paştele Cailor“, cu sensul de „niciodată“, dar puţini ştiu că această zi chiar există. Paştele Cailor sau Ispasul, aşa cum este denumită în popor această sărbătoare, are loc în ziua de Înălţarea la Cer a Mântuitorului, adică în joia din săptămâna a şasea de după Paşti. Spre deosebire de alte sărbători, Paştele Cailor nu are o dată fixă, aceasta fiind influenţată de data serbării Paştilor. “Probabil că şi din această cauză a luat fiinţa vorba „la Paştele Cailor”, însemnând o dată neştiută încă, fără o zi exactă în calendar”, notează crestinortodox. În ziua în care caii „îşi prăznuiesc” Paştele, se spune că pentru un ceas, ei se satură de păscut iarba câmpului.
Interdicţii severe de muncă de Paștele Cailor
În tradiţia populară, spun specialiştii în Etnografie şi Folclor din cadrul Centrului Tradiţie şi Modernism din Ialomiţa, această zi mai este numită, în popor, şi Ispas şi este dedicată personajului mitic cu acelaşi nume. “Ispas ar fi asistat la Înălţarea Domnului şi la ridicarea sufletelor morţilor la cer. Întrucât ar fi fost un om vesel, credincioşii caută să fie şi ei bine dispuşi de ziua acestuia. Este prăznuit ca un adevărat sfânt sau patron al casei şi i se respectă ziua cu interdicţii severe de muncă în Muntenia, Moldova şi Oltenia”, spun specialiştii.
Citește și: Paște Fericit! Mesaje de Paște. Urări de Paște. Felicitări de Paște care pot fi transmise prin SMS de Sfintele Paști
Legendă cu origini în Evul Mediu
O altă legendă care circulă referitor la această sărbătoare îşi are originile în Evul Mediu, iar Ispasul este un obicei care a circulat în Transilvania.
„În Evul Mediu, pe când în Ardeal exista o componentă multietnică şi religioasă, sărbătoarea Învierii Domnului avea loc la date diferite. Mai exact, când ungurii îşi serbau Paştele, românii cereau de la ei caii, ca să-şi lucreze pământul, iar când venea rândul românilor să-şi serbeze Paştele, aceştia îşi împrumutau caii ungurilor.
Citește și: Obiceiuri, tradiții și superstiții românești de Paște. Credințe și Superstiții de Paște
Potrivit calculelor calendarului, se întâmpla cam o dată la 4 sau 7 ani sărbătorirea Paştilor să cadă în aceeaşi zi. De aici a venit şi vorba „la Paştele Cailor”, acest an, în care toti serbau Paştele la aceeaşi dată, fiind anul în care caii se odihneau. Sărbatoarea este prilej pentru organizarea de târguri şi pentru încheierea unor afaceri. De Paştele lor, caii nu sunt puşi la căruţă, iar în trecut, în unele zone, se faceau slujbe religioase pentru sănătatea animalelor.
Spiritele se pot rătăci
Tradiţia populară păstrează şi la Ispas, asemănător marilor sărbători de peste an, o întreagă suită de obiceiuri. De exemplu, acum abundă practicile magice legate de cultul morţilor: pomeni, ospătarea sufletelor morţilor care plutesc în aer, în drum spre cer, curăţirea şi împodobirea mormintelor cu flori, frunze şi ramuri de paltin, pomenirea morţilor.
Citește și: Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani
Formulele de salut în ziua de Ispas sunt sub influenţa creştinismului: „Hristos S-a Înălţat!“ şi „Adevărat S-a înălţat!“.
Se spune că în drumul lor din mormintele părăsite spre cer la Joimari, unele spirite ale morţilor se pot însă rătăci. Rămânând pe Pământ, acestea devin moroi sau strigoi care provoacă rele animalelor, în special vacilor cu lapte şi oamenilor.
Practici magice pentru apărarea de rele de Paștele Cailor
“De aceea, oamenii obişnuiesc în noaptea şi ziua de Ispas să facă numeroase practici magice de apărare: culegerea şi sfinţirea florilor, frunzelor şi ramurilor plantelor de alun, nuc, leuştean, paltin, lovirea vitelor şi oamenilor cu leuştean, sunatul din buciume să nu se prindă farmecele şi să alunge relele, încingerea peste mijloc (brâu) a fetelor şi femeilor cu leuştean, îmbunarea spiritelor morţilor cu ofrande bogate, vrăji şi descântece”, spune Ani Topârceanu, şef Birou Etnografie şi Folclor din cadrul Muzeului Dunării de Jos Călăraşi.
Ziua de Ispas este hotar pentru diferitele activităţi economice: se încheie semănatul plantelor, în special al porumbului, se urcă boii şi juncanii la păşunile montane şi se însemnează mieii prin crestarea urechilor România.

Actualitate
Bărbat condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a accidentat mortal un biciclist, la Petrești
Un accident rutier mortal, ce a avut loc în 24 octombrie 2020, în localitatea Petrești, a fost finalizat după aproape cinci ani.
Șoferul din județul Mureș, vinovat de decesul victimei care se afla pe bicicletă, a fost condmanat devinitiv la înhisoare cu suspendare, iar o firmă de asigurare a fost obligată să plătească daune morale și materiale familiei bărbatului de 60 de ani, care și-a pierdut viața.
Accidentul a avut loc la intersecția străzilor 1 Mai și Valea Sebeșului.
„Inculpatul Adrian S., în timp ce conducea autoutilitara, pe str. 1 Mai din localitatea Petrești, direcția de mers Petrești – Șugag, la intersecția străzilor 1 Mai – Valea Sebeșului nu a acordat prioritate de trecere persoanei vătămate, care circula pe bicicletă pe str. Valea Sebeșului, direcția de mers Șugag – Petrești și a intrat în coliziune cu acesta, împrejurare în urma căreia persoana vătămată a fost transportată la spital unde a decedat”, se precizează în anchetă.
Șoferul ar fi avut prioritate dacă se deplasa pe strada Valea Sebeșului, însă, el a mers drept înainte și l-a lovit în plin pe bărbatul aflat pe bicicletă și care circula pe sensul cu prioritate. Vicitma a fost transportată la spital, unde a decedat ca urmare a rănilor suferite.
Potrivit expertizei realizate în dosar, accidentul putea fi evitat de către conducătorul auto în condițiile în care respecta semnificația indicatoarelor rutiere instalate pe str. 1 Mai, în direcția sa de deplasare și înainte ca autoutilitara să pătrundă în intersecție oprea și acorda prioritate biciclistului ce se deplasau pe str. Valea Sebeșului, drumul prioritar.
Șoferul a recunoscut comiterea fapte și a declarat că a condus pe strada principală din localitatea Petrești, cu intenția de a ajunge în localitatea Laz, iar la un moment dat a ajuns la o porțiune de drum unde era o curbă la dreapta la 90 de grade și un drum care continua pe cel care circula el.
„A considerat că drumul cu prioritate era cel cu mers înainte, fără a-și da seama că drumul prioritar era cel de la dreapta; a menționat că nu a observat indicatoarele rutiere, motiv pentru care și-a continuat deplasarea în linie dreaptă, cu o viteză de aprox. 50 km/h. Când a observat biciclistul a frânat și a virat la stânga pentru a evita impactul cu acesta, însă nu a mai fost posibil”, se manționează în hotărârea definitivă a Curții de Apel Alba Iulia, din 9 iulie 2025.
Instanţa a avut în vedere faptul că inculpatul a dat dovadă de o gravă neglijenţă în desfășurarea activității de conducere a unui vehicul, accidentând o persoană care circula regulamentar pe bicicletă.
„Asemenea încălcări ale regulilor de circulaţie pe drumurile publice sunt frecvente, iar numărul mare al accidentelor similare impune organelor judiciare obligaţia de a sancţiona corespunzător infracţiunile săvârşite de conducătorii auto care tratează cu superficialitate obligaţiile pe care le au în trafic”, a susținut magistratul. Conducătorul auto are, în prezent, 67 de ani și a fost condmanat la 2 ani și 6 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere pe un termen de 3 ani.
Au mai fost acordate daune morale în valoare de 80.000 de euro și de circa 50.000 de lei.
Actualitate
Duminică, 20 iulie 2025, Fanfara Petrești va susține două noi concerte
Cetățenii din Sebeș și Petrești sunt invitați, duminică seara, să asiste la două noi concerte oferite de Fanfara Petrești.
Concertele vor avea loc după cum urmează:
Cartier M. Kogălniceanu – de la ora 18:30
Parcul Tineretului – de la ora 19:30
Concertele Fanfarei Petrești sunt organizate de către Primăria Municipiului Sebeș în parteneriat cu Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș.
Actualitate
Mesaje de SFANTUL Ilie 2025. Urări, SMS-uri şi felicitări pe care le poţi transmite celor îşi serbează onomastica | sebesinfo.ro
Mesaje de Sfântul Ilie 2025 • Urări, SMS-uri şi felicitări de „la mulţi ani” pe care le poţi transmite prietenilor de ziua numelui | sebesinfo.ro
La Mulți Ani Iliuță si sper sa se spargă conducta fericirii pe strada vieții tale.
– La mulți ani si mult noroc in aceasta zi speciala. Iți dorim sa ti se îndeplinească toate dorințele. Sănătate si numai bucurii!
La mulți ani! si Sfântul Ilie sa te călăuzească mereu!
– Ne gândim cu toții la tine si pentru ca astăzi este o zi speciala iți uram un sincer La mulți ani!
– Pentru ca astăzi este o zi speciala pentru tine, mă alătur si eu celor ce-ti doresc din adâncul sufletului sa ai parte numai de împliniri, satisfacții, multa sănătate, si Dumnezeu sa te călăuzească si sa orânduiască totul cum este mai bine pentru tine! Fie ca anii ce se scurg sa treacă, precum razele soarelui mângâie o floare ce sta sa înflorească! “La mulți ani!”
MESAJE de SFANTUL ILIE. Felicitări cu ocazia acestei zile. Iți urez sa fii mereu sănătos, energic si plin de bucurie. La mulți ani!
– Fie ca aceasta zi sa-ti deschidă poarta unui viitor plin de succese, Dumnezeu sa-ti dea un curcubeu la fiecare furtuna, un zâmbet la fiecare lacrima, sănătate, împliniri si multa iubire! La mulți ani!
– Fie ca din aceasta zi sfântă, in drumul lin al vieții tale sa răsară mereu cate-o raza de soare care sa-ti aducă fericire si bucurie. Multa sănătate! La mulți ani!
– Fie ca Dumnezeu sa decoreze fiecare raza de soare care ajunge la tine cu succes, fericire si prosperitate. La mulți ani!
URARI de SFANTUL ILIE. Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea si spiritul acestei zile sa te însoțească pretutindeni. Iți doresc o zi de Sf. Ilie cat mai frumoasa!
– Iți doresc ca de ziua numelui tău sa ti se împlinească toate dorințele, sa fii fericit, iubit, sa ai parte numai de raze de soare in viată si iți urez un sincer La Mulți Ani!
– Iți doresc sa ai parte de o zi de nume minunata si sa știi ca ești si vei fi mereu iubit/a de toți prietenii tai. Cu drag,
– Iți urez La mulți ani, pentru ca porți acest nume si fie ca Sfântul Ilie pe care li reprezinți, sa-si coboare ochii asupra ta si sa iți dăruiască fericirea dorita si liniștea interioara.
MESAJE de SFÂNTUL ILIE. Iți urez sa ai o zi a numelui la fel de luminoasa precum aripile unui fluture, la fel de fericita precum cântecul privighetoarei si la fel de frumoasa precum o gradina plina cu flori.
– Sa-ti dea Domnul sănătate, judecata înțeleapta, viată lunga pământeasca, ce dorești sa se împlinească!
– Se spune ca iubiții sunt ca luna, iar frații ca stelele. Eu am observat ca cerul poate arata bine fără luna, dar niciodată fără stele, adică fără tine. La mulți ani, frățiorul/iubitul!
– Sfântul căruia ii porți numele sa te ocrotească in fiecare zi. La mulți ani cu împliniri si momente frumoase in viitor!
– Un cer albastru fără nori, in calea ta sa fie, Sa ai in viată numai flori, noroc si bucurie! La Mulți Ani!
– Un ocean de sănătate, Un munte de noroc, Un camion cu bani, Si un sincer: “La mulți ani Ilie!”
MESAJE de SFÂNTUL ILIE. Un zâmbet are puterea de a îndrepta totul si de a umple totul de lumina. Sper sa ai parte de cat mai multe zâmbete in viată…La Mulți Ani!
– Sa-ti dea Domnul sănătate, Judecata înțeleapta, Viată lunga pământeasca, Ce dorești sa se-împlinească!
Uram si noi tuturor celor ce se sărbătoresc de Sfântul Ilie, multa sănătate si noroc in viată!
MESAJE de SFÂNTUL ILIE
Azi, de ziua numelui, iți urez si eu sa fii iubit(a) si sa ai parte de tot ce iți dorești. La mulți ani!
– Cineva acolo sus te iubește… cineva aici jos tine tare mult la tine. La mulți ani!
– Cu ocazia sărbătorii zilei tale de nume, iți doresc multa sănătate, fericire si tot binele din lume si sa ai parte numai de zile senine si însorite!
MESAJE de SFÂNTUL ILIE. Cu ocazia zilei de nume, iți doresc un munte de sănătate, o mare de iubire si un ocean de fericire!
– Cu ocazia zilei Sfințișorului tău, iți doresc o ora de liniște, o zi senina, o săptămâna de bucurii, o luna de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire si iubire. La mulți ani!
– De ziua numelui tău, iți doresc tot binele din lume, noroc, fericire si sănătate si sa ti se îndeplinească toate dorințele pe care o sa ti le pui. La mulți ani Ilie!
– E o zi când sufletul învinge orice urma de tristețe, când tot ce a fost greu ti se pare ușor. Este ziua numelui tău! La Mulți Ani!
MESAJE de SFÂNTUL ILIE. Adierea vântului lin al acestei zile frumoase de vara sa te mângâie cu mirosul îmbietor al florilor iar sufletul sa-ti rămână deschis către calea fericirii si împlinirii eterne. La mulți ani!
– Un zâmbet are puterea de a îndrepta totul si de a umple totul de lumina. Sper sa ai parte de cat mai multe zâmbete in viată. La Mulți Ani!
– In aceasta zi, când numele tău este celebrat, se sărbătorește cel mai mare făcător de minuni si aducător de ploi in vreme de seceta, Sf. Ilie. Iți doresc sa învingi orice furtuna si sa ramai in orice moment un cer senin!