Rămâi conectat

Actualitate

Gheorghe Vlad, primar Vințu de Jos: “Putem să facem mai multe pentru comunitate, însă birocraţia ne pune piedici!”

redacția sebesinfo.ro

Publicat

în

Gheorghe Vlad primar Vintu de JosGheorghe Vlad se află la primul mandat de primar al comunei Vinţu de Jos, însă lucrează în această instituţie din anul 1994, unde a fost casier şi inspector la taxe şi impozite.

În urmă cu doi ani a decis să candideze la fotoliul de edil, crezând că poate să facă mai multe pentru comunitatea din care face parte. Despre realizările sale şi ale echipei din spatele său, dar şi despre proiectele de viitor puteţi afla mai multe citind rândurile interviului ce urmează:
– Domnule primar, după aproape doi ani de mandat, ce aţi adus nou în comuna Vinţu de Jos?
– Pot spune că atât eu, cât şi echipa mea suntem mulţumiţi de ceea ce am realizat până în prezent. Aş prezenta câteva investiţii făcute, din bani de la bugetul local sau pe fonduri europene precum: lucrări la Căminul Cultural din Vinţu de Jos, care au constat în pavare şi montare de dale (dale obţinute din sponsorizare), dotarea instituţiei culturale cu veselă şi mobilier pentru 250 de persoane. Am modernizat baza sportivă, vestiarele, tribunele, am montat un sistem de irigaţie şi gard împrejmuitor. De asemenea, au fost cumpărate şi utilaje care ajută la întreţinerea bazei sportive. Am realizat mai multe proiecte de infrastructură în toate satele aparţinătoare comunei precum: asfaltarea străzii Lucian Blaga, Primăverii, suntem în stadiu de finalizare cu introducerea reţelei de apă în Valea Goblii şi Valea Vinţului, unde mai trebuie montate staţiile de pompare. Vrem să extindem reţeaua de apă şi pe strada Viitorului din Vinţu de Jos. O investiţie necesară a fost „întinerirea” parcului din faţa primăriei, unde am construit o fântână arteziană foarte frumoasă. Ne mândrim că în garajul propriu al primăriei a ajuns un buldoexcavator de ultimă generaţie, achiziţionat prin GAL. Trebuie să mai adaug că am prelungit iluminatul public în Părâul lui Mihai.
– Ce proiecte, investiţii aveţi prinse în agenda dumneavoastră pentru viitor?
– În primul rând, ne dorim să construim o reţea de canalizare în satele Vurpăr şi Valea Vinţului, Câmpul Goblii şi Valea Goblii. Am depus un proiect în acest sens pe fonduri guvernamentale şi ne rămâne să aşteptăm decizia. Vom asfalta satul Valea Goblii, investiţie pe GAL şi buget local. Tot din buget local vom moderniza şi fosta piaţă din Vinţu de Jos, strada bisericii Vurpăr şi strada Codrişor (ambele străzi din satul Vurpăr). Pe fonduri europene vom face canalizarea străzilor Horea şi Telman din Vinţu de Jos, iar prin GAL vom achiziţiona o autobasculantă pentru Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Vinţu de Jos. Foarte curând vom termina rigolele de pe strada Chilie şi Avram Iancu şi vom moderniza trotuarele de pe strada principală Lucian Blaga. Avem foarte mare nevoie de încă un cimitir în Vinţu de Jos, astfel că urmează să cumpărăm un teren unde să amenajăm acest cimitir, care va fi dotat şi cu o capelă nouă.
– Care este starea învăţământului din Vinţu de Jos?
– Avem trei şcoli pe raza comunei, la Vinţu de Jos, Vurpăr şi Valea Vinţului. Pot să spun că rezultatele şcolare sunt mulţumitoare, copiii beneficind de o educaţie foarte bună din partea cadrelor didactice. Din păcate, la Mereteu şi Sibişeni nu mai sunt copii, motiv pentru care numai în Sibişeni funcţionează o singură grădiniţă. Avem un proiect pe Axa 2014-2020 prin care vrem să construim o şcoală nouă. La grădiniţa din Vinţu de Jos vom face încălzirea centrală, însă numai după ce copiii vor intra în vacanţă pentru a nu deranja activitatea didactică.
– Ce activităţi culturale vor fi organizate anul acesta în comuna dumneavoastră?
– Pe 15 august vor fi organizate Zilele comunei Vinţu de Jos. Evenimentul se va numi “Mărie, dragă Mărie” şi toate activitatea va avea loc în parcul din centrul comunei. Că tot a venit vorba despre activitate culturală, vreau să felicit Ansamblul folcloric al comunei – “Vinţana”, care participă la foarte multe festivaluri şi aduce diverse premii în vitrina localităţii. Nici activitatea sportivă nu o neglijăm, fiind alături de echipa Mureşul Vinţu de Jos.
– Cum vă înţelegeţi cu cetăţenii pe care îi reprezentaţi?
– Pot să spun că am o colaborare bună cu toată lumea, indiferent de vârstă, etnie, problemă, uşa primăriei fiind deschisă pentru toată lumea. Noi (n.r. primarii) am putea face mai multe pentru comunitate, însă birocraţia ne opreşte, în sensul că pierdem foarte mult timp cu documentaţia proiectelor. Nu pot să nu remarc prezenţa şi ajutorul Consiliului Judeţean Alba în proiectele în care ne-au fost parteneri.
– Aţi realizat destul de multe proiecte de când sunteţi primar în comuna Vinţu de Jos. Care este starea bugetului local?
– Nu putem să ne plângem. Plăţile impozitului nu au fost tocmai cum ne aşteptam la începutul acestui an. Avem câteva probleme cu firme care au intrat în insolvenţă, acest lucru afectând în oarecare măsură bugetul local. Este foarte bine că reuşim să contractăm fonduri europene şi reuşim să dezvoltăm comuna şi prin ajutorul Grupului de Acţiune Locală. Vă dau şi un exemplu foarte bun: comuna Vinţu de Jos a fost prinsă în proiectul pilot “Caesar” care prevede întăbularea gratuită a construcţiilor şi terenurilor pentru toţi cetăţenii. Proiectul finanţat cu fonduri europene a ajuns în faza finală, iar noi (n.r. actuala administraţie) l-am moştenit de la fosta conducere a primăriei. Cu proiectul “Caesar” au fost economisiţi foarte mulţi bani, atât de Primăria Vinţu de Jos cât şi de cetăţenii comunei.
– Comuna pe care o conduceţi este printre cele mai mari din judeţ. Ce oportunităţi au eventualii investitori în Vinţu de Jos? Ce faceţi pentru a crea locuri de muncă pentru vinţeni?
– Să ştiţi că oportunităţile sunt diverse pentru investitori. Avem destule firme mari care funcţionează în momentul de faţă pe raza comunei Vinţu de Jos cu care colaborăm foarte bine. În ceea ce priveşte locurile de muncă, am o veste bună pentru cetăţenii comunei. Cei care întreţin lucrările de modernizare la Coridorul IV Pan-European (căi feroviare) pe sensul Vinţu de Jos-Simeria, respectiv pe sectorul Vinţu de Jos-Blandiana sunt interesaţi să angajeze persoane din comuna noastră pe o perioadă determinată de trei ani. Cred că tot ceea ce am făcut până în prezent şi ce voi face pe viitor mă confirmă pentru un nou mandat de primar al comunei Vinţu de Jos.
– Vă urez spor la lucru şi mult succes în finalizarea proiectelor pe care doriţi să le realizaţi pentru întreaga comunitate vinţeană.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Astazi, 1 mai 2024, Fanfara din Petrești și-a început stagiunea de concerte, în marș triumfal

sebesinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 1 mai 2024, la ora 06.00, Fanfara din Petrești, păstrătoarea unei tradiții vechi de 145 ani, și-a început stagiunea de concerte, în marș triumfal.

„Marea bucurie a zilei de 1 mai o reprezintă întâlnirea cu Fanfara din Petrești, păstrătoarea unei tradiții de 145 ani. Și-au început stagiunea de concerte, în marș triumfal, chiar de la ora 6 a dimineții, așa cum spune obiceiul locului. Copiii cu bicicletele împodobite i-au urmat, deschizând drum primăverii și veseliei.

Mulțumim pentru participare Trupei de Dansuri Săsești, pentru culoarea și zâmbetele pe care ni le-au oferit și astăzi!

La multe primăveri, cu pace și cu armonie între oameni!”, a transmis Dorion Nistor, primarul Municipiului Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Miercuri, 1 mai 2024: Fanfara din Petrești vestește primăvara

sebesinfo.ro

Publicat

în

Fanfara din Petrești continuă tradiția de 145 de ani de vestire a primăverii. Miercuri, 1 mai 2024, la ora 10:30, tinerii sunt așteptați în fața Căminului Cultural din Petrești pentru a da startul activităților care anunță sosirea primăverii.

De 1 Mai, continuăm tradiția de 145 de ani a Fanfarei Petrești. Miercuri, 1 mai, la ora 10:30, toți copiii sunt rugați să își ia bicicletele și alături de părinți, frați sau bunici, să vină în fața Căminului Cultural din Petrești pentru a ne ajuta în misiunea noastră de vestire a primăverii. Am pregătit un eveniment special dedicat copiilor și părinților, unde vom avea un atelier de împodobire a bicicletelor, un mic concert de fanfară și un spectacol minunat de dansuri săsești susținut de Trupa de dansuri săsești Sebeș/Sächsische Volkstanzgruppe Mühlbach, după care copiii cu biciclete împodobite, ne vor însoți pe străzile din Petrești, în marșul nostru care vestește primăvara.

Vă așteptăm cu drag!” au transmis reprezentanții fanfarei din Petrești pe una dintre rețelele de socializare.

De 145 de ani, Fanfara Petrești are misiunea de a anunța, pe străzile din Petrești, venirea primăverii, purtând haine de sărbătoare și șepci împodobite cu flori. Nu vor lipsi cele mai îndrăgite compoziții muzicale și nici șlagărele săsești.

Evenimentul este organizat de Fanfara Petrești, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și Primaria Municipiului Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat de 50 de ani din Vințu de Jos cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând băut pe raza comunei

sebesinfo.ro

Publicat

în

Duminică, 28 aprilie 2024, în jurul orei 19.50, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au depistat un bărbat de 50 de ani, din comuna Vințu de Jos, în timp ce conducea un autoturism, pe raza comunei Vințu de Jos, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,75 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes