Știri din zonă
Raluca Marini, din Săsciori, a câștigăt finala pe Transilvania a show-ului „Ie, Românie”
Raluca Marini, în vârstă de 18 ani), din Săsciori, a câștigat sâmbătă seara finala “Ie, Românie” –finala pe Transilvania și va reprezenta regiunea ei în marea finală a show-ului, care va avea loc la București.
“Nu mă așteptam să câștig, pentru că în concurs au fost foarte multe fete frumoase și pricepute. Pentru mine, a fost o experiență extraordinară”, spune Raluca.
Raluca Marini a cochetat o perioadă cu modelingul, este pasionată de fotografie și o mare iubitoare de animale. De altfel, în gospodăria părinților ei, din comuna Săsciori, trăiesc laolaltă trei căței, trei pisici, cinci papagali și o broască țestoasă. Tot aici, mama ei are o seră de flori, iar Raluca îi dă deseori o mână de ajutor la îngrijirea plantelor. La “Ie, Românie”, Raluca a demonstrat nu doar că este frumoasă și talentată, ci și pricepută la treburile gospodărești. A fost cea mai rapidă dintre cele șase finaliste la sfârnit porumbul (curățatul boabelor de pe știulete).
“Raluca e o fată frumoasă, cu trăsături simple, faine, înaltă, harnică. Poate fi și fata care face de mâncare, care poate ajuta în gospodărie, și poate să nască și trei-patru prunci, ca să ducă vița mai departe”, spune juratul Nicolai Tand cel care, alături de Andreea Bălan și Cosmin Seleși au ales câștigătoarea ediției.
De asemenea, cei trei jurați veniți special de la București, au desemnat și cea mai talentată localnică, Nicoleta Neagu (13 ani), din comuna Pianu, care a impresionat juriul cu un număr de… contorsionism și a câștigat un premiu de 1.500 de lei.
Vineri seara, Căminul cultural din Săsciori a fost plin ochi cu oameni veniți să admire cele mai mândre fete de la sat și cei mai talentați localnici descoperiți de Alina Pușcaș și Cornel Păsat în Transilvania, patria jinarsului și a mâncărurilor cu… multe calorii. După ce s-au luptat două zile cu ploaia, frigul și noroaiele și au bătut din poartă în poartă, prezentatoarea tv Alina Pușcaș și coregraful Cornel Păsat, ajutoarele lui Mircea Radu, gazda show-ului, la această ediție, au adus în etapa finală, în fața celor trei jurați, Cosmin Seleși, Andreea Bălan și Nicolai Tand, cele mai frumoase șase fete, dar și cei mai talentați localnici din comunele Căpâlna, Pianu, Săsciori și Săliște.
După ce fetele au trecut prin mai multe probe – să vorbească în rime, să defileze cu un mieluț în brațe, să danseze diferite stiluri alături de Andreea Bălan, să demonstreze că știu să facă tăiței de casă, să arate ce talent artistic au și să defileze în costume populare, juriul și-a ales favoritele: Georgeta Petrașcu (18 ani), elevă, din com. Pianu, din echipa lui Cornel Păsat, și Raluca Marini (18 ani), elevă, din com. Săsciori, din echipa Alinei Pușcaș.
Câștigătoare a fost aleasă Raluca Marini, care a primit un premiu de 5.000 de lei și va veni la București, unde va reprezenta Transilvania în marea finală „Ie, Românie”, potrivit a1.ro.
Emisiunea ,,IE, Românie” este un format care presupune explorarea celor mai frumoase zone, ale regiunilor istorice cu scopul de a descoperi oameni care să poată reprezenta cu mândrie țara. Fiecare dintre ediții, ce va fi prezentată în două episoade pe săptămână, va avea doi invitați speciali- două vedete ce vor bate colțurile României la pas, în căutarea de fete frumoase și oameni talentați. După etapa de preselecții și cea a probelor practice, concurenții aleși vor fi nevoiți să demonstreze că pot menține tradiția vie, indiferent de tipul talentului lor, într-o gală regională. Câștigătorii vor fi desemnați de juriul show-ului, care va decide care dintre prestațiile concurenților merită să fie premiate. Ulterior, în ultima săptămână a reality show-ului, capitala va găzdui finala națională, unde același juriu va alege cea mai mândră dintre cele nouă fete descoperite de vedetele participante, în regiunile istorice ale României. ,,IE, Românie” va începe din această primăvară pe Antena 1.

Știri din zonă
Au început lucrările de racordare a gospodăriilor din Cărpiniș la rețeaua de alimentare cu apă și de canalizare
În localitatea Cărpiniș, au început lucrările de racordare a gospodăriilor la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare, în cadrul proiectului: „Modernizare și extindere sisteme de alimentare cu apă și de canalizare menajeră în comună Gârbova, județul Alba”, finanțat prin programul național de investiții „Anghel Saligny”, în suma de 22.014.541,20 lei.
Necesitatea acestei investiții în comuna noastră, derivă din obligativitatea adoptării urgente a unor măsuri pentru remedierea deficiențelor sistemului existent de alimentare cu apă astfel încât întregul sistem să fie funcțional și autorizat de către instituțiile abilitate.
Pentru a asigura o sursă de apă potabilă sigură, continuă și de calitate pentru locuitorii comunei Gârbova, se va realiza o aducțiune de apă din localitatea Săsciori. Acest fir de aducțiune este necesar în contextul:
- Debitelor insuficiente ale surselor locale de apă, în special în perioadele secetoase;
- Creșterii cererii de consum, odată cu dezvoltarea gospodăriilorși infrastructurii;
- Reducerea riscului de întrerupere a serviciului, prin conectarea la o sursă regională mai stabilă și bine administrată.
„Știm că pe durata lucrărilor pot apărea disconforturi temporare (zgomot, trafic restricționat, etc.) Vă asigur că echipele implicate, vor face tot posibilul pentru că impactul asupra vieții de zi cu zi, să fie cât mai redus. Va mulțumesc pentru încredere, răbdare și înțelegere! Aceste eforturi sunt făcute pentru că noi toți să trăim într-o comună bine pregătită pentru viitor”, a transmis Ioan Muntean, primarul comunei Gârbova.
Știri din zonă
Activitate catehetică pentru 30 de copii din Parohia Loman, în cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”
În cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”, organizat la Școala Gimnazială din localitatea Loman, în perioada 5-9 mai 2025, parohia Loman, protopopiatul Sebeș, a organizat o activitate catehetică pentru 30 de copii.
În prima parte a activităților, elevii s-au bucurat de un dialog captivant pe teme liturgice și biblice, presărat cu demonstrații practice, în prezența cadrelor didactice și a preotului paroh.
În a doua parte, s-a realizat un tablou artistic al întregii activități, fiecare tânăr aducându-și aportul prin desenarea unui simbol reprezentativ din mediul înconjurător. Cu toate că cei mici participă adeseori la sfintele slujbe, timpul petrecut în atmosfera degajată din cadrul studiului catehetic este edificator, oferindu-le prilejul ideal pentru a pune întrebări și a primi răspunsuri pe măsura curiozităților.
Pr. paroh Mihai-Claudiu Roșca
Știri din zonă
Sâmbătă, 10 mai 2025: Curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus
Sâmbătă, 10 mai 2025 va avea loc o acțiune de curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus. Va fi în fapt Ziua Voluntarilor pe Via Transilvanica.
„Vă invităm în data de 10 mai 2025 pe traseul Via Transilvanica ce străbate comuna noastră, împreună cu elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Pianu de Sus, părinții adoptivi de kilometri, să participați la curățenia generală. Sunt așteptați reprezentanți ai oricărei instituții sau ONG. Informații la telefon 0258761111 viceprimar Voișan Ovidiu Iancu și la Școala Gimnazială Pianu de Sus, d-na. director Popescu Marcela”, au transmis reprezentanții Primăriei Pianu.