sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Administrație » Punctul de vedere al Asociației Grupul pentru Inițiative, Studii și Analize Sociale cu privire la respingerea de către Consiliul Local a proiectului „CALENDAR SEBEȘ – MÜHLBAC – 2018”

Punctul de vedere al Asociației Grupul pentru Inițiative, Studii și Analize Sociale cu privire la respingerea de către Consiliul Local a proiectului „CALENDAR SEBEȘ – MÜHLBAC – 2018”

Publicat în 21.07.2017 la ora 17:34

Având în vedere că ”mărul discordiei” in cadrul sedintei de Consiliu Local Sebes, a fost proiectul cu titlul CALENDAR SEBEȘ – MÜHLBAC – 2018, propus de Asociatia GISAS Sebes, vă transmitem următorul comunicat:

Asociația GISAS, înființată în anul 2003, în calitatea sa de organizație independentă, nonguvernamentală apolitică, s-a implicat în viața cetății prin numeroase proiecte, programe și activități cu caracter educativ, social, cultural.

Numai în ultimii doi ani asociația a derulat patru proiecte de anvergură cu finanțare locală, prin Consiliul Local Sebeș (Interferențe Culturale Sebeșene), Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Alba ( Voluntari pentru comunitate), Uniunea Europeană (Proiecte POSDRU) și Uniunea Europeană prin Inspectoratul Școlar Județean Alba (ERASMUS +).

Proiectul CALENDAR SEBEȘ – MÜHLBACH are drept scop promovarea monumentelor istorice de arhitectură civilă, militară și ecleziastică în vederea valorificării patrimoniului cultural al Municipiului Sebeș și a includerii acestora în circuitul cultural național și european.

Grupul țintă vizat de către proiect este reprezentat, ca beneficiari direcți, de către 50 de elevi și tineri cu vârste cuprinse între 14 și 30 de ani. Beneficiarii indirecți vizați de proiect sunt aparținătorii acestora, cetățenii municipiului, comunitatea și autoritățile locale. Numărul estimat al beneficiarilor indirecți este de aproximativ 10.000 de persoane.

Obiectivele proiectului sunt:

  1. Crearea unui instrument specific pentru valorificarea patrimoniului istoric și cultural al Municipiului Sebeș.
  2. Creșterea rolului tinerilor, ca multiplicatori de informație artistică, în vederea promovării valorilor arhitecturale locale, pe parcursul a 4 luni de activități educativ – culturale.

Rezultatele așteptate ale derulării proiectului sunt:

  • Implicarea tinerilor, în calitatea lor de resursă activă a comunității, ca vectori de promovare a acțiunilor educative și culturale;
  • Schimbarea percepției locuitorilor municipiului Sebeș privind rolul comunității, și al fiecărui cetățean, în prezervarea și reconstituirea patrimonului local;
  • Promovarea Municipiului Sebeș pe harta turismului cultural național și internațional;
  • Un concurs foto pentru liceeni, cu titlul PORȚILE CETĂȚII;
  • Două seminarii de Istoria artei – Istoria costumului;
  • 12 costume de epocă (puse la dispoziția comunității locale pentru evenimete culturale ulterioare)
  • 7 seturi de fotografii ale patrimoniului arhitectural – cultural al Sebeșului (puse la dispoziția autorităților locale pentru activități de promovare a orașului și a comunității)
  • 2000 de calendare, cuprinzând fotografii realizate pe perioada desfășurării proiectului, cu participarea tinerilor voluntari și prezentând costumele de epocă realizate în urma activităților de documentare și seminar.

1800 de calendare vor fi puse la dispoziția Primăriei Municipiului Sebeș pentru promovarea locală, națională și internațională (prin intermediul orașelor partenere și a mediului de afaceri).

Parteneri în proiect:

• Colegiul Național ”Lucian Blaga” Sebeș;

• Liceul Tehnologic Sebeș;

• Liceul Germn Sebeș.

Suma solicitată Consiliului Local:

46,431.90 RON

Deși nu am intrat încă în posesia unei informări scrise din partea Consiliului Local, întelegem că proiectul depus de căre Asociația GISAS, deși trecut prin comisia de evaluare, nu a fost aprobat, ni se spune, din cauza bugetului prea mare solicitat pentru realizarea unui ”simplu calendar”.

Considerăm că este evident pentru oricare cititor, măcar vag interesat, că acest proiect nu iși propune nici pe departe numai realizarea unui calendar, cu atât mai puțin a unuia ”simplu”. Obiectivele și activitățile proiectului sunt numeroase și diverse, fiind orientate înspre folosul orașului și a comunității pe mai multe planuri. Calendarul este numai produsul final al efortului colectiv, o dovada materială a tututor etapelor parcurse, având rolul practic în promovarea orașului.

Este adevărat, pentru o informare asupra scopului și obiectivelor proiectului este necesară minima determinare de a trece cu lectura, măcar puțin, și dincolo de titlul acestuia. Uneori este nevoie, pentru o corectă informare, să fie depus efortul de a lectura peste norma celor 140 de caractere prin care social media ne trasmite, mai nou, calupurile de informație în toate grandioasa lor superficialitate. În cazul proiectului la care ne referim, calupul de informație relevantă cuprinde 15 pagini. A4.

Îl punem pe această cale la dispoziția celor interesați de procesul educaţional și de promovare locală pe care l-am propus, cu derulare pe durata a 4 luni și al cărui rezultat final ar fi un calendar, ca instrument aparte de marketing pentru comunitate.

Conform informațiilor de care dispunem proiectele depuse si aprobate de comisia de evaluare din cadrul Primăriei municipiului Sebes conform Legii 350, privind finațările nerambursabile, nu au fost aprobate de către Consiliul Local.

Motiv pentru care rugăm toate celelalte organizații care au depus proiecte să întreprindă acțiuni de prezentare a acestora în spațiul public.

Venim cu acest îndemn în sensul în care ne dorim ca răspunsul primit din comunitate să vină în sprijinul inițiațivelor culturale locale și a stimulării Consiliului Local înspre cunoașterea și susținerea acestora.

Asociația GISAS,

Profesor Rodica Groza

Președinte

Acest articol a fost citit de 59 ori

Punctul de vedere al Asociației Grupul pentru Inițiative, Studii și Analize Sociale cu privire la respingerea de către Consiliul Local a proiectului „CALENDAR SEBEȘ – MÜHLBAC – 2018”
Acordă o notă articolului

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.