Administrație
Punctul de vedere al Asociației Grupul pentru Inițiative, Studii și Analize Sociale cu privire la respingerea de către Consiliul Local a proiectului „CALENDAR SEBEȘ – MÜHLBAC – 2018”
Având în vedere că ”mărul discordiei” in cadrul sedintei de Consiliu Local Sebes, a fost proiectul cu titlul CALENDAR SEBEȘ – MÜHLBAC – 2018, propus de Asociatia GISAS Sebes, vă transmitem următorul comunicat:
Asociația GISAS, înființată în anul 2003, în calitatea sa de organizație independentă, nonguvernamentală apolitică, s-a implicat în viața cetății prin numeroase proiecte, programe și activități cu caracter educativ, social, cultural.
Numai în ultimii doi ani asociația a derulat patru proiecte de anvergură cu finanțare locală, prin Consiliul Local Sebeș (Interferențe Culturale Sebeșene), Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Alba ( Voluntari pentru comunitate), Uniunea Europeană (Proiecte POSDRU) și Uniunea Europeană prin Inspectoratul Școlar Județean Alba (ERASMUS +).
Proiectul CALENDAR SEBEȘ – MÜHLBACH are drept scop promovarea monumentelor istorice de arhitectură civilă, militară și ecleziastică în vederea valorificării patrimoniului cultural al Municipiului Sebeș și a includerii acestora în circuitul cultural național și european.
Grupul țintă vizat de către proiect este reprezentat, ca beneficiari direcți, de către 50 de elevi și tineri cu vârste cuprinse între 14 și 30 de ani. Beneficiarii indirecți vizați de proiect sunt aparținătorii acestora, cetățenii municipiului, comunitatea și autoritățile locale. Numărul estimat al beneficiarilor indirecți este de aproximativ 10.000 de persoane.
Obiectivele proiectului sunt:
- Crearea unui instrument specific pentru valorificarea patrimoniului istoric și cultural al Municipiului Sebeș.
- Creșterea rolului tinerilor, ca multiplicatori de informație artistică, în vederea promovării valorilor arhitecturale locale, pe parcursul a 4 luni de activități educativ – culturale.
Rezultatele așteptate ale derulării proiectului sunt:
- Implicarea tinerilor, în calitatea lor de resursă activă a comunității, ca vectori de promovare a acțiunilor educative și culturale;
- Schimbarea percepției locuitorilor municipiului Sebeș privind rolul comunității, și al fiecărui cetățean, în prezervarea și reconstituirea patrimonului local;
- Promovarea Municipiului Sebeș pe harta turismului cultural național și internațional;
- Un concurs foto pentru liceeni, cu titlul PORȚILE CETĂȚII;
- Două seminarii de Istoria artei – Istoria costumului;
- 12 costume de epocă (puse la dispoziția comunității locale pentru evenimete culturale ulterioare)
- 7 seturi de fotografii ale patrimoniului arhitectural – cultural al Sebeșului (puse la dispoziția autorităților locale pentru activități de promovare a orașului și a comunității)
- 2000 de calendare, cuprinzând fotografii realizate pe perioada desfășurării proiectului, cu participarea tinerilor voluntari și prezentând costumele de epocă realizate în urma activităților de documentare și seminar.
1800 de calendare vor fi puse la dispoziția Primăriei Municipiului Sebeș pentru promovarea locală, națională și internațională (prin intermediul orașelor partenere și a mediului de afaceri).
Parteneri în proiect:
• Colegiul Național ”Lucian Blaga” Sebeș;
• Liceul Tehnologic Sebeș;
• Liceul Germn Sebeș.
Suma solicitată Consiliului Local:
46,431.90 RON
Deși nu am intrat încă în posesia unei informări scrise din partea Consiliului Local, întelegem că proiectul depus de căre Asociația GISAS, deși trecut prin comisia de evaluare, nu a fost aprobat, ni se spune, din cauza bugetului prea mare solicitat pentru realizarea unui ”simplu calendar”.
Considerăm că este evident pentru oricare cititor, măcar vag interesat, că acest proiect nu iși propune nici pe departe numai realizarea unui calendar, cu atât mai puțin a unuia ”simplu”. Obiectivele și activitățile proiectului sunt numeroase și diverse, fiind orientate înspre folosul orașului și a comunității pe mai multe planuri. Calendarul este numai produsul final al efortului colectiv, o dovada materială a tututor etapelor parcurse, având rolul practic în promovarea orașului.
Este adevărat, pentru o informare asupra scopului și obiectivelor proiectului este necesară minima determinare de a trece cu lectura, măcar puțin, și dincolo de titlul acestuia. Uneori este nevoie, pentru o corectă informare, să fie depus efortul de a lectura peste norma celor 140 de caractere prin care social media ne trasmite, mai nou, calupurile de informație în toate grandioasa lor superficialitate. În cazul proiectului la care ne referim, calupul de informație relevantă cuprinde 15 pagini. A4.
Îl punem pe această cale la dispoziția celor interesați de procesul educaţional și de promovare locală pe care l-am propus, cu derulare pe durata a 4 luni și al cărui rezultat final ar fi un calendar, ca instrument aparte de marketing pentru comunitate.
Conform informațiilor de care dispunem proiectele depuse si aprobate de comisia de evaluare din cadrul Primăriei municipiului Sebes conform Legii 350, privind finațările nerambursabile, nu au fost aprobate de către Consiliul Local.
Motiv pentru care rugăm toate celelalte organizații care au depus proiecte să întreprindă acțiuni de prezentare a acestora în spațiul public.
Venim cu acest îndemn în sensul în care ne dorim ca răspunsul primit din comunitate să vină în sprijinul inițiațivelor culturale locale și a stimulării Consiliului Local înspre cunoașterea și susținerea acestora.
Asociația GISAS,
Profesor Rodica Groza
Președinte

Administrație
Investiție de peste 5,2 milioane de lei pentru dotarea cu echipamente IT de ultimă generație a unităților de învățământ din Sebeș
Toate unitățile de învățământ din Sebeș (grădinițe, școli și licee) au fost dotate cu echipamente IT moderne: 157 display-uri interactive de 85”, 365 laptopuri, 48 sisteme desktop cu monitor, 180 imprimante multifuncționale (alb-negru și color), 194 sisteme audio, 178 camere pentru videoconferință, 167 scanere portabile pentru documente, 53 aparate foto digitale.
Municipiul Sebeș desfășoară un amplu program de modernizare a infrastructurii educaționale – „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ din Municipiul Sebeș”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Proiectul are ca obiectiv crearea unui mediu educațional modern, adaptat cerințelor actuale.
Componenta digitală a proiectului beneficiază de o investiție semnificativă de 5.268.254,60 lei (TVA inclus), direcționată exclusiv către dotări IT de ultimă generație, iar valoarea totală a proiectului este de 10.466.041,90 lei (inclusiv TVA).
Investiția face parte din Componenta C15 – Educație, Pilonul VI – Politici pentru noua generație, și vizează implementarea Măsurii I9 – Asigurarea echipamentelor și a resurselor tehnologice digitale în școli. Aceasta are ca scop creșterea calității procesului educațional și facilitarea unui învățământ digital modern, interactiv și eficient.
Reamintim că, în cadrul aceluiași proiect, este în curs dotarea a 151 de săli de clasă din cele 7 unități de învățământ din Sebeș cu mobilier nou – pupitre și scaune pentru elevi, catedre pentru profesori, dulapuri, cuiere, table magnetice, precum și mobilier pentru laboratoare, cabinete școlare și săli de sport. Valoarea totală a acestei investiții este de 5.197.787,30 lei (TVA inclus).
Administrație
Sens giratoriu la intersecția străzilor Augustin Bena și Mihail Kogălniceanu, din Sebeș
Primăria Sebeș va investi peste 2,6 milioane de lei pentru amenajarea unui sens giratoriu la intersecția dintre străzile Augustin Bena și Mihail Kogălniceanu.
Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) licitația pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție în vederea realizării noului sens giratoriu de la intersecția străzilor Augustin Bena și Mihail Kogălniceanu. Valoarea contractului propus este de peste 3 milioane de lei (cu TVA inclus). Sunt estimate 4 luni pentru proiectare și 3 luni pentru execuție.
Proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor de construire se va elabora în conformitate cu prevederile Studiului de Fezabilitate – proiect nr. 20/2024 -,,Înființare sens giratoriu strada Augustin Bena intersecție cu strada Mihail Kogălniceanu, Municipiul Sebeş” întocmit de către proiectantul S.C. Modern Proiect SRL şi aprobat de Consiliul Local al Municipiului Sebeş prin H.C.L. nr.296/2024.
Proiectul tehnic pentru autorizarea executării lucrărilor de construire – P.A.C., se va întocmi în conformitate cu conținutul cadru din H.G. nr. 907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul- cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice. De asemenea se vor respecta prevederile Legii nr.50/1991 Republicată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.
Intersecția cu sens giratoriu proiectată va avea raza cercului interior de 6 metri și raza cercului exterior de 15 metri. Lățimea părții carosabile pe calea inelară de 7 metri, cu supralărgirea la exterior de 1,50 metri și la interior de 2 metri. Lățimea părții carosabile la intrare în girație va fi de 4 metri, iar la ieșire de 4 metri, cu zonă de siguranță de 0,5 metri realizată cu marcaj rutier adiacent insulei de separare.
Administrație
Rețelele de apă potabilă și canalizare de pe străzile Fagului și Cireșului, din localitatea Petrești, vor fi extinse
Primăria Sebeș a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) procedura de atribuire a contractului de lucrări necesare pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare pe străzile Fagului și Cireșului din Petrești. Valoarea contractului propus este de aproximativ 900.000 de lei.
În prezent pe străzile Fagului și Cireșului nu există rețea de canalizare, iar pe strada Cireșului nu există nici rețea de alimentare cu apă potabilă.
Rețeaua de alimentare cu apă de pe strada Cireșului va avea o lungime totală de 450 de metri. De-a lungul rețelei de alimentare cu apă vor fi montați hidranți de incendiu subterani. Cerința de apă zilnică maximă este de 303 metri cubi.
Rețeaua de canalizare menajeră va avea o lungime totala de 590 de metri (str. Fagului – 150 de metri, str. Cireșului – 440 de metri). De-a lungul rețelei de canalizare menajeră vor fi amenajate cămine de vizitare. Debitul de apa uzata preluat zilnic este de maxim 273 de metri cubi.
Apele uzate fecaloid-menajere vor fi colectate în sistemul de canalizare existent al municipiului Sebeș.