Din Județ
Proiectele finalizate şi cele propuse dau speranţe acreditării unităţii medicale, în 2013, la un nivel superior
Pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba, anul 2012 a fost unul relativ greu dar cu realizări importante. Astăzi, 28 decembrie, în cadrul unei conferinţe de presă, ce a avut loc la nivelul instituţiei, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Alba – Ion Dumitrel şi a vicepreşedintelui CJ Alin Cucui, conducerea spitalului ne-a prezentat un bilanţ realizat pe anul 2012.
Astfel, în cadrul Spitalului Judeţean Alba, de la începutul anului 2012, în baza unor proiecte finanţate de către CJ Alba cu suma de 100 de miliarde de lei vechi, au fost realizate o serie de reparaţii capitale. Este vorba despre RK secţia ATI, care s-a recepţionat la începutul anului, în luna februarie, finalizarea reparaţiilor capitale la secţia Oncologie, precum şi la secţia Dermatologie, ultima funcţionând acum la demisolul clădirii secţiei Contagioase. Tot la începutul anului, au fost executate reparaţii curente în cadrul spitalului la nivelul secţiei de Oftalmologie, precum şi renovarea secţiei de Nefrologie, unde au fost aduse 4 aparate de dializă. În cadrul acestei secţii a fost nevoie de câteva reparaţii curente cu privire la standardul hotelier, care nu au fost cuprinse în proiectele propuse, însă s-a reuşit şi acest lucru cu ajutorul Consiliului Judeţean Alba şi a unor oameni de afaceri din cadrul judeţului.
“Şi aici ne-am putut baza pe sprijinul Consiliului Judeţean şi am acţionat pe calea sponsorizărilor. Am găsit deschidere maximă atunci când am avut nevoie de ajutor. Comunitatea a început să se implice prin oamenii de afaceri şi cred că un astfel de parteneriat este ideal. Noi cel puţin îl simţim foarte bun şi sperăm din suflet ca şi pacienţii să-l simtă şi să fie din ce în ce mai mulţumiţi de serviciile noastre”, a declarat managerul spitalului ec. Nicoleta Coşarcă.
De asemenea, tot în anul 2012 Spitalul Judeţean Alba a reuşit reparaţia capitală a celor 4 lifturi din cadrul spitalului şi renovarea secţiei de Pediatrie, unde cu ajutorul unei sponsorizări din partea Kronospan Sebeş, a fost schimbat mobilierul, zugrăvite camerele şi schimbate o parte din uşi, iar cu ajutorul elevilor din cadrul Liceului de Muzică şi Arte Plastice au fost desenaţi pereţii saloanelor. În viitor, mămicile care vor dori să stea cu copiii într-o rezervă, o vor putea face pentru suma de 50 de lei pe zi.
“Anul trecut pacienţii erau puşi pe drumuri pentru bronhoscopii, RMN şi pentru dializă, iar din acest an am reuşit să eliminăm aceste drumuri ale pacientilor, serviciile medicale respective realizându-se acum în cadrul spitalului”, a declarat directoarea economică a Spitalului Judeţean Alba, Diana Mârza.
“Noi sperăm din tot sufletul ca ceea ce am făcut să se vadă şi să se simtă atât în satisfacţia pacienţilor cât şi în diversificarea serviciilor pe care am început să le oferim”, a adăugat managerul Spitalului Judeţean Alba, Nicoleta Coşarcă.
Pentru anul 2013, Spitalul Judeţean Alba îşi propune noi realizări, cum ar fi mansardarea Policlinicii, extinderea secţiei de Primiri Urgenţe şi definitivarea tuturor RK-urilor începute în anul 2012. De asemenea, administraţia îşi propune realizarea proiectului “e-sănătate”, care a fost aprobat în acest an.
“În acest an s-a început partea de proiectare şi expertiză tehnică la mansardarea Policlinicii pentru ca în 2013 să se reuşească partea de execuţie. Ţinta acestui obiectiv este mutarea Policlinicii în vechiul sediu, iar secţia de Neurologie, care funcţionează acum în vechiul sediu să fie mutată în mansardă. De asemenea, s-a început partea de proiectare pentru extinderea Urgenţei, şi toate RK-urile care au fost începute în anul 2012 se doresc a fi definitivate în anul 2013, cu excepţia mansardării care are o perioadă de execuţie de 18 luni”, a declarat Diana Mârza.
În speranţa că şi în anul 2013, Consiliului Judeţean Alba va aloca aceeaşi sumă, de 100 de miliarde de lei vechi, administraţia spitalului îşi propune finalizarea RK şi extindere UPU. De asemenea, se doreşte finalizarea RK la clădirea de contagioase, unde mai trebuie trebuie renovată partea de parter, etaj 1 şi mansardă. Tot în planul de realizări pentru anul 2013 se au în vedere şi RK Laborator şi RK Radiologie, pentru că, aşa după cum au declarat managerii, acestea vor aduce un punctaj mare în dotarea acestor secţii şi efectuarea unor reparaţii pentru acreditare.
“Noi suntem programaţi la acreditare la sfârşitul anului 2013 şi avem de gând să mai dotăm încă spitalul cu aparatură performantă, care va creşte foarte mult punctajul. Dacă vom primi aceeaşi sumă de la Consiliul Judeţean, vom putea să definitivăm toate aceste proiecte”, a declarat Diana Mârza.
“Pe lângă aceste obiective prioritare pe care ni le-am propus, sperăm să reuşim şi noi din veniturile proprii să completăm reparaţiile curente în secţii, în aşa fel încât la sfârşitul anului 2013 spitalul, în întregime, să arate altfel şi nu numai anumite secţii. Ţinta este într-adevăr acreditarea şi noi ne dorim din tot sufletul să obţinem o acreditare bună, fără plan de conformare, pentru că avem şi resurse umane şi resurse materiale corespunzătoare şi ar fi ruşinos să nu obţinem o acreditare bună”, a adăugat Nicoleta Coşarcă, managerul Spitalului Judeţean Alba.
“Cu toţii şi-au făcut datoria, iar noi suntem optimişti şi pentru la anul. Vrem ca pacienţii Spitalului Judeţean Alba să fie trataţi bine şi în mod egal. Din păcate, încă contează cum te numeşti, iar noi vrem să schimbăm mentalitatea tuturora cu privire la acest aspect. Este adevărat că lupta cu mentalitatea înrădăcinată este cea mai grea, dar suntem convinşi că vom reuşi”, a declarat la final Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba.

Din Județ
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | sebesinfo.ro
MESAJE de Sfântul Gheorghe, URĂRI de la mulţi ani de Sfântul Gheorghe, FELICITĂRI şi SMS-uri de Sfântul Gheorghe 2025 | sebesinfo.ro
În fiecare an, pe 23 aprilie, creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Peste 900.000 de români, care poartă numele de Gheorghe, Gheorghiţă, George sau Georgeta şi alte nume derivate îşi serbează ziua numelui în această dată.
Cu această ocazie, poţi trimite un gând frumos şi o urare de bine prietenilor, rudelor, colegilor, cunoştinţelor tale care poartă numele Sfântului Gheorghe.
Iată mai jos câteva mesaje cu urări şi felicitări de Sf. Gheorghe ce pot fi trimise celor dragi ce-şi serbează ziua onomastică:
“Pentru ca astăzi este o zi specială pentru tine, mă alătur şi eu celor ce-ţi doresc din adâncul sufletului să ai parte numai de împliniri, satisfacţii şi multă sănătate. La mulţi ani, de Sfântul Gheorghe!
“Cu ocazia sărbătoririi numelui primiţi un călduros “La mulţi ani”, multă sănătate multe realizări şi tot ce vă doriţi lângă cei dragi”
La mulţi ani şi fie ca Sfântul Gheorghe să te călăuzească mereu!
“Zâmbeşte şi s-aveţi parte de toată distracţia şi emoţia specifică acestei zile, iar întreaga zi să vă fie binecuvântată cu fericire, bucurie, raze de soare şi prietenie.”
“Felicitări cu ocazia aceastei zile. Îţi urez să fii mereu sănătos, energic şi plin de bucurie. La mulţi ani, Gheorghe!”
“Îţi urez “La mulţi ani” pentru că porţi acest nume, şi fie ca Sfântul Gheorghe, pe care îl reprezinţi, să-şi coboare ochii asupra ta şi să îţi dăruiască fericirea dorită şi numai bucurii şi linişte interioară”
“La mulţi ani cu veselie / Sănătate pe vecie / Casa plină de bucate / Dragoste pe săturate / Bani la greu / Noroc cu carul / La mulţi ani şi sus paharul!!”
MESAJE de Sfantul Gheorghe pentru apropiaţi:
MESAJE de Sfantul Gheorghe : La Mulţi Ani, Gheorghe, şi sper să se spargă conducta fericirii pe strada vieţii tale!
MESAJE de Sfantul Gheorghe : Cu ocazia zilei Sfântului tău, îţi doresc o oră de linişte, o zi senină, o săptămână de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire şi iubire. La mulţi ani!
MESAJE de Sfantul Gheorghe : La mulţi ani şi fie ca Sfântul Gheorghe să te călăuzească mereu!
MESAJE de Sfantul Gheorghe : “Dragă Gheroghe, de ziua numelui tău îţi dorim un sincer “LA MULŢI ANI” să ai parte de mulţi bani, sănătate şi voie bună. Petrecere frumoasă alături de cei dragi!
MESAJE de Sfantul Gheorghe : “Felicitări cu ocazia acestei zile, îţi urez să fii mereu sănătos, energic şi plin de bucurie. La mulţi ani, George!”
MESAJE de Sfantul Gheorghe : De ziua numelui tău, îţi doresc tot binele din lume, noroc, fericire, sănătate şi să ţi se îndeplinească toate dorinţele. La mulţi ani!
MESAJE de Sfantul Gheorghe : „Fie ca această zi să-şi deschidă poarta unui viitor plin de succese şi realizări. Sfântul Gheorghe al cărui nume îl porţi să te ocrotească şi să te călăuzească mereu. La Mulţi Ani!”
MESAJE de Sfantul Gheorghe : „Să fii mereu tânăr şi cu acelaşi spirit vesel. Viaţa să-ţi ofere clipe minunate şi bucurii nemaiîntâlnite. La mulţi ani fericiţi, Gheorghe!”
MESAJE de Sfantul Gheorghe : „În zi de mare sărbătoare a Ortodoxiei, pentru că porţi numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, îţi urez multă sănătate şi fericire.
MESAJE de Sfantul Gheorghe : „Fie ca Dumnezeu să decoreze fiecare rază de soare care ajunge la tine cu succes, fericire şi prosperitate. La mulţi ani, Gheorghe!”
MESAJE de Sfantul Gheorghe : „Zâmbeşte şi s-aveţi parte de toată distracţia şi emoţia specifică acestei zile, iar întreaga zi să vă fie binecuvântată cu fericire, bucurie, raze de lumină şi sănătate. La munţi ani”
MESAJE de Sfantul Gheorghe : „Fie ca începând cu această zi toate necazurile să te ocolească, dragostea la tine în suflet să poposească fără să mai plece, să ai doar zile însorite şi pline de bucurie. La muţi ani”
URĂRI de Sfântul Ghoerghe pentru cunoştinţe şi cei dragi
La mulţi ani şi fie ca Sfântul Gheorghe să te călăuzească mereu!
În zi de mare sărbătoare a Ortodoxiei, pentru că porţi numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, îţi urez multă sănătate şi fericire!
Să-ţi dea Domnul sănătate, judecată înţeleaptă, viaţă lungă pământească, ce doreşti să se-mplinească!
La mulţi ani! Fie ca Sfântul Gheorghe să te călăuzească mereu!
Cu ocazia sărbătorii zilei tale de nume, îţi doresc multă sănătate, fericire şi tot binele din lume. Să ai parte numai de zile senine şi însorite!
Îţi urez La mulţi ani, pentru că porţi acest nume şi fie ca Sfântul Gheorghe pe care îl reprezinţi, să-şi coboare ochii asupra ta şi să îţi dăruiască fericirea dorită şi liniştea interioară.
Tot ce-ţi doreşti, tot ce-ţi lipseşte şi-ţi foloseşte, sănătate, prieteni adevăraţi, şi multă bucurie!
Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea şi spiritul acestei zile să te însoţească pretutindeni. Îţi doresc o zi de Sf. Gheorghe cât mai frumoasă!
La Mulţi Ani Gheorghe şi sper să se spargă conducta fericirii pe strada vieţii tale!
Cu ocazia zilei Sfinţişorului tău, îţi doresc o oră de linişte, o zi senină, o săptămână de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire şi iubire. La mulţi ani!
Alte MESAJE şi URARI de Sfantul Gheorghe
URĂRI de Sfântul Gheorghe : În zi de mare sărbătoare a Ortodoxiei îţi urez multă sănătate şi fericire. La mulţi ani de Sf. Gheorghe.
URĂRI de Sfântul Gheorghe : În zi de mare sărbătoare a Ortodoxiei, pentru că purtaţi numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, vă urez multă sănătate şi fericire!
URĂRI de Sfântul Gheorghe : Astăzi este o zi specială pentru tine iar tu eşti special(a) pentru noi în fiecare zi. Îţi doresc din adâncul sufletului să ai parte numai de împliniri, satisfacţii şi multă sănătate. La mulţi ani!
URĂRI de Sfântul Gheorghe : De ziua numelui tău îţi doresc să ai parte de succes, împliniri şi sănătate. Sfântul Gheorghe al cărui nume îl porţi să te ocrotească şi să te călăuzească în viaţă. La mulţi ani!
URĂRI de Sfântul Gheorghe : Dragă George, de ziua numelui tău îţi dorim un sincer La Mulţi Ani, să ai parte de mulţi bani, sănătate şi voie bună. Petrecere frumoasă alături de cei dragi!
URĂRI de Sfântul Gheorghe : Cu ocazia sărbătorii zilei tale de nume, îţi doresc multă sănătate, fericire şi tot binele din lume. Să ai parte numai de zile senine şi însorite!
URĂRI de Sfântul Gheorghe : Cu ocazia sărbătoririi numelui primiţi un călduros La Mulţi Ani, sănătate, multe realizări şi tot ce vă doriţi lângă cei dragi!
URĂRI de Sfântul Gheorghe : Să fii mereu tânăr(a) şi cu acelaşi spirit vesel. Viaţa să-ţi ofere clipe minunate şi bucurii nemaiîntâlnite. La mulţi ani fericiţi.
URĂRI de Sfântul Gheorghe : Să ai parte de sănătate, multe realizări şi să te bucuri de această zi frumoasă mereu! La mulţi ani, de Sfântul Gheorghe!
URĂRI de Sfântul Gheorghe : Fie ca această zi să-ţi deschidă poarta unui viitor plin de succese şi realizări. Sfântul Gheorghe al cărui nume îl porţi să te ocrotească şi să te călăuzească mereu. La Mulţi Ani!
URĂRI de Sfântul Gheorghe : Cele mai frumoase flori, cele mai sincere urari pentru o zi minunată şi un an plin de realizări. La mulţi ani de ziua numelui!
URĂRI de Sfântul Gheorghe : În zi de mare sărbătoare a Ortodoxiei îţi urez multă sănătate şi fericire. La mulţi ani de Sf. Gheorghe.
URĂRI de Sfântul Gheorghe : În zi de mare sărbătoare a Ortodoxiei, pentru că purtaţi numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, vă urez multă sănătate şi fericire!
URĂRI de Sfântul Gheorghe : Astăzi este o zi specială pentru tine iar tu eşti special(a) pentru noi în fiecare zi. Îţi doresc din adâncul sufletului să ai parte numai de împliniri, satisfacţii şi multă sănătate. La mulţi ani!
URĂRI de Sfântul Gheorghe : De ziua numelui tău îţi doresc să ai parte de succes, împliniri şi sănătate. Sfântul Gheorghe al cărui nume îl porţi să te ocrotească şi să te călăuzească în viaţă. La mulţi ani!
URĂRI de Sfântul Gheorghe : Dragă George, de ziua numelui tău îţi dorim un sincer La Mulţi Ani, să ai parte de mulţi bani, sănătate şi voie bună. Petrecere frumoasă alături de cei dragi!
URĂRI de Sfântul Gheorghe : Cu ocazia sărbătorii zilei tale de nume, îţi doresc multă sănătate, fericire şi tot binele din lume. Să ai parte numai de zile senine şi însorite!
URĂRI de Sfântul Gheorghe : Cu ocazia sărbătoririi numelui primiţi un călduros La Mulţi Ani, sănătate, multe realizări şi tot ce vă doriţi lângă cei dragi!
URĂRI de Sfântul Gheorghe : Să fii mereu tânăr(a) şi cu acelaşi spirit vesel. Viaţa să-ţi ofere clipe minunate şi bucurii nemaiîntâlnite. La mulţi ani fericiţi.
URĂRI de Sfântul Gheorghe : Să ai parte de sănătate, multe realizări şi să te bucuri de această zi frumoasă mereu! La mulţi ani, de Sfântul Gheorghe!
URĂRI de Sfântul Gheorghe : Fie ca această zi să-ţi deschidă poarta unui viitor plin de succese şi realizări. Sfântul Gheorghe al cărui nume îl porţi să te ocrotească şi să te călăuzească mereu. La Mulţi Ani!
URĂRI de Sfântul Gheorghe : Cele mai frumoase flori, cele mai sincere urari pentru o zi minunată şi un an plin de realizări. La mulţi ani de ziua numelui!
URĂRI de Sfântul Gheorghe :Tot ce-ţi doreşti, tot ce-ţi lipseşte şi-ţi foloseşte, sănătate, prieteni adevăraţi şi multă bucurie!
URĂRI de Sfântul Gheorghe : De ziua numelui tău, îţi doresc tot binele din lume, noroc, fericire, sănătate şi să ţi se îndeplinească toate dorinţele. La mulţi ani!
Din Județ
Ce nume se sărbătoresc de SFANTUL GHEORGHE 2025: Peste 900.000 de romani își serbează onomastica în 23 aprilie | sebesinfo.ro
Români care îşi sărbătoresc onomastica – Nume care se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe 2025 | sebesinfo.ro
Peste 900.000 de romani își serbează onomastica, în 23 aprilie, cu ocazia Sfântului Gheorghe. Sfântul Mare Mucenic s-a născut în Capadocia într-o familie creștina și a trăit in timpul domniei împăratului Diocletian.
Nume care îşi sărbătoresc ziua de Sfântul Gheorghe
Din cei peste 900.000 de romani care poarta numele Sfantului Mare Mucenic Gheorghe peste 700.000 sunt bărbați si peste 180.000 femei.
Din totalul romancelor, peste 130.00 poarta numele de Georgeta, alte peste 33.000 – Gheorghita sau Ghiorghita si peste 14.000 – Geta, in timp ce peste 500 femei poarta numele de Ghita.
La barbati, numele Gheorghe, Ghiorghe se regaseste in peste 550.000 dintre cazuri, George – peste 140.000, Gheorghita, Ghiorghita – peste 24.00, iar peste 4.800 de romani poarta numele Ghita.
Legenda Sfantului Gheorghe

Martorii suferintelor Sfantului Gheorghe, uimiti de puterea sa de a rezista la durere, au renuntat la credinta in zeitati pagane, imbratisand crestinismul. O dovada a sfinteniei sale o reprezinta o minune savarsita de Sf. Gheorghe in timpul intemnitarii sale. Atingand trupul unui detinut mort din celula sa, acesta a inviat, convingand-o astfel chiar pe imparateasa Alexandra, sotia lui Diocletian, sa se crestineze. Intrucat Sf. Gheorghe a respins oferta imparatului de a-i acorda inalte onoruri in schimbul renuntarii la crestinism, Diocletian a ordonat omorarea prin decapitare a Sf. Gheorghe si a sotiei sale.
Citește și: MESAJE de Sfântul Gheorghe. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui
In constiinta populara romaneasca, Sf. Gheorghe este unul dintre cei mai prezenti sfinti, numeroase biserici purtand hramul sau. Exista numeroase orase in Romania care poarta numele Sfantului Gheorghe si chiar unul dintre cele trei brate ale Dunarii este denumit astfel. Imaginea Sf. Gheorghe ucigand balaurul este prezenta si pe steagul Moldovei medievale trimis de Stefan cel Mare la Manastirea Zografu de la Muntele Athos.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai preţuiţi sfinţi. De neam bun, a îmbrăţişat de tânăr carierea armelor, distingându-se repede prin curajul şi abilităţile sale. În timpul prigoanei creştinilor, Sfântul şi-a mărturisit şi el cu tărie credinţa şi, după ameninţări şi torturi, a fost executat din porunca aceluiaşi împărat pe care îl servise în lupte şi războaie.
Gheorghe – din greacă: agricultor, lucrător al pământului, acest nume deosebit, atât de răspândit la noi, la români, ne arată că omul trebuie să fie, înainte de toate, harnic şi gospodar. – „Lucrul face sănătate, trândăvia tot păcate.” – Proverb românesc.
Derivate: George, Georgeta, Georgiana, Geta, Gina, Gelu, Geo, Gică, Gherghina, Ioiga, Iordache ş.a.
Din Județ
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2026, dar și în următorii ani | sebesinfo.ro
Calendar creștin: Când cade Pastele ortodox 2026 și Paștele catolic 2026. • Pastele 2026 | sebesinfo.ro
Paştele este o sărbătoare a cărei dată este variabilă şi în jurul căreia sunt fixate alte sărbători, precum Rusaliile. Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n. Astfel, Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară. Dacă această duminică se suprapune Paştelor iudeilor (14 Nisan – a şaptea lună a anului ecleziastic şi prima lună a anului civil în calendarul ebraic), sărbătoarea va fi mutată în duminica următoare.
Sărbătoarea Paştelui este momentul în care prăznuim “omorârea morţii, sfărâmarea iadului şi începătura altei vieţi veşnice şi săltând îl lăudam pe Mântuitorul, pe cel unul binecuvântat şi preamărit, Dumnezeul părinţilor noştri”. Ca acest lucru să se întâmple cu adevărat şi în noi este nevoie ca sa zicem “fraţilor şi celor ce ne urăsc pe noi şi să iertăm toate pentru Înviere şi aşa să strigam: Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”
Când este Paștele ortodox și Paștele catolic în următorii ani: 2026, 2027, 2028, 2029, 2030
CÂND SE VA SĂRBĂTORII PASTELE 2026 și în următorii ani:
Când pică Paştele Ortodox în anii 2020-2030
Paștele Ortodox 2020 – 19 aprilie
Paștele Ortodox 2021 – 2 mai
Paștele Ortodox 2022 – 24 aprilie
Paștele Ortodox 2023 – 16 aprilie
Paștele Ortodox 2024 – 5 mai
Paștele Ortodox 2025 – 20 aprilie
Paștele Ortodox 2026 – 12 aprilie
Paștele Ortodox 2027 – 2 mai
Paștele Ortodox 2028 – 16 aprilie
Paștele Ortodox 2029 – 8 aprilie
Paștele Ortodox 2030 – 28 aprilie
Citește și: Mesaje de Paște. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor
Când cade Paştele Catolic între anii 2020-2030
Paștele Catolic 2020 – 12 aprilie
Paștele Catolic 2021 – 4 aprilie
Paștele Catolic 2022 – 17 aprilie
Paștele Catolic 2023 – 9 aprilie
Paștele Catolic 2024 – 31 martie
Paștele Catolic 2025 – 20 aprilie
Paștele Catolic 2026 – 5 aprilie
Paștele Catolic 2027 – 28 martie
Paștele Catolic 2028 – 16 aprilie
Paștele Catolic 2029 – 1 aprilie
Paștele Catolic 2030 – 21 aprilie
Sărbătoarea Paştelui este momentul în care prăznuim “omorârea morţii, sfărâmarea iadului şi începătura altei vieţi veşnice şi săltând îl lăudam pe Mântuitorul, pe cel unul binecuvântat şi preamărit, Dumnezeul părinţilor noştri”. Ca acest lucru să se întâmple cu adevărat şi în noi este nevoie ca sa zicem “fraţilor şi celor ce ne urăsc pe noi şi să iertăm toate pentru Înviere şi aşa să strigam: Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”
POSTUL PAŞTELUI, adică postul dinaintea Învierii Domnului, este cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe. De aceea, în popor, este numit, în general, Postul Mare şi aduce aminte de postul de 40 de zile ţinut de Mântuitor înainte de începerea activităţii sale mesianice.
Citește și: Mesaje de Paște. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor
În general, preoţii şi scriitorii bisericeşti privesc acest post ca pe o instituţie de origine apostolică. În primele trei secole, durata şi felul postirii nu erau însă uniforme peste tot. Astfel, după mai multe mărturii, unii posteau numai o zi, în Vinerea Patimilor, alţii două zile, adică în vinerea şi sâmbăta de dinainte de Paşti, alţii trei, o săptămână sau chiar până la şase săptămâni. La Ierusalim, în secolul IV, se postea opt săptămâni înainte de Paşti, pe când în Apus, în aceeaşi vreme, postul dura doar 40 de zile.
De la sfârşitul secolului al III-lea, postul cel mare a fost împărţit în două perioade distincte, cu denumiri diferite: Postul Păresimilor (Patruzecimii), sau postul prepascal, care ţinea până la Duminica Floriilor şi avea o durată variabilă, şi Postul Paştilor (postul pascal), care ţinea o săptămână, din Duminica Floriilor până la cea a Învierii şi era foarte aspru. Abia în secolul al IV-lea, după uniformizarea datei Paştilor, hotărâtă la Sinodul I Ecumenic, Biserica de Răsărit (Constantinopol) a adoptat definitiv vechea practică, de origine antiohiană, a postului de şapte săptămâni, durată pe care o are şi astăzi, cu toate că deosebirile dintre bisericile locale asupra duratei şi modului postirii au persistat după acel moment.