Știri din zonă
O primărie din sudul țării a transferat, din bugetul propriu, 100.000 de lei pentru comunitatea din Pianu, grav afectată de inundațiile de la începulul lunii iunie
Gest fără precedent de ajutorare directă între administrațiile locale: Primăria comunei Moara Vlăsiei – județul Ilfov a transferat, din bugetul propriu, 100.000 de lei pentru Primăria comunei Pianu • Banii sunt destinați refacerii comunității din Pianu după calamitățile din iunie anul acesta
Inundațiile de la începutul lunii iunie 2019 au adus bugetul comunei Pianu la o limită nedorită, primarul Marin Petruse declarând presei că restul banilor din vistieria locală ajung doar pentru a readuce infrastuctura afectată la starea de funcționare inițială, pentru achitarea contravalorii lucrărilor de decolmatare, a închirierii de utilaje. În această situație delicată, ajutorul a venit de unde nimeni chiar nu se aștepta: de la Primăria comunei Moara Vlăsiei, județul Ilfov.
Primarul comunei Pianu, Marin Petruse, a explicat: ”Primarul Andrei Filip, alături de tot consiliul local, au decis să ne transfere, de la bugetul local al comunei, suma de 100.000 de lei. Procedeul este legal. Motivația umană este alta: copiii din Moara Vlăsiei și niște copii din comuna Puhoi, Republica Moldova, au fost găzduiți la Complexul Strungari, în vacanță. Ei și-au achitat mâncarea și bucătarul. De aici au plecat în excursii pe munte, la Șureanu, la Hunedoara, la castel, la Alba Iulia în Cetate. Au fost cinci ture de copii. Se pare că primarul a fost plăcut impresionat de faptul că am acceptat din start să-i găzduim. Anul acesta au nimerit imediat după calamități. Copiii au venit împreună cu primarul din Moara Vlăsiei.
A fost impresionat de dezastru, a fost impresionat de veniturile modeste ale comunei, față de ce au ei acolo, lângă București. Au aprobat în unanimitate, toți consilierii de la putere și din opoziție, să ne aloce 100.000 de lei din bugetul lor. Este un gest extraordinar, pentru care le mulțumim, noi, întreaga comunitate din Pianu”.
”Studiind raportul de calamitate întocmit în urma viiturii care v-a afectat extrem de serios și având în vedere faptul că fraţii trebuie fie aproape la bine, dar mai ales la greu, s-a votat deblocarea sumei de 100.000 de lei pentru a fi folosită conform hotărârii Consiliului local din localitatea dumneavoastră”, se arată în hotărârea de consiliu local a comunei Moara Vlăsiei, Ilfov. ”(…) ne exprimăm pe această cale recunoştinţa pentru sprijinul oferit comunei noastre, asigurându-vă de acelaşi gest de solidaritate, în orice ce fel de împrejurare.
Mulţumim, în numele comunităţii noastre, în numele familiilor năpăstuite de viitura apelor, din data de 1.06.2019, care au fost fericiţi să constate că nu sunt singuri în faţa necazului şi că mulţi semeni de-ai lor sunt alături de ei pentru a-i sprijini şi ajuta în aceste momente de grea cumpănă”, se arată în hotărârea consiliului local a comunei Pianu. De altfel, în sprijinul comunității din Pianu au sărit și alte comunități, din toată țara, ”depășind, așa cum este firesc, orientarea politică”, explică primarul Petruse.
”Mi-am dat seama cât de mulți prieteni și cunoscuți are Pianu, în toată țara. Au fost un sprijin și o mobilizare extraordinare, în toată țara. Au fost agenți care au lăsat lucrări contractate și au venit să scoată nămolul din comună, noi având o suprafață calamitată foarte mare. Au fost trei sate acoperite. Mă sunau atunci primari din toată țara, oferind sprijin. Au venit voluntari, au fost trimise motopompe.
Funcționarii de la Apa CTTA Alba și-au luat două zile libere de la serviciu și au venit la noi, scoțând cu gălețile nămol din subsolurile caselor inundate. S-au echipat cu cizme de cauciuc și s-au umplut atunci de nămol până peste urechi… Fitomar-ul a dat saci cu grâu, vineri, 26 iulie, pentru 20 de familii greu încercate. Cosmin Covaciu, fostul prefect de Alba…
M-am pomenit cu mii de căni și farfurii la primărie, pentru sinistrați, nici nu am apucat să-i confirm donația… Foarte mulți… Primăria Hațeg ne-a trimis pachete consistente, selectate cu grijă… Au fost foarte mulți, cărora le mulțumim din suflet. A fost o mobilizare exemplară în sprijinul oamenilor din Pianu”, a completat primarul Petruse.

Știri din zonă
Activitate catehetică pentru 30 de copii din Parohia Loman, în cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”
În cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”, organizat la Școala Gimnazială din localitatea Loman, în perioada 5-9 mai 2025, parohia Loman, protopopiatul Sebeș, a organizat o activitate catehetică pentru 30 de copii.
În prima parte a activităților, elevii s-au bucurat de un dialog captivant pe teme liturgice și biblice, presărat cu demonstrații practice, în prezența cadrelor didactice și a preotului paroh.
În a doua parte, s-a realizat un tablou artistic al întregii activități, fiecare tânăr aducându-și aportul prin desenarea unui simbol reprezentativ din mediul înconjurător. Cu toate că cei mici participă adeseori la sfintele slujbe, timpul petrecut în atmosfera degajată din cadrul studiului catehetic este edificator, oferindu-le prilejul ideal pentru a pune întrebări și a primi răspunsuri pe măsura curiozităților.
Pr. paroh Mihai-Claudiu Roșca
Știri din zonă
Sâmbătă, 10 mai 2025: Curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus
Sâmbătă, 10 mai 2025 va avea loc o acțiune de curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus. Va fi în fapt Ziua Voluntarilor pe Via Transilvanica.
„Vă invităm în data de 10 mai 2025 pe traseul Via Transilvanica ce străbate comuna noastră, împreună cu elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Pianu de Sus, părinții adoptivi de kilometri, să participați la curățenia generală. Sunt așteptați reprezentanți ai oricărei instituții sau ONG. Informații la telefon 0258761111 viceprimar Voișan Ovidiu Iancu și la Școala Gimnazială Pianu de Sus, d-na. director Popescu Marcela”, au transmis reprezentanții Primăriei Pianu.
Știri din zonă
Acțiune educativ informativă a polițiștilor de la IPJ Alba, la Școala Gimnazială Săscoiori
Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, i-au vizitat pe elevii Școlii Gimnaziale Săsciori, fiind întâmpinați cu zâmbete și întrebări.
Astfel, 66 de elevi au participat la discuții privind protejarea animalelor, responsabilitatea pe care trebuie să ne-o asumăm atunci când avem un animal și obligațiile pe care le au cei care dețin un animal. Respectul, empatia, compasiunea, atenția și grija sunt primordiale în relația cu necuvântătoarele, fundamentarea acestora fiind necesară de la o vârstă fragedă.
Scopul acestor sesiuni informativ-educative îl constituie cultivarea timpurie a unei atitudini pozitive față de animale.