sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Știri din zonă » O primărie din sudul țării a transferat, din bugetul propriu, 100.000 de lei pentru comunitatea din Pianu, grav afectată de inundațiile de la începulul lunii iunie

O primărie din sudul țării a transferat, din bugetul propriu, 100.000 de lei pentru comunitatea din Pianu, grav afectată de inundațiile de la începulul lunii iunie

Publicat în 15.09.2019 la ora 18:10

Gest fără precedent de ajutorare directă între administrațiile locale: Primăria comunei Moara Vlăsiei – județul Ilfov a transferat, din bugetul propriu, 100.000 de lei pentru Primăria comunei Pianu • Banii sunt destinați refacerii comunității din Pianu după calamitățile din iunie anul acesta

Inundațiile de la începutul lunii iunie 2019 au adus bugetul comunei Pianu la o limită nedorită, primarul Marin Petruse declarând presei că restul banilor din vistieria locală ajung doar pentru a readuce infrastuctura afectată la starea de funcționare inițială, pentru achitarea contravalorii lucrărilor de decolmatare, a închirierii de utilaje. În această situație delicată, ajutorul a venit de unde nimeni chiar nu se aștepta: de la Primăria comunei Moara Vlăsiei, județul Ilfov.

Primarul comunei Pianu, Marin Petruse, a explicat: ”Primarul Andrei Filip, alături de tot consiliul local, au decis să ne transfere, de la bugetul local al comunei, suma de 100.000 de lei. Procedeul este legal. Motivația umană este alta: copiii din Moara Vlăsiei și niște copii din comuna Puhoi, Republica Moldova, au fost găzduiți la Complexul Strungari, în vacanță. Ei și-au achitat mâncarea și bucătarul. De aici au plecat în excursii pe munte, la Șureanu, la Hunedoara, la castel, la Alba Iulia în Cetate. Au fost cinci ture de copii. Se pare că primarul a fost plăcut impresionat de faptul că am acceptat din start să-i găzduim. Anul acesta au nimerit imediat după calamități. Copiii au venit împreună cu primarul din Moara Vlăsiei.

A fost impresionat de dezastru, a fost impresionat de veniturile modeste ale comunei, față de ce au ei acolo, lângă București. Au aprobat în unanimitate, toți consilierii de la putere și din opoziție, să ne aloce 100.000 de lei din bugetul lor. Este un gest extraordinar, pentru care le mulțumim, noi, întreaga comunitate din Pianu”.

”Studiind raportul de calamitate întocmit în urma viiturii care v-a afectat extrem de serios și având în vedere faptul că fraţii trebuie fie aproape la bine, dar mai ales la greu, s-a votat deblocarea sumei de 100.000 de lei pentru a fi folosită conform hotărârii Consiliului local din localitatea dumneavoastră”, se arată în hotărârea de consiliu local a comunei Moara Vlăsiei, Ilfov. ”(…) ne exprimăm pe această cale recunoştinţa pentru sprijinul oferit comunei noastre, asigurându-vă de acelaşi gest de solidaritate, în orice ce fel de împrejurare.

Mulţumim, în numele comunităţii noastre, în numele familiilor năpăstuite de viitura apelor, din data de 1.06.2019, care au fost fericiţi să constate că nu sunt singuri în faţa necazului şi că mulţi semeni de-ai lor sunt alături de ei pentru a-i sprijini şi ajuta în aceste momente de grea cumpănă”, se arată în hotărârea consiliului local a comunei Pianu. De altfel, în sprijinul comunității din Pianu au sărit și alte comunități, din toată țara, ”depășind, așa cum este firesc, orientarea politică”, explică primarul Petruse.

”Mi-am dat seama cât de mulți prieteni și cunoscuți are Pianu, în toată țara. Au fost un sprijin și o mobilizare extraordinare, în toată țara. Au fost agenți care au lăsat lucrări contractate și au venit să scoată nămolul din comună, noi având o suprafață calamitată foarte mare. Au fost trei sate acoperite. Mă sunau atunci primari din toată țara, oferind sprijin. Au venit voluntari, au fost trimise motopompe.

Funcționarii de la Apa CTTA Alba și-au luat două zile libere de la serviciu și au venit la noi, scoțând cu gălețile nămol din subsolurile caselor inundate. S-au echipat cu cizme de cauciuc și s-au umplut atunci de nămol până peste urechi… Fitomar-ul a dat saci cu grâu, vineri, 26 iulie, pentru 20 de familii greu încercate. Cosmin Covaciu, fostul prefect de Alba…

M-am pomenit cu mii de căni și farfurii la primărie, pentru sinistrați, nici nu am apucat să-i confirm donația… Foarte mulți… Primăria Hațeg ne-a trimis pachete consistente, selectate cu grijă… Au fost foarte mulți, cărora le mulțumim din suflet. A fost o mobilizare exemplară în sprijinul oamenilor din Pianu”, a completat primarul Petruse.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.