Rămâi conectat

Învățământ-Cultură

Municipiul Sebeş – campion la capitolul modernizării unităţilor de învăţământ

redacția sebesinfo.ro

Publicat

în

În intervalul dintre sfârşitul anului şcolar şi începutul altuia nou, în municipiul Sebeş, aşa cum ne-a informat viceprimarul Adrian Bogdan, se duce o muncă susţinută pentru modernizarea, sub multe aspecte, a unităţilor de învăţământ din arealul urbei.

sebes

Amabil şi preocupat să ne prezinte realitatea chiar la faţa locului, edilul „secund” al Sebeşului ne-a invitat să vedem cu ochi „obiectivi” activităţile concrete care au loc pe „şantierele” amenajate în incinta sau în proximitatea instituţiilor şcolare.
Am vizitat astfel Şcoala Gimnazială nr. 2 din Sebeş, având-o directoare pe Iulia Iftime Paulescu, şi Şcoala Gimnazială Petreşti, al cărei director este Vasile Bâtiu. Pentru Şcoala Gimnazială nr. 2, în anul 2008 s-a virat din bugetul local suma totală de 3.010.782,78 lei către contul bancar al Bisericii Evanghelice, în scopul cumpărării unităţii şcolare. De atunci aceasta este în „administrarea” primăriei, anul acesta alocându-i-se pentru reparaţia faţadei 535.000 lei. Tot cu bani publici s-au realizat aici achiziţii de laptop-uri şi videoproiectoare, introducerea reţelei de internet, mărirea numărului de scaune, băncuţe şi dulapuri noi. Şcoala Gimnazială din Petreşti beneficiază şi ea de 355.720 lei pentru reparaţii de proporţii la interior şi exterior. Muncitorii firmei de construcţii lucrau de zor la ora sosirii noastre la faţa locului, pentru că timpul se scurge repede, iar la sfârşitul lunii august lucrarea trebuie recepţionată. Grădiniţa cu program prelungit din Petreşti a fost supusă unor lucrări de înnoire a infrastructurii finalizate în anul 2009, iar Şcoala Primară Petreşti a beneficiat de modernizări finalizate în 2010, primăria suportând 60% din costurile investiţiei. Şi terenurile de sport ale acestor instituţii şcolare arată impecabil.
Colegiului Naţional „Lucian Blaga” i-a fost alocată în acest an suma de 60.000 lei pentru reparaţii curente (refuncţionalizarea la parametri înalţi a centralei termice din internat, repararea motocositoarelor şi a sistemului de supraveghere video, lucrări de înnoire a holurilor, casei scărilor, a cancelariei şi încăperilor cu destinaţie de birou) şi alţi 30.000 lei pentru achiziţionarea de licenţe soft.
Şi Liceul Tehnologic „Silviu Cărpinişanu” are „direcţionată” pentru reparaţii curente suma de 62.040 lei. Din acest disponibil bănesc: 39.000 lei vor fi folosiţi pentru repararea scărilor interioare, zugrăvirea holurilor şi vopsitul lemnăriei interioare a clădirii de pe strada Dorin Pavel nr. 2, 1.100 lei vor fi întrebuinţaţi pentru recondiţionarea holului clădirii Şcolii nr. 1 de pe strada Ştefan cel Mare, iar 10.040 lei vor fi utilizaţi pentru repararea canalizării imobilului de pe strada Viilor nr. 2, precum şi pentru întreţinerea tuturor celor şase clădiri aflate în administrarea unităţii liceale.
Acest avânt al „îmbrăcării” în „straie noi” a unităţilor educative ale Sebeşului trădează bunele intenţii ale administraţiei locale care se gândeşte la confortul sporit al elevilor la locul de studiu. E clar, aşadar, că dezvoltarea economică substanţială a acestei urbe îşi pune amprenta şi asupra aspectului modern al centrelor ei educaţionale.

Ioan Adrian POPA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Învățământ-Cultură

Olar Constantin, elev al Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebes, premiul I la concursul de istorie „Spune povestea locului tau”

sebesinfo.ro

Publicat

în

Institutul de Istorie din Cluj-Napoca a găzduit, weekend-ul trecut, etapă finală a Concursului de Istorie pentru liceeni „Spune povestea locului tău”.

Concursul este unul de prestigiu, aflat la cea de-a VIII-a ediție și este organizat de Asociația „PhiloHistoRiss” împreună cu Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul UniversitățiiBabeș-Bolyai” și cuprinde două etape. Etapă finală a reunit 14 prezentări ale unor elevi din toate zonele geografice ale țării. Din juriul acestui concurs au făcut parte nume de sonore din domeniul istoriei precum Prof. Univ. Ovidiu Augustin Ghitta, decanul Facultății de Istorie și Filosofie din Cluj-Napoca, Prof. Dr. Ioan Bolovan, director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române și alții.

Elevul Constantin Olar de la Colegiul Național „Lucian Blaga”din Sebeș a prezentat o lucrare în care a adus în prim plan un erou din comună sa de domiciliu, Pianu de Sus. Pe lângă metodele clasice de documentare, și anume cercetarea studiilor și publicațiilor de specialitate, a folosit și metode specifice istoriei orale cum ar fi interviul cu persoane vârstnice din sat realizat în scopul culegerii unor mărturii, sau folosirea unor interviuri realizate în urmă cu mulți ani, reușind impresionezesi se întoarcă acasă cu Premiul I. Elevul este pregătit de doamna profesor Damian Elena.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Rasa Radu Flavius, elev al Liceului Tehnoogic Sebeș, premiu special la etapa națională a Olimpiadei de Limbi Romanice – Limba Spaniolă

sebesinfo.ro

Publicat

în

Elevul Rasa Radu-Flavius, din clasa XII B, de la Liceul Tehnologic Sebeș, prof. coordonator fiind doamna Lucia Modoeanu, a obținut Premiul special pentru originalitatea discursului, la Olimpiada Națională de Limbi Romanice – Limba spaniolă, desfășurată la Bacău, în perioada 26 – 30 aprilie 2025.

Pentru Radu a fost o experiență inedită, iar emoțiile constructive s-au concretizat într-o binemeritată recunoaștere a talentului și originalității. De asemenea, felicitări și mulțumiri doamnei profesoare Lucia Modoeanu, pentru dăruire și profesionalism în pregătirea tuturor elevilor care au participat la faza și județeană și națională a Olimpiade de Limbi Romanice!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Comportare excelentă a elevilor Liceului German Sebeș, la etapa națională a Olimpiadei de Limba Română pentru școli/secții cu predare în limbile minorităților

sebesinfo.ro

Publicat

în

Între 10 și 13 aprilie 2025, Timișoara a găzduit etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română pentru școli/secții cu predare în limbile minorităților și pentru românii din diaspora.

La această competiție Liceul German Sebeș a fost reprezentat de elevii Mihai Alexandru Istrate (clasa a VI-a), Ana Vlad (clasa a VII-a), Fabian Mucsi-Amariței (clasa a VIII-a), Alisa Oana Antonia Truța (clasa a IX-a), Ana Capătă (clasa a X-a) și Darius Răulea (clasa a XI-a).

Coordonați de profesoarele Mioara Cojocaru și Lacrima Bădescu, aceștia au obținut următoarele premii: Premiul III (Alisa Oana Antonia Truța), Premiul Special (Ana Vlad, Fabian Mucsi-Amariței, Ana Capătă, Darius Răulea), Premiul „În inima cetății” (Mihai Alexandru Istrate) și Premiul „Așteptându-l pe Godot” (Ana Capătă).

„Felicitări tuturor, elevi și profesori, pentru munca depusă și rezultatele obținute!”, au transmis reprezentanții Liceului German Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes