Administrație
Investiție de peste 2,1 milioane lei în extinderea și modernizarea iluminatului public stradal din Sebeș
Peste 3,4 km din sistemul existent de iluminat public din municipiul Sebes vor fi modernizati si reteaua se va extinde cu inca 2 km, cu sprijinul fondurilor nerambursabile REGIO gestionate de ADR Centru.
Contractul de finantare nerambursabila al proiectului a fost semnat de catre domnul Dorin Nistor, primarul municipiului Sebes si domnul Simion Cretu, directorul general ADR Centru. Valoarea totala a cererii de finantare este de peste 2,1 milioane lei, fondurile nerambursabile in valoare de aproape 1,99 milioane lei fiind alocate prin Axa Prioritara 3 a Programului REGIO 2014-2020, Obiectivul Specific 3.1C – Sprijinirea eficientei energetice, a gestionarii inteligente a energiei si a utilizarii energiei din surse regenerabile in infrastructurile publice, inclusiv in cladirile publice, si in sectorul locuintelor – sectiunea dedicata iluminatului public.
”Proiectul se realizeaza ca o continuare fireasca a demersurilor si eforturilor pe care Municipiul Sebes le-a facut in ultimii ani in scopul dezvoltarii infrastructurii orasului. Pe strazile propuse prin proiect, iluminatul public este inadecvat din punct de vedere al parametrilor, neadaptat la conditiile de trafic, fiind un mare consumator de energie, ce genereaza costuri de intretinere semnificative. Cand vom finaliza proiectul vom avea un sistem modern de iluminat, care va permite cetatenilor nostri sa circule in siguranta. Am spus mereu ca fondurile europene sunt solutiile eficiente la care trebuie sa recurga administratia, iar pana acum noi le-am atras in educatie si sanatate, am dezvoltat in paralel lucrarile de infrastructura rutiera, iar de azi avem fonduri Regio si pentru iluminat. Rog astfel concetatenii mei sa aiba rabdare pe parcursul lucrarilor, fiindca peste un an vom avea un oras curat si bine luminat”, a declarat domnul Dorin Nistor primarul municipiului Sebes.
Proiectul cu titlul „Modernizare sistem de iluminat public in Cartierul Valea Frumoasei, Str. Mihail Kogalniceanu, Str. Mircea Cel Mare, Str. Sava Hentia si extindere sistem de iluminat public pe Str. Fantanele, din municipiul Sebes” vizeaza cresterea eficientei energetice a sistemului de iluminat public aferent zonelor respective. Valoarea totala a proiectului este de 2.103.881,86 lei, din care 1.999.699,57 lei (respectiv 429.858,03 Euro) reprezinta fondurile europene solicitate, diferenta de peste 17,2 milioane lei fiind contributia municipalitatii la cheltuielile eligibile si neeligibile ale proiectului. Beneficiarul finantarii a estimat ca termenul de finalizare a investitiilor este data de 31.12.2021.
Vorbind despre acest proiect, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru a precizat: ”Este o veste buna pentru cei peste 6.000 de locuitori ce se afla in perimetrul zonelor vizate de proiect, dar si pentru cei ce tranziteaza orasul. Jumatate din actualul sistemul de iluminat public are o vechime de peste 25 de ani, iar acum va fi modernizat si extins, reducand presiunea atat pe bugetul local, cat si pe cel al cetatenilor. Municipiul Sebes este un oras puternic industrializat, cu o economie dinamica, dar si cu mult trafic, fiind un oras ce face legatura dintre Bucuresti si Cluj sau Timisoara, un nod rutier important pe unde are loc accesul la autostrada, pentru mai mult de un sfert din cetatenii judetului Alba. In acelasi timp, municipiul este ofertant si din punct de vedere turistic, Biserica Evanghelica din municipiu trecand printr-un proces de restaurare cu fonduri Regio in perioada 2007-2013. Pana in prezent, municipalitatea deruleaza proiecte in valoare totala de peste 37 milioane lei, din care mai mult de 28 milioane lei sunt fonduri europene nerambursabile – prin care construieste un liceu si va fi crescuta eficienta energetica a Spitalului din municipiu – toate sustinand dezvoltarea pe termen lung a comunitatii”.
• Detalii investitie:
Dupa cum sesizeaza solicitantul, o mare parte din bratele lampilor existente sunt ruginite, scurte, cu bratarile deteriorate, ruginite, oricand exista pericolul de a nu mai putea sustine lampa pe stalp. Punctele de aprindere sunt sub dimensionate, avand un numar de lampi de aprins, mult mai mare decat prevad normativele in vigoare.
Majoritatea corpurilor de lampa si a punctelor de aprindere nu mai prezinta garantie si au o durata de viata expirata. Tablourile sunt ruginite, supradimensionate si se defecteaza frecvent fiind necesara inlocuirea lor destul de des, generand costuri suplimentare de intretinere. Crearea si modernizarea sistemului de iluminat public stradal vine cu solutii practice si economice care sa duca la consumuri energetice reduse, costuri minime de intretinere si instalare, realizarea unui climat luminos confortabil, cu un consum minim de energie prin utilizarea cat mai intensa de surse si corpuri de iluminat performante si fiabile, cu o investitie minima.
Pe parcursul implementarii proiectului, din bugetul alocat, beneficiarul a prevazut executarea urmatoarelor lucrari: montarea de corpuri de iluminat cu aparate de iluminat cu surse eficiente energetic – tip LED; inlocuirea tuturor bratelor de lampa si a colierelor; montarea de corpuri de iluminat noi pe strazile si stalpii din zonele la care face referire prezentul proiect; montarea la intersectii de corpuri de iluminat suplimentare, unde este cazul; stabilirea programului de aprindere iluminat public in functie de conditiile de trafic auto si pietonal ale municipiului; construirea a 2.005 ml de sistem de iluminat public nou; montarea de stalpi cu panouri fotovoltaice in zonele care permit acest lucru; implementarea sistemului de tele-management la nivelul intregului sistem de iluminat din proiect cu posibilitatea dezvoltarii lui pe teritoriul intregului municipiu.
Prin realizarea acestui proiect Primaria municipiului Sebes urmareste ridicarea gradului de civilizatie, a confortului si calitatii vietii; cresterea gradului de securitate individuala si colectiva; asigurarea sigurantei circulatiei rutiere si pietonale precum si punerea in valoare, printr-un iluminat arhitectural si ornamental adecvat, a zestrei arhitectonice si peisagistice. Realizarea acestei infrastructuri edilitare moderne va asigura functionarea si exploatarea sistemului in conditii de siguranta, va incuraja activitatile comerciale si turistice si va favoriza atragerea investitorilor.

Administrație
Investiție de peste 5,2 milioane de lei pentru dotarea cu echipamente IT de ultimă generație a unităților de învățământ din Sebeș
Toate unitățile de învățământ din Sebeș (grădinițe, școli și licee) au fost dotate cu echipamente IT moderne: 157 display-uri interactive de 85”, 365 laptopuri, 48 sisteme desktop cu monitor, 180 imprimante multifuncționale (alb-negru și color), 194 sisteme audio, 178 camere pentru videoconferință, 167 scanere portabile pentru documente, 53 aparate foto digitale.
Municipiul Sebeș desfășoară un amplu program de modernizare a infrastructurii educaționale – „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ din Municipiul Sebeș”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Proiectul are ca obiectiv crearea unui mediu educațional modern, adaptat cerințelor actuale.
Componenta digitală a proiectului beneficiază de o investiție semnificativă de 5.268.254,60 lei (TVA inclus), direcționată exclusiv către dotări IT de ultimă generație, iar valoarea totală a proiectului este de 10.466.041,90 lei (inclusiv TVA).
Investiția face parte din Componenta C15 – Educație, Pilonul VI – Politici pentru noua generație, și vizează implementarea Măsurii I9 – Asigurarea echipamentelor și a resurselor tehnologice digitale în școli. Aceasta are ca scop creșterea calității procesului educațional și facilitarea unui învățământ digital modern, interactiv și eficient.
Reamintim că, în cadrul aceluiași proiect, este în curs dotarea a 151 de săli de clasă din cele 7 unități de învățământ din Sebeș cu mobilier nou – pupitre și scaune pentru elevi, catedre pentru profesori, dulapuri, cuiere, table magnetice, precum și mobilier pentru laboratoare, cabinete școlare și săli de sport. Valoarea totală a acestei investiții este de 5.197.787,30 lei (TVA inclus).
Administrație
Sens giratoriu la intersecția străzilor Augustin Bena și Mihail Kogălniceanu, din Sebeș
Primăria Sebeș va investi peste 2,6 milioane de lei pentru amenajarea unui sens giratoriu la intersecția dintre străzile Augustin Bena și Mihail Kogălniceanu.
Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) licitația pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție în vederea realizării noului sens giratoriu de la intersecția străzilor Augustin Bena și Mihail Kogălniceanu. Valoarea contractului propus este de peste 3 milioane de lei (cu TVA inclus). Sunt estimate 4 luni pentru proiectare și 3 luni pentru execuție.
Proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor de construire se va elabora în conformitate cu prevederile Studiului de Fezabilitate – proiect nr. 20/2024 -,,Înființare sens giratoriu strada Augustin Bena intersecție cu strada Mihail Kogălniceanu, Municipiul Sebeş” întocmit de către proiectantul S.C. Modern Proiect SRL şi aprobat de Consiliul Local al Municipiului Sebeş prin H.C.L. nr.296/2024.
Proiectul tehnic pentru autorizarea executării lucrărilor de construire – P.A.C., se va întocmi în conformitate cu conținutul cadru din H.G. nr. 907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul- cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice. De asemenea se vor respecta prevederile Legii nr.50/1991 Republicată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.
Intersecția cu sens giratoriu proiectată va avea raza cercului interior de 6 metri și raza cercului exterior de 15 metri. Lățimea părții carosabile pe calea inelară de 7 metri, cu supralărgirea la exterior de 1,50 metri și la interior de 2 metri. Lățimea părții carosabile la intrare în girație va fi de 4 metri, iar la ieșire de 4 metri, cu zonă de siguranță de 0,5 metri realizată cu marcaj rutier adiacent insulei de separare.
Administrație
Rețelele de apă potabilă și canalizare de pe străzile Fagului și Cireșului, din localitatea Petrești, vor fi extinse
Primăria Sebeș a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) procedura de atribuire a contractului de lucrări necesare pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare pe străzile Fagului și Cireșului din Petrești. Valoarea contractului propus este de aproximativ 900.000 de lei.
În prezent pe străzile Fagului și Cireșului nu există rețea de canalizare, iar pe strada Cireșului nu există nici rețea de alimentare cu apă potabilă.
Rețeaua de alimentare cu apă de pe strada Cireșului va avea o lungime totală de 450 de metri. De-a lungul rețelei de alimentare cu apă vor fi montați hidranți de incendiu subterani. Cerința de apă zilnică maximă este de 303 metri cubi.
Rețeaua de canalizare menajeră va avea o lungime totala de 590 de metri (str. Fagului – 150 de metri, str. Cireșului – 440 de metri). De-a lungul rețelei de canalizare menajeră vor fi amenajate cămine de vizitare. Debitul de apa uzata preluat zilnic este de maxim 273 de metri cubi.
Apele uzate fecaloid-menajere vor fi colectate în sistemul de canalizare existent al municipiului Sebeș.