Știri din zonă
În comuna Cut încep lucrările la reţeaua de canalizare, proiect în valoare de aproximativ 792.000 de euro
În luna iunie 2014, Primăria Cut, reprezentată prin edilul Vasile Mutu, semna un contract prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi Ordinul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice nr. 1851/2013, „Înfiinţare reţea de colectare şi tratare ape uzate în localitatea Cut, Judeţul Alba”.
Valoarea contractului la acea vreme era de aproximativ un milion de euro, însă după terminarea proiectului şi licitaţia pentru construcţie, suma aprobată pentru acest mare proiect care va dota comuna Cut cu un sistem de canalizare este de aproximativ 792.000 de euro. Contribuţia din bugetul local al comunei Cut este de doar 154.741 de lei. Pentru acest an, au fost alocaţi 200.000 de lei, sumă care trebuie să acopere cheltuielile proiectului tehnic şi licitaţia pentru constructori. În 24 septembrie a fost semnat contractul cu firma câştigătoare a licitaţiei, SC Instalatorul, iar la începutul acestei săptămâni a fost predat amplasamentul, urmând ca de luni, 20 octombrie, să înceapă lucrările la rețeaua de canalizare a comunei Cut. Lucrările ce vor fi demarate săptămâna viitoare au ca termen de finalizare anul 2017, iar administraţia cuteană mai vine cu o veste bună în faţa locuitorilor comunei. În scurt timp va fi finalizată alimentarea cu apă în comună, în aceste momente fiind terminată reţeaua stradală, urmând să fie finalizate şi lucrările de la bazin pentru a se putea face recepţia finală a proiectului. „Nu m-am gândit ca într-un timp atât de scurt să realizăm sistemul de canalizare în comuna noastră, însă am muncit mult. Alături de o echipă care are în vedere numai interesele Cutului, am beneficiat de acest proiect, astfel încât starea comunei se va îmbunătăţi considerabil odată cu reţeaua de canalizare”, a precizat Vasile Mutu, primarul comunei Cut, pentru ziarul Unirea.

Știri din zonă
Activitate catehetică pentru 30 de copii din Parohia Loman, în cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”
În cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”, organizat la Școala Gimnazială din localitatea Loman, în perioada 5-9 mai 2025, parohia Loman, protopopiatul Sebeș, a organizat o activitate catehetică pentru 30 de copii.
În prima parte a activităților, elevii s-au bucurat de un dialog captivant pe teme liturgice și biblice, presărat cu demonstrații practice, în prezența cadrelor didactice și a preotului paroh.
În a doua parte, s-a realizat un tablou artistic al întregii activități, fiecare tânăr aducându-și aportul prin desenarea unui simbol reprezentativ din mediul înconjurător. Cu toate că cei mici participă adeseori la sfintele slujbe, timpul petrecut în atmosfera degajată din cadrul studiului catehetic este edificator, oferindu-le prilejul ideal pentru a pune întrebări și a primi răspunsuri pe măsura curiozităților.
Pr. paroh Mihai-Claudiu Roșca
Știri din zonă
Sâmbătă, 10 mai 2025: Curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus
Sâmbătă, 10 mai 2025 va avea loc o acțiune de curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus. Va fi în fapt Ziua Voluntarilor pe Via Transilvanica.
„Vă invităm în data de 10 mai 2025 pe traseul Via Transilvanica ce străbate comuna noastră, împreună cu elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Pianu de Sus, părinții adoptivi de kilometri, să participați la curățenia generală. Sunt așteptați reprezentanți ai oricărei instituții sau ONG. Informații la telefon 0258761111 viceprimar Voișan Ovidiu Iancu și la Școala Gimnazială Pianu de Sus, d-na. director Popescu Marcela”, au transmis reprezentanții Primăriei Pianu.
Știri din zonă
Acțiune educativ informativă a polițiștilor de la IPJ Alba, la Școala Gimnazială Săscoiori
Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, i-au vizitat pe elevii Școlii Gimnaziale Săsciori, fiind întâmpinați cu zâmbete și întrebări.
Astfel, 66 de elevi au participat la discuții privind protejarea animalelor, responsabilitatea pe care trebuie să ne-o asumăm atunci când avem un animal și obligațiile pe care le au cei care dețin un animal. Respectul, empatia, compasiunea, atenția și grija sunt primordiale în relația cu necuvântătoarele, fundamentarea acestora fiind necesară de la o vârstă fragedă.
Scopul acestor sesiuni informativ-educative îl constituie cultivarea timpurie a unei atitudini pozitive față de animale.