sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Elevii școlilor gimnaziale din Săsciori, Șugag și Pianu de Sus au vernisat expoziția „Troițele și cimitirele cu stâlpi funerari de pe Valea și din Munții Sebeșului”

Elevii școlilor gimnaziale din Săsciori, Șugag și Pianu de Sus au vernisat expoziția „Troițele și cimitirele cu stâlpi funerari de pe Valea și din Munții Sebeșului”

Publicat în 31.10.2018 la ora 19:10

Între 29 și 31 octombrie 2018, elevii școlilor gimnaziale din Săsciori, Șugag și Pianu de Sus, au avut ocazia să intre în contact și să cunoască mai detaliat un patrimoniu căruia nu i se acordă atenție, deși  în alcătuirea lui se află bunuri culturale de o reală valoare artistică şi documentară. 

Astfel, expoziția – Troițele și cimitirele cu stâlpi funerari de pe Valea și din Munții Sebeșului – organizată și itinerantă de Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş, a fost un bun prilej pentru popularizarea frumoaselor troiţe, unele dintre ele pictate de zugravi din centrul de iconari de la Laz, iar altele de artişti locali, cei mai mulţi dintre ei anonimi. De asemenea, elevii au dobândit informaţi referitoare la o practică funerară ancestrală, frecventă odinioară în comunele lor şi care astăzi este pe cale de dispariţie,  folosirea stâlpilor funerari, şi a păsărilor-suflet.

Manifestările s-au desfăşurat în cadrul proiectului cultural Între sacru şi profan. Repertorierea și digitizarea troițelor și a cimitirelor cu stâlpi funerari de pe Valea și din Munții Sebeșului, implementat de Centrul Cultural “Lucian Blaga” Sebeș, prin Muzeul Municipal “Ioan Raica”, câştigat  în urma competiţiei de proiecte lansate de Administraţia Fondului Cultural Naţional în primăvara acestui an, în parteneriat cu Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia, Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu şi Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva.

Vernisajele expoziţiilor au fost urmate de conferinţa cu titlul „Un patrimoniu în pericol. Troițele și cimitirele cu stâlpi funerari de pe Valea și din Munții Sebeșului”, susţinută membrii echipei proiectului şi, cu aceeaşi ocazie, s-au derulat dezbateri în legătură cu soluţiile ce se pot identifica în vederea conservării acestui patrimoniu şi a valorificării sale. Elevilor le-au fost puse la dispoziţie pliante cu recomandări în acest sens, iar pentru popularizare, cărţi poştale ilustrate reprezentând troiţe, stâlpi funerari, precum şi elemente de peisaj cultural, cu recomandarea de a le trimite unor colegi de-ai lor din alte zone ale ţării, iniţiindu-se astfel un schimb de informaţii între şcoli, pentru o mai bună cunoaştere a patrimoniului cultural local.

Facebook 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.