Învățământ-Cultură
Elevii școlilor gimnaziale din Săsciori, Șugag și Pianu de Sus au vernisat expoziția „Troițele și cimitirele cu stâlpi funerari de pe Valea și din Munții Sebeșului”
Între 29 și 31 octombrie 2018, elevii școlilor gimnaziale din Săsciori, Șugag și Pianu de Sus, au avut ocazia să intre în contact și să cunoască mai detaliat un patrimoniu căruia nu i se acordă atenție, deși în alcătuirea lui se află bunuri culturale de o reală valoare artistică şi documentară.
Astfel, expoziția – Troițele și cimitirele cu stâlpi funerari de pe Valea și din Munții Sebeșului – organizată și itinerantă de Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş, a fost un bun prilej pentru popularizarea frumoaselor troiţe, unele dintre ele pictate de zugravi din centrul de iconari de la Laz, iar altele de artişti locali, cei mai mulţi dintre ei anonimi. De asemenea, elevii au dobândit informaţi referitoare la o practică funerară ancestrală, frecventă odinioară în comunele lor şi care astăzi este pe cale de dispariţie, folosirea stâlpilor funerari, şi a păsărilor-suflet.
Manifestările s-au desfăşurat în cadrul proiectului cultural Între sacru şi profan. Repertorierea și digitizarea troițelor și a cimitirelor cu stâlpi funerari de pe Valea și din Munții Sebeșului, implementat de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, prin Muzeul Municipal „Ioan Raica”, câştigat în urma competiţiei de proiecte lansate de Administraţia Fondului Cultural Naţional în primăvara acestui an, în parteneriat cu Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia, Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu şi Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva.
Vernisajele expoziţiilor au fost urmate de conferinţa cu titlul „Un patrimoniu în pericol. Troițele și cimitirele cu stâlpi funerari de pe Valea și din Munții Sebeșului”, susţinută membrii echipei proiectului şi, cu aceeaşi ocazie, s-au derulat dezbateri în legătură cu soluţiile ce se pot identifica în vederea conservării acestui patrimoniu şi a valorificării sale. Elevilor le-au fost puse la dispoziţie pliante cu recomandări în acest sens, iar pentru popularizare, cărţi poştale ilustrate reprezentând troiţe, stâlpi funerari, precum şi elemente de peisaj cultural, cu recomandarea de a le trimite unor colegi de-ai lor din alte zone ale ţării, iniţiindu-se astfel un schimb de informaţii între şcoli, pentru o mai bună cunoaştere a patrimoniului cultural local.

Învățământ-Cultură
Rasa Radu Flavius, elev al Liceului Tehnoogic Sebeș, premiu special la etapa națională a Olimpiadei de Limbi Romanice – Limba Spaniolă
Elevul Rasa Radu-Flavius, din clasa XII B, de la Liceul Tehnologic Sebeș, prof. coordonator fiind doamna Lucia Modoeanu, a obținut Premiul special pentru originalitatea discursului, la Olimpiada Națională de Limbi Romanice – Limba spaniolă, desfășurată la Bacău, în perioada 26 – 30 aprilie 2025.
Pentru Radu a fost o experiență inedită, iar emoțiile constructive s-au concretizat într-o binemeritată recunoaștere a talentului și originalității. De asemenea, felicitări și mulțumiri doamnei profesoare Lucia Modoeanu, pentru dăruire și profesionalism în pregătirea tuturor elevilor care au participat la faza și județeană și națională a Olimpiade de Limbi Romanice!
Învățământ-Cultură
Comportare excelentă a elevilor Liceului German Sebeș, la etapa națională a Olimpiadei de Limba Română pentru școli/secții cu predare în limbile minorităților
Între 10 și 13 aprilie 2025, Timișoara a găzduit etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română pentru școli/secții cu predare în limbile minorităților și pentru românii din diaspora.
La această competiție Liceul German Sebeș a fost reprezentat de elevii Mihai Alexandru Istrate (clasa a VI-a), Ana Vlad (clasa a VII-a), Fabian Mucsi-Amariței (clasa a VIII-a), Alisa Oana Antonia Truța (clasa a IX-a), Ana Capătă (clasa a X-a) și Darius Răulea (clasa a XI-a).
Coordonați de profesoarele Mioara Cojocaru și Lacrima Bădescu, aceștia au obținut următoarele premii: Premiul III (Alisa Oana Antonia Truța), Premiul Special (Ana Vlad, Fabian Mucsi-Amariței, Ana Capătă, Darius Răulea), Premiul „În inima cetății” (Mihai Alexandru Istrate) și Premiul „Așteptându-l pe Godot” (Ana Capătă).
„Felicitări tuturor, elevi și profesori, pentru munca depusă și rezultatele obținute!”, au transmis reprezentanții Liceului German Sebeș.
Învățământ-Cultură
Rezultate foarte bune obținute de elevii Liceului Tehnologic Sebeș, la etapa națională a Olimpiadei din Aria Curiculară „Tehnologii” – Industrie Textilă și Pielărie
În perioada 23-26 aprilie 2025, a avut loc, la Câmpia Turzii, OLIMPIADA DIN ARIA CURRICULARĂ „TEHNOLOGII”, INDUSTRIE TEXTILĂ ȘI PIELĂRIE, FAZA NAȚIONALĂ. Liceul Tehnologic Sebeș a fost reprezentat, cu mândrie, de 3 elevi:
– Gălățan Nicolae Mugurel – clasa a XI-a D;
– Andor Debora – clasa a XII-a C;
– Lazăr Monica – clasa a XII-a C.
Eleva ANDOR DEBORA a obținut PREMIUL III la faza națională a concursului. De pregătirea elevilor s-au ocupat doamnele profesoare Cîmpean Didina și Maniu Daniela.
De asemenea, în data de 12 aprilie 2025, elevi ai Liceului Tehnologic Sebeș au participat la FESTIVALUL REGIONAL „ADRIANA POPA”, desfășurat la Sibiu, unde au obținut premii la diferite secțiuni:
– FLOREA ANA GEORGIANA și MĂRAR AMALIA – LOCUL II – coordonatori maistru-instr. Dumitrean Viorica și prof. Cîmpean Didina;
– DAMIAN LOREDANA și GHENESCU NICOLA – LOCUL I – coordonatori maistru-instr. Dumitrean Viorica și prof. Maniu Daniela;
– DURDUC CĂLIN, MĂRGINEAN ALIN și PITARCĂ ANDREI – LOCUL I – coordonator prof. Maniu Daniela.
La CONCURSUL „VALENȚE CULTURALE ALE SECURITĂȚII ȘI SĂNĂTĂȚII ÎN MUNCĂ” au obținut:
– BARB CARINA și GRĂDINARU DARIA – PREMIUL II – coordonator prof. Cîmpean Didina
– FURDUI RAUL și CĂLIN GEORGE – PREMIUL III – coordonator prof. Kellinger Marcel
– MANOLACHI DIANA și POPESCU ANDREEA – PREMIUL III – coordonator prof. Maniu Daniela.
FELICITĂRI ELEVILOR ȘI PROFESORILOR !