Știri din zonă
Deşi susţin că au marfă de calitate superioară, fermierii din Şugag sunt nemulţumiţi că nu au unde să-şi vândă produsele
Ca la „porunci”, în localitatea Şugag, oierii şi celelalte categorii de agricultori şi-au format un obicei foarte bun ca în fiecare duminică după slujba de la biserică să se adune în faţa primăriei şi să vorbească cu autorităţile locale despre problemele care-i frământă.
Astfel, nu a fost dificil ca specialistul consultant al Camerei Agricole Judeţene, ing. Frasina Popa, împreună cu preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine “Valea Frumoasei”, Vasile Cernat, să discute cu fermierii din Şugag în prezenţa primarului Constantin Jinar şi a viceprimarului Vasile Ghiorghioiu. S-au prezentat informaţii despre normele pe care producătorii agricoli trebuie să le respecte pentru a evita sancţiunile la plata subvenţiilor, precum şi alte noutăţi din domeniul agricol. Pentru fermierii din zona montană şi nu numai exploatarea raţională a pajiştilor pemanente se face prin asigurarea unui nivel de încărcătură minim de păşunat de 0,3 UVM/ha (unităţi de vită mare/ha) sau prin cosirea o dată pe an şi curăţirea acestora de vegetaţia nedorită. Toţi agricultorii care exploatează pajişti permanente vor ţine evidenţa într-un registru special care trebuie completat la zi. În vederea prevenirii contaminării apelor cu nitraţi, agricultorii trebuie să respecte pe toată suprafaţa exploataţiei cerinţele minime pentru utilizarea îngrăşămintelor şi pesticidelor, păstrând distanţa de fertilizare şi depozitare a îngrăşămintelor faţă de sursele de apă potabilă, iar în apropierea staţiilor de captare a apei potabile nu va fi folosit niciun tip de fertilizant la o distanţă sub 100 m.
O mai veche nemulţumire a crescătorilor de animale din zona Şugag este acea că întâmpină greutăţi în valorificarea producţiei în ceea ce priveşte piaţa de desfacere, dar şi preţurile scăzute, deşi şugăgenii susţin că produsele obţinute de ei sunt de calitate superioară. De asemenea, şi-au prezentat autorităţilor dorinţa de a avea un laborator pentru analiza laptelui, în vederea respectării pentru viitor a cerinţelor de calitate a laptelui. Este necesar ca drumurile de acces al turmelor de animale către păşuni să fie bine stabilite, limitate şi corespunzătoare din punct de vedere al circulaţiei, pentru că acestea sunt utilizate şi pentru traficul utilajelor şi a vehiculelor agricole necesare în fermă. Potrivit calendarului, următoarele întâlniri ale specialiştilor Camerei Agricole Judeţene Alba vor avea loc astfel: lluni, 10 februarie, ora 10.00 – Primăria Unirea, lmarţi, 11 februarie, ora 13.00 – Primăria Pianu de Sus, lmiercuri, 12 februarie: ora 9.30 – Primăria Berghin, ora 10.00 – Primăria Valea Lungă, ljoi, 13 februarie: ora 11.00 – Primăria Aiud, ora 12.00 – Primăria Vinţu de Jos şi Cabana Râmeţ, ora 17.00 – Primăria Cricău, lvineri, 14 februarie: ora 10.00 – Primăria Şona, lduminică, 16 februarie, ora 12.00 – Primăria Daia Română, ne-a declarat Mirela Nemeş, directorul Camerei Agricole Judeţene Alba.
Robert GHERGU

Știri din zonă
Au început lucrările de racordare a gospodăriilor din Cărpiniș la rețeaua de alimentare cu apă și de canalizare
În localitatea Cărpiniș, au început lucrările de racordare a gospodăriilor la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare, în cadrul proiectului: „Modernizare și extindere sisteme de alimentare cu apă și de canalizare menajeră în comună Gârbova, județul Alba”, finanțat prin programul național de investiții „Anghel Saligny”, în suma de 22.014.541,20 lei.
Necesitatea acestei investiții în comuna noastră, derivă din obligativitatea adoptării urgente a unor măsuri pentru remedierea deficiențelor sistemului existent de alimentare cu apă astfel încât întregul sistem să fie funcțional și autorizat de către instituțiile abilitate.
Pentru a asigura o sursă de apă potabilă sigură, continuă și de calitate pentru locuitorii comunei Gârbova, se va realiza o aducțiune de apă din localitatea Săsciori. Acest fir de aducțiune este necesar în contextul:
- Debitelor insuficiente ale surselor locale de apă, în special în perioadele secetoase;
- Creșterii cererii de consum, odată cu dezvoltarea gospodăriilorși infrastructurii;
- Reducerea riscului de întrerupere a serviciului, prin conectarea la o sursă regională mai stabilă și bine administrată.
„Știm că pe durata lucrărilor pot apărea disconforturi temporare (zgomot, trafic restricționat, etc.) Vă asigur că echipele implicate, vor face tot posibilul pentru că impactul asupra vieții de zi cu zi, să fie cât mai redus. Va mulțumesc pentru încredere, răbdare și înțelegere! Aceste eforturi sunt făcute pentru că noi toți să trăim într-o comună bine pregătită pentru viitor”, a transmis Ioan Muntean, primarul comunei Gârbova.
Știri din zonă
Activitate catehetică pentru 30 de copii din Parohia Loman, în cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”
În cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”, organizat la Școala Gimnazială din localitatea Loman, în perioada 5-9 mai 2025, parohia Loman, protopopiatul Sebeș, a organizat o activitate catehetică pentru 30 de copii.
În prima parte a activităților, elevii s-au bucurat de un dialog captivant pe teme liturgice și biblice, presărat cu demonstrații practice, în prezența cadrelor didactice și a preotului paroh.
În a doua parte, s-a realizat un tablou artistic al întregii activități, fiecare tânăr aducându-și aportul prin desenarea unui simbol reprezentativ din mediul înconjurător. Cu toate că cei mici participă adeseori la sfintele slujbe, timpul petrecut în atmosfera degajată din cadrul studiului catehetic este edificator, oferindu-le prilejul ideal pentru a pune întrebări și a primi răspunsuri pe măsura curiozităților.
Pr. paroh Mihai-Claudiu Roșca
Știri din zonă
Sâmbătă, 10 mai 2025: Curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus
Sâmbătă, 10 mai 2025 va avea loc o acțiune de curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus. Va fi în fapt Ziua Voluntarilor pe Via Transilvanica.
„Vă invităm în data de 10 mai 2025 pe traseul Via Transilvanica ce străbate comuna noastră, împreună cu elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Pianu de Sus, părinții adoptivi de kilometri, să participați la curățenia generală. Sunt așteptați reprezentanți ai oricărei instituții sau ONG. Informații la telefon 0258761111 viceprimar Voișan Ovidiu Iancu și la Școala Gimnazială Pianu de Sus, d-na. director Popescu Marcela”, au transmis reprezentanții Primăriei Pianu.