Știri din zonă
Comunicat Prefectura Alba: ”Şoseaua Transalpina în atenţia ministrului Dan Şova”
În cadrul întâlnirii cu Ministrul Delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Național și Investiții Străine, domnul Dan Şova, ce a avut loc în data de 28 iunie 2013, la Cluj Napoca, prefectul judeţului Alba domnul Gheorghe Feneşer i-a înmânat o adresă privind necesitatea identificării unor soluţii financiare pentru definitivarea şoselei Transalpina.
Transalpina, denumită și ”Drumul Regelui”, este cel mai înalt drum rutier din România și face legătura între Transilvania și Oltenia.
În anul 2009 a început asfaltarea și modernizarea acestui drum pe o distanță de 148 km, între municipiul Sebeș, județul Alba și localitatea Bengești, județul Gorj. Se preconiza ca întreaga șosea Transalpina va fi asfaltată și modernizată până la finele anului 2013, însă în luna aprilie a.c. lucrările au fost oprite, deoarece firma constructoare S.C.Romstrade S.R.L. a intrat în insolvență.
Chiar dacă asfaltarea este executată în mare parte, mai sunt de realizat lucrări deosebit de importante pentru siguranța traficului rutier. Este vorba de turnarea în unele zone a stratului de uzură, consolidarea versanților și montarea pe marginea drumului a tuturor parapetelor de protecție.
De asemenea, abandonarea lucrarilor de construcţii şi nefinalizarea investiţiei duce la degradarea accentuată a reţelei de drumuri, iar reluarea lucrărilor după trecerea unei perioade îndelungate de timp implică costuri suplimentare foarte mari.
Prefectul Gheorghe Feneşer a mai adresat rugămintea ministrului Dan Şova de a analiza posibilitatea creării unui tunel pe sub autostrada Orăştie – Sebeş, în dreptul societăţii Holzindustrie, deschis transportului rutier şi feroviar. Precizăm că Holzindustrie va finanţa întreaga investiţie, aceasta fiindu-i necesară pentru aprovizionarea cu material lemnos.
”Realizarea acestei investiţii s-ar dovedi a fi benefică, având în vederea că municipiul Sebeş va fi degrevat de circulaţia camioanelor care transportă lemn pentru investitorii în cauză”, precizează prefectul Gheorghe Feneşer.

Știri din zonă
Activitate catehetică pentru 30 de copii din Parohia Loman, în cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”
În cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”, organizat la Școala Gimnazială din localitatea Loman, în perioada 5-9 mai 2025, parohia Loman, protopopiatul Sebeș, a organizat o activitate catehetică pentru 30 de copii.
În prima parte a activităților, elevii s-au bucurat de un dialog captivant pe teme liturgice și biblice, presărat cu demonstrații practice, în prezența cadrelor didactice și a preotului paroh.
În a doua parte, s-a realizat un tablou artistic al întregii activități, fiecare tânăr aducându-și aportul prin desenarea unui simbol reprezentativ din mediul înconjurător. Cu toate că cei mici participă adeseori la sfintele slujbe, timpul petrecut în atmosfera degajată din cadrul studiului catehetic este edificator, oferindu-le prilejul ideal pentru a pune întrebări și a primi răspunsuri pe măsura curiozităților.
Pr. paroh Mihai-Claudiu Roșca
Știri din zonă
Sâmbătă, 10 mai 2025: Curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus
Sâmbătă, 10 mai 2025 va avea loc o acțiune de curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus. Va fi în fapt Ziua Voluntarilor pe Via Transilvanica.
„Vă invităm în data de 10 mai 2025 pe traseul Via Transilvanica ce străbate comuna noastră, împreună cu elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Pianu de Sus, părinții adoptivi de kilometri, să participați la curățenia generală. Sunt așteptați reprezentanți ai oricărei instituții sau ONG. Informații la telefon 0258761111 viceprimar Voișan Ovidiu Iancu și la Școala Gimnazială Pianu de Sus, d-na. director Popescu Marcela”, au transmis reprezentanții Primăriei Pianu.
Știri din zonă
Acțiune educativ informativă a polițiștilor de la IPJ Alba, la Școala Gimnazială Săscoiori
Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, i-au vizitat pe elevii Școlii Gimnaziale Săsciori, fiind întâmpinați cu zâmbete și întrebări.
Astfel, 66 de elevi au participat la discuții privind protejarea animalelor, responsabilitatea pe care trebuie să ne-o asumăm atunci când avem un animal și obligațiile pe care le au cei care dețin un animal. Respectul, empatia, compasiunea, atenția și grija sunt primordiale în relația cu necuvântătoarele, fundamentarea acestora fiind necesară de la o vârstă fragedă.
Scopul acestor sesiuni informativ-educative îl constituie cultivarea timpurie a unei atitudini pozitive față de animale.