Știri din zonă
Comuna Șugag, inclusă printre cele 35 de noi stațiuni de interes local, înfințate astăzi de Guvernul României
Guvernul României a adoptat miercuri, 28 decembrie 2022, Hotărârea pentru aprobarea atestării unor localități sau părți din localități ca stațiuni turistice de interes local și privind modificarea art. 2 și anexei nr. 5 la Hotărârea Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor și criteriilor de atestare a stațiunilor turistice.
„Încă o veste bună, la final de an! România are 35 noi stațiuni turistice de interes local. Începând de acum, acestea se vor putea bucura de noi oportunități de dezvoltare, printre care menționez atragerea de investitori și finanțări, în scopul maximizării potențialului zonelor și, foarte important, o creștere a numărului de vizitatori. Mai mult decât atât, destinațiile cărora le-a fost acordat noul statut vor putea fi parte din reforma Organizațiilor de Management al Destinațiilor, având de acum posibilitatea, conform criteriilor mininale, să înființeze și să operaționalizeze o astfel de entitate la nivel local. Felicitări tuturor!”, a declarat ministrul antreprenoriatului și turismului, Constantin-Daniel Cadariu.
În urma solicitărilor și documentației depuse de autorităţile administraţiei publice locale, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a procedat la verificarea ȋndeplinirii criteriilor legale, efectuând inclusiv vizite în teritoriu, primind statut de stațiuni turistice de interes local următoarele localități:
– comuna Barcani, județul Covasna;
– comuna Beliș, județul Cluj;
– orașul Bicaz, județul Neamț;
– zona turistică a comunei Bratca, județul Bihor;
– zona turistică Budureasa-Padiș a comunei Budureasa, județul Bihor;
– zona turistică a municipiului Caracal, județul Olt;
– comuna Ciocănești, județul Suceava;
– comuna Ciumani, județul Harghita;
– zona turistică a orașului Comănești, județul Bacău;
– comuna Coșna, județul Suceava;
– zona turistică Cugir-Șureanu a orașului Cugir, județul Alba;
– orașul Dărmănești, județul Bacău;
– comuna Deda, județul Mureș;
– zona turistică a municipiului Făgăraș, județul Brașov;
– zona turistică a municipiului Fălticeni, județul Suceava;
– orașul Ineu, județul Arad;zona turistică a comunei Lupeni, județul Harghita;
– comuna Măguri – Răcătău, județul Cluj;
– comuna Mănăstirea Humorului, județul Suceava;
– comuna Mărgău, județul Cluj;
– comuna Ozun, județul Covasna;
– zona turistică a comunei Pietroasa, județul Bihor;
– zona turistică Valea Drăganului a comunei Poieni, județul Cluj;
– comuna Runcu, județul Gorj;comuna Săcuieu, județul Cluj;
– comuna Sălașu de Sus, județul Hunedoara;
– orașul Săliștea de Sus, județul Maramureș;
– zona turistică a orașului Siret, județul Suceava;
– comuna Sugag, județul Alba;
– zona turistică a comunei Șuncuiuș, județul Bihor;
– zona turistică a municipiului Târgu Secuiesc, județul Covasna;
– zona turistică a comunei Vânători-Neamț, județul Neamț;
– comuna Vaideeni, județul Vâlcea;
– zona turistică a municipiului Vulcan, județul Hunedoara;
– comuna Vidra, județul Alba.
Pe termen mediu şi lung, atestarea acestor localități ca stațiuni de interes local vor crea un impact pozitiv prin creşterea circulaţiei turistice şi totodată a cifrei de afaceri a investitorilor din turism. Avȃnd ȋn vedere efectul multiplicator al turismului ȋn sectoarele economice conexe, precum transporturile, construcțiile, agricultura, artizanatul și comerțul cu amănuntul, realizarea unor proiecte de dezvoltare a turismului ȋn localităţile atestate ca staţiuni turistice vor genera un impact benefic pentru dezvoltarea economică și creşterea calităţii vieţii pentru rezidenţii acestor zone.
România are până în acest moment atestate 54 de stațiuni turistice de interes național și 147 de interes local.
sursa: dcnews.ro

Știri din zonă
Au început lucrările de racordare a gospodăriilor din Cărpiniș la rețeaua de alimentare cu apă și de canalizare
În localitatea Cărpiniș, au început lucrările de racordare a gospodăriilor la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare, în cadrul proiectului: „Modernizare și extindere sisteme de alimentare cu apă și de canalizare menajeră în comună Gârbova, județul Alba”, finanțat prin programul național de investiții „Anghel Saligny”, în suma de 22.014.541,20 lei.
Necesitatea acestei investiții în comuna noastră, derivă din obligativitatea adoptării urgente a unor măsuri pentru remedierea deficiențelor sistemului existent de alimentare cu apă astfel încât întregul sistem să fie funcțional și autorizat de către instituțiile abilitate.
Pentru a asigura o sursă de apă potabilă sigură, continuă și de calitate pentru locuitorii comunei Gârbova, se va realiza o aducțiune de apă din localitatea Săsciori. Acest fir de aducțiune este necesar în contextul:
- Debitelor insuficiente ale surselor locale de apă, în special în perioadele secetoase;
- Creșterii cererii de consum, odată cu dezvoltarea gospodăriilorși infrastructurii;
- Reducerea riscului de întrerupere a serviciului, prin conectarea la o sursă regională mai stabilă și bine administrată.
„Știm că pe durata lucrărilor pot apărea disconforturi temporare (zgomot, trafic restricționat, etc.) Vă asigur că echipele implicate, vor face tot posibilul pentru că impactul asupra vieții de zi cu zi, să fie cât mai redus. Va mulțumesc pentru încredere, răbdare și înțelegere! Aceste eforturi sunt făcute pentru că noi toți să trăim într-o comună bine pregătită pentru viitor”, a transmis Ioan Muntean, primarul comunei Gârbova.
Știri din zonă
Activitate catehetică pentru 30 de copii din Parohia Loman, în cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”
În cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”, organizat la Școala Gimnazială din localitatea Loman, în perioada 5-9 mai 2025, parohia Loman, protopopiatul Sebeș, a organizat o activitate catehetică pentru 30 de copii.
În prima parte a activităților, elevii s-au bucurat de un dialog captivant pe teme liturgice și biblice, presărat cu demonstrații practice, în prezența cadrelor didactice și a preotului paroh.
În a doua parte, s-a realizat un tablou artistic al întregii activități, fiecare tânăr aducându-și aportul prin desenarea unui simbol reprezentativ din mediul înconjurător. Cu toate că cei mici participă adeseori la sfintele slujbe, timpul petrecut în atmosfera degajată din cadrul studiului catehetic este edificator, oferindu-le prilejul ideal pentru a pune întrebări și a primi răspunsuri pe măsura curiozităților.
Pr. paroh Mihai-Claudiu Roșca
Știri din zonă
Sâmbătă, 10 mai 2025: Curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus
Sâmbătă, 10 mai 2025 va avea loc o acțiune de curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus. Va fi în fapt Ziua Voluntarilor pe Via Transilvanica.
„Vă invităm în data de 10 mai 2025 pe traseul Via Transilvanica ce străbate comuna noastră, împreună cu elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Pianu de Sus, părinții adoptivi de kilometri, să participați la curățenia generală. Sunt așteptați reprezentanți ai oricărei instituții sau ONG. Informații la telefon 0258761111 viceprimar Voișan Ovidiu Iancu și la Școala Gimnazială Pianu de Sus, d-na. director Popescu Marcela”, au transmis reprezentanții Primăriei Pianu.