Rămâi conectat

Știri din zonă

Comuna Săsciori participă la concursul ”Satul cultural al României 2015”

redacția sebesinfo.ro

Publicat

în

sascioriUna dintre cele mai mari comune din judeţul Alba, şi dacă judecăm după numărul locuitorilor – 5.757 la Recensământul populaţiei din anul 2011, şi dacă judecăm după suprafaţă – 12.136 ha, comuna Săsciori concurează în aceste zile pentru titlul naţional ”Satul cultural al României 2015”, în cadrul evenimentului organizat de Asociaţia „Cele mai frumoase sate din România”.

Candidaturile comunelor se depun până la data de 27 februarie, apoi în perioada 1-10 martie vor fi evaluate documentele, iar în finală vor intra 5 comune. Potrivit primarului comunei Săsciori, Nicolae Florin Morar, pentru a se înscrie în competiţie se va pregăti o scrisoare de intenţie privind candidatura, o scurtă descriere a localităţii şi un program cultural cu cel puţin 5 evenimente – Urcatul oilor la munte, Festivalul concurs ”Cultură pentru cultură”, sărbătoarea ”Fiii satului Sebeşel”, Coborâtul oilor de la munte, precum şi tradiţii şi obiceiuri specifice zonei,  legate de sărbătorile de iarnă. Câştigătorul va fi anunţat în data de 13 martie, la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti. Obiectivul general al programului este de a promova patrimoniul cultural al României prin organizarea unor evenimente – expoziţii, festivaluri, simpozioane etc., de satul sau comuna de­semnată la finalul etapei de jurizare. În acest an se va construi un pod imaginar între românii de pretudindeni, prin intermediul programului „Drag şi dor de România”, care cuprinde următoarele proiecte: platforma multimedia PLAI (Y) ROMÂNIA – o platformă ce include site-uri de turism şi cultură, jocuri interactive de promovare turistică, aplicaţii smartphone; Satul cultural al ROMÂNIEI, ediţia a II-a; Târgul itinerant de cultură şi turism „Drag şi dor de România”, care se va realiza în perioada mai-octombrie 2015, în oraşe europene care au comunităţi mari de români: Paris, Milano,
Nurnberg, Madrid şi Valencia; Ghidul turistic şi cultural „Cele mai frumoase sate din România”; Calendarul sărbătorilor satului românesc, care cuprinde 30 de sărbători tradiţionale – nedei, hramuri şi festivaluri.
Chiar dacă pentru participarea la concurs organizatorii au cerut un program de cinci evenimente culturale, comuna Săsciori, prin bogăţia patrimoniului său etnografic, merită să fie cunoscută mai bine în ţară şi în afara ei. Dacă vorbeam de patrimoniu, să spunem că aici se găsesc încă două case tărăneşti autentice, vechi de peste 100 de ani, care pot fi declarate muzeu. Una este în satul Sebeşel, iar a doua în satul Loman. Tot satul Loman este vestit pentru stâlpii de îngropăciune, adevărate opere de artă în lemn, dar şi pentru tradiţiile sale oiereşti grupate în festivalul care are loc la Cărări în momentul în care turmele de oi urcă spre păşunile alpine, festival care a şi fost inclus între cele cinci manifestări culturale cerute de regulament. Nu trebuie să uităm nici de ruinele Cetăţii dacice de la Căpâlna – monument pe Lista Patrimoniului Cultural Universal UNESCO sau de cele ale cetăţii medievale ţărăneşti Castrum Petrii, ori de cetatea de pământ de la Laz. Odată ajunşi la Laz, ne amintim cu mare plăcere şi bucurie de doamna Maria Poenaru, continuatoare a vestitei şcoli de iconari din Laz, declarată de Ministerul Culturii şi Cultelor „Tezaur  Uman Viu”. Pentru toate acestea, succes!

A. D. T.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri din zonă

Activitate catehetică pentru 30 de copii din Parohia Loman, în cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”

sebesinfo.ro

Publicat

în

În cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”, organizat la Școala Gimnazială din localitatea Loman, în perioada 5-9 mai 2025, parohia Loman, protopopiatul Sebeș, a organizat o activitate catehetică pentru 30 de copii.

În prima parte a activităților, elevii s-au bucurat de un dialog captivant pe teme liturgice și biblice, presărat cu demonstrații practice, în prezența cadrelor didactice și a preotului paroh.

În a doua parte, s-a realizat un tablou artistic al întregii activități, fiecare tânăr aducându-și aportul prin desenarea unui simbol reprezentativ din mediul înconjurător. Cu toate că cei mici participă adeseori la sfintele slujbe, timpul petrecut în atmosfera degajată din cadrul studiului catehetic este edificator, oferindu-le prilejul ideal pentru a pune întrebări și a primi răspunsuri pe măsura curiozităților.

Pr. paroh Mihai-Claudiu Roșca


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Sâmbătă, 10 mai 2025: Curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus

sebesinfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 10 mai 2025 va avea loc o acțiune de curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus. Va fi în fapt Ziua Voluntarilor pe Via Transilvanica.

„Vă invităm în data de 10 mai 2025 pe traseul Via Transilvanica ce străbate comuna noastră, împreună cu elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Pianu de Sus, părinții adoptivi de kilometri, să participați la curățenia generală. Sunt așteptați reprezentanți ai oricărei instituții sau ONG. Informații la telefon 0258761111 viceprimar Voișan Ovidiu Iancu și la Școala Gimnazială Pianu de Sus, d-na. director Popescu Marcela”, au transmis reprezentanții Primăriei Pianu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Acțiune educativ informativă a polițiștilor de la IPJ Alba, la Școala Gimnazială Săscoiori

sebesinfo.ro

Publicat

în

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, i-au vizitat pe elevii Școlii Gimnaziale Săsciori, fiind întâmpinați cu zâmbete și întrebări.

Astfel, 66 de elevi au participat la discuții privind protejarea animalelor, responsabilitatea pe care trebuie să ne-o asumăm atunci când avem un animal și obligațiile pe care le au cei care dețin un animal. Respectul, empatia, compasiunea, atenția și grija sunt primordiale în relația cu necuvântătoarele, fundamentarea acestora fiind necesară de la o vârstă fragedă.

Scopul acestor sesiuni informativ-educative îl constituie cultivarea timpurie a unei atitudini pozitive față de animale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes