sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Știri din zonă » Comuna Săsciori participă la concursul ”Satul cultural al României 2015”

Comuna Săsciori participă la concursul ”Satul cultural al României 2015”

Publicat în 20.02.2015 la ora 13:00

sascioriUna dintre cele mai mari comune din judeţul Alba, şi dacă judecăm după numărul locuitorilor – 5.757 la Recensământul populaţiei din anul 2011, şi dacă judecăm după suprafaţă – 12.136 ha, comuna Săsciori concurează în aceste zile pentru titlul naţional ”Satul cultural al României 2015”, în cadrul evenimentului organizat de Asociaţia „Cele mai frumoase sate din România”.

Candidaturile comunelor se depun până la data de 27 februarie, apoi în perioada 1-10 martie vor fi evaluate documentele, iar în finală vor intra 5 comune. Potrivit primarului comunei Săsciori, Nicolae Florin Morar, pentru a se înscrie în competiţie se va pregăti o scrisoare de intenţie privind candidatura, o scurtă descriere a localităţii şi un program cultural cu cel puţin 5 evenimente – Urcatul oilor la munte, Festivalul concurs ”Cultură pentru cultură”, sărbătoarea ”Fiii satului Sebeşel”, Coborâtul oilor de la munte, precum şi tradiţii şi obiceiuri specifice zonei,  legate de sărbătorile de iarnă. Câştigătorul va fi anunţat în data de 13 martie, la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti. Obiectivul general al programului este de a promova patrimoniul cultural al României prin organizarea unor evenimente – expoziţii, festivaluri, simpozioane etc., de satul sau comuna de­semnată la finalul etapei de jurizare. În acest an se va construi un pod imaginar între românii de pretudindeni, prin intermediul programului „Drag şi dor de România”, care cuprinde următoarele proiecte: platforma multimedia PLAI (Y) ROMÂNIA – o platformă ce include site-uri de turism şi cultură, jocuri interactive de promovare turistică, aplicaţii smartphone; Satul cultural al ROMÂNIEI, ediţia a II-a; Târgul itinerant de cultură şi turism „Drag şi dor de România”, care se va realiza în perioada mai-octombrie 2015, în oraşe europene care au comunităţi mari de români: Paris, Milano,
Nurnberg, Madrid şi Valencia; Ghidul turistic şi cultural „Cele mai frumoase sate din România”; Calendarul sărbătorilor satului românesc, care cuprinde 30 de sărbători tradiţionale – nedei, hramuri şi festivaluri.
Chiar dacă pentru participarea la concurs organizatorii au cerut un program de cinci evenimente culturale, comuna Săsciori, prin bogăţia patrimoniului său etnografic, merită să fie cunoscută mai bine în ţară şi în afara ei. Dacă vorbeam de patrimoniu, să spunem că aici se găsesc încă două case tărăneşti autentice, vechi de peste 100 de ani, care pot fi declarate muzeu. Una este în satul Sebeşel, iar a doua în satul Loman. Tot satul Loman este vestit pentru stâlpii de îngropăciune, adevărate opere de artă în lemn, dar şi pentru tradiţiile sale oiereşti grupate în festivalul care are loc la Cărări în momentul în care turmele de oi urcă spre păşunile alpine, festival care a şi fost inclus între cele cinci manifestări culturale cerute de regulament. Nu trebuie să uităm nici de ruinele Cetăţii dacice de la Căpâlna – monument pe Lista Patrimoniului Cultural Universal UNESCO sau de cele ale cetăţii medievale ţărăneşti Castrum Petrii, ori de cetatea de pământ de la Laz. Odată ajunşi la Laz, ne amintim cu mare plăcere şi bucurie de doamna Maria Poenaru, continuatoare a vestitei şcoli de iconari din Laz, declarată de Ministerul Culturii şi Cultelor „Tezaur  Uman Viu”. Pentru toate acestea, succes!

A. D. T.

Facebook 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.