Știri din zonă
Complexul turistic „Lutsch 2000” a fost gazda ediției 2018 a Carnavalului „Cârnelegi”, o tradiție săsească pastrată cu sfințenie peste generații
Ca în fiecare an, prin grija lui Michael Lutsch (gazdă și organizator) și a părintelui Dahinten din Petrești, la Complexul turistic „Lutsch 2000”, de la Vințul de Jos a avut loc Carnavalul „Cârnelegi”, ediția 2018.
Evenimentul devenit tradiție, marchează, intrarea în Postul Paștelui a comunității săsești, fiind practic ultima petrecere înainte de sărbatoarea Învierii Domnului. La carnaval au luat parte invitați din Petrești, Sebeș, Cugir, Orăștie, Deva și Pian, precum și consulul și vice – consulul de la Sibiu, primarul din Pian ș.a. Gazda, împreună cu mai mulți invitați au purtat costume de carnaval, iar pe muzica fanfarei din Petrești, care a prezentat un concert deosebit, a avut loc o paradă a măștilor.
Adresându-se celor prezenți Michael Lutsch a spus: Dragi prieteni, mă bucur că sunteți și astăzi aici, cei cu care de mult timp am încercat să ținem împreună CÂRNELEGIUL, pentru ca acest obicei să nu piară. Suntem o mână mică de saşi și asta îmi amintește de perioada când eram în Germania, iar mămica mea zicea că suntem “o mână de grâu care se țâpă într-o apă, fie Mureş sau Dunăre”. Ne-am împrăştiat şi nu mai suntem ca altădată. Scrie acolo, pe foastăna aia, sau pe scândură (baner-ul petrecerii): “Vrem să rămânem cine suntem”. Suntem saşi şi ne bucurăm să putem spune că-i tradiţia noastră. Şi să nu uităm că lăsarea postului – Carnavalul Crânelegi – îi şi tradiţie săsească, germană. Şi mulţumim încă o dată, tuturor prietenilor care aţi dorit sa fiţi în astă seară lângă noi”.
Despre această sărbătoare am cules și impresia unui cugirene, ing. Dorin Scânteie, care de vreo 10 ani este prieten cu Michael Lutsch și care ne-a spus: ,,În urmă cu vreo 5 ani, Lutsch m-a chemat la Pianul de Jos pentru sărbătoarea Cârnelegi. A fost o experienţă inedită: oameni mascaţi (pentru alungarea spiritelor malefice), care colindau prin sat şi erau primiţi de gazdele pe care le colindau, cu vin şi “bufle” (gogoşi). Defilarea măştilor era condusă de către d-l Lutsch. Pe seară cu toţii am fost invitaţi la “SALA REGALĂ”, de la bariera Vinţului, unde petrecerea a continuat. Tot de vreo 5 ani, carnavalul şi petrecerea au loc la “SALA REGALĂ”, unde d-l Michael Lutsch adună prieteni saşi, români și unguri, din împrejurimi. Şi anul acesta Herr Lutsch mi-a făcut invitaţia şi m-am grăbit să o onorez”.
Text: Constantin PREDESCU
Foto: Dorin SCÂNTEIE

Știri din zonă
Au început lucrările de racordare a gospodăriilor din Cărpiniș la rețeaua de alimentare cu apă și de canalizare
În localitatea Cărpiniș, au început lucrările de racordare a gospodăriilor la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare, în cadrul proiectului: „Modernizare și extindere sisteme de alimentare cu apă și de canalizare menajeră în comună Gârbova, județul Alba”, finanțat prin programul național de investiții „Anghel Saligny”, în suma de 22.014.541,20 lei.
Necesitatea acestei investiții în comuna noastră, derivă din obligativitatea adoptării urgente a unor măsuri pentru remedierea deficiențelor sistemului existent de alimentare cu apă astfel încât întregul sistem să fie funcțional și autorizat de către instituțiile abilitate.
Pentru a asigura o sursă de apă potabilă sigură, continuă și de calitate pentru locuitorii comunei Gârbova, se va realiza o aducțiune de apă din localitatea Săsciori. Acest fir de aducțiune este necesar în contextul:
- Debitelor insuficiente ale surselor locale de apă, în special în perioadele secetoase;
- Creșterii cererii de consum, odată cu dezvoltarea gospodăriilorși infrastructurii;
- Reducerea riscului de întrerupere a serviciului, prin conectarea la o sursă regională mai stabilă și bine administrată.
„Știm că pe durata lucrărilor pot apărea disconforturi temporare (zgomot, trafic restricționat, etc.) Vă asigur că echipele implicate, vor face tot posibilul pentru că impactul asupra vieții de zi cu zi, să fie cât mai redus. Va mulțumesc pentru încredere, răbdare și înțelegere! Aceste eforturi sunt făcute pentru că noi toți să trăim într-o comună bine pregătită pentru viitor”, a transmis Ioan Muntean, primarul comunei Gârbova.
Știri din zonă
Activitate catehetică pentru 30 de copii din Parohia Loman, în cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”
În cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”, organizat la Școala Gimnazială din localitatea Loman, în perioada 5-9 mai 2025, parohia Loman, protopopiatul Sebeș, a organizat o activitate catehetică pentru 30 de copii.
În prima parte a activităților, elevii s-au bucurat de un dialog captivant pe teme liturgice și biblice, presărat cu demonstrații practice, în prezența cadrelor didactice și a preotului paroh.
În a doua parte, s-a realizat un tablou artistic al întregii activități, fiecare tânăr aducându-și aportul prin desenarea unui simbol reprezentativ din mediul înconjurător. Cu toate că cei mici participă adeseori la sfintele slujbe, timpul petrecut în atmosfera degajată din cadrul studiului catehetic este edificator, oferindu-le prilejul ideal pentru a pune întrebări și a primi răspunsuri pe măsura curiozităților.
Pr. paroh Mihai-Claudiu Roșca
Știri din zonă
Sâmbătă, 10 mai 2025: Curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus
Sâmbătă, 10 mai 2025 va avea loc o acțiune de curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus. Va fi în fapt Ziua Voluntarilor pe Via Transilvanica.
„Vă invităm în data de 10 mai 2025 pe traseul Via Transilvanica ce străbate comuna noastră, împreună cu elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Pianu de Sus, părinții adoptivi de kilometri, să participați la curățenia generală. Sunt așteptați reprezentanți ai oricărei instituții sau ONG. Informații la telefon 0258761111 viceprimar Voișan Ovidiu Iancu și la Școala Gimnazială Pianu de Sus, d-na. director Popescu Marcela”, au transmis reprezentanții Primăriei Pianu.