Știri din zonă
Astăzi, 24 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a poposit la Schitul „Sfântul Siluan Athonitul” de la Cut, protopopiatul Sebeș
Duminică, 24 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit la Schitul „Sfântul Siluan Athonitul” de la Cut, protopopiatul Sebeș.
Acesta, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, cu prilejul hramului acestei vetre călugărești. În cadrul Sfintei Liturghii, la momentul rânduit, diaconul Mihnea Mocanu a fost hirotonit preot pe seama parohiei Băgaciu, protopopiatul Târnăveni. De asemenea, la finalul slujbei, părintele Teofan Popa, egumenul așezământului monahal de la Cut, a fost hirotesit întru protosinghel.
Adresându-se celor prezenți, Părintele Arhiepiscop Irineu a spus: „În călătoria noastră pe acest pământ, care nu-i deloc ușoară, e bine să-l acceptăm pe Hristos ca tovarăș de drum și, împreună cu El, noi vom ajunge la țintă împliniți și biruitori. Viața noastră pe pământ este o nouă «Mare a Tiberiadei» pe care Mântuitorul nostru apare și umblă acum, precum a făcut demult. El este gata să ne ajute când pescuim în ape tulburi, adică atunci când ne ostenim fără rod sau atunci când suntem dezamăgiți din cauza eșecurilor și frustrărilor noastre”.
Schitul „Sfântul Siluan Athonitul” de la Cut a fost înființat în septembrie 2005, la inițiativa preotului paroh Adrian Nistor și a ctitorului Ilie Paștiu din Sebeș. Bazele noului așezământ monahal au fost puse prin osteneala a trei monahi veniți în Eparhia Alba Iuliei de la Mănăstirea Rebra-Parva (jud. Bistrița-Năsăud), cu sprijinul considerabil depus de numeroși credincioși care au oferit sub formă de donație suprafețele de teren necesare edificării vetrei călugărești. În toamna anului 2005, a fost ridicat un locaș de cult de mici dimensiuni, în Altarul căruia se află un fragment din moaștele Sfântului Siluan Athonitul. În vara anului 2006, au fost demarate lucrările de edificare a unui corp de chilii, ce înglobează biblioteca, trapeza și paraclisul cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, aflat la subsolul clădirii.

Știri din zonă
Tânăr de 19 ani din Roșia de Secaș cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând fără permis un autoturism cu număr fals de înmatriculare
În noaptea de 3/4 mai 2025, polițiștii Secției 7 de Poliție Rurală Sebeș au oprit, pentru control, pe DJ 106K, un autovehicul condus de un tânăr de 19 ani, din localitatea Roșia de Secaș.
Din verificările efectuate de polițiști, a reieșit că tânărul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, iar autoturismului îi este atribuit un alt număr de înmatriculare.
În cauză, sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui vehicul cu număr fals și conducerea unui autovehicul de către o persoană care nu deține permis de conducere.
Știri din zonă
Ștefania Godici, din Gârbova, printre laureații ediției din acest an a Festivalului „Mândre Plaiuri Boicene”
Ștefania Maria Godici, elevă a Școlii Gimnaziale Gârbova, a obținut locul I la secțiunea soliști vocali. Tânăra artistă este și dansatoare în Ansamblul Folcloric „Purtata Secașelor” din Miercurea Sibiului.
„Mândrii de tine minunea noastră! Mulțumim domnului profesor Traian Stoita pentru bună îndrumare dar și pentru încredere!”, au transmis părinții Ștefaniei.
Profesorul coordonator al Ștefania Godici este Traian Stoiță, unul dintre cei mai iubiți și apreciați artiști din Mărginimea Sibiului.
Știri din zonă
Turist salvat de jandarmii montani din Șugag, după ce i s-ar fi făcut rău în timpul unei drumeții pe Vârful Șureanu
Un turist aflat în drumeție pe vârful Șureanu a fost salvat de jandarmii montani din Șugag, după ce bărbatului i s-ar fi făcut rău.
Sâmbătă, 3 mai 2025, în jurul orei 13:00, un apel la 112 sesiza faptul că o persoană de aproximativ 40 de ani are nevoie de ajutor. Este vorba despre un bărbat care aflându-se în drumeție pe Vârful Șureanu alături de un grup de turiști, i s-a făcut rău. La fața locului a fost dirijată patrula de jandarmerie din cadrul Postului Montan Șugag, care ajunși la fața locului au constatat ca cele sesizate se confirmă.
„Colegii noștrii i-au acordat primul ajutor la fața locului și apoi persoana a fost preluată alături de soție în autospeciala de intervenție și a fost coborâtă până s-au întâlnit cu ambulanța în zona Barajului Tău și a fost predată echipajului medical.
În vederea prevenirii accidentelor în zonele montane sau a limitării efectelor în cazul producerii acestora, vă reamintim că drumețiile pe traseele turistice și deplasarea în zona montană implică responsabilitate și atenție sporită. Vă recomandăm:
– Înainte de a pleca în excursie, informaţi-vă asupra itinerariului propus, gradului de dificultate, starea vremii, condiţiile climatice locale, starea de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu;
– Plecaţi pe munte doar cu echipament adecvat, lanternă, rucsac, trusă de prim ajutor;
– Nu riscaţi să plecaţi singuri la drum;
– Alegeţi traseele în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup;
– Folosiţi numai traseele marcate. Urmăriţi marcajele de pe traseu;
– În cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau a înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană;
– Apelaţi cu încredere la patrulele de jandarmi montani şi respectaţi indicaţiile acestora;
– Nu consumaţi băuturi alcoolice înainte sau în timpul practicării sporturilor montane sau a drumeţiilor;
– Nu deterioraţi amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele;
– În caz de accident solicitați sprijinul jandarmilor prin apel la 112.
Noi ne continuăm misiunile pentru siguranța dumneavoastră!”, au transmis reprezentanții Jandarmeriei Alba.