Rămâi conectat

Actualitate

Primarul comunei Şugag, Constantin Jinar a semnat la APDRP Alba un contract de 2,5 milioane de euro

redacția sebesinfo.ro

Publicat

în

Constantin-Jinar-primar-SugagDupă mai multe dezbateri şi incertitudini, proiectul european finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013 ”Îmbunătăţirea infrastructurii fizice de bază şi accesul la serviciile publice pentru populaţia din comuna Şugag, judeţul Alba”, în valoare de 2,5 milioane de euro, a fost semnat ieri la sediul APDRP Alba, de primarul comunei Şugag, Constantin Jinar.

Proiectul declarat eligibil este de 2,5 milioane de euro nerambursabili, Primăria Şugag urmând să achite doar TVA în valoare de 16 milioane de lei. Cu fondurile europene atrase vor fi amenajate 7,4 km de drumuri – Valea Mărtiniei, Grosăştilor, Şugag – Arţi, Dobra de Jos, va fi amenajat un Centru de primire a persoanelor vârstnice în clădirea fostei şcoli din satul Dobra, va fi amenajat un muzeu etnografic iar serviciul voluntar de protecţie civilă din cadrul Primăriei Şugag va fi dotat cu o maşină de deszăpezire şi un buldoexcavator. Primarul Constantin Jinar a declarat pentru Unirea că, în cel mai scurt timp, lucrările vor fi scoase la licitaţie, pe SEAP.
“Este foarte bine că încă o comună a judeţului Alba beneficiază de fonduri europene pentru crearea de condiţii mai bune de viaţă şi servicii publice corespunzătoare. Proiectul trebuie finalizat în termen, adică 30 septembrie 2015. Nu ne putem permite niciun fel de întârziere. S-au făcut eforturi foarte mari pentru a implementa acest proiect şi aş avea o mare dezamăgire dacă nu ne-am putea încadra în termenul stabilit”, spune albaiulianul Nicolae Popa, directorul general adjunct al APDRP, una dintre oficialităţile care a urmărit îndeaproape ca acest proiect să prindă contur în termene acceptabile.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

A început cea de-a XLIV-a ediție a Festivalul Internațional „Lucian Blaga”, de la Sebeș și Lancrăm

sebesinfo.ro

Publicat

în

De 44 de ani, Sebeșul și Lancrămul își invită oaspeții prețuiți pentru a clădi împreună o nouă ediție a Festivalului „Lucian Blaga”, aici fiind obârșia evenimentului care se ivea în lumină în anul 1981, aducând „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor!”.

Fondat în anul 1981 de Achim Mihu, Mircea Tomuș, Gheorghe Maniu și Ion Mărgineanu, onorat de prezența lui Constantin Noica în anul 1984, a lui Nicolae Steinhardt în 1986, Festivalul Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș și de la Lancrăm reprezintă o istorie culturală de prețuit în zilele noastre, resursele sale regăsindu-se în eforturile ale căror ecouri vrem să le ascultăm azi. Model de stabilitate și de viziune culturală, festivalul creat în jurul personalității lui Lucian Blaga a generat un pol cultural-educativ care reunește cei mai importanți exegeți ai operei blagiene, dar și instituții de educație și cultură, edituri, sub cupola Academiei Române cu care festivalul și principalul său organizator, Centrul Cultural „Lucian Blaga”, are un parteneriat solid, în anul 2023 fiind semnat un nou protocol de colaborare cu Academia Română – București, prin Institutul de Filosofie și Psihologie „C. Rădulescu-Motru”, reprezentată prin Președintele Secției de Filosofie, Psihologie, Teologie și Pedagogie, acad. Mircea Dumitru și directorul institutului, C.S. I dr. Viorel Vizureanu.

Programul festivalului din acest an include două sesiuni de comunicări științifice, lansări de carte alături de edituri prestigioase, tradiționalul concurs de recitare de poezie, festivități de premiere ale concursurilor de creație, o expoziție de sculptură a artistei Doina Lie, opera rock „Meșterul Manole” pusă în act de Teatrul de Operetă „Ion Dacian”, care va fi jucată în biserica evanghelică din Sebeș. Festivalul are o pregnantă latură dedicată tinerilor, elevii din Sebeș fiind în număr mare voluntari implicați în organizare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Motociclist de 32 de ani din Sebeș, rănit într-un accident rutier produs la Alba Iulia

sebesinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 15 mai 2024, în jurul orei 15.30, pe B-dul. Încoronării din Municipiul Alba Iulia, un bărbat de 29 de ani, din comuna Doljesti, județul Neamț, în timp ce conducea un autoturism, a intrat în coliziune cu o motocicletă condusă de un bărbat de 32 de ani, din Municipiul Sebeș.

În urma accidentului, motociclistul a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital.

Ambii conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Duminică, 19 mai 2024: Întâlnire cu poetul Mircea Dinescu, la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

În grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”, din Sebeș, în cadrul Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, poetul și scriitorul Mircea Dinescu, urmează să lanseze volumul „E-obositor să nu iubești pe nimeni.”

Duminică, 19 mai 2024, vă invităm la o întâlnire cu poetul Mircea Dinescu, începând cu ora 19.00, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeș, ocazie cu care va fi lansat volumul „E-obositor să nu iubești pe nimeni”. Evenimentul face parte din programul celei de-a XLIV-a ediții a Festivalului Internațional „Lucian Blaga” Sebeș.

Mircea Dinescu s-a născut în data de 11 noiembrie 1950, la Slobozia. A debutat ca poet în anul 1967, în revista „Luceafărul”, iar 1971 i se publica primul volum de versuri, „Invocație nimănui”, pentru care a fost răsplătit cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru Debut. A fost considerat drept unul dintre cei mai talentați poeți tineri, iar volumele care au urmat au confirmat asta. În urma unui interviu publicat în luna martie 1989, în ziarul francez „Libération”, a fost arestat la domiciliu în timpul epocii Ceauşescu, devenind un simbol al disidenței anticomuniste. După 1989 a fost președintele Uniunii Scriitorilor și membru al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. A înființat revistele „Academia Cațavencu”, „Plai cu boi” și „Aspirina săracului”. Are 19 volume publicate în limba română, iar poeziile sale pot fi citite în mai multe limbi (a publicat volume în Germania, Ungaria, Olanda, Suedia, Franța și Serbia). I-au fost decernate premii importante ale Uniunii Scriitorilor din România, Academiei Române, precum și premii internaționale. A fost realizator și prezentator al emisiunii „Politică și delicatețuri”, actualmente fiind amfitrionul emisiunii „Poezie şi delicateţuri”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes