Învățământ-Cultură
Ziua Internațională a Limbii Materne – 8 Secole Sebeș – 2018
Ziua Internațională a Limbii Materne este o sărbătoare ținută anual în întreaga lume, cu scopul de a promova diversitatea lingvistică și culturală, precum și multilingvismul.
În acest sens miercuri, 28.02.2018, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” Sebeș în colaborare cu Liceul German Sebeș și Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș au sărbătorit Ziua Internațională a Limbii Materne. Elevii Liceului German au participat la concursul școlar pe tema: Istorie și cultură a Municipiului Sebeș – 8 Secole Sebeș – 8 Jahrhunderte Mühlbach. Concursul a fost susținut în limba germană.
Câștigătorii concursului au fost: Premiul I: Ioana Cautiș, Robert Dănilă din clasa a VII-a A și Isaac Șuteu, Alexandru Tamazlicaru din clasa a VI-a B; Premiul II: Maria Cheșculescu, Iulia Ispas, Damaris Hodoroabă, Antonia Păcurar din clasa a VIII-a A; Răzvan Bena, Ana–Maria Dobra din clasa a VI-a A; Premiul III: Simina Vișan, Mihaela Muntean din clasa a VII-a B; Mențiuni: David Șuteu, Filip Streulea, Nicola Cetean-Fakner, Tabeea Trufelea din clasa a V-a A. Câștigătorii celor două premii speciale acordate elevilor din public au fost: David Fekete și Paul Stanichevici.
Elevii care au participat la concurs au fost pregătiți de doamnele profesoare Verona Onofrei, Delia Răulea, Elena Damian, Violeta Bota, Ioana Neagu, Claudia Duca, Teodora Neagu.
Juriul concursului a fost format din: prof. Roxana Suciu de la Colegiul National „Lucian Blaga” Sebeș, prof. Delia Răulea și prof. Ioana Neagu de la Liceul German Sebeș. Câștigătorii au fost premiați cu cărți în limba germană și cu diplome.

Învățământ-Cultură
Olar Constantin, elev al Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebes, premiul I la concursul de istorie „Spune povestea locului tau”
Institutul de Istorie din Cluj-Napoca a găzduit, weekend-ul trecut, etapă finală a Concursului de Istorie pentru liceeni „Spune povestea locului tău”.
Concursul este unul de prestigiu, aflat la cea de-a VIII-a ediție și este organizat de Asociația „PhiloHistoRiss” împreună cu Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” și cuprinde două etape. Etapă finală a reunit 14 prezentări ale unor elevi din toate zonele geografice ale țării. Din juriul acestui concurs au făcut parte nume de sonore din domeniul istoriei precum Prof. Univ. Ovidiu Augustin Ghitta, decanul Facultății de Istorie și Filosofie din Cluj-Napoca, Prof. Dr. Ioan Bolovan, director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române și alții.
Elevul Constantin Olar de la Colegiul Național „Lucian Blaga”din Sebeș a prezentat o lucrare în care a adus în prim plan un erou din comună sa de domiciliu, Pianu de Sus. Pe lângă metodele clasice de documentare, și anume cercetarea studiilor și publicațiilor de specialitate, a folosit și metode specifice istoriei orale cum ar fi interviul cu persoane vârstnice din sat realizat în scopul culegerii unor mărturii, sau folosirea unor interviuri realizate în urmă cu mulți ani, reușind să impresionezesi să se întoarcă acasă cu Premiul I. Elevul este pregătit de doamna profesor Damian Elena.
Învățământ-Cultură
Rasa Radu Flavius, elev al Liceului Tehnoogic Sebeș, premiu special la etapa națională a Olimpiadei de Limbi Romanice – Limba Spaniolă
Elevul Rasa Radu-Flavius, din clasa XII B, de la Liceul Tehnologic Sebeș, prof. coordonator fiind doamna Lucia Modoeanu, a obținut Premiul special pentru originalitatea discursului, la Olimpiada Națională de Limbi Romanice – Limba spaniolă, desfășurată la Bacău, în perioada 26 – 30 aprilie 2025.
Pentru Radu a fost o experiență inedită, iar emoțiile constructive s-au concretizat într-o binemeritată recunoaștere a talentului și originalității. De asemenea, felicitări și mulțumiri doamnei profesoare Lucia Modoeanu, pentru dăruire și profesionalism în pregătirea tuturor elevilor care au participat la faza și județeană și națională a Olimpiade de Limbi Romanice!
Învățământ-Cultură
Comportare excelentă a elevilor Liceului German Sebeș, la etapa națională a Olimpiadei de Limba Română pentru școli/secții cu predare în limbile minorităților
Între 10 și 13 aprilie 2025, Timișoara a găzduit etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română pentru școli/secții cu predare în limbile minorităților și pentru românii din diaspora.
La această competiție Liceul German Sebeș a fost reprezentat de elevii Mihai Alexandru Istrate (clasa a VI-a), Ana Vlad (clasa a VII-a), Fabian Mucsi-Amariței (clasa a VIII-a), Alisa Oana Antonia Truța (clasa a IX-a), Ana Capătă (clasa a X-a) și Darius Răulea (clasa a XI-a).
Coordonați de profesoarele Mioara Cojocaru și Lacrima Bădescu, aceștia au obținut următoarele premii: Premiul III (Alisa Oana Antonia Truța), Premiul Special (Ana Vlad, Fabian Mucsi-Amariței, Ana Capătă, Darius Răulea), Premiul „În inima cetății” (Mihai Alexandru Istrate) și Premiul „Așteptându-l pe Godot” (Ana Capătă).
„Felicitări tuturor, elevi și profesori, pentru munca depusă și rezultatele obținute!”, au transmis reprezentanții Liceului German Sebeș.