Rămâi conectat

Actualitate

Vineri, 23 mai 2025: Recitalul „La Lilieci”, după Marin Sorescu, în deschiderea celei de-a XLV-a ediții a Festivalului Internațional „Lucian Blaga”

sebesinfo.ro

Publicat

în

Vineri, 23 mai 2025, debutează cea de-a XLV-a ediție a celui mai longeviv festival dedicat lui Lucian Blaga, devenit peste ani, identitatea culturală a Sebeșului.

Personalități ale vieții publice, cei mai importanți exegeți ai operei blagiene, cadre didactice, elevi, un public numeros asistă, în fiecare an, la deschiderea festivalului care este organizată, în mod tradițional, la Casa Memorială „Lucian Blaga” de la Lancrăm, monument istoric aflat în patrimoniul Municipiului Sebeș.

Începând cu anul 2017, organizatorii invită trupe de tineri actori, studenți la artele spectacolului, pentru a marca primul act al festivalului. La această ediție aniversară, Cristina Blaga-Tomuș (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Litere și Arte) va asigura coordonarea artistică a trupei de studenți. Departe de a fi doar un recital de poezie, „La lilieci” invită publicul la o incursiune în lumea poetică a lui Marin Sorescu (personalitate prezentă la Festivalul Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș, în anul 1994, în calitate de ministru al culturii).

Cristina Blaga-Tomuș va conduce studenții-actori într-un exercițiu poetic de atmosferă, plin de umor și veselie. „La lilieci” a pornit ca un examen-exercițiu de poezie soresciană, atent aleasă din volumul omonim, ca mai apoi să fie dezvoltat și întregit într-un produs artistic de sine stătător. De la textele poetice alese de studenți, se ajunge la interpretarea lor actoricească, echipa artistică a evenimentului reușind să pătrundă în lumea satului Bulzești, localitatea originară a lui Sorescu și să redea scenic, prin mijloace proprii, această atmosferă rurală. Chiar dacă prezența fizică a lui Marin Sorescu a încetat în 1996, spiritul său și viziunea sa despre lume sunt încă vii, tocmai prin actualitatea acestor poeme, care la prima vedere pot părea adevărate scrieri narative. Și, pentru că atunci când vorbim despre o lume rurală nu putem să omitem superstițiile, dimensiunea religioasă și datinile pe care se bazează un microsistem cultural și tradițional deopotrivă, interpreții se joacă cu aceste elemente autohtone și redau scenic întâmplări care, pentru cei care nu sunt familiarizați cu ceea ce înseamnă „viața la țară”, par a se situa la limita dintre realitate și fantezie, cum ar fi întâlnirea cu un moroi, leacuri băbești care fac minuni și întrevederea cu Dumnezeu.

Coordonare artistică: CRISTINA BLAGA-TOMUȘ

Asistent: ANDRADA OLTEAN

Distribuția: Ania Petrean, Ana Ștefan, Alexia Marcu,  Alexandru Bumbeș, Alexandru Mutu, Briana Iacob, Ilinca Morar, Ionuț Arin, Iuliana Dogaru, Mădălina Foficaș, Sofia Ivan, Sorana Ilie, Theodora Constantin.

Organizatorii evenimentului sunt: Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – Facultatea de Litere și Arte, Consiliul Județean Alba, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Bărbat de 40 de ani din Sebeș cercetat de polițiști, după ce a incendiat mai multe cabluri electrice, pe strada Pădurenilor

sebesinfo.ro

Publicat

în

Luni, 14 iulie 2025, în jurul orei 02.30, polițiștii de ordine publică din Municipiul Sebeș au constatat faptul că, pe strada Pădurenilor din Municipiu, o persoană a incendiat deșeuri, respectiv cabluri electrice.

În urma verificările efectuate, a fost identificat un bărbat, în vârstă de 40 de ani, din Sebeș.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de incendierea oricărui tip de deșeu și/sau substanță sau obiect.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

O geantă în care erau 65.000 de lei, uitată pe o bancă dintr-o parcare de pe Autostrada A10, predată polițiștilor din Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Un bărbat a predat polițiștilor din Sebeș o geantă care conținea suma de 65.000 de lei, găsită într-o parcare de pe Autostrada A10 în zona Oarda.

„Gândurile noastre bune se îndreaptă către domnul din imagine, care, în această dimineață, a predat polițiștilor din Municipiul Sebeș o geantă în care se afla suma de aproximativ 65.000 de lei, în bancnote de euro și lire turcești, precum și alte bunuri. Bărbatul a găsit geanta respectivă pe o bancă, într-o parcare de pe Autostrada A10, în zona localității Oarda. Polițiștii au reușit să identifice persoana care a pierdut geanta, fiind vorba despre o femeie din Câmpia Turzii, județul Cluj. Vă mulțumim, stimate domn, pentru spiritul civic de care ați dat dovadă!”, a transmis IPJ Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Duminică, 13 iulie 2025: Salonul muzical-literar „Carl Filtsch – de la Sebeș la Viena”

sebesinfo.ro

Publicat

în

Centrul Cultural Lucian Blaga Sebeș are plăcerea de a vă invita la Salonul muzical-literar „Carl Filtsch – de la Sebeș, la Viena”, care va avea loc duminică, 13 iulie 2025, începând cu ora 18:00, la Biserica Evanghelică din Sebeș.

Evenimentul cultural este realizat de doamna Dagmar Dusil, ambasadoare a muzicii micului geniu născut la Sebeș, în anul 1830. Interpretează pianiștii Henriette Gärtner și Milan Solomon. Narator: Cătălin Neghină. Intrarea este liberă.

• CARL FILTSCH (1830 – 1845)

La Sebeș, în acest orășel transilvănean se năștea, pe 28 mai 1830, al zecelea copil al lui Josef Filtsch, preotul paroh al comunității evanghelice săsești. Era vinerea înainte de Rusalii. Bucuria nașterii copilului cuprinde întreaga parohie. Ulițele și locuitorii orașului sunt dominate de atmosfera premergătoare sfintei sărbători. În fața caselor, mestecenii tineri, simboluri ale fertilității, ale unui nou început, ocrotesc totodată
împotriva spiritelor nefaste și reprezintă semne de bun augur pentru drumul vieții noului născut, Carl. Nimeni nu bănuia că acest drum va fi scurt, ca bătaia din aripi a unei libelule.
Henriette Gärtner

Pianista concertistă Henriette Gärtner încântă de fiecare dată publicul cu strălucirea ei captivantă. Interpretările ei sunt limba prin care ea comunică cu sala. Își exprimă sentimentele prin muzică și prin arta interpretativă convingătoare, creează imagini auditive, vrăjind astfel publicul. Prin această înaltă artă a dialogului muzical, pianista realizează un contact intens cu ascultătorii, deoarece sunetul pianului generează sentimente extraordinare în sufletul lor. O viață fără muzică, spune Henriette Gärtner, ar fi de neconceput pentru ea. Ar fi, după cum a afirmat pe bună dreptate Friedrich Nietzsche, o eroare.
Milan Solomon

Milan Solomon are 12 ani și studiază pianul cu prof. dr. Inesa Sinkevych, în New York, grație unei burse din partea Fundației „Sassa Maniotis”. Milan a început studiul pianului la vârsta de 3 ani, în orașul natal, Cluj-Napoca. La 4 ani, a avut primul său recital de pian. De atunci, a susținut recitaluri în România, Spania, Franța si SUA. A participat la diferite competiții de pian naționale și internaționale încă de la vârsta de 5 ani și a câștigat numeroase premii. În 2024 a participat la Concursul internațional de pian „Carl Filtsch”, unde a câștigat premiul I (la categoria A), totodată Premiul Mozart Juvenorum oferit de managerul Filarmonicii „Transilvania” Cluj-Napoca, doamna Silviu Sbârciu și Premiului „Peter Szaunig”, acordat de doamna Dagmar Dusil.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes