Rămâi conectat

Actualitate

Vineri, 19 mai 2023, la Sebeș: Lansare de carte aniversară, „Istorie și patrimoniu. In honorem Volker Wollmann”

sebesinfo.ro

Publicat

în

Vineri, 19 mai 2023, începând cu ora 17.00, la Centrului Cultural „Lucian Blaga” din Sebeș va avea loc un nou eveniment cultural de înaltă ținută, organizat de Muzeul Municipal „Ioan Raica” și de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, având ca element central omagierea unui valoros cercetător al arheologiei, istoriei și patrimoniului tehnic, Volker Wollmann, care de curând a împlinit o vârstă onorabilă.

Colaboratorii săi apropiați, dar și colegi de branșă, cu sprijinul Municipiului Sebeș, au contribuit la editarea volumului de studii „Istorie și patrimoniu. In honorem Volker Wollmann”, coordonat de Călin Anghel și Cristian Ioan Popa, apărut la Editura Mega din Cluj-Napoca, în anul 2022, ca număr special al anuarului Muzeului Municipal „Ioan Raica”, „Terra Sebus. Acta Musei Sabesiensis”. Acesta va fi prezentat publicului, cu această ocazie, în prezenţa celui sărbătorit.

Din cuprinsul volumului, amintim: „Două locuinţe medievale timpurii descoperite recent la Alba Iulia – Dealul Furcilor – Podei”, „Restaurarea unei statui din piatră de la Baia de Criş reprezentând-o pe Fecioara Maria, reutilizată ca monument funerar”, „Mărturii istorice despre utilizarea unei resurse minerale mai puţin cunoscute a judeţului Hunedoara: sarea”, „Colecţia de pipe a Muzeului Municipal «Ioan Raica» Sebeş”, „Din patrimoniul tehnic al Cugirului: Castelul de Apă”, „Istoricul exploatărilor forestiere din bazinul hidrografic al râului Sebeş, începând de la jumătatea veacului al XIX-lea şi până la mijlocul secolului XX” şi „Sistematizarea localităţilor în perioada comunistă: între intenţii şi realizări. Cazul oraşului Sebeş (1972-1988)”, acestea fiind câteva exemple de studii care cu siguranţă vor trezi  interesul.

Peste 100 de cercetători care îşi desfăşoară activitatea în muzee, institute de cercetare şi universităţi din țară și din străinătate au ținut să-l omagieze pe istoricul Volker Wollmann, semnând în „Tabula gratulatoria” care precedă volumul propriu-zis.

Dr. h. c. Volker Wollmann, născut în 17 aprilie 1942, la Sibiu, este un reputat istoric, absolvent Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Cu toate că a contribuit la editarea mai multor volume din seria „Inscripţiile Daciei romane”, domeniul său preferat a devenit cercetarea mineritului din provincia Dacia, dar şi cel din perioada premodernă. Aceste preocupări l-au condus apoi spre un domeniu spectaculos, dar neglijat în comunitatea academică din România: arheologia industrială. Stabilit, după 1989, în Germania, Volker Wollmann a devenit directorul Muzeului Transilvănean din Gundelsheim (1989-2001), iar din 2004 este consilier ştiinţific al Fundaţiei Saşilor Ardeleni din München. În anul 2012, statul german i-a răsplătit activitatea acordându-i prestigioasa „Cruce Federală de Merit”. Între 2000 şi 2006, a fost profesor asociat al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, al cărei Doctor Honoris Causa a devenit, începând cu anul 2015.  Pentru meritele sale ştiinţifice, în anul 2011 a primit titlul de cetățean de onoare al Municipiului Sebeş (localitate în care, de altfel, şi-a petrecut copilăria şi a absolvit liceul) şi al oraşului Brad.

De-a lungul anilor, a publicat peste 20 de cărţi şi peste 120 de articole ştiinţifice în reviste de prestigiu din România şi din străinătate, fiind, totodată, membru fondator şi director al revistei „Terra Sebus. Acta Musei Sabesiensis”.

În cadrul aceluiaşi eveniment vor fi lansate și lucrările: Volker Wollmann, „Patrimoniu preindustrial și industrial în România”, vol. X, Editura Honterus, Sibiu, 2023 şi Cristian Ioan Popa, Cristinel Plantos, „Peisaj cultural pe Valea Hârtibaciului. Elemente de patrimoniu arheologic și urbanistic în comuna Chirpăr”, Editura ASTRA Museum, Sibiu, 2019.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Bărbat de 35 de ani cercetat de polițiștii din Sebeș, după ce a fost depistat conducând cu o alcoolemie de 1,19 mg/litru alcool pur în aerul expirat

sebesinfo.ro

Publicat

în

La data de 10 mai 2025, în jurul orei 00.50, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Sebeș au oprit, pentru control, pe strada Săsească din localitatea Petrești, un autoturism condus de un bărbat de 35 de ani, din localitatea Daia Română, județul Alba.

În urma testării bărbatului, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,19 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Laureatul Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia, ediția a IX-a – Lancrăm

sebesinfo.ro

Publicat

în

Vineri, 9 mai 2025 avut loc la Lancrăm festivitatea de decernare a Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia.

Juriul format din istoricii și criticii literari: Constantina Raveca Buleu, Horia Gârbea, George Neagoe, Irina Petraș, Vasile Spiridon, Adrian Tudurachi și Mihai Zamfir, luând în discuție poeții nominalizați, respectiv Ileana Mălăncioiu, Aurel Pantea, Marta Petreu, Liviu Ioan Stoiciu, Varujan Vosganian, Ovidiu Genaru și Dinu Flămând, au hotărât să acorde Premiul Național pentru Poezie Lucian Blaga Opera Omnia, poetului Aurel Pantea.

Poetul Aurel Pantea s-a născut la 10 martie 1952, în localitatea Chețani din județul Mureș.

A urmat studii primare și gimnaziale în satul natal, apoi Liceul Teoretic din Luduș și mai târziu Facultatea de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. După absolvire a fost repartizat profesor la Școala generală nr. 4 din Borșa-Maramureș, apoi a lucrat ca și corector la ziarul Unirea din Alba Iulia, profesor la Școala generală nr. 1 și la Liceul „Horia, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia și conferențiar universitar dr. la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Aurel Pantea a debutat în 1971 cu poezie, în revista clujeană Echinox. A colaborat apoi cu poezii în revistele Echinox, Tribuna, Steaua, Vatra ș.a. Debutul editorial a avut loc în 1980 cu volumul Casa cu retori.

Volume publicate: Casa cu retori (1980); Persoana de după-amiază (1983); La persoana a treia (1992); Negru pe negru (1993); O victorie covârșitoare (1999); Aceste Veneții, aceste lagune (antologie) (1999); Negru pe negru (alt poem) (2005); Negru pe negru (antologie) (2009); Nimicitorul (2012); Recviem pentru tăceri și nimiciri (antologie) (2013); În urmă se sting toate luminile (antologie) (2014); Opera poetica (2016); Poeți ai transcendenței pline. Epifanii ale indeterminatului (două ediții: 2003 și 2005); Simpatii critice (2004); Înapoi la lirism (2005); Ștefan Aug. Doinaș (studiu monografic) (2007); Sacrul în poezia românească (volum colectiv) (2007).

PREMII ŞI DISTINCȚII:

–         Premiul de debut al Editurii Albatros pentru „Casa cu retori”, 1980;

–         Premiul pentru poezie al revistei „Poesis”, Satu Mare 1992;

–         Premiul „Cartea Anului” al Salonului Naţional de Carte şi Publicaţie Culturală, pentru volumul de poeme „Negru pe negru”, Cluj-Napoca, 1994;

–         Premiul „Octav Şuluţiu” al revistei „Familia”, Oradea, 1998;

–         Premiul „Frontiera Poesis” pentru cea mai bună revistă, Satu Mare, 1998;

–         Premiul pentru excelenţă acordat de Uniunea Artiştilor Plastici, Filiala Alba-Hunedoara, 2001;

–         Premiul de excelenţă acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Mureş, Mediaş, 2002;

–         Diploma de excelenţă acordată de Consiliul Judeţean Alba, Alba Iulia, 2002;

–         Diploma de onoare acordată în cadrul Zilelor Revistelor Culturale din Transilvania şi Banat, Mediaş, 2002;

–         Diplomă acordată revistei „Discobolul” de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Mureş, Tg. Mureş, 2003;

–         Premiul pentru critică literară al revistei „Poesis” pentru vol. „Simpatii critice”, Satu Mare, 2004;

–         Premiul pentru eseu al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Mureş pentru vol. „Poeţi ai transcendenţei pline”, Tg. Mureş, 2004;

–         Premiul „Mediaş”, acordat în cadrul Zilelor Revistelor Culturale din Transilvania şi Banat, Mediaş, 2004;

–         Premiul pentru poezie al revistei „Târnava”, Tg. Mureş, 2005;

–         Premiul pentru publicistica literară al Uniunii Scriitorilor din Romania, Filiala Mureş, Tg. Mureş, 2005;

–         Premiul „Dafora”, acordat în cadrul Zilelor Revistelor Culturale din Transilvania şi Banat pentru volumul de poeme „Negru pe negru (alt poem)”, Mediaş, 2005;

–         Nominalizat pentru premiile Uniunii Scriitorilor din România, cu volumul „Negru pe negru (alt poem)”, Bucureşti, 2006;

–         Premiul pentru publicistică al Uniunii Scriitorilor, Filiala Mureş, 2006;

–         Premiul pentru critică literară, acordat de Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga”, Alba Iulia, 2006;

–         Premiul pentru poezie al revistei „Ateneu”, Bacău, 2006;

–         Premiul Naţional „Tudor Arghezi”, Tg. Jiu, 2012;

–         Premiul „Balcanica”, Brăila, 2012;

–         Premiul ARIEL, „Cartea anului”, Bucureşti, 2013;

–         Premiul „Cartea anului” la Festivalul de carte Transilvania, Cluj, 2013;

–         Titlul de Poet al Iașului, 2014;

–         Premiul Bibliotecii „T. Kirileanu” Neamț, Piatra Neamț, 2014;

–         Premiul Uniunii Scriitorilor din România, 2015;

–         Premiul pentru poezie la împlinirea a 150 de ani de la apariția revistei „Familia”, Oradea 2015;

–         Laureat al Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”, Opera Omnia, Botoșani, 2017.

–          Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria A – „Literatura”, București, 2021


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânără de 22 de ani, responsabilă de producerea accidentului rutier de pe strada Mihail Kogălniceanu, soldat cu rănirea unei persoane și patru autoturisme avariate

sebesinfo.ro

Publicat

în

În seara zilei de 6 mai 2025, polițiștii din Sebeș au fost sesizați cu privire la faptul că, pe strada Mihail Kogălniceanu din Municipiul Sebeș, a avut loc un eveniment rutier.

Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au constatat că o tânără de 22 de ani, din Sebeș, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Mihail Kogălniceanu, nu ar fi păstrat o distanță regulamentară față de autoturismul care circula în fața sa, condus de un bărbat, în vârstă de 50 de ani, din Sebeș, intrând în coliziune cu acesta. Autoturismul condus de bărbatul de 50 de ani a fost proiectat în autoturismul care circula în fața sa, condus de un bărbat de 40 de ani, din Sebeș, iar acesta din urmă a fost proiectat în autoturismul din fața sa, condus de o femeie de 35 de ani, din Sebeș.

În urma evenimentului rutier, conducătorul auto, în vârstă de 50 de ani, a fost transportat la Spitalul Municipal Sebeș, pentru îngrijiri medicale.

Cei patru conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes