Administrație
Video | Cantină socială pentru nevoiași, inaugurată de Asociația Filantropia Ortodoxă pe strada Mihail Kogălniceanu din Sebeș
Asociația Filantropia Ortodoxă a inaugurat astăzi, 7 septembrie 2017, la Sebeș, o nouă cantină socială, unde aproximativ 50 de persoane nevoiașe vor beneficia de o masă caldă gratuită. Noul serviciu social este situat pe strada Mihail Kogălniceanu din municipiu, la parterul Blocului 76, și este oferit în parteneriat cu Primăria Municipiului Sebeș si Serviciul Public de Asistență Socială (SPAS) Sebeș.
Cantina Socială va oferi servicii gratuite persoanelor aflate în situaţii economico-sociale sau medicale deosebite, în scopul prevenirii şi limitării unor situaţii de dificultate care pot genera marginalizarea sau excluderea lor socială.
Potrivit preotului Marin Gheorghe, este vorba despre beneficiari de pe raza municipiului Sebeș, din cartierul Kogălniceanu, din Petrești, centrul orașului și chiar de la Răhău. Persoanele vor fi identificate strict prin Serviciul Public de Asistență Socială.
”La solicitarea persoanelor către asociația noastră, la fel, vom comunica datele SPAS și împreună vom stabili întotdeauna cărei persoane vom oferi respectivul ajutor”, a precizat preotul Marin Gheorghe.
Deocamdată, până în decembrie, cantina va asigura masă caldă unui număr de 25 de persoane, iar din ianuarie-februarie, când bugetul va fi finanțat în proporție de 70-80% de primăria Sebeș, numărul persoanelor care se va bucura de servicii se va dubla.
Întrebat care este implicarea Asociației Filantropia Ortodoxă și care este partea de implicare a administrației locale din Sebeș, preotul Marin Gheorghe a declarat:
”Clădirea am amenajat-o noi, ca asociație, Filantropia Ortodoxă Sebeș, personalul pe care îl avem este de specialitate, angajat al asociației, iar până în decembrie vom încerca să dezvoltăm serviciul din fondul propriu. Din ianuarie, va fi un parteneriat în care bugetul stabilit de noi va fi finanțat în proporție de 70-80 la sută de către Primăria Sebeș, prin Consiliul Local și Serviciu Public de Asistență Socială. Dânșii vor oferi hrana pentru beneficiari, probabil vor asigura plata a unu, doi angajați, iar noi ca asociație vom pregăti mâncarea, vom transporta, și ne vom ocupa de logistică pentru a funcționa respectiva cantină socială”.
Prezent la inaugurare, viceprimarul municipiului Sebeș, Adrian Bogdan, a dat asigurări că administrația locală se va implica în acest proiect de la începutul anului viitor.
”Exact cum a spus și domnul părinte, lucrurile sunt de la capul locului știute, administrația locală știe ce are de făcut, iar după ce va trece perioada aceasta până în decembrie, ne-am asumat și vom pleca la drum din luna ianuarie – februarie cu acest proiect”, a declarat Adrian Bogdan.
Asociația Filantropia Ortodoxă funcționează în Sebeș de aproximativ 10 ani și ”stăpânește” în total, în municipiu, șase servicii sociale, cu un număr de 141 de beneficiari și 31 de angajați.

Administrație
Investiție de peste 5,2 milioane de lei pentru dotarea cu echipamente IT de ultimă generație a unităților de învățământ din Sebeș
Toate unitățile de învățământ din Sebeș (grădinițe, școli și licee) au fost dotate cu echipamente IT moderne: 157 display-uri interactive de 85”, 365 laptopuri, 48 sisteme desktop cu monitor, 180 imprimante multifuncționale (alb-negru și color), 194 sisteme audio, 178 camere pentru videoconferință, 167 scanere portabile pentru documente, 53 aparate foto digitale.
Municipiul Sebeș desfășoară un amplu program de modernizare a infrastructurii educaționale – „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ din Municipiul Sebeș”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Proiectul are ca obiectiv crearea unui mediu educațional modern, adaptat cerințelor actuale.
Componenta digitală a proiectului beneficiază de o investiție semnificativă de 5.268.254,60 lei (TVA inclus), direcționată exclusiv către dotări IT de ultimă generație, iar valoarea totală a proiectului este de 10.466.041,90 lei (inclusiv TVA).
Investiția face parte din Componenta C15 – Educație, Pilonul VI – Politici pentru noua generație, și vizează implementarea Măsurii I9 – Asigurarea echipamentelor și a resurselor tehnologice digitale în școli. Aceasta are ca scop creșterea calității procesului educațional și facilitarea unui învățământ digital modern, interactiv și eficient.
Reamintim că, în cadrul aceluiași proiect, este în curs dotarea a 151 de săli de clasă din cele 7 unități de învățământ din Sebeș cu mobilier nou – pupitre și scaune pentru elevi, catedre pentru profesori, dulapuri, cuiere, table magnetice, precum și mobilier pentru laboratoare, cabinete școlare și săli de sport. Valoarea totală a acestei investiții este de 5.197.787,30 lei (TVA inclus).
Administrație
Sens giratoriu la intersecția străzilor Augustin Bena și Mihail Kogălniceanu, din Sebeș
Primăria Sebeș va investi peste 2,6 milioane de lei pentru amenajarea unui sens giratoriu la intersecția dintre străzile Augustin Bena și Mihail Kogălniceanu.
Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) licitația pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție în vederea realizării noului sens giratoriu de la intersecția străzilor Augustin Bena și Mihail Kogălniceanu. Valoarea contractului propus este de peste 3 milioane de lei (cu TVA inclus). Sunt estimate 4 luni pentru proiectare și 3 luni pentru execuție.
Proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor de construire se va elabora în conformitate cu prevederile Studiului de Fezabilitate – proiect nr. 20/2024 -,,Înființare sens giratoriu strada Augustin Bena intersecție cu strada Mihail Kogălniceanu, Municipiul Sebeş” întocmit de către proiectantul S.C. Modern Proiect SRL şi aprobat de Consiliul Local al Municipiului Sebeş prin H.C.L. nr.296/2024.
Proiectul tehnic pentru autorizarea executării lucrărilor de construire – P.A.C., se va întocmi în conformitate cu conținutul cadru din H.G. nr. 907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul- cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice. De asemenea se vor respecta prevederile Legii nr.50/1991 Republicată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.
Intersecția cu sens giratoriu proiectată va avea raza cercului interior de 6 metri și raza cercului exterior de 15 metri. Lățimea părții carosabile pe calea inelară de 7 metri, cu supralărgirea la exterior de 1,50 metri și la interior de 2 metri. Lățimea părții carosabile la intrare în girație va fi de 4 metri, iar la ieșire de 4 metri, cu zonă de siguranță de 0,5 metri realizată cu marcaj rutier adiacent insulei de separare.
Administrație
Rețelele de apă potabilă și canalizare de pe străzile Fagului și Cireșului, din localitatea Petrești, vor fi extinse
Primăria Sebeș a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) procedura de atribuire a contractului de lucrări necesare pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare pe străzile Fagului și Cireșului din Petrești. Valoarea contractului propus este de aproximativ 900.000 de lei.
În prezent pe străzile Fagului și Cireșului nu există rețea de canalizare, iar pe strada Cireșului nu există nici rețea de alimentare cu apă potabilă.
Rețeaua de alimentare cu apă de pe strada Cireșului va avea o lungime totală de 450 de metri. De-a lungul rețelei de alimentare cu apă vor fi montați hidranți de incendiu subterani. Cerința de apă zilnică maximă este de 303 metri cubi.
Rețeaua de canalizare menajeră va avea o lungime totala de 590 de metri (str. Fagului – 150 de metri, str. Cireșului – 440 de metri). De-a lungul rețelei de canalizare menajeră vor fi amenajate cămine de vizitare. Debitul de apa uzata preluat zilnic este de maxim 273 de metri cubi.
Apele uzate fecaloid-menajere vor fi colectate în sistemul de canalizare existent al municipiului Sebeș.