Actualitate
Un singur ofertant s-a prezentat la licitația pentru achiziționarea unui sistem propriu de măsurare și monitorizare a poluării din Sebeș
Miercuri, 17 iulie 2019, s-a încheiat perioada de depunere a ofertelor în cadrul licitației lansate de municipiul Sebeș privind achiziționarea unui Sistem automat de măsurare, monitorizare și informare a calității aerului, în valoare de 1.372.898,19 de lei.
O singură firmă s-a arătat interesată de preluarea contractului, și anume S.C. Mecro System S.R.L. din București. Printre beneficiarii echipamentelor și serviciilor oferite de aceasta se numără principalele universități și institute de cercetare din România.
Procedura a fost lansată pe SEAP în 12 iunie 2019 iar achiziția care se va face din bugetul local al municipiului include următoarele componente:
1. Analizor pentru măsurări continue ale concentrației de monoxid de carbon (CO) din aerul ambiental;
2. Analizor pentru măsurări continue ale concentrației de oxizi de azot (NO/NO2/NOx) din aerul ambiental;
3. Analizor pentru măsurări continue ale concentrației de dioxid de sulf – (SO2) din aerul ambiental;
4. Analizor pentru măsurări continue ale concentrației de ozon – (O3) din aerul ambiental;
5. Analizor pentru măsurări continue ale concentrației de Benzen – (C6H6) din aerul ambiental
6. Analizor pentru măsurări continue ale concentrației de Pulberi în suspensie – (PM10, PM2,5) din aerul ambiental
7. Analizor pentru măsurări continue ale concentrației de formaldehidă (HCOH) din aerul ambiental
8. Calibrator multigaz pentru verificarea funcționării corecte a analizoarelor de imisii – CO, SO2, NOx, O3;
9. Generator de aer zero;
10. Senzori meteo cu sistem susținere senzori;
11. Linie de prelevare probe aer cu ventilator;
12. Sursă neîntreruptibilă trifazată cu intrări și ieșiri independente (UPS);
13. Cabină pentru integrarea echipamentelor de monitorizare – Tip rulotă izotermă cu omologare RAR;
14. Sistem informatic pentru gestionare date;
15. Panou video exterior. Achiziția este cuprinsă în lista de investiții aprobată de consilierii locali în data de
16 aprilie 2019 – 1.633.750,00 lei TVA inclus.
Potrivit primarului Dorin Nistor, inițiativa vine ca un răspuns firesc la solicitările repetate ale cetățenilor și ONG-urilor din Sebeș, pe fondul controverselor care există de multă vreme privind subiectul poluării pe raza municipiului care cunoaște în ultimii ani o dezvoltare economică fără precedent.
Municipiul Sebeș numără circa 32.000 de locuitori, situându-se printre orașele care, de la an la an, atrag tot mai mulți tineri dornici să se stabilească aici datorită nivelului de trai pe care orașul îl oferă și a posibilităților de dezvoltare în carieră oferite de firmele de talie mondială care au investit în micul oraș de la poalele munților Șurianu. Odată cu această dezvoltare economică au apărut inevitabil și unele probleme de mediu, în special pe partea de calitate a aerului.
”Analizând mai în detaliu aceste aspecte, administrația locală dorește să implementeze un sistem automat de măsurare și monitorizare continuă a calității aerului de pe raza UAT Sebeș. Aceste informații se vor afla în permanență și la dispoziția publicului prin diferite metode de informare, on-line, afișate pe un panou video exterior. Echipamentele de măsurare vor respecta întocmai cerințele legislației din domeniu”, se arată în caietul de sarcini. Municipiul Sebeș nu deține până în prezent niciun echipament de monitorizare a calității aerului.
În 27 mai 2018 la Sebeș a fost organizat un referendum privind achiziționarea unui laborator mobil pentru monitorizarea calității aerului. Consultarea publică a eșuat însă din cauză că numărul persoanelor prezente la vot, înscrise pe listele electorale permanente, a fost sub pragul de 30%.

Actualitate
Bărbat de 35 de ani cercetat de polițiștii din Sebeș, după ce a fost depistat conducând cu o alcoolemie de 1,19 mg/litru alcool pur în aerul expirat
La data de 10 mai 2025, în jurul orei 00.50, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Sebeș au oprit, pentru control, pe strada Săsească din localitatea Petrești, un autoturism condus de un bărbat de 35 de ani, din localitatea Daia Română, județul Alba.
În urma testării bărbatului, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,19 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate.
Actualitate
Laureatul Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia, ediția a IX-a – Lancrăm
Vineri, 9 mai 2025 avut loc la Lancrăm festivitatea de decernare a Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia.
Juriul format din istoricii și criticii literari: Constantina Raveca Buleu, Horia Gârbea, George Neagoe, Irina Petraș, Vasile Spiridon, Adrian Tudurachi și Mihai Zamfir, luând în discuție poeții nominalizați, respectiv Ileana Mălăncioiu, Aurel Pantea, Marta Petreu, Liviu Ioan Stoiciu, Varujan Vosganian, Ovidiu Genaru și Dinu Flămând, au hotărât să acorde Premiul Național pentru Poezie Lucian Blaga Opera Omnia, poetului Aurel Pantea.
Poetul Aurel Pantea s-a născut la 10 martie 1952, în localitatea Chețani din județul Mureș.
A urmat studii primare și gimnaziale în satul natal, apoi Liceul Teoretic din Luduș și mai târziu Facultatea de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. După absolvire a fost repartizat profesor la Școala generală nr. 4 din Borșa-Maramureș, apoi a lucrat ca și corector la ziarul Unirea din Alba Iulia, profesor la Școala generală nr. 1 și la Liceul „Horia, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia și conferențiar universitar dr. la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
Aurel Pantea a debutat în 1971 cu poezie, în revista clujeană Echinox. A colaborat apoi cu poezii în revistele Echinox, Tribuna, Steaua, Vatra ș.a. Debutul editorial a avut loc în 1980 cu volumul Casa cu retori.
Volume publicate: Casa cu retori (1980); Persoana de după-amiază (1983); La persoana a treia (1992); Negru pe negru (1993); O victorie covârșitoare (1999); Aceste Veneții, aceste lagune (antologie) (1999); Negru pe negru (alt poem) (2005); Negru pe negru (antologie) (2009); Nimicitorul (2012); Recviem pentru tăceri și nimiciri (antologie) (2013); În urmă se sting toate luminile (antologie) (2014); Opera poetica (2016); Poeți ai transcendenței pline. Epifanii ale indeterminatului (două ediții: 2003 și 2005); Simpatii critice (2004); Înapoi la lirism (2005); Ștefan Aug. Doinaș (studiu monografic) (2007); Sacrul în poezia românească (volum colectiv) (2007).
PREMII ŞI DISTINCȚII:
– Premiul de debut al Editurii Albatros pentru „Casa cu retori”, 1980;
– Premiul pentru poezie al revistei „Poesis”, Satu Mare 1992;
– Premiul „Cartea Anului” al Salonului Naţional de Carte şi Publicaţie Culturală, pentru volumul de poeme „Negru pe negru”, Cluj-Napoca, 1994;
– Premiul „Octav Şuluţiu” al revistei „Familia”, Oradea, 1998;
– Premiul „Frontiera Poesis” pentru cea mai bună revistă, Satu Mare, 1998;
– Premiul pentru excelenţă acordat de Uniunea Artiştilor Plastici, Filiala Alba-Hunedoara, 2001;
– Premiul de excelenţă acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Mureş, Mediaş, 2002;
– Diploma de excelenţă acordată de Consiliul Judeţean Alba, Alba Iulia, 2002;
– Diploma de onoare acordată în cadrul Zilelor Revistelor Culturale din Transilvania şi Banat, Mediaş, 2002;
– Diplomă acordată revistei „Discobolul” de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Mureş, Tg. Mureş, 2003;
– Premiul pentru critică literară al revistei „Poesis” pentru vol. „Simpatii critice”, Satu Mare, 2004;
– Premiul pentru eseu al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Mureş pentru vol. „Poeţi ai transcendenţei pline”, Tg. Mureş, 2004;
– Premiul „Mediaş”, acordat în cadrul Zilelor Revistelor Culturale din Transilvania şi Banat, Mediaş, 2004;
– Premiul pentru poezie al revistei „Târnava”, Tg. Mureş, 2005;
– Premiul pentru publicistica literară al Uniunii Scriitorilor din Romania, Filiala Mureş, Tg. Mureş, 2005;
– Premiul „Dafora”, acordat în cadrul Zilelor Revistelor Culturale din Transilvania şi Banat pentru volumul de poeme „Negru pe negru (alt poem)”, Mediaş, 2005;
– Nominalizat pentru premiile Uniunii Scriitorilor din România, cu volumul „Negru pe negru (alt poem)”, Bucureşti, 2006;
– Premiul pentru publicistică al Uniunii Scriitorilor, Filiala Mureş, 2006;
– Premiul pentru critică literară, acordat de Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga”, Alba Iulia, 2006;
– Premiul pentru poezie al revistei „Ateneu”, Bacău, 2006;
– Premiul Naţional „Tudor Arghezi”, Tg. Jiu, 2012;
– Premiul „Balcanica”, Brăila, 2012;
– Premiul ARIEL, „Cartea anului”, Bucureşti, 2013;
– Premiul „Cartea anului” la Festivalul de carte Transilvania, Cluj, 2013;
– Titlul de Poet al Iașului, 2014;
– Premiul Bibliotecii „T. Kirileanu” Neamț, Piatra Neamț, 2014;
– Premiul Uniunii Scriitorilor din România, 2015;
– Premiul pentru poezie la împlinirea a 150 de ani de la apariția revistei „Familia”, Oradea 2015;
– Laureat al Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”, Opera Omnia, Botoșani, 2017.
– Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria A – „Literatura”, București, 2021
Actualitate
Tânără de 22 de ani, responsabilă de producerea accidentului rutier de pe strada Mihail Kogălniceanu, soldat cu rănirea unei persoane și patru autoturisme avariate
În seara zilei de 6 mai 2025, polițiștii din Sebeș au fost sesizați cu privire la faptul că, pe strada Mihail Kogălniceanu din Municipiul Sebeș, a avut loc un eveniment rutier.
Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au constatat că o tânără de 22 de ani, din Sebeș, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Mihail Kogălniceanu, nu ar fi păstrat o distanță regulamentară față de autoturismul care circula în fața sa, condus de un bărbat, în vârstă de 50 de ani, din Sebeș, intrând în coliziune cu acesta. Autoturismul condus de bărbatul de 50 de ani a fost proiectat în autoturismul care circula în fața sa, condus de un bărbat de 40 de ani, din Sebeș, iar acesta din urmă a fost proiectat în autoturismul din fața sa, condus de o femeie de 35 de ani, din Sebeș.
În urma evenimentului rutier, conducătorul auto, în vârstă de 50 de ani, a fost transportat la Spitalul Municipal Sebeș, pentru îngrijiri medicale.
Cei patru conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.