sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Actualitate » Un singur ofertant s-a prezentat la licitația pentru achiziționarea unui sistem propriu de măsurare și monitorizare a poluării din Sebeș

Un singur ofertant s-a prezentat la licitația pentru achiziționarea unui sistem propriu de măsurare și monitorizare a poluării din Sebeș

Publicat în 31.07.2019 la ora 9:17

Miercuri, 17 iulie 2019, s-a încheiat perioada de depunere a ofertelor în cadrul licitației lansate de municipiul Sebeș privind achiziționarea unui Sistem automat de măsurare, monitorizare și informare a calității aerului, în valoare de 1.372.898,19 de lei.

O singură firmă s-a arătat interesată de preluarea contractului, și anume S.C. Mecro System S.R.L. din București. Printre beneficiarii echipamentelor și serviciilor oferite de aceasta se numără principalele universități și institute de cercetare din România.

Procedura a fost lansată pe SEAP în 12 iunie 2019 iar achiziția care se va face din bugetul local al municipiului include următoarele componente:

1. Analizor pentru măsurări continue ale concentrației de monoxid de carbon (CO) din aerul ambiental;

2. Analizor pentru măsurări continue ale concentrației de oxizi de azot (NO/NO2/NOx) din aerul ambiental;

3. Analizor pentru măsurări continue ale concentrației de dioxid de sulf – (SO2) din aerul ambiental;

4. Analizor pentru măsurări continue ale concentrației de ozon – (O3) din aerul ambiental;

5. Analizor pentru măsurări continue ale concentrației de Benzen – (C6H6) din aerul ambiental

6. Analizor pentru măsurări continue ale concentrației de Pulberi în suspensie – (PM10, PM2,5) din aerul ambiental

7. Analizor pentru măsurări continue ale concentrației de formaldehidă (HCOH) din aerul ambiental

8. Calibrator multigaz pentru verificarea funcționării corecte a analizoarelor de imisii – CO, SO2, NOx, O3;

9. Generator de aer zero;

10. Senzori meteo cu sistem susținere senzori;

11. Linie de prelevare probe aer cu ventilator;

12. Sursă neîntreruptibilă trifazată cu intrări și ieșiri independente (UPS);

13. Cabină pentru integrarea echipamentelor de monitorizare – Tip rulotă izotermă cu omologare RAR;

14. Sistem informatic pentru gestionare date;

15. Panou video exterior. Achiziția este cuprinsă în lista de investiții aprobată de consilierii locali în data de

16 aprilie 2019 – 1.633.750,00 lei TVA inclus.

Potrivit primarului Dorin Nistor, inițiativa vine ca un răspuns firesc la solicitările repetate ale cetățenilor și ONG-urilor din Sebeș, pe fondul controverselor care există de multă vreme privind subiectul poluării pe raza municipiului care cunoaște în ultimii ani o dezvoltare economică fără precedent.

Municipiul Sebeș numără circa 32.000 de locuitori, situându-se printre orașele care, de la an la an, atrag tot mai mulți tineri dornici să se stabilească aici datorită nivelului de trai pe care orașul îl oferă și a posibilităților de dezvoltare în carieră oferite de firmele de talie mondială care au investit în micul oraș de la poalele munților Șurianu. Odată cu această dezvoltare economică au apărut inevitabil și unele probleme de mediu, în special pe partea de calitate a aerului.

”Analizând mai în detaliu aceste aspecte, administrația locală dorește să implementeze un sistem automat de măsurare și monitorizare continuă a calității aerului de pe raza UAT Sebeș. Aceste informații se vor afla în permanență și la dispoziția publicului prin diferite metode de informare, on-line, afișate pe un panou video exterior. Echipamentele de măsurare vor respecta întocmai cerințele legislației din domeniu”, se arată în caietul de sarcini. Municipiul Sebeș nu deține până în prezent niciun echipament de monitorizare a calității aerului.

În 27 mai 2018 la Sebeș a fost organizat un referendum privind achiziționarea unui laborator mobil pentru monitorizarea calității aerului. Consultarea publică a eșuat însă din cauză că numărul persoanelor prezente la vot, înscrise pe listele electorale permanente, a fost sub pragul de 30%.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.