sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Administrație » Sebeșul are echipă mobilă pentru intervenție de urgență în cazurile de violență domestică. Se intervine în maximum 90 de minute la solicitări

Sebeșul are echipă mobilă pentru intervenție de urgență în cazurile de violență domestică. Se intervine în maximum 90 de minute la solicitări

Publicat în 07.03.2019 la ora 12:00

Consilierii locali din Sebeș au aprobat, în cea mai recentă ședință a forului local, înființarea și componența unei echipe mobile pentru intervenţia de urgenţă în cazurile de violenţă domestică de pe raza municipiului.

Echipa intervine în maximum 90 de minute de la solicitare în cazurile de violență domestică și are următoarea componență: Mărginean Alina – coordonator – şef serviciu beneficii sociale – Direcția de Asistență Socială (D.A.S.) Sebeş; Balaur Noaghi Andrei – inspector superior – D.A.S. Sebeş; Todor Lucian Adrian – consilier asistent – D.A.S. Sebeş; Adam Mioara – consilier superior – D.A.S. Sebeş; Herlea Simona – asistent social practicant – D.A.S. Sebeş, plus un reprezentant de la Direcţia Poliţia Locală Sebeş (conform programării).

Echipa mobilă are următoarele atribuţii: verifică semnalările de violenţă domestică efectuate prin intermediul liniilor telefonice ale instituţiilor publice abilitate; realizează evaluarea iniţială a gradului de risc din perspectiva acordării serviciilor sociale, pe baza Fişei de evaluare a gradului de risc şi stabilirea măsurilor de siguranţă necesare pentru victimele violenţei domestice; acordă informare şi consiliere victimelor violenţei domestice; sprijină victimele violenţei domestice, prin orientarea acestora către serviciile sociale existente pe raza localităţii/judeţului, adecvat nevoilor acestora; informează, consiliază şi orientează victima în ceea ce priveşte măsurile de protecţie de care aceasta poate beneficia din parte instituţiilor competente: ordin de protecţie provizoriu, ordin de protecţie, formularea unei plângeri penale, eliberarea unui certificat medico-legal, etc; asigură măsurile de protecţie socială necesare pentru victime, minori, persoane cu dizabilităţi sau persoane cu nevoi speciale, vizate de ordinul de protecţie provizoriu sau ordinul de protecţie şi păstrează confidenţialitatea asupra identităţii acestora; colaborează cu serviciile de asistenţă medicală comunitară în situaţia în care identifică probleme medicale privind victimele şi/sau copiii lor.

De asemenea, realizează demersurile necesare pentru depăşirea riscului imediat, şi anume: transport la unitatea sanitară cea mai apropiată în situaţiile în care victima necesită îngrijiri medicale de urgenţă sau sesizarea numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112; sesizează organele de urmărire penală, sesizează organele de poliţie pentru emiterea unui ordin de protecţie provizoriu, sesizează instanţa de judecată în vederea emiterii ordinului de protecţie; orientează victima/agresorul către DAS Sebeş în vederea găzduirii în centre rezidenţiale adecvate nevoilor şi aplicării managementului de caz pentru victime şi după caz după agresor; intervine în termen de maxim 90 de minute în cazurile de violenţă domestică, la solicitarea organelor de poliţie, atunci când prin ordinul de protecţie provizoriu s-a dispus măsura evacuării temporare a agresorului din domiciliu, iar acesta din urmă a solicitat cazarea într-un centru rezidenţial.

Transportul echipei mobile pentru intervenţia de urgenţă în cazurile de violenţă domestică se realizează cu mijlocul de transport al Direcţiei Poliţia Locală Sebeş, care asigură securitatea victimei şi a echipei mobile.

Potrivit statisticilor, în România, la fiecare 30 de secunde o româncă e ținta violenței domestice. Violența domestică este o problemă socială gravă care afectează atât viața victimei, cât și a celorlalți membri ai familiei. În ultima vreme autoritățile competente iau mult mai în serios această problemă, înmulțindu-se semnificativ numărul ordinelor de protecție emise pe numele victimelor. În același timp se observă o monitorizare mult mai strictă a agresorilor.

Facebook 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.