Rămâi conectat

Administrație

Primarul Sebeșului, Dorin Nistor, în TOP 15 cei mai bine plătiți primari din țară

sebesinfo.ro

Publicat

în

Primarii României au ajuns prin aplicarea noii legi a salarizării să devină „bugetari de lux“. Cu salariile aflate la mâna consilierilor aleşi, primarii au ajuns ca în comune cu un număr scăzut de oameni, să obțină lefuri mai mari decât în altele mai populate. Revista Capital a centralizat şi creionat cel mai complet şi reprezentativ tablou al salarizării în primării.

Dacă iniţial era de aşteptat ca Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, să aibă cel mai mare salariu din ţară, primarul de la Alba Iulia, Mircea Hava, a demonstrat că mereu se poate mai mult. Salariul lui brut: 16.313 lei pe lună (12.265 de lei net/lună), este cu aproape două mii lei peste indemnizaţia lunară a edilului-şef al Bucureştiului.

Capitala are un regim special stabilit prin definiţie. Primarul Gabriela Firea are un salariu brut de 14.500 lei (10902 lei net/lună), cu un coeficient 10 de calcul. Un punct din coeficient este egal cu salariul minim brut, respectiv 1.450 de lei.

Primarii de sector, la fel ca şi primarii din municipiile reşedinţe de judeţ, au o indemnizaţie stabilită la nivelul de 13.050 lei brut (coeficient 9). Însă, aşa cum vom vedea mai jos, tabelul din lege este doar orientativ, pentru că unii primari au forţat limitele, mai ales că votul consilierilor locali are putere de lege.

• Cele mai mari salarii

Cu cifrele în mână, sare în ochi salariul primarului municipiului Alba Iulia, Mircea Hava: 16.313 lei  brut (12.265 de lei net/lună), mai mare, aşa cum am menţionat, decât cel la Gabrielei Firea. Este, de altfel, şi cel mai mare salariu din datele centralizate de revista Capital şi furnizate de sindicatele din administraţie.
Un salariu similar celui al primarului Gabriela Firea încasează şi fostul premier Emil Boc, primar al Clujului. Suma: 14.500 lei brut pe lună. Salarii de primari de sector, în cuantum de 13.050 lei, au şi primarii din Bistriţa, Zalău, Suceava, Botoşani sau Satu Mare.

La Iaşi, consilierii i-au stabilit primarului Mihai Chirica un salariu de 13.000 lei brut, identic cu cel al omologului de la Timişoara, Nicolae Robu, şi cu al primarului Vasile Pavăl din Vaslui. Un salariu ceva mai mic încasează primarul Alexandriei, Victor Drăguşin, care are pe hârtie 12.000 lei brut pe lună.

Primarul din Tecuci, Cătălin Hurdubae, are o indemnizaţie cu o mie de lei mai mică, respectiv 11.000 lei. În localităţi precum Câmpina, Sebeş sau Caransebeş, salariile primarilor au valori identice: 9.425 lei pe lună.

• Topul salariilor

  1. Primar Alba Iulia, Mircea Hava: 16.313 lei brut
  2. Primar Cluj-Napoca, Emil Boc: 14.500 lei brut
  3. Primar Bistriţa, Ovidiu Creţu: 13.050 lei brut
  4. Primar Zalău, Ionel Ciunt: 13.050 lei brut
  5. Primar Suceava, Ion Lungu: 13.050 lei brut
  6. Primar Botoşani, Cătălin Mugurel Flutur: 13.050 lei
  7. Primar Satu Mare, Kereskényi Gábor: 13.050 lei brut
  8. Primar Iaşi, Mihai Chirica: 13.000 lei brut
  9. Primar Timişoara, Nicolae Robu: 13.000 lei brut
  10. Primar Vaslui, Vasile Pavăl: 13.000 lei brut
  11. Primar Alexandria, Victor Drăguşin: 12.000 lei brut
  12. Primar Tecuci, Cătălin Hurdubae: 11.000 lei brut
  13. Primar Câmpina, Horia Tiseanu: 9.425 lei brut
  14. Primar Caransebeş, Felix Borcean: 9.425 lei brut
  15. Primar Sebeş, Dorin Nistor: 9.425 lei brut
Cum se întâmplă în comune

Pe primul loc în topul celor mai mari salarii la nivelul comunelor se află primarul Iulian Găină din Tarcău, judeţul Neamţ. Localitatea din Moldova are 3.500 de locuitori, iar indemnizaţia edilului Găină este de 7.500 de lei. Primarul are şi un spor de 25% din salariu, cuvenit pentru deruluarea a două proiecte prin fonduri europene. Legea salarizării nu a adus numai lapte şi miere pentru toţi primarii. Îna ceastă situaţie este primarul comunei dâmboviţene Niculeşti, Dorinel Soare. Salariul acestuia a scăzut după aplicarea noului act normativ cu aproximativ 2.000 de lei, de la 8.100 lei, cât avea până la 1 iulie 2017, la 6.250 lei.

Sindicatele din administraţie spun că majorările salariale de la vârful primăriilor au condus la noi forme de inechitate. „Există mai ales în comune, care au un număr asemănător de locuitori. Şi salariile sunt diferite de la o localitate la alta. Asta poate nu ar fi cea de plâns, atunci când vine vorba de edili. Însă criteriul numărului de locuitori a dus, din păcate, inclusiv la scăderi de salarii în rândul personalului din primării, şi mă refer aici la posturile ocupate prin concurs, nu la personalul contractual“, a explicat Pompiliu Buzduga, prim-vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA).

Un alt aspect sesizat de reprezentanţii angajaţilor din sistem este legat de neaplicarea prevederii care stabileşte o majorare cu 12,5% pentru persoanele din primării autorizate să opereze în Registrul Electoral.  Suma reprezintă echivalentul a 5 clase de salarizare succesive suplimentare de 2,5% faţă de salariul deţinut, fără ca nivelul veniturilor salariale ale acestor persoane să depăşească nivelul indemnizaţiei lunare a funcţiei de viceprimar. „Printr-o interpretare restrictivă şi eronată, anumite autorităţi consideră în mod greşit că această majorare nu s-ar mai putea aplica, motivând că fosta Lege-cadru nr. 284/2010 a fost abrogată şi astfel nu ar mai putea opera noţiunea de „clasă de salarizare.

Interpretarea este greşită, deoarece este vorba în primul rând de o prevedere legală în vigoare, care nu a fost abrogată, în baza căreia s-au emis dispoziţii, care au aplicabilitate şi după 1 iulie 2017. Totodată, noţiunea de „clasă de salarizare”, astfel cum a fost prevăzută în fosta Lege-cadru nr. 284/2010 nu a însemnat altceva decât o valoare procentuală clar definită în procent de 2,5%. Este evident că această conversie din clase de salarizare în procente se poate realiza în prezent“, a conchis Pompiliu Buzduga.

Cum arată salariile în comune

Primar comuna Tarcău, Neamţ, Iulian Găină: 7.500 lei brut

Primar comuna Scoarţa, Gorj, Ion Stămătoiu: 6.525 lei brut

Primar comuna Niculeşti, Dâmboviţa, Dorinel Soare: 6.250 lei brut

Sursa: capital.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

Sens giratoriu la intersecția străzilor Augustin Bena și Mihail Kogălniceanu, din Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Primăria Sebeș va investi peste 2,6 milioane de lei pentru amenajarea unui sens giratoriu la intersecția dintre străzile Augustin Bena și Mihail Kogălniceanu.

Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) licitația pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție în vederea realizării noului sens giratoriu de la intersecția străzilor Augustin Bena și Mihail Kogălniceanu. Valoarea contractului propus este de peste 3 milioane de lei (cu TVA inclus). Sunt estimate 4 luni pentru proiectare și 3 luni pentru execuție.

Proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor de construire se va elabora în conformitate cu prevederile Studiului de Fezabilitate – proiect nr. 20/2024 -,,Înființare sens giratoriu strada Augustin Bena intersecție cu strada Mihail Kogălniceanu, Municipiul Sebeş” întocmit de către proiectantul S.C. Modern Proiect SRL şi aprobat de Consiliul Local al Municipiului Sebeş prin H.C.L. nr.296/2024.

Proiectul tehnic pentru autorizarea executării lucrărilor de construire – P.A.C., se va întocmi în conformitate cu conținutul cadru din H.G. nr. 907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul- cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice. De asemenea se vor respecta prevederile Legii nr.50/1991 Republicată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.

Intersecția cu sens giratoriu proiectată va avea raza cercului interior de 6 metri și raza cercului exterior de 15 metri. Lățimea părții carosabile pe calea inelară de 7 metri, cu supralărgirea la exterior de 1,50 metri și la interior de 2 metri. Lățimea părții carosabile la intrare în girație va fi de 4 metri, iar la ieșire de 4 metri, cu zonă de siguranță de 0,5 metri realizată cu marcaj rutier adiacent insulei de separare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

Rețelele de apă potabilă și canalizare de pe străzile Fagului și Cireșului, din localitatea Petrești, vor fi extinse

sebesinfo.ro

Publicat

în

Primăria Sebeș a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) procedura de atribuire a contractului de lucrări necesare pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare pe străzile Fagului și Cireșului din Petrești. Valoarea contractului propus este de aproximativ 900.000 de lei.

În prezent pe străzile Fagului și Cireșului nu există rețea de canalizare, iar pe strada Cireșului nu există nici rețea de alimentare cu apă potabilă.

Rețeaua de alimentare cu apă de pe strada Cireșului va avea o lungime totală de 450 de metri. De-a lungul rețelei de alimentare cu apă vor fi montați hidranți de incendiu subterani. Cerința de apă zilnică maximă este de 303 metri cubi.

Rețeaua de canalizare menajeră va avea o lungime totala de 590 de metri (str. Fagului – 150 de metri, str. Cireșului – 440 de metri). De-a lungul rețelei de canalizare menajeră vor fi amenajate cămine de vizitare. Debitul de apa uzata preluat zilnic este de maxim 273 de metri cubi.

Apele uzate fecaloid-menajere vor fi colectate în sistemul de canalizare existent al municipiului Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

Primarul Dorin Nistor s-a întâlnit cu șeful secției politice din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București

sebesinfo.ro

Publicat

în

Joi 24 aprilie 2025, am primit la Sebeș vizita domnului Jessup Taylor, șeful secției politice din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București.

Întâlnirea a avut loc la sediul Primăriei Municipiului Sebeș și s-a desfășurat într-un cadru constructiv, cu accent pe întărirea relațiilor de colaborare și dezvoltarea parteneriatelor existente între comunitatea noastră și instituții sau companii din Statele Unite.

La Sebeș sunt prezente investiții americane, iar în această idee am prezentat direcțiile de dezvoltare ale municipiului, proiectele deja realizate, precum și obiectivele viitoare. Totodată, am subliniat deschiderea noastră spre schimburi de bune practici și dorința de a învăța din experiențele administrative și politice ale Statelor Unite.

Această întâlnire confirmă interesul comun pentru dialog și cooperare, în beneficiul comunității locale și al parteneriatului strategic dintre România și SUA. Politicienii americani sunt interesați și de direcțiile politice ale României, iar contactul direct cu liderii comunităților locale este important, în acest context fiind ascultată și opinia Sebeșului, un oraș dezvoltat economic, un municipiu dinamic, cu oameni harnici, a căror voce este corect să conteze.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes