Administrație
Primăria Sebeş se spală pe mâini de problemele învăţământului în limba germană, care riscă să se sufoce „tehnologic”, tocmai când trebuie să-i meargă mai bine
În orașul în care 1 milion de lei s-au dus în această vară doar pentru flori și gazon, în care se plătește 1 milion de lei pentru un sistem de supraveghere video, în care organizarea zilelor orașului a costat peste 100.000 de euro, elevii de la Liceul German și Liceul Tehnologic, două instituții școlare de bază pentru municipiul cu cele mai importante investiții germane din județ, se luptă pentru spații în care să-și desfășoare orele.
Și măcar de ar fi spații moderne, dar unele sunt săli de clasă improprii, organizate ad-hoc în locul unde ar trebui să-și desfășoare activitatea dispensarul școlar, în cancelarie sau chiar într-un corp de clădire lipsit de grupuri sanitare. Mulți își petrec pauzele într-o curte plină de noroi, în compania găinilor din curtea vecină. Și toate astea în secolul al XXI-lea, într-un oraș în care se vorbește despre șomaj zero și despre investiții străine de zeci de milioane de euro.
Situația a degenerat recent, când conducerea Liceului German (care este administrator de drept, printr-o decizie a CL Sebeș din 2015, al clădirilor în care își desfășoară activitatea la comun cele două unități de învățământ), a somat printr-o adresă oficială conducerea Liceului Tehnologic să evacueze sălile în care Liceul Tehnologic a organizat în urmă cu mai mulți ani un Centru de Documentare și Informare (CDI). Potrivit celor de la Liceul German, sălile CDI-ului stau cu lacătul pe ușă, în timp ce elevii sunt plimbați între alte săli, pe măsură ce acestea se eliberează. Cei de la Liceul Tehnologic nu sunt dispuși să mute CDI-ul în altă parte, invocând că acesta a fost înființat prin ordin de ministru și orice modificare trebuie avizată de minister.
Primăria, chemată să aplaneze conflictul, a pus și mai rău paie pe foc: joi, în ședința ordinară a Consiliului Local Sebeș, mai mult de două ore și jumătate au durat discuțiile pe marginea proiectului inițiat de consilierul Nicolae Matei, proiect care propune retragerea din administrarea Liceului German și darea în administrarea Liceului Tehnologic a sălilor de clasă în care își desfășoară în prezent activitatea elevii Liceului Tehnologic, în clădirea administrată de Liceul German. A fost suficient pentru ca profesorii și conducerea Liceului German să acuze conducerea Primăriei Sebeș că dorește desființarea Liceului German, dar și pe Nicolae Matei că a discutat doar cu reprezentanții Liceului Tehnologic în vederea redactării proiectului de hotărâre.
De cealaltă parte, cadrele didactice de la Liceul Tehnologic se consideră nedreptățite, acuzând faptul că, deși au mult mai mulți elevi, sunt nevoiți să împartă spațiile cu cei de la Liceul German, iar elevii lor sunt obligați să învețe pe schimburi. În final, proiectul de hotărâre privind modalitatea de utilizare a celor două imobile de pe strada Ștefan cel Mare nu a trecut, iar după aproape trei ore de discuții aprinse doar o concluzie poate fi trasă: conducerea Primăriei Sebeș nu poate, nu este interesată sau pur și simplu nu vrea să rezolve acest conflict, lăsând ca situația actuală să afecteze sute de elevi din municipiul Sebeș și pe profesorii lor.
”Ați venit în liceul ăsta în spațiile goale, și acum tot ocupați câte o sală”, ”Aveți clase cu copii puțini, comasați-le” sau ”Mutați clasele I și a II-a în chirie”, sunt câteva dintre afirmațiile primarului Dorin Nistor, care i-au deranjat pe părinții copiilor care învață la Școala Germană din Sebeș, între ei oameni remarcabili ai comunității. Atitudinea dezechilibrată a primarului a fost sancționată și de consilierii locali, care au respins astfel un proiect de hotărâre care, poate, dintr-un anumit punct de vedere, ar fi pus puțină ordine în lucruri sau, cel puțin, nu ar fi deschis larg calea unor procese în instanță.
Primăria Sebeș, una dintre cele mai bogate primării din județ, este obligată de bunul simț şi de nevoia tot mai mare a comunității locale și a întregii zone, să contribuie cu investiții serioase în spații dedicate oricărei forme de învățământ, cu atât mai mult în limba germană. Faptul că diverși consilieri locali încearcă să rezolve un conflict punctual, o dispută pe câțiva metri pătrați, luând partea uneia sau alteia dintre cele două instituții, nu face decât să ne dea imaginea importanței pe care o acordă administrația locală dezvoltării vocaționale și profesionale a tinerilor.

Administrație
Investiție de peste 5,2 milioane de lei pentru dotarea cu echipamente IT de ultimă generație a unităților de învățământ din Sebeș
Toate unitățile de învățământ din Sebeș (grădinițe, școli și licee) au fost dotate cu echipamente IT moderne: 157 display-uri interactive de 85”, 365 laptopuri, 48 sisteme desktop cu monitor, 180 imprimante multifuncționale (alb-negru și color), 194 sisteme audio, 178 camere pentru videoconferință, 167 scanere portabile pentru documente, 53 aparate foto digitale.
Municipiul Sebeș desfășoară un amplu program de modernizare a infrastructurii educaționale – „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ din Municipiul Sebeș”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Proiectul are ca obiectiv crearea unui mediu educațional modern, adaptat cerințelor actuale.
Componenta digitală a proiectului beneficiază de o investiție semnificativă de 5.268.254,60 lei (TVA inclus), direcționată exclusiv către dotări IT de ultimă generație, iar valoarea totală a proiectului este de 10.466.041,90 lei (inclusiv TVA).
Investiția face parte din Componenta C15 – Educație, Pilonul VI – Politici pentru noua generație, și vizează implementarea Măsurii I9 – Asigurarea echipamentelor și a resurselor tehnologice digitale în școli. Aceasta are ca scop creșterea calității procesului educațional și facilitarea unui învățământ digital modern, interactiv și eficient.
Reamintim că, în cadrul aceluiași proiect, este în curs dotarea a 151 de săli de clasă din cele 7 unități de învățământ din Sebeș cu mobilier nou – pupitre și scaune pentru elevi, catedre pentru profesori, dulapuri, cuiere, table magnetice, precum și mobilier pentru laboratoare, cabinete școlare și săli de sport. Valoarea totală a acestei investiții este de 5.197.787,30 lei (TVA inclus).
Administrație
Sens giratoriu la intersecția străzilor Augustin Bena și Mihail Kogălniceanu, din Sebeș
Primăria Sebeș va investi peste 2,6 milioane de lei pentru amenajarea unui sens giratoriu la intersecția dintre străzile Augustin Bena și Mihail Kogălniceanu.
Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) licitația pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție în vederea realizării noului sens giratoriu de la intersecția străzilor Augustin Bena și Mihail Kogălniceanu. Valoarea contractului propus este de peste 3 milioane de lei (cu TVA inclus). Sunt estimate 4 luni pentru proiectare și 3 luni pentru execuție.
Proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor de construire se va elabora în conformitate cu prevederile Studiului de Fezabilitate – proiect nr. 20/2024 -,,Înființare sens giratoriu strada Augustin Bena intersecție cu strada Mihail Kogălniceanu, Municipiul Sebeş” întocmit de către proiectantul S.C. Modern Proiect SRL şi aprobat de Consiliul Local al Municipiului Sebeş prin H.C.L. nr.296/2024.
Proiectul tehnic pentru autorizarea executării lucrărilor de construire – P.A.C., se va întocmi în conformitate cu conținutul cadru din H.G. nr. 907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul- cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice. De asemenea se vor respecta prevederile Legii nr.50/1991 Republicată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.
Intersecția cu sens giratoriu proiectată va avea raza cercului interior de 6 metri și raza cercului exterior de 15 metri. Lățimea părții carosabile pe calea inelară de 7 metri, cu supralărgirea la exterior de 1,50 metri și la interior de 2 metri. Lățimea părții carosabile la intrare în girație va fi de 4 metri, iar la ieșire de 4 metri, cu zonă de siguranță de 0,5 metri realizată cu marcaj rutier adiacent insulei de separare.
Administrație
Rețelele de apă potabilă și canalizare de pe străzile Fagului și Cireșului, din localitatea Petrești, vor fi extinse
Primăria Sebeș a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) procedura de atribuire a contractului de lucrări necesare pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare pe străzile Fagului și Cireșului din Petrești. Valoarea contractului propus este de aproximativ 900.000 de lei.
În prezent pe străzile Fagului și Cireșului nu există rețea de canalizare, iar pe strada Cireșului nu există nici rețea de alimentare cu apă potabilă.
Rețeaua de alimentare cu apă de pe strada Cireșului va avea o lungime totală de 450 de metri. De-a lungul rețelei de alimentare cu apă vor fi montați hidranți de incendiu subterani. Cerința de apă zilnică maximă este de 303 metri cubi.
Rețeaua de canalizare menajeră va avea o lungime totala de 590 de metri (str. Fagului – 150 de metri, str. Cireșului – 440 de metri). De-a lungul rețelei de canalizare menajeră vor fi amenajate cămine de vizitare. Debitul de apa uzata preluat zilnic este de maxim 273 de metri cubi.
Apele uzate fecaloid-menajere vor fi colectate în sistemul de canalizare existent al municipiului Sebeș.
vlad tepes
02.11.2017 la 13:20
Traim in Romania un haos total peste tot,iar oamenii vad decat interesul lor personal de ceilalti nui intereseaza!!!!!!!