sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Administrație » Primăria Sebeş se spală pe mâini de problemele învăţământului în limba germană, care riscă să se sufoce „tehnologic”, tocmai când trebuie să-i meargă mai bine

Primăria Sebeş se spală pe mâini de problemele învăţământului în limba germană, care riscă să se sufoce „tehnologic”, tocmai când trebuie să-i meargă mai bine

Publicat în 01.11.2017 la ora 16:55

În orașul în care 1 milion de lei s-au dus în această vară doar pentru flori și gazon, în care se plătește 1 milion de lei pentru un sistem de supraveghere video, în care organizarea zilelor orașului a costat peste 100.000 de euro, elevii de la Liceul German și Liceul Tehnologic, două instituții școlare de bază pentru municipiul cu cele mai importante investiții germane din județ, se luptă pentru spații în care să-și desfășoare orele.

Și măcar de ar fi spații moderne, dar unele sunt săli de clasă improprii, organizate ad-hoc în locul unde ar trebui să-și desfășoare activitatea dispensarul școlar, în cancelarie sau chiar într-un corp de clădire lipsit de grupuri sanitare. Mulți își petrec pauzele într-o curte plină de noroi, în compania găinilor din curtea vecină. Și toate astea în secolul al XXI-lea, într-un oraș în care se vorbește despre șomaj zero și despre investiții străine de zeci de milioane de euro.

Situația a degenerat recent, când conducerea Liceului German (care este administrator de drept, printr-o decizie a CL Sebeș din 2015, al clădirilor în care își desfășoară activitatea la comun cele două unități de învățământ), a somat printr-o adresă oficială conducerea Liceului Tehnologic să evacueze sălile în care Liceul Tehnologic a organizat în urmă cu mai mulți ani un Centru de Documentare și Informare (CDI). Potrivit celor de la Liceul German, sălile CDI-ului stau cu lacătul pe ușă, în timp ce elevii sunt plimbați între alte săli, pe măsură ce acestea se eliberează. Cei de la Liceul Tehnologic nu sunt dispuși să mute CDI-ul în altă parte, invocând că acesta a fost înființat prin ordin de ministru și orice modificare trebuie avizată de minister.

Primăria, chemată să aplaneze conflictul, a pus și mai rău paie pe foc: joi, în ședința ordinară a Consiliului Local Sebeș, mai mult de două ore și jumătate au durat discuțiile pe marginea proiectului inițiat de consilierul Nicolae Matei, proiect care propune retragerea din administrarea Liceului German și darea în administrarea Liceului Tehnologic a sălilor de clasă în care își desfășoară în prezent activitatea elevii Liceului Tehnologic, în clădirea administrată de Liceul German. A fost suficient pentru ca profesorii și conducerea Liceului German să acuze conducerea Primăriei Sebeș că dorește desființarea Liceului German, dar și pe Nicolae Matei că a discutat doar cu reprezentanții Liceului Tehnologic în vederea redactării proiectului de hotărâre.

De cealaltă parte, cadrele didactice de la Liceul Tehnologic se consideră nedreptățite, acuzând faptul că, deși au mult mai mulți elevi, sunt nevoiți să împartă spațiile cu cei de la Liceul German, iar elevii lor sunt obligați să învețe pe schimburi. În final, proiectul de hotărâre privind modalitatea de utilizare a celor două imobile de pe strada Ștefan cel Mare nu a trecut, iar după aproape trei ore de discuții aprinse doar o concluzie poate fi trasă: conducerea Primăriei Sebeș nu poate, nu este interesată sau pur și simplu nu vrea să rezolve acest conflict, lăsând ca situația actuală să afecteze sute de elevi din municipiul Sebeș și pe profesorii lor.

”Ați venit în liceul ăsta în spațiile goale, și acum tot ocupați câte o sală”, ”Aveți clase cu copii puțini, comasați-le” sau ”Mutați clasele I și a II-a în chirie”, sunt câteva dintre afirmațiile primarului Dorin Nistor, care i-au deranjat pe părinții copiilor care învață la Școala Germană din Sebeș, între ei oameni remarcabili ai comunității. Atitudinea dezechilibrată a primarului a fost sancționată și de consilierii locali, care au respins astfel un proiect de hotărâre care, poate, dintr-un anumit punct de vedere, ar fi pus puțină ordine în lucruri sau, cel puțin, nu ar fi deschis larg calea unor procese în instanță.

Primăria Sebeș, una dintre cele mai bogate primării din județ, este obligată de bunul simț şi de nevoia tot mai mare a comunității locale și a întregii zone, să contribuie cu investiții serioase în spații dedicate oricărei forme de învățământ, cu atât mai mult în limba germană. Faptul că diverși consilieri locali încearcă să rezolve un conflict punctual, o dispută pe câțiva metri pătrați, luând partea uneia sau alteia dintre cele două instituții, nu face decât să ne dea imaginea importanței pe care o acordă administrația locală dezvoltării vocaționale și profesionale a tinerilor.

Comentarii

Un Comentariu la Primăria Sebeş se spală pe mâini de problemele învăţământului în limba germană, care riscă să se sufoce „tehnologic”, tocmai când trebuie să-i meargă mai bine

  1. vlad tepes Răspunde

    02.11.2017 la 13:20

    Traim in Romania un haos total peste tot,iar oamenii vad decat interesul lor personal de ceilalti nui intereseaza!!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.