Știri din zonă
Pr. univ. dr. Dragoș Șușman, parohul parohiei Laz, hirotesit întru iconom-stavrofor
Astăzi, 15 iulie 2025, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia.
Începând cu ora 11.00, ÎPS Irineu a oficiat slujba hirotesiei întru iconom-stavrofor a pr. conf. univ. dr. Dragoș Șușman, Directorul Departamentului de Artă Religioasă din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și parohul parohiei Laz, protopopiatul Sebeș, în semn de apreciere pentru activitatea culturală, muzicală și pastoral-misionară.
Părintele conf. univ. dr. Dragoș Șușman a fost hirotonit preot la data de 30 ianuarie 2019, de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, în paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Din luna octombrie a anului 2016, sfinția sa face parte din corpul profesoral al Facultății de Teologie Ortodoxă din vechea Cetate a Bălgradului, secția Muzică Religioasă, predând disciplinele Istoria muzicii bizantine, Armonie, Contrapunct și Forme și analize muzicale.

Știri din zonă
Covor nou de asfalt pe DJ 705B, la Vințu de Jos
Au început lucrările de asfaltare pe DJ 705B, la Vințu de Jos. Acestea sunt executate pe o lungime de 1,5 kilometri, a anunțat Marius Hațegan, vicepreședintele Consiliului Județean Alba.
„Am început turnarea asfaltului, dintr-un total de 1,5 kilometri, la Vințu de Jos, pe DJ 705B, în baza programului de întreținere constantă a drumurilor județene din Alba.
Am fost, astăzi, la fața locului, alături de colegul meu Ciprian Orlea, care își desfășoară activitatea în cadrul Serviciului Administrarea Drumurilor Județene, precum și de viceprimarul Petre Morar.
Ca de fiecare dată, lucrările respect standardele de calitate și, implicit, de siguranță pentru cei care tranzitează această zonă. Așa cum se știe deja, Consiliul Județean Alba are ca prioritate maximă modernizarea și întreținerea drumurilor pe care le are în adminstrare”, a transmis Marius Hațegan, vicepreședintele CJ Alba.
Știri din zonă
Un bărbat de 80 de ani a decedat, după ce a căzut cu ATV-ul într-o zonă împădurită din apropierea localității Strungari
Un bărbat de 80 de ani, în timp ce conducea un ATV, în apropierea localității Strungari, s-ar fi răsturnat cu acesta, într-o zonă împădurită.
Bărbatul a fost transportat de către o persoană, spre ambulanță, dar din nefericire, acesta a decedat.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.
Știri din zonă
40 de tineri în căutarea valorilor autentice, la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” de la Oașa
Între 7 și 13 iulie 2025, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei organizează o tabără pentru tineri, în cadrul Programului Național de Tabere pentru Tineret „Tradiție și noutate” al Patriarhiei Române.
Evenimentul, dedicat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani, se desfășoară la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” de la Oașa. Cei 40 de tineri participanți au ocazia ca, prin această inițiativă, să se implice activ în viața Bisericii, să descopere valorile credinței ortodoxe și să participe la activități educative, culturale și recreative.
Programul taberei, derulate la nivelul Mitropoliei Ardealului, a debutat luni, 7 iulie, cu vizitarea Cetății Alba Iuliei și a principalelor obiective istorice și turistice din municipiul reședință de județ, după care tinerii s-au deplasat la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” de la Oașa. Aici, s-a desfășurat o seară culturală, moderată de părintele conf. univ. dr. Oliviu Botoi, consilier cultural al Eparhiei Alba Iuliei, ce a constat în prezentarea individuală a fiecărui participant, a zonei din care provine și a specificului ei. Totodată, părintele consilier a prezentat specificul zonei și al mănăstirii.
Cea de-a doua zi a cuprins participarea la Sfânta Liturghie, oficiată în biserica așezământului monahal, după care a avut loc o sinaxă organizatorică în cadrul căreia au fost prezentate activitățile specifice mănăstirii. În cadrul atelierului „Ora & Labora”, în prima parte a zilei, tinerii au fost implicați câteva ore în ascultările specifice vieții din mănăstire. După slujba Vecerniei, a avut loc conferința duhovnicească „Tinerii în viața Bisericii: oportunități și provocări”, susținută de protos. Silvan Cablea și pr. Oliviu Botoi.
În continuare, fiecare zi a taberei începe cu participarea la Sfânta Liturghie, după care tinerii iau parte la activitățile gospodărești ale așezământului călugăresc. De asemenea, în fiecare zi se desfășoară ateliere interactive, care au scopul de a-i familiariza pe participanți cu diferite noțiuni de teologie, psihologie sau chiar de economie. Amintim, dintre acestea, atelierul intitulat „Cuvinte care apropie: Despre teama de a ne apropia de ceilalți și teama de a rămâne singuri”, susținut de Bianca Matei, sau „Atelierul practic de scriere de proiecte care zidesc comunitatea: Cum transformăm ideile în inițiative care slujesc credinței și oamenilor”.
Evenimentul derulat la Mănăstirea Oașa se va încheia duminică, 13 iulie, după Dumnezeiasca Liturghie. Tabăra „Tradiție și noutate” reprezintă o inițiativă a Părintelui Patriarh Daniel și se desfășoară, începând cu 2016, la nivelul centrelor mitropolitane din țară, cu beneficiari din fiecare Eparhie. Anul acesta, Arhiepiscopia Alba Iuliei și-a asumat organizarea Taberei „Tradiție și noutate” la nivelul Mitropoliei Ardealului, după ce ediția din anul 2024 a taberei s-a derulat la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, în perioada 10-17 iulie.