Rămâi conectat

Știri din zonă

Părintele Nicolae Domșa, fost preot paroh în Răcătău, a trecut la cele veșnice

sebesinfo.ro

Publicat

în

Părintele Nicolae Domșa, păstor al credincioșilor din parohia Răcătău, protopopiatul Sebeș, în perioada 1995-2019, a trecut la cele veșnice în data de 7 aprilie 2024.

Părintele Nicolae Domșa s-a născut la data de 28 ianuarie 1953, în satul Cisteiul de Târnave, comuna Mihalț, județul Alba, din părinții Nicolae și Valeria, într-o familie cu doi gemeni, Nicolae și Grigorie. Clasele primare și gimnaziul le-a urmat în satul natal, între anii 1968-1972, după care a frecventat cursurile Liceului „Iacob Mureșianu” din Blaj. După finalizarea studiilor liceale în anul 1972, se înscrie la Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, pe care l-a absolvit în 1976, redactând teza de licență cu titlul „Despre Biserica Ortodoxă din Cehoslovacia” sub îndrumarea pr. prof. univ. dr. Milan Șesan, la catedra de Istorie Bisericească Universală.

La data de 1 iulie 1976, se căsătorește cu tânăra Ana-Mariana Cârnațiu, absolventă a Liceului Agricol din Blaj, căsătoria lor fiind binecuvântată cu doi copii, Iulian și Iuliana. În 14 august 1976, este hirotonit diacon în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. O zi mai târziu, pe 15 august, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, este hirotonit preot de vrednicul de pomenire Episcop Emilian Birdaș, la Mănăstirea Sânmărtinul de Câmpie, județul Mureș, pe seama parohiei Glogoveț, la acea vreme în protopopiatul Aiud. Instalarea a avut loc pe 8 septembrie 1976, de praznicul Nașterii Maicii Domnului, în prezența protopopului Nicolae Cantor, delegat al Centrului eparhial.

În parohia Glogoveț, preotul Nicolae Domșa a păstorit 19 ani, având realizări frumoase pe plan material și spiritual: lucrări de reparație la biserică și la casa parohială. În anul 1995 este transferat în parohia Răcătău, unde a realizat lucrări de renovare tencuieli interioare și exterioare la locașul de închinare, dar și înlocuirea acoperișului cu unul nou. În această parohie își continuă misiunea de păstor sufletesc, aducând mângâiere, bucurii și împliniri celor pe care i-a păstorit.

În anul 2019, vrednicul de pomenire părinte Nicolae se stabilește împreună cu soția în comuna Valea Lungă, în locuința familială, și este îmbisericit la parohia Valea Lungă. În ultima perioadă a vieții, părintele Nicolae petrece împreună cu doamna preoteasă mai mult timp alături de cei doi copii, stabiliți în Italia. Ceasul plecării din această lume (7 aprilie a.c.) îl găsește pe părintele pe meleaguri străine, în casa copiilor săi, astfel încât „repatrierea” acestuia urmează să se facă pe data de 17 aprilie. Slujba înmormântării vrednicului de pomenire părinte Nicolae va avea loc în parohia Cisteiul de Târnave, la o dată pe care o vom anunța ulterior.

Veșnică să-i fie pomenirea din neam în neam!

Pr. Ovidiu Pop,
Protopop al Blajului


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Bărbat de 35 de ani din Săsciori reținut de polițiștii din Sebeș, după ce a fost depistat în timp ce conducea băut, pe raza localității Sebeșel

sebesinfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 27 aprilie 2024, în jurul orei 22.00, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Sebeș au depistat un bărbat de 35 de ani, din comuna Săsciori, în timp ce conducea un autoturism, pe raza localității Sebeșel, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,92 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului și a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș, pentru dispunerea măsurilor legale.

Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbat de 38 de ani cercetat de polițiștii din Sebeș, după ce a fost depistat în timp ce conducea băut, pe raza comunei Săsciori

sebesinfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 27 aprilie 2024, în jurul orei 18.00, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală  Sebeș au depistat un bărbat de 38 de ani, din comuna Săliștea, în timp ce conducea un autoturism, pe raza comunei Săsciori, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,77 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Un avion de mici dimensiuni a aterizat forțat, la Vurpăr (Vințu de Jos)

sebesinfo.ro

Publicat

în

Pompierii miltari din Sebeș au intervenit, în cursul după-amiezii de duminică, 28 aprilie 2024, la Vurpăr, unde un avion de mici dimenziuni a aterizat forțat, datorită unor probleme tehnice.

„Un urma unui apel prin SNUAU 112 a fost semnalat faptul că un avion de mici dimensiuni a fost nevoit sa aterizeze fortat în localitatea Vurpăr, comuna Vințu de Jos. De îndată, la față locului s-a deplasat un echipaj de stingerea cu apă și spumă și un echipaj de prim ajutor medical din cadrul Secției de Pompieri Sebeș. În urma evaluării medicale a pilotului, acesta nu a suferit leziuni, refuzând astfel transportul la spital. Forțe alocate: 1 x ASAS și 1 x EPA”, a transmis ISU Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes