Actualitate
Peisaj mioritic, pe şoseaua Sebeş-Sibiu…
O recentă manifestare culturală m-a determinat să ajung la Sebeş, la Motel Dacia, amplasat pe „Drumul Sibiului” (şoseaua ce leagă municipiul Sebeş de Sibiu). Înainte de a începe manifestarea cu pricina, care oricum mi-a lăsat o impresie amară din motive pe care nu vreau să le amintesc aici, o imagine m-a străfulgerat.
O aveţi şi dumneavoastră în faţa ochilor: cea a unei turme de oi plecate seara de la păşune şi nevoite să traverseze şoseaua şi aşa aglomerată. Peisaj mioritic în toată splendoarea lui. Două efigii ale uneia şi aceleiaşi monede a civilizaţiei româneşti. Pe de-o parte traficul infernal, pricinuit în mare parte de incapacitatea celor ce ne-au condus până acum de a găsi modalităţi viabile pentru descongestionarea lui. De 23 de ani! Ştiţi la ce mă refer. Iar pe de altă parte, oamenii locurilor, care trebuie să trăiască şi ei din ceva. Pentru că viaţa lor trebuie să meargă mai departe aşa cum ştiu ei din moşi-strămoşi, cu turmele. Şi turmele acelea sunt chiar o soluţie viabilă pentru ei. Bine că au mai rămas măcar astea… Interesant este faptul că TIR-urile şi celelalte autovehicule opreau şi aşteptau să treacă turmele. Firesc, deşi nu ştiu în ce ţară europeană se mai vede aşa ceva. În fine, asta ţine de specificul nostru naţional.
Dar, în acelaşi timp, mi-a venit în minte un vers: „Ţara turmelor şi-a pâinii…” L-am extras de undeva din minte şi am realizat că, din păcate, sunt două versuri create de Nechifor Crainic, la mare cumpănă: înfometat, în închisorile comuniste. Că, deh, a fost legionar! Pentru faptul că aşa a înţeles el patriotismul (în contextul altor vremuri), a plătit din greu. Şi iată cum sună (parţial) versurile acelea dureroase: „În ţara turmelor şi-a pâinii/ Visez o cină de ciuperci/ Lăsaţi-mă s-acin cu câinii/ La raiul unui blid cu terci/ În bezna nopţilor, adâncă/ Prăpăstii oarbe se deschid/ Când ultimul lingău mănâncă/ Eu tac pe lingură şi blid…” Iar imediat după aceste versuri mi-am amintit de un proiect de lege pe care Crin Antonescu a anunţat că intenţionează să-l promoveze, referitor la aşa-zisele organizaţii cu caracter legionar. Deşi Partidul Totul pentru Ţară şi-a câştigat, în instanţă, dreptul de a nu fi considerat partid extremist, de sorginte fascistă! Să fie clar, noi nu facem apologia mişcării legionare şi a niciunei mişcări extremiste, dar atragem atenţia asupra unui posibil pericol ce rezidă din această iniţiativă. Pentru că „Antonescu 2” dă, astfel, startul pentru reîntoarcerea la prigoană, reinstituie puşcăria politică, e gata să trimită la închisoare (iarăşi!!!) pe aceiaşi deţinuţi politici care nu se dezic de crezul lor din tinereţe! Pe octogenari şi pe urmaşii celor ce-şi comemorează rudele torturate, înfometate şi asasinate! Culmea, chiar şi minimalizarea Holocaustului sau purtarea anumitor însemne va fi pedepsită cu închisoarea. Deci nimeni nu va mai avea voie să pomenească de numeroşii evrei salvaţi de români în perioada Holocaustului! Vă imaginaţi că, dacă un astfel de proiect de lege va fi votat, orice adversar politic al lui Crin Antonescu ar putea fi catalogat ca având un comportament sau un „caracter legionar”, orice mişcare de stradă va putea fi catalogată la fel… Oare şi comemorarea victimelor comunismului se va face pe ascuns, de teama prigoanei? Pentru că mulţi dintre martirii anticomunişti au fost legionari! Ăsta e adevărul istoric, care trebuie recunoscut! Altfel, „ieta niet diemacraţîia”!
Deci, în loc să se preocupe ca „în ţara turmelor şi-a pâinii” să se înmulţească şi să ajungă pâinea şi turmele, ca să hrănească pe toată lumea, Crin Antonescu se arată gata să calce pe cadavrul democraţiei noastre, aşa înfometată şi costelivă cum e ea! Între timp, turmele curg mai departe. Ce ştiu ele…?

Actualitate
Sâmbătă, 17 mai 2025: Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, inclus în programul „Noaptea Muzeelor”
Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș s-a alăturat, și în acest an, evenimentului cultural „Noaptea Muzeelor”. Sâmbătă, 17 mai 2025, muzeul din Sebeș va fi deschis publicului în intervalul orar 17.00-23.00.
Pe lângă vizitarea gratuită a expozițiilor muzeului, oaspeții vor fi întâmpinați cu o serie de surprize pregătite de organizatori. Cu acest prilej, vor fi expuse o serie de linogravuri reprezentând Sebeşul văzut de Michael Acker (1889 – 1971), iar în atmosfera unică oferită de grădina muzeului, vizitatorii vor putea descoperi expoziția „Civitas Sebus”, precum și o bucătărie de campanie, folosită de unitatea de cavalerie din Sebeş, în timpul Primului Război Mondial.
Actualitate
Între 23 și 25 mai 2025 are loc cea de-a XLV-a ediție a Festivalului Internațional „Lucian Blaga”. Vezi programul
Se împlinesc 45 de ani, de când Festivalul „Lucian Blaga” face parte din identitatea culturală a Sebeșului. Fondat în anul 1981 de Achim Mihu, Mircea Tomuș, Gheorghe Maniu, Ion Mărgineanu, onorat de prezența lui Constantin Noica în anul 1984, a lui Nicolae Steinhardt în 1986, Festivalul Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș și de la Lancrăm reprezintă o istorie culturală pe care o prețuim.
În perioada 23-25 mai 2025, vor fi prezenți la Sebeș și la Lancrăm cei mai importanți exegeți ai operei blagiene, dar și instituții de educație și cultură, edituri, sub cupola Academiei Române cu care festivalul și principalul său organizator, Centrul Cultural „Lucian Blaga”, au un parteneriat solid, în anul 2023 fiind semnat un nou protocol de colaborare cu Academia Română.
Programul festivalului din acest an include sesiuni de comunicări științifice, lansări de carte alături de edituri prestigioase, tradiționalul concurs de recitare de poezie, festivități de premiere ale concursurilor de creație, expoziții de artă, spectacole de muzică și teatru. Finalul festivalului de la Sebeș va culmina cu un concert extraordinar al Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” dirijat de Anna Ungureanu, care va fi găzduit de Biserica Evanghelică din Sebeș.
În plus, festivalul are o pregnantă latură dedicată tinerilor, elevii din Sebeș fiind în număr mare voluntari implicați în organizare.
PROGRAMUL FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL „LUCIAN BLAGA” LANCRĂM – SEBEȘ, ediția a XLV-a, 23-25 mai 2025
• VINERI, 23 mai 2025 – LANCRĂM, SEBEȘ și CÂLNIC
Orele 10.00-10.45: Începutul și sfârșitul. Pelerinaj la statuia lui Lucian Blaga din Lancrăm și la mormântul scriitorului. Rugăciune de pomenire.
Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
Ora 11.00: DESCHIDEREA OFICIALĂ A FESTIVALULUI
Primirea invitaților cu: Ana Neamțu – „Tezaur uman viu”, Fanfara din Petrești, voluntarii festivalului.
Momente oficiale. Expoziția de afișe „Povestea festivalului”.
Recitalul „La Lilieci”, după Marin Sorescu. Regia: Cristina Blaga-Tomuș. Distribuția: Ania Petrean, Ana Ștefan, Alexia Marcu, Alexandru Bumbeș, Alexandru Mutu, Briana Iacob, Ionuț Arin, Iuliana Dogaru, Mădălina Foficaș, Sofia Ivan, Sorana Ilie, Theodora Constantin. Asistent: Andrada Oltean.
Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
Ora 12.00: Sesiune de comunicări ştiinţifice – „Lucian Blaga, filosof, poet, mentor” & „Lucian Blaga și tăcerea, ca taină a creștinismului românesc”. Moderator: CS I dr. Eugeniu Nistor. Cărţi şi reviste în festival.
Primăria Municipiului Sebeș
Ora 16.00: Întâlnire cu Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca și invitații săi: ÎPS Andreicuț, Marius Bojiță, Daniel Silva Perdigao (Portugalia), Ion Mureșan, Ion Pop, Adrian Popescu, Ștefan Damian, Iustin Moraru și Virgil Mihaiu.
Cetatea Câlnicului – patrimoniu mondial UNESCO
ORA 19.30: Serată muzicală cu participarea pianistei japoneze Chiyo Hagiwara și a sopranei Melinda Samson. În program: Carl și Josef Filtsch, compoziții de Chiyo Hagiwara pe versuri de Lucian Blaga.
• SÂMBĂTĂ, 24 mai 2025 – SEBEȘ și LANCRĂM
Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş
Ora 09.00: Sesiune de comunicări ştiinţifice. Moderator: prof. univ. dr. Ilie Moise. Cărţi şi reviste în festival.
Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
Ora 11.00: Festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului național de creație literară și artă plastică „Laudă semințelor, celor de față şi-n veci tuturor!”. Expoziție de artă plastică. Momente artistice cu: Fanfara din Petrești, Trupa de Dansuri Săsești, Alexandra Pamfilie și Școala de muzică „DoReMi”.
Primăria Municipiului Sebeș
Ora 16.00: Expoziția Zoe Vida Porumb – Tapiserie, broderie, obiect textil. Prezintă: dr. Iulia Mesea (Muzeul Brukenthal Sibiu), conf. univ. dr. Ramona Novicov (Universitatea din Oradea). Cvartetul „Mara Music” din Baia Mare: Carmen Augustin, Sarah Augustin, Augustin Albu, Dorin Chereji.
Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş
Ora 19.00: Vernisajul expoziției etnografice: „Prof. univ. dr. Ilie Moise – colecționarul”.
Ora 20.00: Spectacolul „Viața mea din flori”. Regia: Florin Coșuleț. Distribuția: Florin Coșuleț, Zeno Apostolache (acordeon), Makkai István (clarinet), Zonda Attila (bass acustic).
• DUMINICĂ, 25 mai 2025 – SEBEȘ și LANCRĂM
Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
Ora 10.30: Concurs de recitare de poezie.
Momente artistice cu Cenaclul literar „Lucian Blaga” Sebeș.
Lansare de carte și expoziție de artă plastică Dumitru Zamfira (SNIHR – Societatea Națională Independentă a Handicapaților din România) și Cenaclul „Petale” Râmnicu Vâlcea.
Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş
Ora 17.00: Festivitatea de premiere a Concursului de lectură pentru clasele I-IV „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor!” (coord. prof. învățământ primar Mihaela Gatea).
Lansare de carte pentru copii: „Ce aude unicornul”, III, „Fragmente din noi” (volum colectiv realizat de elevi din Sebeș, coordonatori: Nadia-Diana Arsin, Lavinia Donose, Sanda Camelia Zurman). Expoziția muzeală – „Sebeș – opt secole de istorie”. Expoziția educativă „Români de poveste” (Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture). Cu participarea Trupelor de teatru „Pied Piper” și „Gepetto” – prof. coord. Lavinia Donose, Școala de muzică „DoReMi” – prof. coord. Alexandra Pamfilie.
Ora 20.00: BISERICA EVANGHELICĂ SEBEȘ
SPECTACOL DE GALĂ: Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” dirijat de Anna Ungureanu. Recită actorul Marius Turdeanu.
Actualitate
Bărbatul depistat în timp ce conducea cu o alcoolemie de 1,19 mg/litru, reținut de polițiștii din Sebeș
Sâmbătă, 10 mai 2025, polițiștii Secției de Poliție Rurală Sebeș au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 35 de ani, din localitatea Daia Română, care este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.
Bărbatul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș, pentru dispunerea măsurilor legale.
• Informații de background:
La data de 10 mai 2025, în jurul orei 00.50, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Sebeș au oprit, pentru control, pe strada Săsească din localitatea Petrești, un autoturism condus de un bărbat de 35 de ani, din localitatea Daia Română, județul Alba.
În urma testării bărbatului, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,19 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate.